icon

Vybrať Egjak alebo Alejku pre štúdium?

mirkie
17. apr 2026

Ahojte. Ste tu nejaké mamičky detí z týchto škôl? 8ročné štúdium. Dcéra je prijatá aj aj - na alejke zatiaľ tá talentová trieda. Ako prioritu 1 má "normálnu" triedu na alejke, prijímačky budú v máji. Ale doma rozmýšľame čo ďalej. Ak by už na prijímačky nešla, automat jej pridelí egjak ako 2. Ak pôjde a bude prijatá, automat jej vyberie alejku ako jednotku. Dcéra je veľmi šikovná, počíta matematické súťaže, ale má 11rokov a ktovie či matika ju "bude brať" aj vo vyšších ročníkoch. Rada tancuje a aj jazyky ju zaujímajú, je proste taká všestranná. Chápem že asi nikto nemá skúsenosti z oboch škôl. Ale čo myslíte? Čo je lepšia voľba? Prip. Prečo jedna z tých škôl áno alebo nie. Ďakujem za každý názor. Jedna vec je vidieť video zo stránky školy a iná reálne skúsenosti. Hoc sú subjektívne.

vkatush
17. apr 2026

Nemám osobnú osobnú, ale poznám ľudí z egjaku (kamoši, susedia, známi) a väčšina šikovní ľudia, ktorí pokračovali po väčšine potom v zahraničí (takže ja mám túto školu spojenú ako predskokan zahraničných vysokých škôl). 😁

leidin
18. apr 2026

No neviem, ja by som nechcela furt mat vsadepritomne nabozenstvo. Alejova je tazka vraj, ale mozno tam vedia dobre ucit, tak nemusi byt.

biba_18
19. apr 2026

ak má rada matiku v 11 a chodí po súťažiach, bude ju mať rada vždy…
ja ak by som mala záujem o alejovu - talentovú - jednoducho by som to išla prebrať s vedením školy, ako to vidia…

biba_18
19. apr 2026

a ešte doprava 🤷‍♀️

mirkie
autor
19. apr 2026
@biba_18

a ešte doprava 🤷‍♀️

@biba_18 doprava lepšie egjak. 17tkou priamo za pár minút. Na alejku musí prejsť k elektricke asi 10min. U mňa stále prevláda ten bilingual, chcela by som, aby dostala angličtinu "pod kožu". Ale to sa dnes zvláda asi všade keď človek chce. Manžel je za alejku, že tam sa učí inak ako na ZŠ, viac na dnešnú dobu. Olympiády vyhrávajú deti z alejky a z poštovej. Ale nič nie je také kritérium, že to musí byť. Najdôležitejšie je, aby ona bola spokojná. Ešte sme to doma neriešili, neprišla ešte za nami, aj ona spracováva. Tak vyčkávame. Veď ďalšie prijímačky sú až o 2týždne.

biba_18
19. apr 2026

ja by som šla do školy sa poradiť. čo s tou talentovou triedou… ale to som ja 😏

mirkie
autor
19. apr 2026

U nás už je možnosť len Alejová klasická netalentova trieda (uprednostnili sme ju pred tou talentovou, lebo myslím že tam su prevažne chlapci, budúci informatici) a egjak ako 2. Talentová je 3, takže by mal automat uprednostniť egjak

mirkie
autor
19. apr 2026
@leidin

No neviem, ja by som nechcela furt mat vsadepritomne nabozenstvo. Alejova je tazka vraj, ale mozno tam vedia dobre ucit, tak nemusi byt.

@leidin presne to vsadepritomne náboženstvo rieši manžel. Paradoxne evanjelik a deti po ňom tiež. Je z evanjelickej rodiny, ale my reálne vierou veľmi nežijeme, v kostole sme párkrát v roku u svokrovcov.

mirkie
autor
19. apr 2026
@biba_18

ja by som šla do školy sa poradiť. čo s tou talentovou triedou… ale to som ja 😏

@biba_18 aj tuto možnosť zvažujeme. Ale tak vedenie vždycky bude chváliť svoju školu, nie? A riaditeľka predsa nepozná tvoje dieťa lepšie ako ty.

biba_18
19. apr 2026

@mirkie myslela som ohľadom tej talentovej triedy..