icon

Ako zvládnuť kúpu prvého bývania v Košiciach?

21. máj 2025

Dobrý deň/ahojte. Sme manželia, máme 34 a 25 rokov... Manželka má novú prácu od 1.3.2025 kde je skúšobná doba 6 mesiacov. Ja ako chlap mám v čistom príjem 1700 eur v štátnej správe riadne na dobu neurčitú. Manželka je takisto v štátnej správe s príjmom 1100 eur v čistom. Rozhliadame sa na vlastné bývanie, zatiaľ žijeme v dome so svokrou keďže je rozvedená a býva sama...
Čím ďalej, tým viac sme deprimovaní z možností resp. nemožnosti vlastného bývania za dnešných podmienok v bankách... sme v Košiciach pre upresnenie...
Ak by sme chceli byt, sme niekde na 170 000 - 200 000 eur. Stavba domu asi ani nehrozí pretože pozemok nemáme - vieme mať za 45 000 ale stojí tam 100 ročný dom ktorý treba ešte zbúrať. Chceme sa osamostatniť no rozmýšľame čo ako... úspory Bohužiaľ nemáme. Bol niekto v podobnej situácii alebo je takto niekto? ja mám pocit že tu naozaj človek pokiaľ nedostane pozemok od rodiny alebo nezdedí majetok / peniaze, tak nemá šancu sa v mladom veku osamostatniť.... Ďakujem za radu alebo príbeh z praxe či sme sami v takejto situácii alebo je to s bývaním naozaj tak biedne :(
Ďakujem...

Strana
z2
slniecko5
22. máj 2025

Pozri Kríva 22 alebo bývalý Kosmalt, sú to pekne prerobené bytové jednotky s dostupnými cenami. Neviem ale, či Kríva ma ešte niečo voľne, na jeseň sa to predávalo ako teple rožky.

sasa1310
22. máj 2025
@gas1201

ja neviem ale ak by som tresol že mam 10 000€ úspory ktoré viem buď využiť do buducna ako zabezpeku alebo kupiť auto tak asi je to jasné. btw pred 3 mesiacmi som bral hypo a rok predtým som si kúpil 15 ročné auto aj keď som mohol novšie ale tie peniaze sa mi viac teda hodili na nehnuteľnosť. Každopádne s vašim prijmom uplne bezproblemov dostanete hypo na slušný byt v KE. máme nižší príjem a dostali sme hypo na byt v KE..

@gas1201 presne. Ja napr. nechápem, že stále nemá nič našetrené, aj keď auto už má dávno kupené. To ako chce potom mesačne splácať hypo v splátke cca 600 - 700 eur mesačne, keď už teraz nevie mesačne nič ušetriť. A kde má ešte energie, poistky za byt a pod. A 32 rokov. Môj syn si našetril na 10 % ceny nehnuteľnosti v 22 rokoch. Ale teda u neho tiež nebola prvoradá kúpa auta a robiť frajera

maria1989
22. máj 2025
@slniecko5

Pozri Kríva 22 alebo bývalý Kosmalt, sú to pekne prerobené bytové jednotky s dostupnými cenami. Neviem ale, či Kríva ma ešte niečo voľne, na jeseň sa to predávalo ako teple rožky.

@slniecko5 to aby mohli teraz jednoizbove byty prenajimat za 700. Kedysi na Krivej byvali zvacsa romovia. Doba ide vpred.

slniecko5
22. máj 2025
@maria1989

@slniecko5 to aby mohli teraz jednoizbove byty prenajimat za 700. Kedysi na Krivej byvali zvacsa romovia. Doba ide vpred.

@maria1989 ide..

slniecko5
23. máj 2025

Kosice čaká investičný boom, takže lacnejšie byty nebudú..

https://www.aktuality.sk/clanok/JbU5jF0/kosicky...

davidbaldys
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2