icon

Ako sa orientovať v zložení kozmetiky?

katuska741
23. mar 2026

pekný deň prajem,chcela by som poradiť.Nemám za sebou štúdium chemie a preto by som bola rada keby mi niekto poradil ako sa vyznať v zložení v kozmetike.Je tých ingrediencii tam niekedy nespočetné množstvo a rada by som vedela čo to znamená a ktorým sa vyhýbať.
Napr,krem ktorý ma zaujal mal toto:
AQUA (WATER), UREA, PARAFFINUM LIQUIDUM, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, CETYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, ISOPROPYL MYRISTATE, PEG-8 DISTEARATE, GLYCERYL STEARATE, HYDROXYETHYL UREA, PEG-100 STEARATE, PHENOXYETHANOL, PARFUM (FRAGRANCE), TRIETHANOLAMINE, CARBOMER, ALLANTOIN CAPRYLYL GLYCOL, TETRASODIUM EDTA, HEXYL CINNAMALDEHYDE, CITRONELLOL, D-LIMONENE, GERANIOL, 3-METHYL-4-(2,6,6-TRIMETYL-2-CYCLOHEXEN-1-YL)-3-BUTEN-2-ONE, LINALOOL, HYDROXY-METHYLPENTYLCYCLOHEXENE.

Dakujeeeem

anonym_8bff74
23. mar 2026

@katuska741 www.chatgpt.com skopíruj zloženie a a napíš že chceš zhodnotenie zloženia... wohoo ani chémiu nemusíš mať vyštudovanú

katuska741
autor
23. mar 2026

diky

mozembytktokolvek
Odpoveď bola odstránená
katuska741
autor
23. mar 2026

je to krem na telo s ureou,

mozembytktokolvek
Odpoveď bola odstránená
veronikah96
23. mar 2026

Za mňa aj keď je to telové mlieko, je tam veľa parfumových zložiek (parfum/fragrance, citronellol, d-lemonene, geraniol, linalool). Urea je dobrá zložka, ale v takej kombinácii by som hľadala skôr niečo iné. Záleží ci chceš niečo vyslovene na upokojenie/hydratáciu alebo skôr aj niečo "voňavé".

lindous
23. mar 2026

https://www.lakrem.sk/ táto stránka je super, vyhľadáš si tam produkt, máš tam zloženie, vysvetlenie zložiek, na čo tam sú a či sú v niečom rizikové, prípadne na aký typ pleti sú vhodné... ja zrovna tú chémiu vyštudovanú mám, ale hodnotiť zloženie produktov by som si aj tak netrúfla 😀 nič vyslovene škodlivé by sa na náš trh dostať nemalo, ale nemusí to byť vhodné pre každého

emjee
23. mar 2026

na biodizionario.it mas semafor - nahodis ingredienciu a hned vidis, ci je ok alebo nie
inak cim dlhsi nazov, tym podozrivejsia zlozka
cim vyssie napisana, tym jej tam je viac
z tohto by som sa urcite vyhla PARAFFINUM LIQUIDUM, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, TETRASODIUM EDTA (tieto uz viem naspamat, ze nie su dobre)

emjee
23. mar 2026

a do telefonu si stiahni appku INCI Beauty

katuska741
autor
23. mar 2026
@emjee

a do telefonu si stiahni appku INCI Beauty

@emjee super dakujem😉

anonym_f5c150
23. mar 2026
@katuska741

@emjee super dakujem😉

@katuska741 Tiez pouzivam appku INCI, ked som ju objavila a skontrolovala co mam doma, vyhodila som 3/4 kozmetiky a drogerie. Vsetko nove, co som kupila a kupujem preslo a prechadza kontrolou cez appku priamo v obchode alebo este doma, ked si nieco vyhliadnem napriklad na eshope.

veronikah96
23. mar 2026

Tu by som bola taká rada za komentár od @drews_beauty , kedže je jedna z mála na Slovensku, ktorí majú perfektne spracované videá aj na túto tému a zdravý realistický pohľad na celé "clean beauty" a tieto stránky, ktoré analyzujú jednotlivé zložky a zbytočne strašia ľudí od kozmetiky. "Clean beauty" nemá žiadnu jednotnú ucelenú definíciu a preto aj veľa dermatológov na to má svoj názor. Strašiť ľudí s jednotlivými zložkami, ktoré su v istých množstvách a istých formuláciach kombinované je presne výsledok takýchto stránok. Áno, sú zložky, ktoré sú v kozmetike "zbytočné " ako parfum, ktorý je vyslovene na krajšiu vôňu produktu, ale je veľa zložiek, ktoré sú propagované ako "zlé" a "toxické " a jednoducho dlhé roky sú dokázané vedou, faktami a štúdiami ako účinné a hrajú istú ulohu pri formulácii.

drews_beauty
25. mar 2026
@anonym_f5c150

@katuska741 Tiez pouzivam appku INCI, ked som ju objavila a skontrolovala co mam doma, vyhodila som 3/4 kozmetiky a drogerie. Vsetko nove, co som kupila a kupujem preslo a prechadza kontrolou cez appku priamo v obchode alebo este doma, ked si nieco vyhliadnem napriklad na eshope.

@emjee
@anonym_f5c150
ženy, tieto appky sú na 2 veci.. oni nevedia vyhodnotiť formuláciu a koncentráciu daných zložiek. Vychádzajú z toho, čo daná zložka robí v 100% koncentrácii. V takomto množstve ju nikdy v kozmetike ale nenájdete. Ak by bola škodlivá, nemohla by sa formulovať. Toxikológia a chémia sú zložité vedy a tieto appky naprogramovali ľudia, čo tomu vôbec nerozumejú.. tu je to vysvetlené detailnejšie

https://www.youtube.com/watch?v=PkJUtPDzFlQ
drews_beauty
25. mar 2026

A k autorke príspevku - pozri, ak produkt vyslovene na sebe nevyskúšaš, nemôžeš podľa INCI vyhodnotiť, či ti bude sedieť. Ak máš doktorom potvrdenú alergiu na nejakú zložku, potom vyhľadávaj v INCI len túto konkrétnu zložku, ktorú nechceš používať 🙂

drews_beauty
25. mar 2026
@mozembytktokolvek
Odpoveď bola zmazaná

@mozembytktokolvek z dôvodu..?

anonym_f5c150
25. mar 2026
@drews_beauty

@emjee
@anonym_f5c150
ženy, tieto appky sú na 2 veci.. oni nevedia vyhodnotiť formuláciu a koncentráciu daných zložiek. Vychádzajú z toho, čo daná zložka robí v 100% koncentrácii. V takomto množstve ju nikdy v kozmetike ale nenájdete. Ak by bola škodlivá, nemohla by sa formulovať. Toxikológia a chémia sú zložité vedy a tieto appky naprogramovali ľudia, čo tomu vôbec nerozumejú.. tu je to vysvetlené detailnejšie

@drews_beauty Ked myslis 😅

katuska741
autor
1. apr 2026
@veronikah96

Za mňa aj keď je to telové mlieko, je tam veľa parfumových zložiek (parfum/fragrance, citronellol, d-lemonene, geraniol, linalool). Urea je dobrá zložka, ale v takej kombinácii by som hľadala skôr niečo iné. Záleží ci chceš niečo vyslovene na upokojenie/hydratáciu alebo skôr aj niečo "voňavé".

@veronikah96 nemusi byt vonave,stačí ked dobre hydratuje ale zasa nech nie je mastný ten krem na mne hodinu😉

katuska741
autor
1. apr 2026
@drews_beauty

A k autorke príspevku - pozri, ak produkt vyslovene na sebe nevyskúšaš, nemôžeš podľa INCI vyhodnotiť, či ti bude sedieť. Ak máš doktorom potvrdenú alergiu na nejakú zložku, potom vyhľadávaj v INCI len túto konkrétnu zložku, ktorú nechceš používať 🙂

@drews_beauty nemám potvrdenu žiadnu alergiu,len nechcem na pokožku celeho tela dávať zbytočne chemiu.Mám dosť suchú pokožku preto zistujem ten urea krem nakoľko som si jeden s ureou kupila na ruky a chcela som ešte aj na telo,ale nech obsahuje čo najmenej chemie.Dakujem

drews_beauty
7. apr 2026
@katuska741

@drews_beauty nemám potvrdenu žiadnu alergiu,len nechcem na pokožku celeho tela dávať zbytočne chemiu.Mám dosť suchú pokožku preto zistujem ten urea krem nakoľko som si jeden s ureou kupila na ruky a chcela som ešte aj na telo,ale nech obsahuje čo najmenej chemie.Dakujem

@katuska741 ono chémia je všetko a kozmetika bez chémie neexistuje 🙂