Aký faktor opaľovacieho krému zvoliť na dovolenke v Turecku?
Ahojte, chystáme sa na dovolenku do turecka koncom júna. Chcela by som sa spýtať ze ako je to s celkovým pobytom na slnku, pigment mam dobrý skoro nikdy ma nespalilo. Faktor je asi potrebné používať 50ku, ale nerada by som celú dovolnku presedela v tieni.
@sono2 zlato, ja o tvoje krvne testy nestojim. Ani ma nezaujima co ma tvoj muz a co ty. Sirila si hoax - ten som ti vyvratila, teda nie ja, ale zdroje ktore ty povazujes za zbytocne citat. Tu moja debata s tebou konci. Pokial nie si dermatolog alebo onkolog s vyskumom, tak mi nic nove povedat nedokazes.
@sono2 tak neviem, ja som odjakziva bledula bleda, natieram sa SP 50 uz dlhe roky a pred covidom mi na alergologii robili aj odber na hladinu D vitaminu a mala som ho na vrchnej hranici normy. Uprostred zimy a bez uzivania D vit. Ten od korony v zimnych mesiacoch teraz uzivame. Ale tento odber bol, ako hovorim, pred koronou. A este spomeniem, ze som vegetariankou niekolko desatroci, hoci sem tam zjem rybu. V lete sa v case obeda zdrziavam vnutri. Pri mori sedim v tieni s vynimkou plavania. Slnko nemam moc rada, lebo mi je horuco.
@a_alexandra_a no nemal nechápem to ani ja.
Deti natieram čo 2 hodiny 4 sa mi zdajú moc a minule tu riešili ženy že deti stačí natierať 30, ja som bola strikte proti.
Toho hrachu na stenu potrebujem celé vrece dnes....
@sono2 Vidíš, takže to, že sa natiera 50 nemá žiadny vplyv na príjem vitamínu D 🙂 Sama si si vyvrátila čo si tvrdila 🙂
@a_alexandra_a som rada, že si spokojná.
@majlo1234 ja zhorim aj s 50kou, pokial pravidelne neobnovujem “nater”. A to napriek tomu, ze v case obeda sme tak 4 hodiny dnu.
@simsalabim presne, ja uz nechodim od 10 do 16 na slnko vobec, musim mat vkuse siltovku inak a nater😒 a moj syn to iste chudak, minule som ho brala iba autom do obchodu cez obed, a stacilo par minut presunu a zhoreli mu licka.
Ale zas chapem, ze ak sa s tym niekto takto nepotyka kazdodenne, mozno mu nenapadne, ze je slnko skodlive
@sono2 ja iba či som to správne pochopila - ty tvrdíš, že vit.D potrebujeme zo slnka a tvoj muž trávi veľa hodín v aute, vonku (kde naňho všade vplýva UVA a UVB žiarenie) a aj či sa natiera, či nie, stále má nedostatok vitamínu D? Takže si vlastne protirečíš, či mi niečo uniklo? 😀
A inak, osobná skúsenosť sa nedá považovať za fakt - to že on má podpriemerné déčko sa nedá aplikovať na celú populáciu a tvrdiť, že preto všetci potrebujeme slnko. Od toho sa robia štúdie, tie pracujú s faktami a nie s osobnými skúsenosťami, ktoré sa líšia od človeka k človeku..
50 musíš používať aj na Slovensku každý deň takže v turecku určite. V zime stačí 30
Ak niesi svetlý typ tak by som nedávala 50tku ale max 30
ja pouzivam pisbuin 50 a 30 ,som spokojna s touto znackou uz roky, maju aj taku tu radu pre alergikov a vyhovuje mi ,
@a_alexandra_a ktorú značku odporúčis pre deti? 🙏🏻

@sono2 Aby bol dostatočne chránený, musel by SPF reaplikovať každé 4 hodiny, aj pri pobyte v aute, pretože neviem či vieš, ale UVA a UVB preniká aj cez sklo. Čiže keď sa ráno o 06:00 hod. natrie hoc aj od hlavy po päty, o 10:00 je už chránený minimálne, takže príjem vitamínu D má dostatočný. V lete slnko svieti priemerne do 20:00, to znamená, že 10 hodín nie je chránený. Vieš mi teda vysvetliť aký je tu súvis medzi SPF a nedostatkom vitamínu D?