icon

Čo budete robiť, ak vám dieťa nevezmú do škôlky?

venividivikinka
6. jún 2022

Ahojte, zatiaľ nemame rozhodnutie, ale bývame na dedine a hoci ma syn 3 roky, zacina to vyzerať, ze ho nevezmu. Dala som aj do vedlajsej dediny a tam uz na zápise krútili hlavami, ze asi nie. Co budete robiť, ak vam dieta nevezmu? Je nejaky príspevok nasledne na súkromnú skolku? Su škôlky v ke, co maju ešte volne? Blízko mame thc a furcu.

Strana
z2
elizabet173
6. jún 2022

@alenah31 no klobúk dolu, nemala si to jednoduché ani náhodou, vieš, kto chce hľadá dôvody, kto chce hľadá spôsoby

alenah31
Autor odpoveď zmazal
edita88
6. jún 2022

@alenah31 mila moja dolezita 🙂 nehovorim za seba, mam VS, manzela a dve deti, jedno bolo u opatrovatelky od roka … na Slovensku kazdy VS mat nemoze z roznych dovodov, predstav si, ze su aj zeny, co pracuju manulne. cize podla teba zena cukrarka, casnicka, chyzna, krajcirka ma na platenie opatrovatelky sama, vie zbezpecot chod domacnosti a platit najomne… 👏🏻 Mala by si sa ist vyvysovat inde…

elizabet173
6. jún 2022

@edita88 vieš, mať dieťa je jedno z najvážnejších rozhodnutí v živote a podľa toho by mali všetci, ale najmä ženy k tomu pristupovať. Počítať s tým, že ich život sa zmení, ich príjem bude nižší a popredu nikto netuší, či to budú dva, tri, alebo viac rokov. Nikto popredu nevie, či dieťa bude schopné ísť do kolektívu v troch rokoch, nie len po zdravotnej, kedy to vykryje predĺžený RP, ale aj po emočnej stránke. Treba byť pripravený na to, že dieťa si vyžaduje financie a žena by mala byť pripravená aj na situáciu, že ostane s dieťaťom sama. Bohužiaľ vždy to odskáče viac ona. Treba mať nejakú finančnú rezervu, nehrnúť sa do materstva bezhlavo a s hocikým, za každú cenu, ako tu čítame v polovici príbehov.

alenah31
6. jún 2022

@edita88 ja sa nevyvysujem, dolezitou sa robis ty......ako priklad si dala samozivitelky. Z akeho dovodu? Ty vies ako funguju? Nie sme o nic menej, praveze to, ze sme same nas nuti byt lepsie, kreativnejsie, viac nas desi buducnost-co ak?.....ja ziadne povolanie nespominam, neznevazujem....ako vies, ze ja sama nie som predavacka ci casnicka? Ci mas pocit, ze tie dalej studovat nemozu? Na co sa tu ides hrat?

luccija
6. jún 2022

@edita88 a cim sa vyvysuje?pozri sa …kazdy co sa rozhodne mat dieta porodenim zanho preberie zodpovednost ci finacnu akukolvek…a nikoho nazaujima ako si to zariadis.Preco by mala kamaratka opatrovat zadarmo a mat zodpovednost za dieta.Ved bude platit zadarmo to nikto nebude robit.Dieta ma otca, inu rodinu, skolka nie je povinnost a istota.Moje dieta vzali do skolky pred 11r a mala mala 4 roky a aj to po velkej znamosti od developera od ktoreho sme kupovali pozemok.Ano je to smutne ja som robila v sukromnej skolke boli zeny co zaplatili sumu a povedali,ze im zostane na benzin, ale udrzali si miesto v praci.A samozivitelky pokial viem maju prednost v statnej skolke, tak sa ukludni
Tak ako v zahranici rodicia setria od narodenia na skolu u nas sa bude setrit na skolku

matkahelka
6. jún 2022

@edita88 upokoj sa, v zahranici zeny idu do prace po par tyzdnoch od porodu, ziadne luxusne 3rocne rodicaky sa nekonaju a nikoho nezaujima, z coho rodina zije, ci kde je dieta umiestnene. a ano, aj v zahranici existuju zeny- samozivitelky. tu by zeny boli najradsej, keby sa rodicak vyplacal, kym dieta nepride do puberty. ved ked si dieta robim, robim si ho s vedomim, ze sa o neho viem postarat nezavisle od toho, ci je vo vlade jozko mrkvicka, fico, matovic. tiez mi dceru nevzali do skolky ako 2.9 rocnu az o rok neskor. a bola som doma a zadarmo. s tym rozdielom, ze som nikde nevyplakavala, lebo sme sa s muzom financne vopred pripravili na takuto alternativu.

edita88
6. jún 2022

@alenah31 moj nazor je, ze ked STAT nezabezpeci svojmu obcanovi miesto v statnej skolke, ktory ma zaujem vratit sa do pracovneho kolobehu a platit dane, ma pokracovat v rodicovskej davke, pokym miesto nebude zabezpecene. Nezijem v bubline, zijem v hlavnom meste a poznam xy pribehov a vsetci zdielaju rovnaky nazor a to nie su ziadni prizivnici systemu, su to aj matky podnikatelky, aj manualne pracujuce zeny… a tu v BA su problemy s neprijatim dietata najvacsie. Ale nejdem sa tu viac rozpisovat a argumentovat to nema ziadny zmysel…

alenah31
6. jún 2022

@edita88 ale to co pises je uplne scifi.....v ziadnom state ti nik nebude platit nic - kym ty neumietnis dieta do st. skolky. Na Slovensku mame tu vyhodu, ze stat plati matke 3 roky RP - kym potrebuje skolku. 3 roky mam na to pripravit si alternativu ak to nevyjde hned ako mi skonci RD. Inde mas na to 2 mesiace MD a dost. Skolka nie je povinna, povinna "ucast" je len posledny rok. Keby bola povinna stat to zariadit musi.....uz sa riesenie navrhovalo: skratit RD s vyplacanim RP na 18 mesiacov a z usetreneho vystavat predskolske zariadenia a jasle s dostatkom miest pre pracujucich. Vzdy je jedno na ukor druheho, nie sme tak bohaty stat, aby bolo na vsetko. U nas na 1 prijate dieta pripada 2,5 neprijateho....a bude horsie kedze deti sa rodia a pocty miest sa nezvysuju. A nejde len o priestory, niet ani dostatok personalu, uciteliek....neviem kam to az dojde. A nemyslim tym len skolky.

elizabet173
7. jún 2022

@edita88 štát v pohode zabezpečí posledný povinný ročník pred nástupom do materskej školy, ostatné roky nie sú povinné, čiže nie je povinný nič zabezpečovať. Starať sa majú rodičia, nie štát

jana_eyre_2
7. jún 2022

Pri každom dieťati som bola v rovnakej situácii hoci to už bolo dávno.. ale keďže som mala deti po sebe, tak som ich dávala do škôlky od 4rokov - vtedy sa už dostali.. (teda okrem dcery tu nevzali ani ako 4r - šla najprv do takého klubu pre deti kde bola pár hodín a na ďalší rok do štátnej škôlky) ak aj bol niekedy nejaký príspevok, nevyužila som ho..

Niektoré kamarátky túto situáciu riešili súkromnymi skolkami, niekedy aj dlho hľadali ale našli..

patriciaja27032019
7. jún 2022

@didi2102 Prosím Vás,o aký príspevok na súkromnú škôlku sa jedna? Dcérka chodí od septembra, teraz mala 3 a nič som nepoberala.

daniela1911
7. jún 2022

@patriciaja27032019 poberala si RP.
A ak máš vyšší RP, ktorý poberáš do jej 3r. máš viac peňazí ako príspevok na starostlivosť o dieťa (280€), RP aj príspevok na starostlivosť poberať nemôžeš.

didi2102
8. jún 2022

@patriciaja27032019 do 3r sa buď môže poberať rodicak alebo príspevok na škôlky okolo 270-280 €, teraz keď to zvýšili to bolo v podstate jedno

Strana
z2