icon

Prečo sa hrniec poškodil v umývačke riadu?

reuska1
Včera o 07:33

Ahojte. Poradte prosim, co sa mohlo stat, nech sa z toho poucim. Mame uplne novu kuchynu, indukcnu dosku, umyvacku riadu a uplne nove hrnce. Prvy krát sa v nom varilo.. aj to len spagety. Hrniec som z umyvacky vytiahla takyto. Hrnce mame Fissler z XXXLutz. Dakujem

Prečo sa hrniec poškodil v umývačke riadu?
Strana
z2
anonym_5ba42c
Včera o 10:25
@reuska1

@muchotrafka298 fuu, tak ro bude tym. Jasom len nasypala sol do nadobky, kde bolo trocha vidy. Vy to teda robite ako? Prilejete tam horucu vodu?

@reuska1 nalejem vodu do hrnca, necham zovriet, nasypem sol, premiesam aby sa rychlo rozpustila a nasypem cestoviny

anonym_898767
Včera o 11:05
@doriiis

Hrnce, panvice, drevené veci ako varechy a dosky, nožičky do umývačky nepatria.

@doriiis tak potom nič tam nepatrí 🙈

anonym_dfb10a
Včera o 13:25
@reuska1

Ale to nie je znecistenie, ten hrniec je poskodeny, ako by ten nerez zoskriabany. A na jednom mieste aj priehlbina.....ako keby nejake ciastocky narazali donho a poskodili.

@reuska1 Nuz.. co je poskodeny, neviem.. ale akurat som.dostala dve nove panvice Fissler a radila sa, ako och pouzivat vratane cistenia. A myslim, ze je to aj v navode k nim napisane, ze nepatria do umyvacky riadu.
Skus pozriet navod alebo sa porad s AI.

doriiis
Včera o 14:02
@anonym_898767

@doriiis tak potom nič tam nepatrí 🙈

@anonym_898767 ... Ale áno, všetko ostatné áno. Mám hrnce s dvojitým dnom, teplá voda, chemikálie a dlhé cykly ničia teflon na panvici. Drevené veci v umývačke nasávajú zbytočne vodu a chemikálie do seba a nože sa tupia

anonym_a45628
Včera o 14:42

No veru, aj mne sa takto poskodili hrnce, kvalitne, menej kvalitne, vsetky, lebo sypem sol do studeneho hrnca a vody, som to nevedela a mam to 🙃. Ale neriesim to nejak extra, co uz teraz. Ked budem mat novy hrniec, dam si na to pozor uz. Podla mna to nie je tiez umyvackou.

aalt
Včera o 14:47

Moze mi niekto vysvetlit, ako sol v studenom hrnci ho moze poskodit? To pocujem prvykrat.

anonym_898767
Včera o 14:48
@aalt

Moze mi niekto vysvetlit, ako sol v studenom hrnci ho moze poskodit? To pocujem prvykrat.

@aalt Pridanie soli do studenej vody môže na dne nerezových hrncov spôsobiť jamkovú koróziu (tzv. pitting). Soľ sa nerozpustí okamžite, klesne na dno a vytvorí vysokú koncentráciu, ktorá narúša ochrannú vrstvu chrómu a niklu. Následne sa na dne tvoria drobné, ťažko odstrániteľné čierne bodky alebo jamky....

aalt
Včera o 14:54
@anonym_898767

@aalt Pridanie soli do studenej vody môže na dne nerezových hrncov spôsobiť jamkovú koróziu (tzv. pitting). Soľ sa nerozpustí okamžite, klesne na dno a vytvorí vysokú koncentráciu, ktorá narúša ochrannú vrstvu chrómu a niklu. Následne sa na dne tvoria drobné, ťažko odstrániteľné čierne bodky alebo jamky....

@anonym_898767 dakujem, opat som mudrejsi. Ja sice sol do studenej vody davam, ale vzdy ju hned rozmiesam.

sovica
Včera o 16:16
@anonym_dfb10a

@reuska1 Nuz.. co je poskodeny, neviem.. ale akurat som.dostala dve nove panvice Fissler a radila sa, ako och pouzivat vratane cistenia. A myslim, ze je to aj v navode k nim napisane, ze nepatria do umyvacky riadu.
Skus pozriet navod alebo sa porad s AI.

@anonym_dfb10a Ak sú Fissler nerezové, tak do umývačky určite môžu ísť. Pozri, aké si dostala tie panvice. Určite nie z čistej nerezovej ocele. Predpokladám, že budú buď hliníkové alebo budú mať nejakú vrstvu, ktorá by sa naozaj mohla v umývačke poškodiť a preto máš na nich uvedené, že nie sú vhodné do umývačky.

anonym_ff01e3
Včera o 16:28
@doriiis

Hrnce, panvice, drevené veci ako varechy a dosky, nožičky do umývačky nepatria.

@doriiis ja tescoma zrnce a normalne ich davam do umyvacky. Hrnce su aj po 10 rokoch ako nove. Taktiet mam asi dva hrnce z Ikea a tiez su uplne v pohode…

Strana
z2