icon

Čo nerobím vo vlastnej domácnosti?

mischy00
18. mar 2025

Ahojte, len tam napadla téma, či máte niečo z detstva, čo ste museli doma robiť, akceptovať, mali ste zakázané ale už teraz keď máte vlastnú domácnosť, to nerobíte?
U mňa je to:
- nenutim deti jesť, to co im nechutí
- nejdem hneď umývať riad po každom obede, večeri
- jedávam aj v obývačke🙂
- upratovanie hocikedy, nie celú sobotu
- nie som nasilu vtipná pred kamarátmi detí
Asi je toho viac, skúste Vaše " traumy" 🙂

zuzana76
18. mar 2025

ozaj a ja nezavaram vobec nic

sense
18. mar 2025

1. Upratujem keď je treba a nie preto že je sobota, idú Vianoce či veľká noc
2. Nejeme každý deň polievku pred každým jedlom,lebo polievka je základ.
3. Moje dieťa nemusí piť mlieko je zdravé a ani nemusí piť ráno teplý čaj, lebo treba dať do žalúdka niečo teplé
4 rezne, sviečková,či vepro knedľou nie je "sviatočné jedlo" alebo nedeľné jedlo a dokonca sa ani nič nestane keď si v nedeľu spravíme na obed cestoviny s paradajkovou omáčkou. A koláč tiež nemusí byť len preto že je nedeľa poobede

Ale teda ako dieťa som traumu z toho nemala ale prišlo mi to divné, rovnako ako sa naháňať a nervacit aby bolo všetko picobello lebo štedrý večer a potom všetci vynervovani a nádraží sme sa tvárili šťastné lebo Vianoce, rovnako ako keď mala prísť návšteva chystať chlebíčky jednohubky a hlavne veľa lebo aby hanba nebola a potom sa lanentovalo koľko toho ostalo

sense
18. mar 2025

@nin12345 my máme bledé a tmavé, doma sme také nemali

zuzana76
18. mar 2025

a nepresuvam nabytok, ze raz gauc na tej stene, potom na druhej atd....

la_dolce_vita
18. mar 2025

Ja na rozdiel od detstva byvam v byte a to je uplne iny zivot, menej prace v domacnosti, ziadna zahrada, spracovavanie plodov, hydina atd atd. Venujem sa ovela viac sebe, viac cestujem a deti mali volnejsi rezim. My so sestrou v posteli uz neviem o ktorej, ale skoro a museli sme byt TICHO.

lion777
18. mar 2025

@zuzana76 živanska až po 1990. U nas sa chovali kraliky , sliepky, záhrada a zaváranie oo ano. Tie ročniky predtým (1925), toho mali viac. Doma zvieratá aj také vàčšie ako svine, pole pred domom, za domom a ešte chodili na dve polia v rámci dediny . ( to všetko obrábali naraz).

yoxinka
18. mar 2025

Tak u nás hlavne Vianoce. Nikto nestresuje, nerobíme vianočné upratovanie (ako vykladanie komplet všetkých pohárikov, tanierikov a neviem čoho z kredencov v obývačke a umývanie toho som nenávidela), neumývam okná, nepečieme 300 zákuskov, ktoré musia byť DOKONALÉ, nerobíme 10kg šalátu … v mojej domácnosti máme na Vianoce pohodu. Pečieme priebežne s deťmi a mužom, čo chcú a čo im chutí, estetiku absolútne neriešim, aké si spravia, také jedia, šalát robíme všetci spolu 23.12 a 24.12. len trepnem na sporák kapustnicu, tá si tam buble a my všetci lemríme pred telkou a kukáme rozprávky. Ja si z detstva Vianoce pamätám ako totálny stres, moje deti mi vždy povedia, že sa tešia na Vianoce, lebo to je najväčšia pohoda ❤️.

zuzana76
18. mar 2025

@lion777 no to uz nepamatam, ci to bolo az po 1990, resp, tak niekde okolo toho roku, mozno 1989, v kazdom pripade som bola dieta, mala som okolo 12-14 rokov

akvi
18. mar 2025

@jana_eyre_2 podľa mňa nutenie je úplne k ničomu. Čo funguje, je žiadať o pomoc. U nás doma ma mama nútila "pozerať sa" , keď ona varila a "pomáhať" v zmysle dones to, odnes hento. Ale ak som chcela reálne niečo variť, to mi nedovolila. Minule som spomínala, že ako mi nedovolila oddeliť žĺtka od bielkov - mala som 16!!!!!. Môj syn to robil keď mal 5. Nie preto, že som chcela ja, ale že chcel on. A že sa mu to nie vždy podarilo dobre, mne to nevadilo, moja nama by asi zinfarktovala. A môžem povedať, že môj vie aj navariť, aj všetky ostatné práce. Pritom nič nemusel, len som ho vždy požiadala a mohol sa rozhodnúť sám. Dnes, keď ho požiadam, spraví 90% všetkého bez rečí. Ak niečo spraviť nechce, povie to rovno. Alebo povie dobre, ale nie hneď, viem to spraviť večer a pod. Minule mi povedal, že je veľmi rád, že sme mu vždy dôverovali a nechali ho robiť chyby bez toho, aby sme to akokoľvek komentovali, nedajbože kričali. Takže ak nič iné, tak toto viem, že sa nám podarilo dobre a úplne inak, ako som to zažila ja.

zuzana76
18. mar 2025

@akvi u nas je starsi syn toto iste

cimage
18. mar 2025

Mozem jest sladkosti kedy a kolko chcem 😆.
Upratujem ako sa mi chce a vyhybam sa velkem upratovaniu kvoli sviatkom ako Vianoce, Velka noc, atd.

jana_eyre_2
18. mar 2025

@akvi mne sa nikdy nič doma nechcelo a nikdy to nikto neriešil.. to si zase tiež myslím, že nie je najlepšie rozhodnutie.. chapem prečo to tak mama mala (riešila iné problémy ako zaoberať sa mnou) ale nemyslím že také niečo deti vedie k tomu aby mali o niečo záujem.. možno na určite povahy to zabera, ale určite nie plošne na všetky..

Inak ja som vôbec vlastne nevravela o varení, moje deti varia samé radi a zahanaju tak nudu.. neviem prečo ste si to tak vysvetlili.. @zuzana76

Ale musia napríklad upratať, musia si rozdeliť čisté veci do skríň, musia dávať špinavé prádlo tam kam patri.. musia si urobiť úlohy hneď ako prídu domov.. musia zjesť ovocie a zeleninu.. sú to veci ktoré musia, nie vzdy to ocenia a občas majú určite aj pocit že ich nutim..

Nuž, nie som určite dokonalá mama ktorá robí všetko podľa posledných psychologických zistení, to uznávam.. lenže tým že ja som vyrastala tak, že "nič nemusíš ak nechceš" tak vidim že to nebolo úplne najšťastnejšie rozhodnutie - aspoň čo sa týka mojej povahy..

zuzana76
18. mar 2025

@jana_eyre_2 áno, aj moje musia udržiavať poriadok, aj zeleninu a ovocie, su veci, ktoré su pre ich dobro, ale nenútim, keď nechce čučoriedky, tak di musí vybrať iné ovocie, napr

zuzana76
18. mar 2025

@jana_eyre_2 asi toto - problém však bol, že som potom ani nikdy nič nemusela, keď zrazu som bola hodená do vody tak som nič nevedela.. lebo u nas to bolo tak, ze ja som svoje prve jedlo uvarila, az ako vydata vo vlastnom byte, ked som mala 24 rokov 😀 , dovtedy som nemusela a ani mama nechcela, aby som to robila

miriamzba
18. mar 2025

Tak ja opacne, ja to všetko robím, u nás tie hlavne rozdiely sa tykaju skôr travenia času a pristupu k deťom- nechodíme do kostola, netrepeme deti na povinné rodinné návštevy a nikam ich neodkladame, deti nemusia tak otrocky poslúchať, ovela viac volného času s nimi travime a aj viac zaujmu máme o deti, ako mali naši o nás.

luccija
18. mar 2025

@mischy00 s tým nedeľným obedom to mám podobne niekedy ideme do lesa a kúpime si kebab🙂
Ale fakt nemám nič také čo si vychutnávam, že v detstve som to nemohla.Praveze som rada, že mama nemala také úlety, že muselo byť povinne vyupratovane, sobota musí byť koláč, ani som doma nebola nejako direktivne vychovávaná.Cim som staršia, tým viac som povahovo, názorovo bavia ma rovnaké veci ako rodičov.Jedno máme spoločné ani mama ani ja nezehlime🤪ale jej sestra žehlička veľa a všetko vždy v kuchyni doska a žehlička aj ponozky zehlila
A tiež periem všetko spolu používam tie handričky do práčky.

akvi
18. mar 2025

@jana_eyre_2 ani môjmu synovi sa častokrát nič nechcelo. Tá ochota niečo spraviť prichádzala vekom. V puberte nerobil skoro nič. V 15-tich sa to začalo lámať a preklapat v prospech viac spravím, ako nespravím. Nemyslím si, že nútením by som čokoľvek dosiahla, akurát tak odpor. Chápem , že tvoji rodičia asi nechceli od teba zhola nič, to ja tiež nepovažujem za úplne ideálne, preto píšem, že ja vždy žiadam, ale zároveň dovolím povedať nie bez výčitiek. Mňa mama nútila a čo z toho? K niektorým prácam mám dodnes odpor. Varenie bol príklad, lebo ten mi u mňa rezonuje najviac, nakoľko moja mama ma nútila "variť", aj keď reálne som tam musela len byť prítomná a čakať na príkaz. Tak frustrovaná, ako som sa v tom cítila, to sa nedá ani opísať.

janickacrazy
18. mar 2025

@miriamzba a kam ich dáte, keď idete na návštevu? Lebo teda naše deti chodia s nami veľmi radi na návštevy po rodine.

jana_eyre_2
18. mar 2025

@zuzana76 len ja som nevedela ani také praktické veci, kedy sa čo platí a za čo, ako sa peru veci, alebo že vaňu treba aj umyť nie sa len osprchovať.. varenie bol najmenší problém, to som sa naučila časom, keď som mala komu variť.. (doma ako dievča som si vedela uvariť jednoduche veci, urobiť jedlo sama bolo bežné, to som nepovažovala za nutenie, proste keď som bola hladná urobila som si.. ale variť ani za nič, okrem krupicnej kaše, či praženice..) zrazu mama zomrela a ja som nevedela nič..

luccija
18. mar 2025

@jana_eyre_2 tak, ale "vzchopila" si sa nie?🤣máš 3 deti rodinu, tak také zle to nebude..inak ja som tiež nemusela ja si nepamätám, že by mi povedali, že musím vysávať, utrieť prach nejak automaticky som to začala od určitého veku robiť sama.
Skôr vyčítam mame, že ma neučila variť, piecť čo som musela a neznášala vyniesť smeti na to bol otec háklivý.Si pamätám, že to som chcela chodiť v puberte až večer, aby ma nebolo vidieť😆a vždy mi povedal , že väčšia tma už nebude.neznasala som to

veselo_neveselo
18. mar 2025

Nezehlim, neperiem vsetko na 60, neumyvam okna na sviatky 🙂
Zato nastojim na spolocnych jedlach ked sme doma (u nas sa jedavalo kazdy ako chcel), a zlozeni riadov po vareni do umyvacky.
A este pracujem na tom, aby sme doma mali viac navstev, ale to ide pomalsie ako ostatne.

liv1
18. mar 2025

Milujem jest na sedacke, ale detom to nedovolim 😂😂😂. Iba na kozenej, na latkovej mozem iba ja 😁😇

zuzana76
18. mar 2025

@jana_eyre_2 to mi je luto

gab
18. mar 2025

@mischy00
- upratujem v iny den ako sobotu 😅,
- neutieram mokry riad a ked vynimocne umyvam panvice, tak len pod tecucou vodou (dodnes ma natahuje pri spomienke na mokre utierky, ktorymi sme utierali riad u starej mamy a umyvali riad vo velkom vandliku, lenze ten riad nebol myty so ziadnou Jarou, lebo to boli pomyje a sli potom prasatam 🙉 😖 )
- do kostola idem len vtedy, ked chcem

jana_eyre_2
18. mar 2025

@luccija veď ja netvrdím že to je zle 😅 len vravím ako som to doma mala ja a tiež vlastne robím opak ako v mojom detstve, len to asi vyznieva inak..

Už som viac krát premýšľala, že vlastne dnešní dospelí robia zväčša opak toho čo ako deti neznasali.. ja som bola vychovávaná ako mnohé deti dnes, priveľmi benevolentne.. možno dnešne deti v budúcnosti tiež nadobudnú pocit, že by to malo byť opačne a mohli mať väčšie medze..

Nikdy nič nebude ideálne..

jana_eyre_2
18. mar 2025

@zuzana76 ďakujem

paradajkova
18. mar 2025

Vzhladom na to, ze uz nemame takmer ziadny dreveny nabytok, tak odpadla povinnost diavovat dvere / skrine / ...

Ako deti sme vyfasovali stare oblecenie, diavu a museli sme vsetko drevene diavovat tak raz za 2 mesiace :D

zuzana76
18. mar 2025

@paradajkova a ten smrad, doteraz si pamatam

mischy00
autor
18. mar 2025

@zuzana76 to si pamätám aj ja, my sme diavovali obývačkou stenu a lestili takým hnusnym bielim smradom medené nádoby alebo co to bolo...karafa, misky a neviem co všetko bolo z toho vyrobené. V živote to nemalo iný účel ako to, že to trcalo na poličke a bolo to treba vylestit

lion777
18. mar 2025

@mischy00 to bolo tušim v takej sklenej hnedej flastičke, jednoduchá etiketa. Mna toto obišlo, ale smrad si pamatam.