Je život v byte pohodlnejší ako v dome?
Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.
Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?
Zabudla som dopísať,bývame v meste na dome,čo je pre mňa výhoda,kúsok do práce-niekedy autom niekedy byciklom,vozenie detí do školy za 5-7minut,kúsok do obchodu-autom do Tesca 7 minút,peši do Lidla cca 3 minúty 😄,na prechádzku do mesta i na ihrisko chodíme peši. Nevýhoda je že bývame pri hlavnej ceste 🤷🏻♀️,sme už zvyknutý.
@romino áno pozemok je zdedený 🙂 každopádne v tom čase sa tu u nás pohybovali pozemky ktoré predávala obec za 15€m2, väčšina tých pozemkov mala ledva 600m2. Takže ok 10 000 navyše. A to za koľko by som ho predávala, alebo za koľko by som takýto hotový postavený dom kúpila, alebo za koľko by som aktuálne pozemok kúpila asi riešiť nemusím keďže sme si ho postavili sami pre seba a nie na predaj. 🙂
@jullyeverest ano, ale to bola velmi podstatna hypoteticka otazka. Taka mala pomocka.
Ktora nam pomohla poukazat na nezmyselnost povodneho vseobecneho konstatovania, ze akoze su domy 150m2 za cenu 70m2 bytov.
@romino áno pozemok je zdedený 🙂 každopádne v tom čase sa tu u nás pohybovali pozemky ktoré predávala obec za 15€m2, väčšina tých pozemkov mala ledva 600m2. Takže ok 10 000 navyše. A to za koľko by som ho predávala, alebo za koľko by som takýto hotový postavený dom kúpila, alebo za koľko by som aktuálne pozemok kúpila asi riešiť nemusím keďže sme si ho postavili sami pre seba a nie na predaj. 🙂
@jullyeverest 15e/ m 2 stavebného pozemku... preboha to kde.... napr 25 km od Žiliny ak nájdem pozemok za 50e/m2 tak jé lacný a predá sa do týždňa. V Žiline potom koľko 100e a viac.
Za 15e/ m tu nekúpim ani kus lúky pánu bohu za chrbtom bez prístupovej cesty.
Kamoška dala iba za terénne úpravy teraz 100000. A to si robili sami.... ploty, brána, trávnik so zavlahou, chodníky, vyrovnanie terenu... keby jej povieš ze za 170000 postavis komplet dom s úpravou terenu a plotmi tak asi buchne od smiechu.
@jullyeverest 15e/ m 2 stavebného pozemku... preboha to kde.... napr 25 km od Žiliny ak nájdem pozemok za 50e/m2 tak jé lacný a predá sa do týždňa. V Žiline potom koľko 100e a viac.
Kamoška dala iba za terénne úpravy teraz 100000. A to si robili sami.... ploty, brána, trávnik so zavlahou, chodníky, vyrovnanie terenu... keby jej povieš ze za 170000 postavis komplet dom s úpravou terenu a plotmi tak asi buchne od smiechu.
@44janica44 obec na západnom Slovensku 🙂 Ale vedľajšie mesto malo v tom čase pozemky za cca tých 50€/m2. Možno už viac teraz.
To čo si pre boha robili zlatý plot a chodníky? 😂Teraz som si pozerala materiál na betónový plot a 25m takéhoto plotu nevyjde ani 1500€. 🙈 A chodníky? Majú celý pozemok zachodníkovaný bez trávy že ich to toľko stálo? To neexistuje taká paľba len za úpravu a oplotenie. 🙈
@44janica44 obec na západnom Slovensku 🙂 Ale vedľajšie mesto malo v tom čase pozemky za cca tých 50€/m2. Možno už viac teraz.
To čo si pre boha robili zlatý plot a chodníky? 😂Teraz som si pozerala materiál na betónový plot a 25m takéhoto plotu nevyjde ani 1500€. 🙈 A chodníky? Majú celý pozemok zachodníkovaný bez trávy že ich to toľko stálo? To neexistuje taká paľba len za úpravu a oplotenie. 🙈
@jullyeverest
MH tak to netuším co môže byt za mesto keď 25 km od Žiliny na dedine stoja pozemky viac ako v tom meste. Asi k vacsiemu mestu s mnozstvom pracovnych ponuk daleko.
gabionovy plot + kamene, brána na elektriku, automatická závlaha, hlina na úpravu a vyrovnanie, pokiaľ chceš kvalitný materiál aby to niečo aj vydržalo proste si človek priplati. Áno možno betónový plot z merkurymarketu by bol lacnejší ale aj rovnako kvalitný? Rovnako pletivo by bolo určite lacnejšie.
Ver ze terénne úpravy vyjdu aj drahšie. Pokiaľ človek musí veľa navazat, príp. Odvodniť...
Pokiaľ robíš terénne úpravy a vyberas iba podľa cien tak budis, Pokiaľ to chceš mat poriadne, kvalitne a si ochotný priplatit za to co sa ti páči tak rozdiely sú v tisicoch. A samozrejme je rozdiel upravovať 400 m pozemok a je rozdiel 800 m
@jullyeverest
MH tak to netuším co môže byt za mesto keď 25 km od Žiliny na dedine stoja pozemky viac ako v tom meste. Asi k vacsiemu mestu s mnozstvom pracovnych ponuk daleko.
gabionovy plot + kamene, brána na elektriku, automatická závlaha, hlina na úpravu a vyrovnanie, pokiaľ chceš kvalitný materiál aby to niečo aj vydržalo proste si človek priplati. Áno možno betónový plot z merkurymarketu by bol lacnejší ale aj rovnako kvalitný? Rovnako pletivo by bolo určite lacnejšie.
Ver ze terénne úpravy vyjdu aj drahšie. Pokiaľ človek musí veľa navazat, príp. Odvodniť...
Pokiaľ robíš terénne úpravy a vyberas iba podľa cien tak budis, Pokiaľ to chceš mat poriadne, kvalitne a si ochotný priplatit za to co sa ti páči tak rozdiely sú v tisicoch. A samozrejme je rozdiel upravovať 400 m pozemok a je rozdiel 800 m
@44janica44 Smolinské
Ma to v profile
@44janica44 Moja kamoška si teraz stavali na juhu SK a ževraj sa zmestili do 150 000
@44janica44 Moja kamoška si teraz stavali na juhu SK a ževraj sa zmestili do 150 000
@sisska96 s pozemkom a terénnym úpravami ťažko. Samotný bungalov bez pivníc samozrejme toľko stat môže.
to záleží od typu človeka, ja len byt aj to čo najmenší ,nemám čas ho obskakovať a ani ma to nebaví ,mám kopec koníčkov ,tak že starať sa ešte o zahradu a dom by pre mňa osobne nebolo
@sisska96 s pozemkom a terénnym úpravami ťažko. Samotný bungalov bez pivníc samozrejme toľko stat môže.
@44janica44 na západe ani to. To by musel byť riadny mikrodomcek
@44janica44 na západe ani to. To by musel byť riadny mikrodomcek
@lesiiaoldi stavali sme v roku 2021 - 2022 bola kolaudácia a dom sme postavili za 100 000 eur. 4-izbak 100m2. Svojpomocne všetko okrem strechy, inžinierskych sietí, plynu, vody a elektriny. Západne Slovensko 15km od BA, 6-árový pozemok. Náklady na dom plyn 35 eur mesačne.Elektrina 50 eur a voda 10 eur. Áno hypoška je vysoká 483 eur mesiac ale keď reálne nemáte skúsenosť tak nepíšte nemožné. Čo sa týka pozemku ten sme ešte kupovali v roku 2019 z vlastných zdrojov.
@lesiiaoldi stavali sme v roku 2021 - 2022 bola kolaudácia a dom sme postavili za 100 000 eur. 4-izbak 100m2. Svojpomocne všetko okrem strechy, inžinierskych sietí, plynu, vody a elektriny. Západne Slovensko 15km od BA, 6-árový pozemok. Náklady na dom plyn 35 eur mesačne.Elektrina 50 eur a voda 10 eur. Áno hypoška je vysoká 483 eur mesiac ale keď reálne nemáte skúsenosť tak nepíšte nemožné. Čo sa týka pozemku ten sme ešte kupovali v roku 2019 z vlastných zdrojov.
@silvicka247 no ja mám práveže skúsenosť s rodinným domom...
@silvicka247 Záleží aj čo myslíte pod pojmom postavili? Hrubá stavba, holodom? Lebo pochybujem, že v tom máte zahrnutý aj komplet zariadený interiér a exteriér?
Ahoj,bývam v meste v byte,s jedným dieťaťom mám školu na pešo 8 min, ďalšie dieťa chodí samé-cesta 20min. Do práce mi to trvá mhd 25 min,leto zima,prázdniny,školský rok... Obchody,postu okolo domu do 5min. Tu by som dom nemohla mať a ďalej od mesta by som prišla o nervy v aute. Nie som zrovna typ na záhradu,takže naša terasa,zopár kvetov mi na robotu úplne stačí. Každý človek je iný, mne to čo mám vyhovuje,inému by nevyhovovalo. Hlavne sa riaď podľa seba,nie podľa (nás) ostatných.
@silvicka247 áno 2021 sa stavalo ešte super, len taky detail v case vypuknutia vojny na Ukrajine co je rok 2022 ceny stavebných materiálov išli raketovo hore... co vtedy stalo 100000 dnes kľudne aj 150000 a viac. Kolegyni brat postavil pred 2021 ona stavia teraz a nestacia sa čudovať ako to išlo hore, ten istý materiál ten istý dodávateľ.
My sme chceli v 2018 kúpiť investičný byt vtedy stal cca 65000. Teraz? Rovnaká lokalita, rovnaký typ pod 115000 nenájdem. Ceny stavebných materiálov a inflacia potiahli hore ceny nehnuteľností neskutočne.
100000 stal dom a pozemok a terenne upravy, oplotenie?
@jullyeverest
@44janica44 tak nemá prečo výbuchovať od smiechu. 🙂 to že ich to toľko stálo je len ich problém. Ja sa do 170000 zmestil v pohode 🙂
@44janica44 tak nemá prečo výbuchovať od smiechu. 🙂 to že ich to toľko stálo je len ich problém. Ja sa do 170000 zmestil v pohode 🙂
@jullyeverest prečo by to mal byť problém pre nich? Oni sú s tým spokojní, majú to krásne, vyzerá to krásne....určite lepšie ako nejaký lacný betonovy plot ako vo väznici. Ono nejde o to iba postaviť co najlacnejšie. Treba aj trosku investovať do kvality lebo ta sa ukáže o par rokov... im plot vydrží kľudne aj 40 rokov kdezto lacný môže potrebovať po 15 rokoch výmenu.
@jana_eyre_2 mňa by zaujímalo, prečo to niekto plánuje tak "opačne", že do bytu, keď sa deti osamostatnia. Máme aj aj a už sa teším, keď sa deti osamostatnia a budem môcť väčšinu času tráviť v dome a budem mať čas sa venovať záhrade a pod. A na dôchodku dupľom, nebudem musieť nikam cestovať, tak potom si ten dom a záhradu konečne užijem.
@belllinka napriklad preto, ze po zahrade netuzim, preto, ze na stare kolena sa o dom a pozemok nebudem vladat starat ci uz fyzicky alebo financne (vidim to na rodicoch) plus napriklad preto, ze z domu (nemam ho v meste), mam horsi pristup k zdravotnej starostlivosti a sluzbam vseobecne.
@belllinka napriklad preto, ze po zahrade netuzim, preto, ze na stare kolena sa o dom a pozemok nebudem vladat starat ci uz fyzicky alebo financne (vidim to na rodicoch) plus napriklad preto, ze z domu (nemam ho v meste), mam horsi pristup k zdravotnej starostlivosti a sluzbam vseobecne.
@mandzula viem ze ty netuzis po zahrade ani v tomto veku, ze si za byt. Ja sa pytam zien, ktore v produktivnom velu, ked maju deti male,, su v tom dome, riesia nekonecne dochadzanie s rozvazanie deti a ked uz sa osamostatnia a uloha taxikara odpada, tak az potom sa prestahuju do mesta.
@mandzula a zas nehovorim, ked ma clovek 80-ku na krku. Ale v 50-ke ke je uz bezne mat samostatne deti a konecne si uzit dom a zahradu.
@mandzula a zas nehovorim, ked ma clovek 80-ku na krku. Ale v 50-ke ke je uz bezne mat samostatne deti a konecne si uzit dom a zahradu.
@belllinka ano, je to presne o tom, ci si zahradu uzivas. Mnohi ludia idu do domu kvoli detom, aby mali vybeh, a tu starostlivost o pozemok beru ako nevyhnutne zlo, ktoreho sa radi zbavia, ked deti odrastu.
@belllinka ano, je to presne o tom, ci si zahradu uzivas. Mnohi ludia idu do domu kvoli detom, aby mali vybeh, a tu starostlivost o pozemok beru ako nevyhnutne zlo, ktoreho sa radi zbavia, ked deti odrastu.
@mandzula tak ale tá záhradka pri dome prestane baviť deti oveľa skôr, ako sa osamostatnia, možno tak nástupom do školy, tak prečo sa vtedy nepresťahujú do mesta? Školák sa už na pieseku hrať nebude
@mandzula bavime sa tu asi o 10-15 rokoch, ked uz dieta nebavi pieskovisko a kym sa osamostatni
@belllinka pozri, aj ja som 42 rokov zila v dome a musela som riesit x veci, ktore ma nebavili, lebo som musela zohladnovat urcite veci, ktore ked pominuli, odstahovala som sa do bytu. Kazdeho z nas ovplyvnuje x faktorov, pre ktore koname tak, ako v dany okamih koname.
@silvicka247 Záleží aj čo myslíte pod pojmom postavili? Hrubá stavba, holodom? Lebo pochybujem, že v tom máte zahrnutý aj komplet zariadený interiér a exteriér?
@lesiiaoldi postavili na komplet aj s kolaudáciou, keď vypukla vojna stále sme stavali. Kolaudácia bola september 2022. Exterier domu sme si robili 2023 všetko svojpomocne. Zatiaľ nás to stálo 8000 eur. Máme zamkovú dlažbu, kvety, stromy, trávu, altánok, detské ihrisko s umelou trávou. Ono sa to dá ale musíte vedieť fakt makať. Teraz napr. stavia brat a robí mu to firma. Majú o jednu izbu viac ako my a bude rád keď sa zmestí do 180 000 eur bez úpravy pozemku tuším, ale všetko mu robí firma. Chodí sa tam len pozerať.
@lesiiaoldi postavili na komplet aj s kolaudáciou, keď vypukla vojna stále sme stavali. Kolaudácia bola september 2022. Exterier domu sme si robili 2023 všetko svojpomocne. Zatiaľ nás to stálo 8000 eur. Máme zamkovú dlažbu, kvety, stromy, trávu, altánok, detské ihrisko s umelou trávou. Ono sa to dá ale musíte vedieť fakt makať. Teraz napr. stavia brat a robí mu to firma. Majú o jednu izbu viac ako my a bude rád keď sa zmestí do 180 000 eur bez úpravy pozemku tuším, ale všetko mu robí firma. Chodí sa tam len pozerať.
@silvicka247 my sme tiež väčšinou svojpomocne aj pozemok sme mali ešte z roku 2014 kúpený a bol tým pádom.aj lacný, no my sme postavili 2023, neviem presne koľko nad to vyšlo všetko, hrubú stavbu a pozemok z nasetrenych peňazí, ostatné hypo a potom ešte z ďalších úspor.. Vonkajšom ešte nemáme dokončený takže ešte veľa peňazí dáme do toho..Máme väčší ako vy, 5 izbak a 10 a. Nas iba kuchynská linka stala 9 tisíc a to sú ak drahšie to nehovorím vstavané skrine atď. Takže tak 😃
@silvicka247 a známa si kúpila rok dozadu holodom za 210 OOO bez plota nič vonku podrobené čisto iba holodom.

@jullyeverest no, takze roky svojpomocneho stavania - pri kupe bytu to odpada.
Konecne jeden z podstatnych faktorov odhaleny.
Bolo by zaujimave aj vediet, ako bol kupovany pozemok .. mozno nakoniec nejaky zdedeny atd. ??
kedze len riadne oficialne kupeny stavebny pozemok stoji tazke 10tisice, polovicu AKTUALNEJ ceny bytu.
Nijakovsky nemoze vychadzat to jednoducho prezentovane, ze sa da mat 150m2 dom za cenu bytu. Ako som uz pisal, to by uz ludia davno davno odhalili, a kaslali na tie byty, vsakze.
Alebo inymi slovami - keby ten dom cisto teoreticky teraz predavate, asi velmi dobre viete, ze by ste nedavali cenu smiesnych 150 000, lebo sa predavaju za ovela ovela viac, .. za ovela ovela viac ako byty.