icon

Kuchyňa bez okien: Ako vyriešiť osvetlenie?

31. mar 2026

Ahojte baby mate niektora kuchynu bez okien? Nevadi vam to? Ake mate svetla?

Strana
z2
anonym_3014fc
31. mar 2026

@anonym_autor hrozný nápad, cez leto to musí byt peklo

anonym_407bf8
31. mar 2026

To si teda neviem predstaviť.

anonym_0f2d28
31. mar 2026

Priame denné osvetlenie musia mat' všetky obytné miestnosti. Priestory na varenie s podlahovou plochou nad 8 m2 sa majú priamo vetrať a osvetľovať oknami. Priestory s podlahovou plochou do 8 m2 sa nemusia priamo osvetľovať oknami, musia však mať zabezpečené účinné vetranie a vyhovujúce umelé osvetlenie.
STN 734301

anonym_7015e0
31. mar 2026

moja kuchyna je sucast presklenej terasy a ma ma francuzske okna z troch stran. je to plocha asi 50m2 , a nie ze nechapem kuchynu bez okien, ale nechapem ani mensiu ako 40m 2..milujem sledovat dianie na zahrade a dvore pocas varenia. Je to radost a luxus ktory od malicka je v nasej rodine zauzivany.

viestta
31. mar 2026

Ja by som nechcela ani kuchynsky kut pripojeny k obyvacke, kde su okna kdesi na opacnej strane ako kuchyna

januska12323
31. mar 2026

Neviem si predstaviť kuchyňu bez okien. Čo to je za stavba?

anonym_74e38b
31. mar 2026
@anonym_7015e0

moja kuchyna je sucast presklenej terasy a ma ma francuzske okna z troch stran. je to plocha asi 50m2 , a nie ze nechapem kuchynu bez okien, ale nechapem ani mensiu ako 40m 2..milujem sledovat dianie na zahrade a dvore pocas varenia. Je to radost a luxus ktory od malicka je v nasej rodine zauzivany.

@anonym_7015e0
A teraz šup šup do reality! Ty fakt veríš, že drvivá väčšina ľudí má kuchyňu 40 m²???

svetlonos
31. mar 2026

@anonym_autor
Je to blbý nápad. V jednej reštike to tak mali, minipidi kuchynka len s takou vc vetrackou. No des a hrôza.

marhulka13
31. mar 2026

To ma byť dom či byt? Ešte také zvykli byť v tých vidieckych domoch, kde zvyklo byť okno do chodby

anonym_3a834f
31. mar 2026

@anonym_autor ja som v takej kuchyni bola, jedna znama ju mala. mali ju urobenu v starom pavlacovom dome v takom vyklenku vedla obyvacky. skrinky mali az po vrch, stropne bodove osvetlenie aj osvetlenie pod vrchnymi skrinkami a vonkajsi digestor. mali to spravene na mieru a relativne dost miesta na pripravu jedla. stol mali vedla v obyvacke. neviem ako to tam bolo ked varili ale vetrat sa dalo cez obyvackove okno. ale aj napriek tym svetlam to bolo take tmave. oni tam ale boli len docasne.

anonym_7015e0
31. mar 2026
@anonym_74e38b

@anonym_7015e0
A teraz šup šup do reality! Ty fakt veríš, že drvivá väčšina ľudí má kuchyňu 40 m²???

@anonym_74e38b nechapem naco si stavaju domy s malymi kuchynami.40m2 je podla mna minimum.

anonym_0330e1
31. mar 2026

Znama tak ma v tej komunistickej poschodovej kocke. Kuchynu dali do velkej spojovacej chodby a odtial sa ide do izieb a wc, kupelky. Maju viac deti a potrebovali izby. U nich sa vsak nevari, iba prihrievaju parky, caj, kava. Inak studena kuchyna. Pri mojom dennom vareni si to neviem predstavit. To vetranie musi byt cista katastrofa.

minenkaa
31. mar 2026

Na spodnu časť vrchných skriniek svetla

13uzivatelka11
31. mar 2026

Prečo by to niekto robil? Akože ak by bola kuchyňa spojená s obývačkou a v obývačke by boli veľké okná, tak ešte ok.. ale takto si to fakt neviem predstaviť, veď to by si bola ako v nejakej špajzi

simsalabim
31. mar 2026

Neviem si predstavit nemat moznost vetrat v kuchyni.

anonym_a1d646
31. mar 2026

Osvetlenie podla velkosti miestnosti a usporiadania linky, pripadne stolu so stolickami. Ci bude prepoj na obyvacku, ci to je uzatvorena miestnost. Tazko poradime, ak nemame ziadne info

anonym_a1d646
31. mar 2026
@13uzivatelka11

Prečo by to niekto robil? Akože ak by bola kuchyňa spojená s obývačkou a v obývačke by boli veľké okná, tak ešte ok.. ale takto si to fakt neviem predstaviť, veď to by si bola ako v nejakej špajzi

@13uzivatelka11 no, niekedy nevida.neriesme, ako sa neda, riesme, ako sa da. Ludia byvaju aj poskromnejsie

zara1357
31. mar 2026

@anonym_autor autorka o svetlá nejde, tie vieš nahradiť .
Ale vieš si reálne predstaviť nemat možnosť vetrať v kuchyni? Ani digestor za 5000eur , ani rekuperácia ani iná vzduchotechnika nezvládne vetranie miestnosti.

anonym_407bf8
31. mar 2026
@anonym_7015e0

@anonym_74e38b nechapem naco si stavaju domy s malymi kuchynami.40m2 je podla mna minimum.

@anonym_7015e0 tebe musí šibať. Prepáč. Ľudia sú radi, keď majú na dom normálnych rozmerov /120 M2/. Na kieho oného by mi bola kuchyňa 40 M2.

alenka58
31. mar 2026
@anonym_7015e0

@anonym_7015e0 no ak to máš ako vývarovňu tak áno, ale na bežné varenie pre 3 4 ľudí je to zbytočný priestor, ja navarím a v kuchyni sa nezdržujem, tak isto v kuchyni sa nezdržujú ani iní členovia rodiny okrem jedla, a to ju máme dosť veľkú

13uzivatelka11
31. mar 2026
@anonym_a1d646

@13uzivatelka11 no, niekedy nevida.neriesme, ako sa neda, riesme, ako sa da. Ludia byvaju aj poskromnejsie

@anonym_a1d646 videla som bývať ľudí skromne, moja mama vychovala sama dve deti z minimálnej mzdy a sirotského, ale okno v kuchyni sme mali. Fakt si neviem predstaviť situáciu, v ktorej by niečo takéto riešili.. ešte beriem možno ako dočasné riešenie, ale tu sa zrejme bavíme o trvalom na roky..

autor
31. mar 2026
@zara1357

@anonym_autor autorka o svetlá nejde, tie vieš nahradiť .
Ale vieš si reálne predstaviť nemat možnosť vetrať v kuchyni? Ani digestor za 5000eur , ani rekuperácia ani iná vzduchotechnika nezvládne vetranie miestnosti.

@zara1357 necakala som az taku diskusiu ale skor som tu nasla negativne nazory. Ja viem ze toto nieje stastne riesenie nemat okno v kuchyni ale mam byt s mizernym rozmiestnenim (uzke a dlhe). Uz dlho spekulujem a rozmyslam ako to urobit, uz aj architekt mal navrhy. A jedina normalna moznost prisla ze prehodit kupelnu a kuchynu :/

simca06022011
31. mar 2026

Byva to tak, sestra mala prerobeny byt tak, ze do kuchyne isla kupelna, chodba sa spojila s byvalou kupelnou a vznikol vacsi priestor = svetlo mala jednak z izby predty (okno bolo za rohom) a do tej kueplnovej steny hore dali nejake okna/sklo... cize svetlo hore do tej miestnosti islo.. ziadne extra, ale islo, stacilo... v pohode tak fungovali. A potom svetla, kuchynska linka byva vysvietena dnes, atd...

autor
31. mar 2026
@simca06022011

Byva to tak, sestra mala prerobeny byt tak, ze do kuchyne isla kupelna, chodba sa spojila s byvalou kupelnou a vznikol vacsi priestor = svetlo mala jednak z izby predty (okno bolo za rohom) a do tej kueplnovej steny hore dali nejake okna/sklo... cize svetlo hore do tej miestnosti islo.. ziadne extra, ale islo, stacilo... v pohode tak fungovali. A potom svetla, kuchynska linka byva vysvietena dnes, atd...

@simca06022011 a vetranie nebol problem?

simca06022011
31. mar 2026
@anonym_autor

@simca06022011 a vetranie nebol problem?

@anonym_autor nie nebol, cez tu kupelnu sa vyvetralo, plus digestor ;) nebola to zavreta kutica.. nemali na tej kuchyni ani dvere, cize ziadne dusno, teplo atd..
Ale este dodam, ze byvali tam dvaja dospeli, cize ano varili si,a le ziadne vyvaranie 3x denne asi

danieli
31. mar 2026

Poznam 2 kuchyne bez okna, v jednej sa to riesilo sklobetonovymi kockami, ktore pustili aspon svetlo a vetranim do chodby, ale to denne priame svetlo tam chyba, druha kuchyna bez okien sa robila s tym, ze nevadi, ale po roku uz vadi a riesili by to dnes inak, cize ja som na lodi s architektom a prehodenim kupelne, v tej kupelni nie si tolko ako v kuchyni, preto by bola pre mna priorita kuchyna

anonym_505dd7
31. mar 2026

My sme nemali a teda sme spravili 😂 bez okna nie je dostatočné vetranie a budú ti steny splesnivieť

anonym_efa430
31. mar 2026

@anonym_autor
Nie je to idealne, ale s trochou kreativity sa to da vyriesit, za prve spravne svetlo ti znamena aj teplota svetla ako tzv. denne svetlo hore je lepsie dat sklenne dvierka, dakde sa da pridat aj zrkadlo a zjemnit zelenou a budes prekvapena vysledkom

13uzivatelka11
31. mar 2026
@anonym_efa430

@anonym_autor
Nie je to idealne, ale s trochou kreativity sa to da vyriesit, za prve spravne svetlo ti znamena aj teplota svetla ako tzv. denne svetlo hore je lepsie dat sklenne dvierka, dakde sa da pridat aj zrkadlo a zjemnit zelenou a budes prekvapena vysledkom

@anonym_efa430 rastliny jej bez trochy denného svetla moc nevydržia.

anonym_efa430
31. mar 2026
@13uzivatelka11

@anonym_efa430 rastliny jej bez trochy denného svetla moc nevydržia.

@13uzivatelka11
Preto som pridala splhavicu a este napriklad svokrine jazyky vydrzia len pri dobrom umelom osvetleni

Strana
z2