icon

Ako bojovať so suchou pleťou?

13. nov 2025

Dobry den,
dlhodobo mam problem so suchou pletou, najma pocas vykurovacieho obdobia, a zaroven mam vsade po tvari take tie "biele mazove bodky", zevraj sa to vola komedomy. Aj cierne na nose. Problem je, ze sa vobec nevyznam v kozmetike pletovej, nelicim sa a pouzivam len krem rano. Ano, existuju aj take zeny 😉. Viete prosim poradit ako dat do poriadku takuto plet? Blizi sa mi 30r a treba s tym nieco robit. Dakujem pekne za kazdu dobre mienenu radu!

a0
13. nov 2025

@anonym_autor avene hydrance riche - dal mi do kopy pleť, keď sa mi začali robiť suché mapy na tvári, odvtedy v chladných mesiacoch iný nepoužívam 🙏

mullerova46
13. nov 2025

@anonym_autor biele bodky ešte nazývame aj milie 🙂 chodím na čistenie pleti a tam mi ich pichnu a vytlačia a používam tiež avene alebo eucerin alebo Bioderma na suchú pleť ráno a večer a suchá pleť sa mi po pravidelnom kremovani upravila 🙂 keď je leto môžem užívať aj napríklad soaphoria a ich hydratačný gél a neutrálny krém 🙂

ovaaa
13. nov 2025

Mám to isté používam namiesto krému olej s vitamínom E, ktorý vmasírujem.

majamat
13. nov 2025

doleztie je aj uvedomit si, ze zrejme suchu plet nemas, len dehydrovanu - vykurovanim.

s tymto treba bojovat komplexne, nestaci jedna vec. niekedy sa mozes aj snazit a plet sa dalej taha k svojim problemovy prejavom, cize je to fakt narocne.

takze v provom rade - dostatok tekutin. kedysi mi dcera a aj sme mavali dost suche pery. dr, ze treba vela pit. soms i myslela, ze pijem dost. no ked som si dala na tekutiny pozor, tka sa mi pery normalne polepsili, cize fakt zdanie neikedy klame.
tekutin treba 30-40ml/1kg tekutin. v zavislosti od zlozenia stravy mame tusim 20-30% z toho v potrave.

treba dbat na pestrost stravy, dostatok pohybu a pod. plet potrebuje bielkoviny vitmainy mineraly.

okrem toho dostatocna hydratacia zvonka.

po ocisteni pleti treba kazdy produkt davat na vlhku plet. plet sa moze zvlhcit tonerom. da sa toner preliat do spreja a prestriekavat tvar. pripadne uz sprejove tonery predavaju. namiesto tonera moze byt aj ruzova, ci ina kvetinova voda, potom tie spreje s obsahom termalnej vody a pod. ja mam korejsky toner, je histy, tak sa do spreja asi neda ( neskusala som ), nanasam ho tak, ze si ho dam do dlani a opoplacam po pleti, ziadny tampon - ten vela vypije.
potom treba hyratacne serum, najcastejsie sa pouziva na zvlhcenie kyselinahyaluronova - HA,a le mal by obsahovat aj male molekuly HA. na to si treba dat pozor, lebo tie velke nejdu moc do hlbky,. dobre hydratuje udajne aj glycerin,a le rpide mi taky hustejsie, skor je vhodne yb bol v kreme.
potom to zakoncit kremom, ktory uroi na pleti ochrannu vrstvu.

co sa tyka produktov. ja niekedy serum nepouzijem, rpipadne pouzijem univerzalny pripravok, ale teda ja teraz dehydrovanu plet nemam.
toner mam Haru Haru Wonder - maju 2 druhy jeden z nich je na citlivu plet, tusim bez parfemacie.

serum, resp korejsku ampulu mam Madagascar Centella od Skin1004 - mala som viacere, vsetky su fajn, tie rodielne ucinky su minimalne, to vyslovene neobcsahuje HA, ale teda je hydratacne a ukludnuje plet. davam si ho na vlhku plet. mam celkom rada aj Amplen ceramidove a aj peptidove bolo fajn, tiez IUNIK propolisove-vitaminove, tiez Vichy mineral 89, The Ordinary Buffet serum a neviem, tusim aj Renovality s HA je fajn.

a ako nahrada sera,a lebo toneru je fajn aj Hada Labo lotion - obsahuje rozne velke molekuly HA. mavali ho aj v DM. to sa da pouzit ako hydratacny toner, pripadne ako hydratacne serum. pozeram, ze som ho tam teraz nevidela na nete, v drogerke som nejake videla,a le maju to tam uz inak.
no tato znacka ma aj verziu s glycerinom - je fajn na zimu https://www.drmax.sk/hada-labo-gokujyun-premium...
pisu, ze mlieko, original je v popise ltion, ale vobec to nema texturu mlieka, ale len gelovej vodicky. mala som ho a aj na nete najdes videa. neviem preco tot ak nazvali.
tu je lahsi produkt tejto znacky,a j ten som mala ale neviem ci v tejto,a lebo v light verzii. maju fakt vela verzii a niektore sa lisia, no pri vacsine nepiznas nejaky extra rozdiel. tu mas aj video od Drew, tusim tam rozobera viacere. nepozerala som ho teraz, ale v minulosti ano. v DM maju tieto lotiony len neiktore, teraz mozno len jeden, neviem a v inom obale.

a kremy, tie mi niektore vadia, mam s nimi problem, ale vseobecne mam vlemi rada Nobilis Tilia arganovy - ma vyraznu vonu,a le viem si na nu zvyknut, najnovsie aj Purito Wonder Releaf Centella Cream Unscented , tiez teraz testujem Simpl therapy - celkom to maju zaujiamve. sera nemam otestovane, ale kremy fuguju tak, ze prakticky sa jedna asi o jeden krem, eln maju rozny podiel olejovej zlozky, tusim od 10_40% nepamatam si presne. proste si vyberies podla toho v akom stave mas plet, v akom rocnom obdobi to chces a aj aky mas typ pleti.
( u teba typ bude zmiesana/mastna - sucha nema rozsirene pory, a stav pleti - dehydrovana )

pannama1
13. nov 2025

treba zacat pouzivat olejove sera a riadne vyzivujuce kremy. to je asi najlepsie, alebo potom klasicku dobru niveu, len ta naozaj premasti tu plet 😉

oceanahory
13. nov 2025

@anonym_autor Ja osobne by som isla k dobrej skusenej kozmeticke, ktora realne vidi typ mojej pleti a bude mi vediet poradit, ako sa o nu vhodne starat.

procrastique
13. nov 2025

Pravdepodobne nemáš pleť suchú ale dehydratovanú.

bg92
13. nov 2025

mat peknu plet na tvari je komplexna vec (dobre ti to napisala aj @majamat) - odporucam ti si nieco o tom nastudovat a potom poskusat co ti sadne (uz len na insta je miliarda slovenskych profilov k pleti, detto youtube, rozne blogy atd).
ak to povazujes za stratu casu tak radsej chod ku kozmeticke, jednak ti osetri bodky a jednak ta nasmeruje co pouzivat presne na tvoj typ a aktualny stav pleti (ta suchost bude podla mna len aktualny stav - dehydratacia), vysvetli atd.).
ak nemas zaklady starostlivosti o plet (dvojfazove cistenie (bezohladu na to ze sa nelicis), ake produkty na ktory typ pleti atd (o nutnosti pouzivania spf denne ani nehovorim) tak problem sa ti nevyriesi tak, ze si kupis jeden krem co ti tu niekto napise a zrazu budu prec aj komedony, aj milie, aj sucha plet zmizne (kazdy problem ma iny dovod a iny sposob riesenia). nie ze by to bola veda, to vobec nie, ani nechcem hovorit ze kazdy sa ma tomu venovat, len treba vediet co a ako funguje a ze nie kazdemu sedi to iste. kazda by sme si chceli dat jeden kremik a mat cistu ziarivu plet. samozrejme aj take baby su ale to su vynimky

autor
13. nov 2025

Dakujem Vam vsetkym velmi pekne za rady! Pokukam co odporucate a nieco teda skusim. Este raz, vdaka 🙂

domiklik
13. nov 2025

@anonym_autor dehydratovana pleť, len zhydratovat, existujú rôzne formy