Je elektrické auto vhodné na denné jazdenie?
Je elektrické auto vhodné na jazdenie cca 60 km denne? Ako často nabíjate batériu? Môžete mi odporučiť značku a model, niečo malé a nie drahé, ďakujem.
jasné, my máme Enyaq 80 už druhý rok a sme spokojní.
Nabíjame výhradne doma z fotovoltaiky, takže od februára do polovice októbra jazdíme zadarmo.
Jazdíme prevažne krátke trasy, tak do cca 60km denne, ako by ste chceli aj vy.
V lete sme dali trasu NR - Sicília - NR. Občas dávame dlhšie trasy po diaľnici klasika 130km + auto vydrží cca 300 - 350 km v LETE v zime klesá dojazd na cca 200 - 250 km
Auto je pohodlné, má relatívne dobrý výkon.
Nemám čo vytknúť.
Neviem aké auto si chcete kúpiť 🙂 na krátke trasy je ale elektro optimálne 🙂
@lanah a ešte servis nie je žiadny :D raz za rok skontrolujú brzdy
Nabíjame výhradne doma z fotovoltaiky, takže od februára do polovice októbra jazdíme zadarmo.
V lete sme dali trasu NR - Sicília - NR. Občas dávame dlhšie trasy po diaľnici klasika 130km + auto vydrží cca 300 - 350 km v LETE v zime klesá dojazd na cca 200 - 250 km
Nemám čo vytknúť.
@lanah ďakujem...aká bola cena auta?
@lanah ďakujem...aká bola cena auta?
@anonym_autor
My sme kupovali nové za 40 tisíc, teraz ale viete zohnať jazdenky...
teda vedeli ste, EV-čka sú teraz vcelku nedostatkové. V zahraničí je nedostatok jazdeniek, pretože všade v Európe stúpol dopyt po EV - to mi len manžel vravel, ja to nesledujem.
Teraz pri cenách pohonných hmôt sa doslova spustilo šialenstvo,
Švagor kupoval Teslu jezdenku.
@anonym_autor
My sme kupovali nové za 40 tisíc, teraz ale viete zohnať jazdenky...
teda vedeli ste, EV-čka sú teraz vcelku nedostatkové. V zahraničí je nedostatok jazdeniek, pretože všade v Európe stúpol dopyt po EV - to mi len manžel vravel, ja to nesledujem.
Teraz pri cenách pohonných hmôt sa doslova spustilo šialenstvo,
Švagor kupoval Teslu jezdenku.
@lanah ďakujem
Ja mám nissan leaf jazdím do práce každý deň 120 km. Za mňa super. Nie je čo riešiť.
Male elektroauto je podla mna najlepsie na denne jazdenie typu praca a rozvozy deti, idealne ako doplnok pri velkom klasickom rodinnom aute, teda ak ste rodina.
Ja mám vybratý VW id3 alebo cupra born, ale ak by sa našli za dobrú cenu, brala by som aj BMW i3 alebo Renault zoe, len to muž nechce, lebo hrkálka. Môj muž chce, aby som kúpila tesla 3 alebo enyaq, ale to mne príde zbytočne veľké na mestské vozenie. Teraz mám veľké auto a už som otrávená z parkovania.
Nabíjať plánujem doma alebo na chate z fotovoltiky
@anonym_autor jasné ak ti nevadí, že môže používateľovi spôsobiť rakovinu. Zamestnanci ktorí ich vyrábajú už teraz zomierajú na rakovinu. Ak ti neprekáža, že pri havárii ti začne horieť batéria, ktorá sa veľmi ťažko hasí a ty uhoríš v ňom.... Ak ti nevadí, že v zime sa rýchlo vybýja baterka, chceš v zime ísť niekam ďalej a nemôžeš vôbec kúriť, lebo by si tam ani nezašla. Ak ti je jedno, že tieto autá vôbec nešetria životné prostredie (problém s recikláciou batérii).
Sestra maju malu daciu spring, ale to maju naozaj len na cestu po meste + cesta domov( 10 km), rozvoj na treningy. Nabijaju doma. Druhe maju velke auto - hybrid. U nas sa v meste plati vsade, su rozne zony a s elektr zaparkuju vsade za 15 €/ rok. S klasickym stoji parkovne v celom meste okolo 800 €.tusim.
@anonym_autor jasné ak ti nevadí, že môže používateľovi spôsobiť rakovinu. Zamestnanci ktorí ich vyrábajú už teraz zomierajú na rakovinu. Ak ti neprekáža, že pri havárii ti začne horieť batéria, ktorá sa veľmi ťažko hasí a ty uhoríš v ňom.... Ak ti nevadí, že v zime sa rýchlo vybýja baterka, chceš v zime ísť niekam ďalej a nemôžeš vôbec kúriť, lebo by si tam ani nezašla. Ak ti je jedno, že tieto autá vôbec nešetria životné prostredie (problém s recikláciou batérii).
@anonym_acb058
Zavidis 🤣
@anonym_acb058
Zavidis 🤣
@anonym_fc4ffb som odporca elektrických áut a nikto ma neprehovoí o opaku. V Amerike ich už moc nechcú tak ich tlačia sem sprostým slovákom.
@anonym_autor Mam elektriku 2 roky, odporúčam, perfektne jazdenie. Ja jazdím trasy do 200 km, nebaví má riešiť nabíjanie mimo dom. Za mna potrebuješ ešte aspoň jedno “normalne” auto v rodine, inak super. Ja by som tým na dovolenku nešla.
@anonym_acb058
Zavidis 🤣
@anonym_fc4ffb ja si kúpim elektrickú ak bude mat dojazd aspoň 2000 km, bude poriešena recyklácia batérii, a bude sa dať ľahko uhasiť. Ináč sú to len klamstvá o tom aké je ekologické kým nebudú splnené tieto tri podmienky
A ešte si treba uvedomiť, že v dnešnej dobe nie je možné nahradiť spaľovaky električkami. Nie je dost nabíjacieho staníc, nemáme na to nastavenú elektrickú sieť, nemáme dostatok elektrárni, horí to jak šľak, ma to slabý dojazd.
@anonym_fc4ffb ja si kúpim elektrickú ak bude mat dojazd aspoň 2000 km, bude poriešena recyklácia batérii, a bude sa dať ľahko uhasiť. Ináč sú to len klamstvá o tom aké je ekologické kým nebudú splnené tieto tri podmienky
@anonym_940cfd tak si predstav, že pracujem v spoločnosti, ktorá vyrába kryty na batérie elektormobilov. Do vnútra krytu sa montujú bezpečnostné prvky na rýchle uhasenie prípadného požiaru. Prosím pouč nás, koľko smrteľných nehôd uhorenia v elektroaute sa udialo v SR napr. za rok 2025? Ďakujeme.
@anonym_fc4ffb som odporca elektrických áut a nikto ma neprehovoí o opaku. V Amerike ich už moc nechcú tak ich tlačia sem sprostým slovákom.
@anonym_acb058
Dalsi vedator, ale fakty su ine
The United States is the largest market for Tesla, selling 578,644 vehicles in 2024, followed closely by China with 460,380 sales
Mam doma dva roky teslu, jazdím denne 55 km do prace (oba smery spolu). Určite by som už nemenila za spaľovak. Pre mudrlantov, ktorí tvrdia, že nemáme dosť nabíjaciek, tak bývam v byte, nabijam ju len na verejne dostupných staniciach, väčšinou to urobím tak, že večer ju nechám na pomalom AC nabíjaní a ráno si ju zoberiem. Tie paušály sú aj upravené tak, že toto pomalé nočné nabíjanie sa neplatí ani parkovné navyše ako je to cez deň, aby sa vyhlo tomu, že niekto bude okupovať nabijacku. Na dlhšie trasy využívam samozrejme ulttarychle nabíjanie.
Nemám čo vytknúť.
1. Nejazdite zadarmo, za tie tucne peniaze co ste dali do fotovoltaiky by ste mali tisice litrov paliva
2."auto vydrží cca 300 - 350 km v LETE, v zime klesá jeho dojazd na cca 200 - 250 km" -> to je ale ze ozaj ubohy doslova smiesny dojazd, normalny 2.0L diesel natankujes doplna a ma dojazd 1100 kilometrov
3. Pokym elektricke auto nebude mat na sebe navesene fotovoltaicke clanky, je to cisty nezmysel, nemci to testovali a kazdy den dalo taketo slnecne nabijanie +30 kilometrov ...
@anonym_autor Ja mám negatívny názor celkovo na elektrické autá a aj hybridy. Neodporúčam.
1. Nejazdite zadarmo, za tie tucne peniaze co ste dali do fotovoltaiky by ste mali tisice litrov paliva
2."auto vydrží cca 300 - 350 km v LETE, v zime klesá jeho dojazd na cca 200 - 250 km" -> to je ale ze ozaj ubohy doslova smiesny dojazd, normalny 2.0L diesel natankujes doplna a ma dojazd 1100 kilometrov
3. Pokym elektricke auto nebude mat na sebe navesene fotovoltaicke clanky, je to cisty nezmysel, nemci to testovali a kazdy den dalo taketo slnecne nabijanie +30 kilometrov ...
@anonym_2c9a2d 6000e za panely mam nazad za 2 auta za rok nech 1.5roka.
@anonym_autor nejaký ten rôčik jazdíme na Tesle. Bola som voči tomu skeptická, ale veľmi rýchlo som si zvykla. Jazdíme denne. Nabíjame doma. Je pravda, že dojazd je malý (oproti spaľovaku), ale zasa tých 1000km nejazdíme každý týždeň. A keď už ideme, tak to nabíjanie využijeme na kávu, wc, či trochu natiahnuť pri dlhej ceste nohy. Pri cestovaní využívame superchargers, takže sa nezdržíme dlho). A teda, už sme zastavili aj na miestach, kde by sme štandardne nezastavili, keby sme nemuseli nabíjať.
@anonym_acb058
Zavidis 🤣
@anonym_fc4ffb prečo by mala zavidiet? Ja som tiez odporca. Podľa mna celkovo Green deal je na znicenie Európy. Automobilky musia splnat prísne kritéria a vyrabat elektromobily, kvôli ktorým sú klasické spalovaky drahe a ludia si ich nevedia dovoliť, brzdi sa výroba, redukujú pracovne miesta. Prechod na elektro bude znamenať výpadky príjmov za spotrebné dane,..atd. Manzel robi s automobilmi a tiez je odporcom elektro. V prípade nehody sú to skoro vzdy totálne skody, taku tescu si nedate ani opravit na Slovensku a v prípade poistnej udalosti je komplikovane uplatnenie poistného plnenia v niektorých poisťovniach.
@anonym_acb058 🤦♀️ to hovorili na prednáške ma vš života?
@anonym_2c9a2d ale evidujes, ze fotovoltika ti nenabija len auto, ale aj taha dom. Ze? Najlepsia vec, elektrina mi klesla z 99 mesacne na 28 + tucne preplatky dva roky po sebe. A to su tam take zruty ako 3 klimy, virivka, americka chladnicka…. A stiha to pekne aj nabit auto a jar a jesen zasadne kurime dom klimou 👌
@anonym_autor Ja mám negatívny názor celkovo na elektrické autá a aj hybridy. Neodporúčam.
@anonym_82c66c
Pred par mesiacmi som za viezol v Bolte a ta Tesla mala najazdenych cez 600 tisic km a ze vraj jediny servic su brzdy a pneu, bateria stale ta ista ale nizsi dojazd o 10 %.
Mame elektrického golfa. Mestské auto, parádna vec. Nabíjame doma, hlavne ked svieti slnko je zapojený cez solar, cize zadarmo. Cez leto mame dojazd cca 200 km, cez zimu nieco menej. Ma to okamžitý výkon, šikovné auto. Ked potrebujem aj 3 krat otočiť mesto, ideálne voľba. Muž na ňom chodi do prace. Ma presne grafy, kolko sme ušetrili jazdením na elektre. Za rok cca 1000 eur. Pecka. Mame vsak este diesel , to vyuzivam ja.

Nemám čo vytknúť.