Výlet do Košíc: Skúsenosti s dotieravými žobrákmi
Som z Bratislavy, bola som s kamaratkou na vylete v Kosiciach prvy krat. Prekvapili ma otravni zobrajuci povacsine pocerni muzi, ktori boli dotieravi ako osy. Nehovorim, ze inde nie su bezdomovci a zobraci, ale s takouto neprijemnou dotieravostou som sa este nestretla. Sedeli sme vonku a stale pri nas niekto zobral, otravoval, nedal sa odohnat. Ked som jednemu otravnemu dala nejake euro, o 5 minut pytal znova, vobec si nepamatal, ze od nas uz dostal. To je v Kosiciach bezne, ci sa to vyskytuje len v lete?
Dost nam to pokazilo dojem z inak pekneho mesta.
Ja som včera šla na vlak a nejaký muž (okolo 30r) začal na mňa najprv kývať (nešla som za ním, ale musela som prejsť kúsok pri ňom, keďže mi stál v ceste).
Mal asi 3 tašky (neviem, vlaky ešte len mali prísť, tak netuším odkiaľ presne šiel ráno), a pýtal sa, či mu nezavolám bezplatný taxík (čo to je?).
Nemala som z neho dobrý pocit, ešte aj sama na ulici s ním (dedina). Povedala som, že nie, že sa ponáhľam na vlak (kúsok pri ňom boi 2 obchody, však sa tam môže spýtať).
Na to hneď začal nadávať, že tak ti treba. A čo sú toto za ľudia a dačo tam stále nadával.
Viem, že je toto téma o žobrákoch. A netuším, čo bol on. Skôr vyzeral, akoby cestoval. Ale že by nemal mobil, keď je taký turista, by bolo čudné. Ale ako hovorím, keď som ho odmietla, hneď začal nadávať.
toto bolo v Ke uz pred 20-25 rokmi, raz v tme ma tam ako dievca dokonca jeden prepadol. Som si vtedy slubovala, ze odtial mudim zdrhnut.
@anonym_c95492 ta uz asi nezije, dlho som ju nevidela
@anonym_12b4d4 ani sa nedivim, ze to s jej zivotnym stylom dlho nepotiahla 🙂
@anonym_autor Ja mam uplne rovnaku skusenost! Som z Bratislavy ale moj priatel pochadza z Kosic, chodime tam casto navstevovat jeho rodinu. Predtym som do KE nechodila ale pre mna to je doslova culture shock 😅 V zivote som sa nestrela s nicim podobnym nikde na Slovensku. Vsade su tam socky, obtazuju ludi a su doterni. V centre mesta 🤯 Podla mna ti ludia, ktori to nevnimaju, su na to nejak podvedome zvyknyti a neuvedomuju si to, moj priatel to tiez nevnima ale ja ti uplne rozumiem. Nemam auto, po BA da pohybujem vyhradne mhd a nikdy som sa tam necitila ohrozena. V KE by som nikdy v zivote nesla elektrickou, vzdy si beriem uber. To sa absolutne neda porovnat s kamennym namestim ani Nivami.
@anonym_autor Ja mam uplne rovnaku skusenost! Som z Bratislavy ale moj priatel pochadza z Kosic, chodime tam casto navstevovat jeho rodinu. Predtym som do KE nechodila ale pre mna to je doslova culture shock 😅 V zivote som sa nestrela s nicim podobnym nikde na Slovensku. Vsade su tam socky, obtazuju ludi a su doterni. V centre mesta 🤯 Podla mna ti ludia, ktori to nevnimaju, su na to nejak podvedome zvyknyti a neuvedomuju si to, moj priatel to tiez nevnima ale ja ti uplne rozumiem. Nemam auto, po BA da pohybujem vyhradne mhd a nikdy som sa tam necitila ohrozena. V KE by som nikdy v zivote nesla elektrickou, vzdy si beriem uber. To sa absolutne neda porovnat s kamennym namestim ani Nivami.
@anonym_5b81d9 asi kosicania su na to zvyknuti, beru to ako kolorit mesta, ved aj niektore reakcie tu v diskusii to dokazuju, ze a co? Ved vsade su socky a zobraci, ze co sa cudujem?
Presne, cloveka nesokuju socky a zebraci, ti su fakt vsade, ale ten ich toxicky, teatralny, vlezly sposob. Ja som bola v Kosiciach prvy krat v zivote a bolo to nieco, co som fakt nikde inde nezazila. Ale tak nebola som vsade, mozno niekde su aj horsi
@eeffka neboj, rychlo som sa zorientovala, uz som nikomu nic nedavala, ale ako pisem, ta intenzita otravnosti ma prekvapila
@oblecenie99 no a asi sa aj bude zhorsovat, uz tolko nevyzobru, vysoke ceny vsetkeho, nikto nebude ochotny dotovat zo svojich penazi motajucich sa mladych muzov, ktori maju byt cez den v praci, nie otravovat okoloiducich
@anonym_autor ja už dávno nie som ochotná dotovať takéto existencie, u nás v meste je ich tiež dosť, ti doterni nie sú, ak si odmyslíme, ze ozrati spia v parku, ale pred obchodmi zobru s kasickou, spinavou, oblepenou, že na onkologické deti...iba raz ma zastavil, reku ja živím 3, mne on koľko da...a taka ženská pýta drobné, hlavne, že na cigy majú, tiež jej minule taka pani nadávala, že si treba robotu hľadať...ale dávajú im ľudia, tak dovtedy to budú robiť...
Je to tak. Najprv som chcela oponovat, ze mhd je v pohode. Ale spomenula som si, ako na Jazere minuly skolsky rok ohrozovali v autobuse dievca. Pred par rokmi som videla na Hlavnej pri fontane vedla kaplnky skupinu deti, vek cca 5-7 a fetovali bez hanby. Cca 10 rokov dozadu. Vtedy ich nebolo tolko po sidliskach. Teraz sa uz aj bojis chodit po meste. Aj na dievcata zacali vulgarne nadavat skupina vyrastkov pred Galeriou. Za bieleho dna. Oplzle reci. Zhorsuje sa to a nikto to neriesi. Uplna rezignacia vsade.
Hej, je to otravne. Kedysi som v KE byvala a ani nepisem, kolkokrat ma prekliala Milka (kosicania budu vediet, dufam, ze som nesplietla meno, som uz prec takmer 15 rokov) za to, ze som jej nic nedala alebo za to, ze som jej ponukla jedlo namiesto cigarety alebo drobnych 🙂
Ono ti zobraci su vacsinou na miestach, kde sa premelie vela ludi. Mam toho precestovaneho dost a zobraci su vsade, ale v Kosiciach su mega dotieravi. A ano, otravuju aj na namesti na terasach podnikov, uz xy rokov dozadu otravovali a aj teraz, ak sa obcas vyskytnem v KE, tak na Hlavnej obchadzaju terasy. Je to neprijemne a ak tam dojdu nejaki turisti, verim, ze toto je jedna z veci, pre ktore sa tam uz nevratia.
@anonym_c95492 Jaj tu si pamätám áno Milka sa volala stále sa potulovala okolo stanice aj po hlavnej ona preklinala každého ktovie či ešte žije 🤦
Žijem v KE bezdomovci boli už dávno aj 20 rokov dozadu väčšinou sa potulovali okolo stanice tam boli neviem či ešte sú sociálne pracovníčky za držkovú polievku 😁 teraz tam hliadkujú MP tak sa presunuli inde toto je problém veľkých miest všade aRim,Praha,atď....čím väčšie mesto tým ich je viac a ešte máme ten nešťastný Luník 9 🤦
vsade kde su cigani vo velkom sa toto podla mna deje.Oni nie su ako biely bezdomovci alebo ozrani ale doternejsi.A toto iste robia aj u nas v Zm ved to je to uz sami cigan pomalicky vyjdes z Tesca, Lidla,Kauflandu zobroni to na drzovku vedla je kaviareň pri Tescu ,zobroni to aj tam v meste rovnako a nemate nejake drobne? furt dookola a robili to aj tu aj 10,15 rokov dozadu ked ja som bola v puberte ale teraz je to este horsie ako baby pisu su drzejsi..ved viete ze aj tu je ta prvomajovka a pri Tescu zbili a zabili toho bieleho chalana. ..takze nie je to len ze velke mesto aj v okresnom sa toto deje keby je tu menej ciganov hned je lepsie a vzduch cistejsi.Zaujimave ze biely toto nerobia ti len posedavaju napiti na lavicke v meste toto len cigan robi

Vitajte na východe. Až tak ako popisujes sa mi to nestáva, ale ano, stáva sa, a to som na Hlavnej pomerne často, lebo bývame na skok od nej, ale ja mám.uz proste nahodený agresivno-ignorantsky výraz tváre, a keď sa ku mne ozvú, alebo sa približujú, tvarim sa, že ich nevidím, nereagujem. Ale áno, je to problém a obávam sa, že celkové riešenie sa malo nájsť pred cca dvadsiatimi rokmi, teraz si môžme tak akurát zapnúť pásy, lebo to bude divoká jazda.
Ináč to až také zle kedysi nebolo, veľmi intenzívne sa to zhoršuje.posledne roky. Práve dnes som mala debatu s dvomi ludmi z dvoch iných mestských častí (my sme Staré Mesto), oni boli z Jazera a z Terasy a všetci sme dospeli k záveru, že celá situácia s bezdákmi, zobrakmi a spoluobčanmi začína v KE smerovať k bodu, kedy môžeme kľudne vyhlásiť, že je to už neúnosné. Platíme vysoké hypotéky, dane, aj za odvoz odpadu, nehovorím o Tom, že nám z večera do rána zdvihli mesačné náklady SIPO o štvrtinu doterajšej sumy (a to sme mali preplaltok) a ja nemám kde vyjsť s mojimi deťmi na ihrisko, lebo doobeda to tam okupujú, kúpu sa v Mlynskom náhode, a potom škriekaju a bijú sa na detskom ihrisku. Sem tam si aj urobia potrebu priamo tam, či sa s prepáčením vyrihaju rovno tebe pod nohy, ako tlačíš kočik. Je ich stále viac a viac a sú čoraz bezočivejší.
@eeffka neboj, rychlo som sa zorientovala, uz som nikomu nic nedavala, ale ako pisem, ta intenzita otravnosti ma prekvapila
@oblecenie99 no a asi sa aj bude zhorsovat, uz tolko nevyzobru, vysoke ceny vsetkeho, nikto nebude ochotny dotovat zo svojich penazi motajucich sa mladych muzov, ktori maju byt cez den v praci, nie otravovat okoloiducich