icon

Kto ide tento rok stavať dom?

4. mar 2022

Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem

vikisukik
8. jan 2025

@martina398 tak ono kazde to obdobie nieco prinasa, co treba robit a co netreba zanedbat a tak dalej. to uz je aj o pristupe, kto si ako da zalezat na tej stavbe.

katina02
9. jan 2025

@vikisukik Tak na to máš aj ten stavebný dozor a všetko toto, aby na to mysleli aj iný ľudia za teba 😀 Však dajú sa aj také služby poriešiť, že ti príde kontrola na stavbu, aby pozreli, ako to ide, či je všetko okej a tak ďalej. To tu bolo už aj spomínané.

lutomm
10. jan 2025

@vikisukik to je asi dobre mat potom aj nejako rozplanovane? ze na jar treba spravit dosku a pocas leta postavit obvody aj priecky. na jesen asi zateplit a v zime mozes byvat. aspon teda to je tka moja predstava ze ked raz pojdeme stavat dom 😀

vikisukik
10. jan 2025

@katina02 a to som velmi rada, ze su na trhu aj taketo sluzby. a mozes si zavolat na stavbu na kontrolu niekoho, ked si si neni ista, alebo ked proste chces mat na 120% istotu, ze je vsetko okej. odporucam vyuzit nieco taketo.
@lutomn tak ano, lepsie, ked v tom je nejaky system, zase halabala to robit nemozes. robia aj tak, ze pred zimou spravia aspon dosku a potom zacnu stavat, ked to pocasie dovoli. predstava je to pekna, uvidite, aka bude realita. ale jasne, da sa to takto spravit.

darinagod
14. jan 2025

@vikisukik no ano presne, predstava pekna, len si myslim ze tie ceny materialu sa dost menia a su ako na horskej drahe. cize ja by som ked tak uz robim zaklady asi aj material rovno brala. a ak nie vsetok tak aspon cast pokial je dobra cena.

lidia73
15. jan 2025

@darinagod dobra uvaha. ono taketo veci nezvyknu nejak zlacnovat. jedine, ak natrafis na akciu, alebo to vies cez niekoho v stavebninach lepsie vybavit.

win_gi
15. jan 2025

@martina398 no teda to by mi nenapadlo ale je v tom pravdy. cize to cez den len kropit kropit kropit. a tieto horucavy co byvaju posledne leta, by sme sa asi ani z pozemku nedostali a vody nedoplatili 🙈
@lidia73 byvaju casto taketo akcie alebo vypredaje na material?

vierka_z
16. jan 2025

@vikisukik tak ale to si aj priplatis a bohvie kolko si taketo velke firmy pytaju za to ze ti tam poslu prave toho ich cloveka. mozno by sa nasiel aj v okoli nejaky sikovny stavbyveduci co ma skusenosti a nevypytal by vela z to ze da pozor na to ako cela stavba prebieha.

nat_kat
20. jan 2025

@vierka_z Stavbyvedúci a nejaká kontrolór, alebo mám nazvať toho človeka, tak to sú dve rozdielne funkcie 🙂

klaudi31
20. jan 2025

@nat_kat ako dve rôzne fukncie? nevyznám sa moc do toho mne to v tejto stavbe príde všetko na jedno kopyto 😀 aj v tom materiále sa ešte tak neorientujem. len chlap chce byť múdry a že to je jeho záležitosť no a tak to potom vyzerá 😀

leangela
23. jan 2025

@klaudi31 Stavbyvedúci je zodpovedný za organizáciu a riadenie samotného stavebného procesu na stavbe. Je hlavnou osobou, ktorá zabezpečuje, aby sa práce vykonávali podľa plánu, predpisov a noriem, zabezpečuje dodávateľov a tak ďalej.
Konzultácie, kontrolór, alebo to nazve, na stavbe sú zvyčajne poradenské služby poskytované odborníkmi alebo technickými konzultantmi.

brkodlak420
Odpoveď bola odstránená
martina398
23. jan 2025

@leangela a potom poznáme peciatkovy stavebný dozor… ktorý sa na stavbe ani neukáže a len pečiatkuje… takto isto už fungujú aj energetické certifikáty 😅

lutomm
23. jan 2025

@martina398 no tak ale to uz je si myslim aj na zodpovednosti toho co stavia 😀 neviem ale ja by som asi v takom dome nechcela potom byvat ked to nie je poriadne overene.

katina02
24. jan 2025

@vikisukik Ja plne súhlasím. My sme si dávali napríklad robiť aj blower door test. Asi to nie je povinné, ale môj muž je totálne pedant na všetko, všetko musí byť tip top, tak že on chce vedieť, či to spravili dobre, keď osádzali okná a dvere, tak aj toto sa dávalo.

darinagod
24. jan 2025

@katina02 a nebude to uz taka mensia povinnost od zaciatku tohto roka? ci ako to je teraz s tymi stavbami?

martina398
26. jan 2025

@lutomm ehm a ako to budete vedieť?

katina02
27. jan 2025

@darinagod Hmmm, čo teraz myslíš, že je povinnosť? Tie testy a to kadečo? To povinnosť nie je, to je viac menej na tebe si myslím. Akurát čo viem, že je, že stavebko dostaneš už ozaj len na A0 projekty.

vikisukik
29. jan 2025

@martina398 tak pokial ten dom stavaju, tak asi bude vediet, co vsetko sa na stavbe deje. zvlast, ked to vsetko musia zaplatit 😀

martina398
29. jan 2025

@vikisukik viete čo je najhoršie na tých stavbách? Ak máte stavebný dozor, ktorý aj Vy musíte kontrolovať… Ak stavajú spôsobom že im firma stavia tak aj tak tam ide menej železa, iný typ betónu proste sa šetrí a všetko sa uhrava dodatočne papierovo..

win_gi
29. jan 2025

@katina02 aha takze to teraz aby clovek vyberal aj typovo material tak aby dosiahol nizkoenergeticky dom?
@martina398 no tak ale to je co potom za stavebny dozor? no tieto stavebne firmy to je asi najhorsie co moze byt. clovek nevie na co sa moze spolahnut.

nat_kat
30. jan 2025

@win_gi Určite áno, podľa mňa sa to teraz obmedzilo celkom. Ale tak aspoň máš zase istotu, že bude ten dom spĺňať ozaj všetko a tým pádom aj ty máš zaručené kvalitnejšie bývanie.

tilly
30. jan 2025

Ideme znova stavať o chvíľu. Čakáme len na vývoj počasia. Som zvedavá, ako to išlo všetko hore. Naposledy sme začínali v 22 tuším.

klaudi31
30. jan 2025

@tilly ako to že znova stavať?
@nat_kat to je ten lepší prípad, niekedy je dobré keď človek nemá veľmi na výber 😀 Potom aspoň nešpekuluje 😀 By ma zaujímalo čo teda bude potom s tým stvebným materiálom vďaka ktorému to nedosiahneš..Alebo sa to dá nejako pokombinovať?

tilly
30. jan 2025

@klaudi31 znova. Už sme pár domov postavili 😅

lidia73
3. feb 2025

@tilly potom napis nejake zhrnutie. nemam v tom nejak dlhodoby prehlad, ale by ma to zaujimalo. ty to budes vediet lepsie porovnat.

tilly
3. feb 2025

@lidia73 v 22 to bolo najdrahšie. Ťažko sa zháňal materiál. Teraz išli materiály celkom v pohode, ale zas práca išla hore. Ukrajinci, ale takí šikovnejší už išli na 12 eur/hodina, nie odborné práce, ale podarilo sa nám nájsť za 7 eur, len teda neviem či budú spoľahliví.

lutomm
3. feb 2025

@tilly jaj vy ste nejaka stavebna firma ci ako tomu mam chapat? 😀

tilly
3. feb 2025

@lutomm aj 😅, ale stavali sme väčšinou pre seba.

luccija
3. feb 2025

@klaudi31 my sme mali stavebný dozor z inej firmy nech dohliadne