Aký faktor opaľovacieho krému zvoliť na dovolenke v Turecku?
Ahojte, chystáme sa na dovolenku do turecka koncom júna. Chcela by som sa spýtať ze ako je to s celkovým pobytom na slnku, pigment mam dobrý skoro nikdy ma nespalilo. Faktor je asi potrebné používať 50ku, ale nerada by som celú dovolnku presedela v tieni.
@sono2 Odporúčam prečítať si o tom niečo, lebo naozaj nemáš pravdu 🙂
Bez spf 50 nevyjdem von počas celého roka a už vôbec nie v lete keď slnko pečie.
@misinka0611 suhlasim, a v dnesnej dobe ked uz je tolko studii a vedeckeho podlozenia, tolke odporucania ako sa chranit pred slnkom, ze skodi. Ludia si aj tak nedaju povedat 🤷♀️
@sono2 to je uplna blbost...nikdy si nenatries 100% povrchu tela, vitamin D sa dostatocne vytvara uz pocas niekolkych minut na slnku, aj ked si na dovolenke a natieras sa 50, opalovaci produkt sa postupne vymyva, nemas sancu si ustriehnut max.ochranu pocas celeho dna/leta + vit.D v potrave...tazko ho budes mat na nule, lebo sa natieras...
@sono2 Natieram/e sa, vyšším OF, Covid sme nemali, deti ( 4,5r a 1r. ) choré ešte neboli, lieky akurát len expiruju ale tak základ treba mať doma, ATB ? Ale kde 😂😂😂 Hm neviem, dosť vyvraciam tvoju teóriu.. btw. vitamíny ani neberieme.. raz za čas si niečo z nudy dám 😁 Ak si dobre spomínam chorá som bola naposledy pred Covidom.
Ja bez 50tky nejdem ani vyniesť kôš.
@srferreira Stačí sa opýtať kožného lekára keď už ženám na MK covek neverí 🙂
@a_alexandra_a no ono je to este ta stara skola…. Do 20 rokov som sa len grilovala na slnku, lebo aj rodicia… a cim hnedsi, tym lepsie…. Mam 35 a len sa modlim, aby som nedostala rakovinu koze. Chranim sa a aj svoje deti, opalovanie “nepropagujem”. No moji rodicia sa budu grilovat do smrti, aj keby som im svate slova hovorila…
@sisa_s môj muž napríklad, lebo je tmavý ma vždy pri krvných testoch vitamín D pod priemerom. Nie raz ani dvakrát.
Nemusí mi nikto vysvetľovať. Ale neni zárukou zdravia sa neslniť. Ja to nikomu nedoporučujem, dospelé osoby sa ozaj nemusia s 50 natierať.
A ver mi že som tu z pomedzi vás všetkých najzdravšia.
A poznám minimálne 2 prípady pozitívneho znamienka na ľuďoch ktorý sa vôbec neslnia.
Ak teda narážate na rakovinu
Autorka kľudne si daj 50 nechápem čo tu potom riešite, keď iný názor nemá šancu
@sono2 Myslím, že každá si myslíte o tebe svoje vďaka tvojím názorov, aké tu prezentuješ. Žiaľ, veda a medicína je proti tebe, tvoje názory sú všetky hravo vyvrátiteľné 🙂 Rob ako myslíš, keďže si najzdravšia, prajem ti aby ti to čo najdlhšie vydržalo 🙂
@misinka0611 načo mate lieky keď nebývate chorí? Ja nemám doma atb pre istotu, nechápem čo píšeš.
@srferreira Tak niekto sa nám hrabal v lekárskych záznamoch 😁
@sono2 ja som bledula, okrem dovolenky na slnko velmi nechodim cielene sa slnit, bezne prechadzky a vit.D mam v norme vzdy 🙂 na dovolenke sa natieram 50 pravidelne a pridem zdravo opalena, nie uskvarena 🙂 ale tak aj keby som prisla bleda, par pacientov s melanomom mi stacilo, aby som neriskovala kvoli bronzovej pokozke (zakernostou pri melanome koze je napriklad to, ze metastazuje kdekolvek do tela, nema typicku lokalizaciu, co stazuje liecbu) 🙂 kazdy ma samozrejme svoj nazor, ja som studovala na to, aby som vedela argumentovat aj v takej teme a som rada, ze je tu tolko zien, ktore poznaju zasady opalovania 🙂
@sono2 Na to že som s detmi často sama doma a keby nahodou maju horúčku v noci tak im môžem podať liek a necakat do rana a brat ich do lekárne pešo.. Najviac podstatnú vec si vypichla 🙂 ATB tiež nemám tie sú na predpis, prečo by nám to lekár predpisoval.
@sono2 len tak pre info, to ze papas lososa dva krat do tyzdna ti zaruci zdravie? A ty papas?
@misinka0611 podla mna ona to vie uz z profilu vycitat.
Boli leta, keď som bola ako uhol... Časom mi došlo, že to nie je ani pekne, ani vkusne a už vôbec to nie je zdravé... Pigment mam dobrý, ale tvar 50, telo 30, v určitých častiach dňa 50 aj na telo... Odmietam v 30 vyzerať na 40,len preto aby som bola 2 mesiace v roku hnedo hnedá... Čítam, že si tehotná, tak tu by som vôbec neriskoval, keď už nič iné, pigmentové fľaky na tvari vedia potrápit aj osoby s dostatočne "dobrým pigmentom"
@sono2 ani som na taky uplne nezmysel, aky si napisala nechcela reagovat, ale celkom ma nebavia hoaxy a preto budem. Prosim ta, cituj nam tu nejaky odborny zdroj toho, co si prave treskla - ze kto sa kremuje nonstop ma vit. D na nule. Ale prosim odborne zdroje, idealne zahranicne (nie slovensky preklad) nakolko na Slovensku je aj medzi doktormi zopar hoaxerov.
Ja ti tu dam link na odbornu studiu (je ich mimochodom na nete celkom dost, staci vediet anglicky a googlit). Som si takmer 100% ista, ze to nebudes citat, ale nevadi. Ja mam rada, ked sa tvrdenia podlozia hodnovernym zdrojom. Ty tvrdis, ze kto pouziva nonstop vitamin D ho ma na nule. Na zaklade akej studie? Pretoze svetove vedecke poznatky su momentalne take, ze ziadne studie na svete nepotvrdili ani nezistili, ze kazdodenne SPF ochrana vedie nedostatku vit. D a ze v skutocnosti ludia, ktori sa denne chrania pouzivania SPF si udrziavaju hladinu vit. D.
Nech sa paci, mozes si to precitat sama. Printscreen a prvy link je z pubmed (National Library of Medicine) a studiu vypracovala Britska asociacia dermatologov v r. 2019. Druhy link je publikovany na Skin Cancer Foundation (Nadacia proti rakovine koze, zalozena v r. 1979), ktoru tvoria profesori a najvacsi odbornici na rakovinu koze na svete. Ale predpokladam, ze mamicka z MK je erudovanejsia 🙂
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945275/
https://www.skincancer.org/blog/sun-protection-...
@domiklik ano v puberte v Grecku sme sa natierali olivovym olejom aby sme boli co naviac hnede, a colou 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ 6 mesiacov 🙈 nastastie som vekom aj rozum dostala 😂
@sono2 ved predsa vitamin D sa tvori aj ked pouzivas SPF...
@raffaella načo štúdie keď stačí zobrať krv.
@srferreira tak, ja som reagovala na získanie z potravy. Ja si dám ryby, ale nie pravidelne.
Ja nechápem načo ma presviedčate.
Ja čítať viem. Proste je slnko dôležité a bodka.
Dieťa áno ale dospelý človek 50 nepotrebuje.
Dievčatá, kašlite na to, kto nechce, nepochopí 🙂
@raffaella poznáš momentálne svoju hladinu vitamínu D v krvi? Jedno je štúdia druhé fakty
Ja ti môžem poslať minimálne štyri krvné testy kde môj muž má D pod hranicou. To tvoju štúdiu minimálne vyvracia. A to je tmavý robí v aute, chodí po vonku a natiera sa keď sme celý deň vonku sa kúpeme alebo tak.
Vieš mi teda povedať, prečo má podstatne menej ako ja? Keď jeme v podstate to isté?

@a_alexandra_a Ja som si myslela, že teraz je už povedomie o to ako slnko škodí, domáže byť nebezpečné a spôsobiť trvalé škody na zdraví a tele už tak silné, že opaľovacie krémy s OF 6,10, 15, že sa to už obchodníkom ani nepredáva. Že byt hnedý pomaly ako černoch ( bez urážky ) už ani nieje atraktívne, ale po tejto diskusii som dosť sklamaná. Slnko je dobrý sluha, ale zlý pán a čím ďalej tým je hnusnejsie a ostrejšie.
Ono je zbytočné vysvetľovať, obráti sa to proti tebe a veľakrát človek musí naraziť aby si uvedomil čo za sprostosť robil keď kupoval opaľovacie krémy s takmer žiadnym OF..