Ako zvládnuť kúpu prvého bývania v Košiciach?
Dobrý deň/ahojte. Sme manželia, máme 34 a 25 rokov... Manželka má novú prácu od 1.3.2025 kde je skúšobná doba 6 mesiacov. Ja ako chlap mám v čistom príjem 1700 eur v štátnej správe riadne na dobu neurčitú. Manželka je takisto v štátnej správe s príjmom 1100 eur v čistom. Rozhliadame sa na vlastné bývanie, zatiaľ žijeme v dome so svokrou keďže je rozvedená a býva sama...
Čím ďalej, tým viac sme deprimovaní z možností resp. nemožnosti vlastného bývania za dnešných podmienok v bankách... sme v Košiciach pre upresnenie...
Ak by sme chceli byt, sme niekde na 170 000 - 200 000 eur. Stavba domu asi ani nehrozí pretože pozemok nemáme - vieme mať za 45 000 ale stojí tam 100 ročný dom ktorý treba ešte zbúrať. Chceme sa osamostatniť no rozmýšľame čo ako... úspory Bohužiaľ nemáme. Bol niekto v podobnej situácii alebo je takto niekto? ja mám pocit že tu naozaj človek pokiaľ nedostane pozemok od rodiny alebo nezdedí majetok / peniaze, tak nemá šancu sa v mladom veku osamostatniť.... Ďakujem za radu alebo príbeh z praxe či sme sami v takejto situácii alebo je to s bývaním naozaj tak biedne :(
Ďakujem...
ja neviem ale ak by som tresol že mam 10 000€ úspory ktoré viem buď využiť do buducna ako zabezpeku alebo kupiť auto tak asi je to jasné. btw pred 3 mesiacmi som bral hypo a rok predtým som si kúpil 15 ročné auto aj keď som mohol novšie ale tie peniaze sa mi viac teda hodili na nehnuteľnosť. Každopádne s vašim prijmom uplne bezproblemov dostanete hypo na slušný byt v KE. máme nižší príjem a dostali sme hypo na byt v KE..
@gas1201 presne. Ja napr. nechápem, že stále nemá nič našetrené, aj keď auto už má dávno kupené. To ako chce potom mesačne splácať hypo v splátke cca 600 - 700 eur mesačne, keď už teraz nevie mesačne nič ušetriť. A kde má ešte energie, poistky za byt a pod. A 32 rokov. Môj syn si našetril na 10 % ceny nehnuteľnosti v 22 rokoch. Ale teda u neho tiež nebola prvoradá kúpa auta a robiť frajera
Pozri Kríva 22 alebo bývalý Kosmalt, sú to pekne prerobené bytové jednotky s dostupnými cenami. Neviem ale, či Kríva ma ešte niečo voľne, na jeseň sa to predávalo ako teple rožky.
@slniecko5 to aby mohli teraz jednoizbove byty prenajimat za 700. Kedysi na Krivej byvali zvacsa romovia. Doba ide vpred.
Kosice čaká investičný boom, takže lacnejšie byty nebudú..

Pozri Kríva 22 alebo bývalý Kosmalt, sú to pekne prerobené bytové jednotky s dostupnými cenami. Neviem ale, či Kríva ma ešte niečo voľne, na jeseň sa to predávalo ako teple rožky.