icon

Ako vyriešiť problémy s horúčavou pri veľkých oknách?

8. aug 2026

Keď sme vyberali byt, veľké okná boli pre mňa obrovské plus. Svetlo, priestor, pekný výhľad, celé to pôsobilo vzdušne a moderne.

Lenže v lete je z toho úplne iný príbeh. Od obeda nám do bytu pečie slnko a večer je tu ako v skleníku. Závesy veľmi nepomáhajú, vetrať sa dá poriadne až neskoro večer a cez deň mám pocit, že sa ten byt len viac a viac nahrieva.

Vtedy som vôbec neriešila vonkajšie tienenie. Brala som to tak, že rolety alebo závesy stačia. Teraz si hovorím, že pri veľkých oknách by som sa nabudúce pýtala na tienenie hneď medzi prvými vecami.

Má podľa vás zmysel dorábať vonkajšie žalúzie alebo fólie dodatočne, alebo je to pri takomto byte len čiastočná záchrana?

simsalabim
8. aug 2026

@anonym_autor urcite vonkajsie zaluzie pomozu znizit teplotu v interieri, lebo sklo sa neprehreje. A ked neskor date klimu, tiez nebude musiet tolko chladit.

aalt
8. aug 2026

Mame na dome vacsinu okien velkych. Vsade samozrejme vonkajsie zaluzie. Folie by som nedaval, teda nie kvoli teplu. Este tak slnolamy.

anonym_d02716
8. aug 2026

Jednoznacne vonkajsie zaluzie, spravi to dost rozdiel. A plus klima, to je samozrejmost.

minenkaa
8. aug 2026

Okenice sú tiež dobre riešenie a účinne riešenie

viera27
8. aug 2026

Pises k byte, takze vysadba je nerealna. Vonkajsie zaluzie a klima a je to ok.

glorikarebeka
8. aug 2026

Jednoznačne by som išla do klímy a nepotrebuješ žalúzie keď chceš mať svetlý byt

zuzanaete
8. aug 2026

Aby to bolo ucinne, tak potrebujes zabranit prehrievaniu okna, co riesia vonkajsie zaluzie. A pri tychto horucavach je uz aj klima potrebna.

anonym_8f9ce4
8. aug 2026

Samozrejme, vonkajsie zaluzie dost pomahaju. Na to treba mysliet hned ale daju sa dorobit. My nemame klimu lebo to nemame radi, mame vonkajsie zaluzie a nikdy nevetrame cez den ked je vonku teplejsie, ale len rano vecer poriadne. A u nas pomaha dost aj premyslena architektura budovy. Zvazovali sme klimu ale este stale sa nevieme rozhodnut ci ju davat len kvoli tym 2-3 tyzdnom horucav.

maryetta
8. aug 2026

Vonkajsie zaluzie spravia riadny rozdiel.

anonym_7c7aa8
8. aug 2026

prva pomoc su aj poriadne hrube a zatemnovacie zavesy, asi mate len obycajne teraz...a verat jedine v noci, samozrejme

biba_18
8. aug 2026

vonkajšie žalúzie ti zmenšia okno. takže ja by som to riešila buď nejakou markízou alebo slnolamom nad okno na fasádu …

anonym_2e5bff
8. aug 2026

Vonkajsie zaluzie spravia dramaticky rozdiel, my zatial klimu nemame aj ked veru asi neskor zaobstarame ale mame vonkajsie zaluzie, zatiahneme na celom byte a normalne sa tu da existovat a to casto aj z domu robim, cize fungujem aj cez obed cez najvacsi hic a to tiez mame tie velke okna vlastne namiesto jednej steny.

anonym_2e5bff
8. aug 2026
@anonym_8f9ce4

Samozrejme, vonkajsie zaluzie dost pomahaju. Na to treba mysliet hned ale daju sa dorobit. My nemame klimu lebo to nemame radi, mame vonkajsie zaluzie a nikdy nevetrame cez den ked je vonku teplejsie, ale len rano vecer poriadne. A u nas pomaha dost aj premyslena architektura budovy. Zvazovali sme klimu ale este stale sa nevieme rozhodnut ci ju davat len kvoli tym 2-3 tyzdnom horucav.

@anonym_8f9ce4 rovnako to mame, ze som na vazkach, ze toto uz asi do buducna bude "normalny stav" a asi ta klima stoji za zvazenie 😬

anonym_0491d6
8. aug 2026

@anonym_autor určite vonkajšie zaluzie, klímu nemáme, zateplené áno.

anonym_69ee7b
8. aug 2026

Vonkajsie zaluzie, vonkajsia pergola/strecha, vysadit strom, ktory bude casom tienit.

anonym_db9a71
8. aug 2026

Ja mám okná strešné a dve obrovské okná kde je balkon. Keď náhodou nezatiahnem žalúzie pri týchto horúčavách, tak mám v byte vyslovene peklo. Robí to obrovský rozdiel. Klímu nemám, iba ventilátor. Je to ok.

karhi
10. aug 2026

my sme si dávali od profirolu vonkajšie žalúzie a je to úplne iný leve. konečne sa dá vnútri existovať😉

ciama
13. aug 2026

@anonym_autor isto to ma zmysel riesit dodatocne. pri velkych oknach je vonkajsie tienenie podla mna ovela ucinnejsie nez klasicke zavesy ci vnutorne zaluzie, pretoze slnko zachyti este pred sklom. kvalitne tienenie vyraba firma Isotra. maju viac moznosti vonkajsieho tienenia, takze sa da vybrat aj podla typu okien a vzhladu bytu.