icon

Ako sa socializovať ako introvert v Košiciach?

5. júl 2025

Pekny den, prichadzam si po radu, ale vopred upozornujem, ze moja situacia je komplikovana. Zial rokmi sa stala taka vec, ze som zostala sama. Tzn. aktualne nemam partnera, ani rodicov, rodinu apd. Som velmi introvertny typ a nesportujem, ani nepestujem turistiku, zvieratka nehrozia.

Neviem sa socializovat od mladosti, nie som ten typ. Kamaratov zial uz nemam, odisli, nase cesty sa nejako rozdelili, niekde som to ukoncila ja, kedze nase hodnoty sa dramaticky oddelili.

Som zena v zrelsom veku, necitim sa dobre na kupaliskach, koncertoch, diskotekach, skupinovych aktivitach apd, typicky introvert.

Po veceroch nikam nechodim. Som K.O z prace, cize pridem domov, sprcha, telka, cajik a spanok.

Vikendy mam nakupovanie, upratovanie, cintorin, prechadzka sama, oddych, spanok.

Nie, netuzim po dovolenkach, ani po extremnych vyletoch - necestujem rada, som rada celkom doma.

Len mi chyba mat niekoho, s kym by som sa mohla porozpravat a stretnut a aj zasmiat.
Som asi komplikovany druh - lebo nepijem, nefajcim, kavu pijem iba bezkofeinovu, cize zabava so mnou nie je asi.

Mesto - KOSICE. Je tu niekto podobneho zamerania ako ja? Dakujem.
Co mame robit my introverti?

januska12323
5. júl 2025

Nemáš vôbec žiadne koníčky? A nie, nie je každý introvert len doma. Zovšeobecňuješ zo svojho pohľadu.

reanda
5. júl 2025
@biba_18

@reanda ale to v prvom príspevku nepísala - písala že sa chce socializovať. tak neviem, som debil lebo neviem čo znamená to slovo? alebo ona ho nevhodne použila? sama píše že sa chce stretnúť a zasmiať sa spolu… tak ako máme vedieť my čo chce - keď sama to nevie sformulovať?

@biba_18 keby si podobna povaha, tak pochopis, co chce 🙂 nie je nutne sa navzajom presviedcat, ze jeden ma pravdu a druhy sa myli.. aj introverti su rozni a ze ma niekto potrebu kontaktu s druhymi alebo so svetom na uplnom minime, neznamena, ze ma poruchu

autor
5. júl 2025
@januska12323

Nemáš vôbec žiadne koníčky? A nie, nie je každý introvert len doma. Zovšeobecňuješ zo svojho pohľadu.

@januska12323 mam samozrejme. Citam vela, cvicim doma, rada varim, rada peciem, milujem kvety, pozeram filmy a serialy, cestopisy, historicke veci, ucim sa jazyky, pisem, aj publikujem, mam svoj blog. Robim aj rucne prace, ale teraz uz pomenej. A este peciem torty 🙂

zuzinka888
5. júl 2025

Necitam komenty- no pride mi tvoj stav ako socialna uzkost. Aj sa som introvert- dost velky- no chodim do spolocnosti- do kina, prechadzky, na kupko....

simca06022011
5. júl 2025

prestat sa "lutovat" a vykrocit von... medzi ludi. Ako introvertovi mne je najlepsie ze mam extroverneho partnera. A nerisim ako taka tapsa, nejake hodnoty co sa tyka tychto zaujmov atd. Proste viem, ze on zariadi a ja sa idem socializovat s nim, a aj ked sa mi hocikedy nechce a vrcim predtym, nakoniec to dobre dopadne. nepijem, nefajcim a nikdy som s tym problem nemala... A dakujem, ze v tomto je aky je a on vie ze som intorvertnejsia (kedze asi si si nastudovala, ze nie je 100% intorvert, ani extrovert, proste len inklinujeme k jednemu alebo druhemu a vela spravia aj zvyky) a mam tendenciu padnut do toho doma a ani krok nikam, lebo po covide som bola v stave ze ani do obchodu sa mi nechcelo, tak ma proste nalozil do auta a vysadil v meste :DD
Toto nie je vec vo vyriesis tym, ze si budes tapkat spokojne po pleci a sedite doma a popises s nikym online... ak ta to naozaj trapi, budes musit z komfortnej zony vystupit a nieco zmenit. Ak ta to netrapi, tak takto proste viez zit a fungovat bez problemov. A nie do fitka ani mna nik nedostane, ale to neznamena ze mas zit medzi bytom, rpacou a cintorinom.
Tak si pozri nejake programy v okoli, facebook, chod na vonkajsie divadlo, do kina, kurzy, hocico.. ale ked ta nic nezauijma, tak neviem.. no... to ze uje niekto introvertny, neznamena ze nezvladne ist medzi ludi. Proste pojdes kym ti to bude prijemne, a potom mozes zase mesiac nabijat svoj pokoj osamote... 🙂) ja si nemyslim, ze si najdes len tak niekoho doma od pocitaca... ale teda drzim palce

autor
5. júl 2025
@zuzinka888

Necitam komenty- no pride mi tvoj stav ako socialna uzkost. Aj sa som introvert- dost velky- no chodim do spolocnosti- do kina, prechadzky, na kupko....

@zuzinka888 ja ma pracu taku, ze v sukromi chcem ostat doma, to je vsetko. Nebudem to rozoberat, ale sucastou mojej prace je prejst psychotestami pravidelne. Naozaj ked robis prilis exponovanu pracu, chces sa doma uzavriet a mat okolo seba uzky okruh ludi. Ja to teda mam tak.

enmery
5. júl 2025

Nijak sa Ťa nechcem dotknúť, ale introvert vie ísť hocikde. Toto mi už príde ako sociálna fóbia plus.
Introvert neznamená odľud. A ver mi, že ich pár poznám a predstav si,jeden chodí aj do fitka,vtipkuje s ľuďmi. Ja som presne medzi introvertom a extrovertom a poznám obe polohy. A asi v tom zohráva faktor aj Tvoja povaha. Netreba všetko zvaľovat na slovo introvert, keď problém je úplne iný a hlbší.

simona19871216
5. júl 2025

Môj prípad len ja mám 2deti. Píš správu som z furče

autor
5. júl 2025
@enmery

Nijak sa Ťa nechcem dotknúť, ale introvert vie ísť hocikde. Toto mi už príde ako sociálna fóbia plus.
Introvert neznamená odľud. A ver mi, že ich pár poznám a predstav si,jeden chodí aj do fitka,vtipkuje s ľuďmi. Ja som presne medzi introvertom a extrovertom a poznám obe polohy. A asi v tom zohráva faktor aj Tvoja povaha. Netreba všetko zvaľovat na slovo introvert, keď problém je úplne iný a hlbší.

@enmery ja viem ist hocikde, aj do kina, aj do divadla, aj na koncert. Ale nechcem. To je rozdiel. Nemam potrebu.

januska12323
5. júl 2025

Vidíš tak sa pridaj do skupín na fb alebo iných stránkach kde nájdeš ľudí s podobnými záujmami.

simca06022011
5. júl 2025

Nechapem potom o co ti ide, o socializaciu nie. Pretoze hadam necakas, ze spolocnost/priatelov atd si najdes doma v obyvacke.. a budete pit caj pri telke... ? (A to teraz nie v zlom myslim).. ale kedze nie si na divoke party, tak asi je treba najst si aktivity vonku, napr. tie koncerty s nejakou mensou skupinou, alebo jednotlivcom tiez nema s kym ist... a zacat takto. Ci ti nahradi pokec so znamimi nejaky online chat s neznamou osobou?

autor
5. júl 2025

Utekam pomaly, majte sa tu pekne. A dakujem tym, ktori to pochopili.

luccija
5. júl 2025

Hľadať na zoznamke na FB v skupinkách mesta.Ale väčšinou sa chcú ľudia zoznámiť, aby odišli z bytu čo spravíš, keď ti povie kamarátka, kamarát poďme na kúpalisko, do kina, turistiku?Ty chces, ale podľa mňa len takého čo sa bude prispôsobovať tebe co ti vyhovuje.zoznamku... je veľa introvertov.Alebo psa budeš mať s kým tráviť čas, nebudeš sama

carolynka
5. júl 2025

Ja ta chapem. Chces mat aspon jedneho cloveka s ktorym budes zdielat zivot ale inak nemas potrebu byt okolo ludi. Moze to byt nasledok traumy alebo aj autizmus. Neviem ti poradit ako takeho cloveka najst, casto je to vec nahody. Ale budes musiet vyjst zo zony komfortu, inak to asi nepojde. Ja mam velmi dobru kamaratku, ktorej mozem povedat vsetko, ale ona sa nerada stretava osobne, ma autizmus a adhd. Ma normalne rodinu a deti ale priatelstva riesi takto, cez telefon a whasatapy lebo ked chodi medzi ludi, je prestimulovana. Ale tiez sa citila trochu osamelo tak zacala dobrovolnicit v jednej charite hodinku tyzdenne. Moc sa tam nezapaja do rozhovorov s kolegami, jej staci, ze je medzi ludmi. Inak pracuje ako psychoterapeutka a v osobnom rozhovore sa s nou da super pokecat, len ked je v pritomnosti viacerych ludi, to je pre nu tazke.
Asi budes musiet ist na to metodou pokusu a omylu , skusit nejake nove veci, lebo doma sa naozaj nemas sancu s nikym zoznamit. Drzim palce

laurinka27
5. júl 2025

Ved chod na zoznamku a hladaj jedneho muza domaseda, ked nic ine nechces. To je asi jedine mozne riesenie. Hladat zenu by bolo zbytocne, kedze by si s nou nechcela ist ani na kavu, ani nikam von.

gribka1
5. júl 2025

A čo chceš tej druhej osobe ponúknuť? Ako by to vyzeralo keď sa dvaja introverti stretnú? Podľa mňa zadaj presnú požiadavku na zoznamke, určite sa niekto nájde.

zuzanaam
5. júl 2025

no neviem, toto čo Ty opisuješ bude nejaká iná diagnóza a nie introvert. Za introverta považujem seba, po príchode z práce už nechcem najradšej nikoho vidieť 😀. Ale idem so psom do lesa, cvičiť, na plaváreň, kúpalisko, milujem cestovanie. A nikoho k tomu všetkému nepotrebujem, cestujem s dcérou. Byť introvertom neznamená sedieť doma 24/7. Do fitka sa chystám začať chodiť od jesene a nie že by tam introverta nikto nedostal.

autor
5. júl 2025
@zuzanaam

no neviem, toto čo Ty opisuješ bude nejaká iná diagnóza a nie introvert. Za introverta považujem seba, po príchode z práce už nechcem najradšej nikoho vidieť 😀. Ale idem so psom do lesa, cvičiť, na plaváreň, kúpalisko, milujem cestovanie. A nikoho k tomu všetkému nepotrebujem, cestujem s dcérou. Byť introvertom neznamená sedieť doma 24/7. Do fitka sa chystám začať chodiť od jesene a nie že by tam introverta nikto nedostal.

@zuzanaam len na skok, v mojom povolani musim byt aj fyzicky aj psychicky sposobila. Ak by som mala akukolvek diagnozu, nemohla by som to robit. Som v pomahajucej profesii, kde denne prichadzam do kontaktu s mnozstvom ludi. Cize v sukromi sa im vyhybam. To je vsetko. Co dokazem ponuknut druhemu cloveku? To uz uvidi ten clovek. Minimalne KPRku budem vediet podat a povedzne, ze som celkom vtipny clovek.

heln
5. júl 2025

spominas same extrovertne aktivity, kosice nepoznam, ale ja by som asi chodila do kniznice, na vystavy do galerii, do muzeii, vzdy sa da dat s niekym do reci, u nas su rozne komunitne centra, kde sa da zapojit, alebo turisticky klub. co tak skusit univerzitu tretieho veku, alebo zapisat sa na nejaky kurz?

alica110
5. júl 2025

Autorka a čo tak nejaká zoznamka alebo fb skupina? Určite niečo také je, skús nájsť. Tu sa pochopenia nedočkáš, akurát ti už diagnózy dávajú tunajšie “psychologičky” 😂

autor
5. júl 2025
@heln

spominas same extrovertne aktivity, kosice nepoznam, ale ja by som asi chodila do kniznice, na vystavy do galerii, do muzeii, vzdy sa da dat s niekym do reci, u nas su rozne komunitne centra, kde sa da zapojit, alebo turisticky klub. co tak skusit univerzitu tretieho veku, alebo zapisat sa na nejaky kurz?

@heln teraz som dokoncila PhD, cize na chvilku si chcem dat pokoj od studia. Ten jazyk sa ucim stale, mozno statnica z toho este taka oficialna by bodla.

podbel2512
5. júl 2025

Ahoj. Chapem ta. Tiez som hrozny introvert. Pre mna je tazke aj byt v kancelarii a dvoma kolegynami. A ked mam pred nimi telefonovat alebo vybavit klienta cela sa spotim od strachu. Neviem ako takto vydrzim fungovat. Ty to v praci ako zvladas? Nemas kolegyne s ktorymi si rozumies?

zuzanaam
5. júl 2025

ale veď ľuďom sa môžeš vyhýbať a nesedieť pritom doma. Ja v lese aj hodiny nikoho nestretnem a vyčistím si hlavu, na plavárni hodinu plávam, ľudí ani neregistrujem, kým mi nekrižujú dráhu. Ja si neviem predstaviť sedieť iba doma, ani ako introvert. Si písala, že do fitka introverta nedostaneš a viacero introvertov reagovalo, že to s introverziou nič nemá. To je nejaké Tvoje nastavenie a nie je to tým, že si introvert.

reanda
5. júl 2025
@zuzanaam

ale veď ľuďom sa môžeš vyhýbať a nesedieť pritom doma. Ja v lese aj hodiny nikoho nestretnem a vyčistím si hlavu, na plavárni hodinu plávam, ľudí ani neregistrujem, kým mi nekrižujú dráhu. Ja si neviem predstaviť sedieť iba doma, ani ako introvert. Si písala, že do fitka introverta nedostaneš a viacero introvertov reagovalo, že to s introverziou nič nemá. To je nejaké Tvoje nastavenie a nie je to tým, že si introvert.

@zuzanaam ak som si dobre vsimla, autorka neriesi, ako sa dostat z domu, ale ako sa zoznamit s niekym, kto s nou bude zdielat jej styl zivota, lebo ju to uplne samu nebavi.. tak nechapem, naco tu vsetky davate rady, ako si ma najst aktivity mimo domov, ked ona o to NEMA ZAUJEM.. a este ju idete presviedcat, ze nie je normalna, ked je rada doma.. no si predstav, ze aj ludia, co su radi prevazne doma, mozu byt uplne v poriadku 🙄 navyse taktiez pisala, ze na prechadzky chodi - sama, tak naco veticky typu, ako ty chodis do lesa a NESEDIS LEN DOMA ..

vidis, autorka, naco sa chces niekde nasilu zoznamovat s ludmi, vsak toto ta caka - kazdy jeden 'normalny' ta bude chciet 'znormalizovat', lebo ty, taka, aka si, normalna urcite nie si.. no je o co stat? radsej bud sama, venuj sa dalej tomu, co ta bavi a ked sa bude mat najst s tebou suzniaca dusa, tak sa objavi, trebars aj po ceste, ako pojdes vysypat smeti.. to nasilu nezariadis, iba co ta zase vycerpaju podobne dobre mienene rady, ako si mas liecit diagnozy 😀
a uz pre istotu radsej nikde nespominaj, ze si introvert, to je pre niektorych horsie, ako mor 😀.. ved vidis, ze aj tu sa to len hemzi intovertami, ktori ale su 'uplne normalni', tzn. spolocenski a primerane aktivni, aby nahodou nieco zle nebolo 😀

podbel2512
5. júl 2025
@reanda

@zuzanaam ak som si dobre vsimla, autorka neriesi, ako sa dostat z domu, ale ako sa zoznamit s niekym, kto s nou bude zdielat jej styl zivota, lebo ju to uplne samu nebavi.. tak nechapem, naco tu vsetky davate rady, ako si ma najst aktivity mimo domov, ked ona o to NEMA ZAUJEM.. a este ju idete presviedcat, ze nie je normalna, ked je rada doma.. no si predstav, ze aj ludia, co su radi prevazne doma, mozu byt uplne v poriadku 🙄 navyse taktiez pisala, ze na prechadzky chodi - sama, tak naco veticky typu, ako ty chodis do lesa a NESEDIS LEN DOMA ..

vidis, autorka, naco sa chces niekde nasilu zoznamovat s ludmi, vsak toto ta caka - kazdy jeden 'normalny' ta bude chciet 'znormalizovat', lebo ty, taka, aka si, normalna urcite nie si.. no je o co stat? radsej bud sama, venuj sa dalej tomu, co ta bavi a ked sa bude mat najst s tebou suzniaca dusa, tak sa objavi, trebars aj po ceste, ako pojdes vysypat smeti.. to nasilu nezariadis, iba co ta zase vycerpaju podobne dobre mienene rady, ako si mas liecit diagnozy 😀
a uz pre istotu radsej nikde nespominaj, ze si introvert, to je pre niektorych horsie, ako mor 😀.. ved vidis, ze aj tu sa to len hemzi intovertami, ktori ale su 'uplne normalni', tzn. spolocenski a primerane aktivni, aby nahodou nieco zle nebolo 😀

@reanda super napisane

neviem_123
5. júl 2025

Mne si velmi sympaticka a prides mi ako inspirativny clovek. Ja som tiez introvert tazko sa mi realne zoznamuje a nadvazuje nove kontakty a tie stare, hoci aj dlhe a hlboke kamaratsva pomaly krachuju… ja som ale zo stredneho Slovenska.

zuzanaam
5. júl 2025
@reanda

@reanda nauč sa čítať s porozumením a neprekrúcaj. Autorka nech si sedí doma hoci do smrti, keď jej to tak vyhovuje. My jej vysvetľujeme, že to nie je vlastnosť introvertov sedieť doma. Konkrétne som reagovala na výrok, skús dostať introverta do fitka. My tvrdíme, že drvivá väčšina introvertov s tým nemá žiaden problém, tak nech to nezvaľuje na introverziu. To je celé. A reagujem, lebo ako introvertovi sa mi nepáči škatuľkovanie, že introvert = domased. Pričom to absolútne spolu nesúvisí.

sszuzu8
5. júl 2025

Som *trosku* aktívnejší introvert také behanie hore dole to zvládam (sama) ale oproti druhým som taká nudná a fadna, stačí mi sadnúť na kávu prejsť sa rozprávať sa atď. 🙂 som tiež z KE kľudne napíš 😁 mne prídeš ako fajn človek

zmrzlinka2021
6. júl 2025

Autorka,
Skús zoznamku a jasne popis akeho partnera hľadáš ACO od neho očakávas.

zmrzlinka2021
6. júl 2025
@reanda

@reanda problém môže byť, že pri mužoch domasedov väčšinou ti muži buď cumia na telku, alebo hrajú games alebo si majstruju v dielni, ak majú. A proste nerobia spoločníkom svojim ženám v Tom, čo ony preferujú.