icon

Je vodičský preukaz v dnešnej dobe naozaj nutný?

26. jan 2026

Prečo má potrebu sa niekto navážať do človeka len preto lebo nemá vodičák?

Je to podľa Vás naozaj nutnosť mať vodičák v dnešnej dobe? A prečo najviac do človeka rýpu osoby, ktoré tiež vodičák nemajú a už zrejme ani mať nebudú? 🤭

Strana
z4
conquestor
Včera o 13:55

@anonym_autor nutnosť to je uz len ked ti dieťa chyti 40horucky v sobotu poobede a treba utekať na pohotovosť....nemusíš volať taxik alebo otravovať susedov...celkovo sa dostane všade kedy chces....nie si limitovaná, ale žiť sa bez neho určite da.

maxxim
Včera o 16:16
@guiseppinka

@maxxim suhlasim. A najlepsie je, ked spolujazdec nema vodicak a idealne vzdy tak vzdychne, ze sa zlaknem...

@guiseppinka denne najazdím aj okolo 200km a sú dni keď aj 500. A to už nie jeden rok...ale o to viac sa nečudujem že ho niekto nemá. Všade sa ,,tlačí na pílu"... rýchlost, zhony ...hustota premávky a aj pochabosť....
Ak by som ho nepotreboval k práci tak sa ho zrieknem😁...
Mínus dane, spotrebná za palivo , cestná za autá.
Nákupy aut, dialničné, servis, stk...a konec koncov je drahý.
Takže , sú to aj starosti, a ak si človek aj netrúfa, načo by ho mal mať. Lebo renomé? Lebo sused má? Lebo ho má skoro každy? ...to nieje dôvod silný na to prečo je zlé keď ho niekto nemá.

maxxim
Včera o 16:18
@conquestor

@anonym_autor nutnosť to je uz len ked ti dieťa chyti 40horucky v sobotu poobede a treba utekať na pohotovosť....nemusíš volať taxik alebo otravovať susedov...celkovo sa dostane všade kedy chces....nie si limitovaná, ale žiť sa bez neho určite da.

@conquestor no a preto ho niekto nemá. Lebo ,,až " pre pár vecí ho inak nepotrebuje

guiseppinka
Včera o 16:52
@maxxim

@guiseppinka denne najazdím aj okolo 200km a sú dni keď aj 500. A to už nie jeden rok...ale o to viac sa nečudujem že ho niekto nemá. Všade sa ,,tlačí na pílu"... rýchlost, zhony ...hustota premávky a aj pochabosť....
Ak by som ho nepotreboval k práci tak sa ho zrieknem😁...
Mínus dane, spotrebná za palivo , cestná za autá.
Nákupy aut, dialničné, servis, stk...a konec koncov je drahý.
Takže , sú to aj starosti, a ak si človek aj netrúfa, načo by ho mal mať. Lebo renomé? Lebo sused má? Lebo ho má skoro každy? ...to nieje dôvod silný na to prečo je zlé keď ho niekto nemá.

@maxxim pokial byvas vo velkomeste, tak auto su starosti navyse. Pokial byvas v riti, tak sa bez neho nepohnes. Su to vydavky brutalne, ale tak co uz...

zafir01
Včera o 17:01

@anonym_autor u seba ho vnimam ako nutnost . Denne mam v priemere tak 120-150km. Absolutne si neviem predstavit zit bez neho. Pomaha mi v praci , resp mat pracu , a riesit dennu logistiku so 4 detmi , nemam proble. Soferovat v cudzej krajine ,takze aj tam je ti flexi bez taxikov a pod .
Vodicak rovnako dam ako darcek robit vsetkym mojim detom .povazujem to v dnesnom svete za jeden zo skills na sposob ,ze vedia lyzovat ,plavat , jazyky , a rovbako vodicak . A kludne aj viacerych skupin

maxxim
Včera o 21:53
@guiseppinka

@maxxim pokial byvas vo velkomeste, tak auto su starosti navyse. Pokial byvas v riti, tak sa bez neho nepohnes. Su to vydavky brutalne, ale tak co uz...

@guiseppinka presne tak.

anonym_5d27ae
Včera o 22:17

Vodičský mám už od 18- tky ale so šoférovaním som aktívne začala až keď som mala 32 a kúpila som si auto. Samozrejme som si po tých rokoch nepamätala z autoškoly nič a začiatky boli ťažké. Dlhá pauza si vyžiadala kondičné jazdy, ktoré odporúčam ak nemáte nikoho blízkeho čo by si vás vzal na zodpovednosť.
Či je auto vyslovene nutnosť neviem posúdiť, asi ako pre koho...
Za mňa však áno. Už ma skrátka omrzeli tie roky pretĺkania sa po autobusoch a hlavne vlakoch, ktoré večne meškali, boli preplnené, trvalo to nekonečne dlho, po novom aj sa zrážali a vykoľajovali 🙄🫣🙈
Možno sprievodcovia si mysleli o mne, že som socka keď v roku 2025 počas cesty vlakom ma vyhodili z prázdneho kupé, dokonca z celého prázdneho vozňa a ešte aj z uličky!! 😠🤬
Potrebovala som sa dostať aj do zamestnania, odkiaľ mi cez týždeň neišiel spoj naspäť a cez víkend ani tam ani naspäť. Takže človek je veľmi obmedzený dostupnosťou a frekvenciou spojov...
Ďalšia podstatná vec, preprava tašiek, vecí. Ak cestujete s väčšou batožinou verejnou dopravou naozaj sa môžte cítiť zvláštne, dokonca si všimnúť okolité pohľady...
Je to nepraktické, lebo autobusmi, vlakmi a už vôbec nie pešo, ťažký nákup neprepravíte.
Takže šoférujem a zlepšilo mi to život o 💯 %

zeldia
Včera o 22:32
@anonym_0f160f

Nutnosť?To sú keci.Ludia sú rozpišťaní a leniví.
Motto môjho fotra "v dnešnej dobe nemajú vodičák už len ľudia s nízkym IQ" zato on ho má vysoké,preto voli smerácku bandu.
Super nie? Keď vám toto povie vlastný foter do očí.

@anonym_0f160f pozdrav otca a prosim spytaj sa aké mám IQ keď síce vodičský vlastním 30 rokov ale vôbec nešoferujem. Mám auto so šoférom a zároveň podľa potreby využívam Bolt. Jo a ani neplatím poistky a za benzín😉

cacianka
Dnes o 13:15
@maxxim

@cacianka toto je vždy najhoršie, keď niekto, kto sedí vedla vodiča neustále kritizuje techniku.
Vždy sa to dá inak povedať, vysvetliťnazor alebo držať hubu. Každý prežíva strach inak, netreba sa nechať vyviesť s miery. Položim otázku inak, nechceš to zase vyskúšať. Kludne pójdem z tebpu😊...od parkoviska až na cesty🙂...

@maxxim to bolo tebe

bobbula
Dnes o 15:54

@anonym_autor je to úplne a iba o tých ľuďoch, ktorí sa takto správajú, o ich style komunikácie, s tebou to nemá nič spoločne.
Ak chceš, vodičský preukaz si urob v akomkoľvek veku, prídu chvíle, keď ho ocenis, dava nezávislosť, flexibilitu, viac možnosti. Ak sa nan necitis alebo ho z nejakého dôvodu nechceš, je to absolútne v poriadku.

anonym_1a6582
Dnes o 16:10

@anonym_autor mam v rodine ludi co tiez tvrdia ze nepotrebuju vodicak , ani ho nemaju, ale stale potrebuju nieco odviezt odomna. Tak uz si ty zvaz, ci ho tiez tak " nepotrebujes " a do akej miery budes potom otravovat ludi co ho maju ;) a druha vec,.ked budes mat dieta, chcem vidiet ako sa budes trepat vlakom a busom s kocikom

zuzi0911
Dnes o 16:20

Mam tri deti . Lekárov mame 20km . Čiže poväčšine musím ísť s 2-3 spojmi až sa dostanem do nemocnice atď. Keďže bývam na dedine ,priamy mi ide 2x za den . Takto musím ísť do najbližšieho mesta a odtiaľ už tam kam potrebujem no a tam ešte ísť mestskou, ale to nie vždy. Ak je pekne ideme peši. Úprimne nemať strach ,vodicak pravdepodobne mam . No vaham stale .Je to s nim omnoho ľahšie. Keď sa dá, muz ide s nami k dr a podobne keď nie, je to o držku, ak je zle počasie. Na nákup idem autobusom ,domov už s muzom keď ide z prace .(som na RD).
Tiež do mna každý hučí ....
Aj keď stále váham...

daja07
Dnes o 16:41
@biba_18

raz som čítala rozhovor s jednym váženým pánom, bol guvernér nejakej veľkej banky vo viedni. nikdy nemal vodičák. všade chodí mhd alebo vlakmi 😏 nie taxikmi ani nemá auto so šoférom, hromadná doprava. takže ak to dáva ten vážený pán, dajú to aj obyčajní ľudia 🤷‍♀️

@biba_18 ale podla toho co pises pan zil a pracoval vo Viedni. Vacsina ludi na Slovensku zije na dedinach a v malych mestach. Bez auta si tam skoro ako bez ruky. Ked mas stravit cez den aspon zo dve hodky cestovanim v hromadnej doprave domprace a z prace a takto aj rozvazat deti. Vsade cakat na spoje, tak hroza. Lepsie sa sedi v zapche vo vlastnom aute ako v plnom buse, podla mna.
Pripajam sa k uz tu spomenutemu, je to nevyhnutnost v mnohych pripadoch. Ale zalezi od okolnosti

biba_18
Dnes o 16:44

@daja07 ja žijem v meste, takže aj u mňa sa dá 🤷‍♀️ a preto myslím, že keď sa niekde dostaneš len tak že 2 hodiny cestovať lebo spoje, tak to nemá žiaden zmysel žiť na vidieku. robiť taxikára deťom 😏

blackcat8885
Dnes o 17:29

Pre mňa nutnosť nie je nemám ho nechcem (ani zadarmo keby bol) nepotrebujem. Keby som musela ok urobím si našťastie nemusím, mňa by to šoférovanie stresovalo a nebavilo. Prácu mam 5min od bytu, na nákup pešo alebo autom s mužom 1x za mesiac, lekárov školu atd všetko blízko v malom meste.

anonym_b8eb4b
Dnes o 17:32

Ja som bola donútená urobiť si vodičák teraz po 40, nakoľko mám syna autisti a musíme dochádzať ďaleko do školy pre takéto deti. Prvý rok sme zima, teplo, dážď chodili 3x na prestup autobusom, vlakom a autobusom...a potom som čakala naňho 4 hodiny v meste a späť sa cesta opakovala. Bolo to náročné nielen pre mňa, ale aj pre syna, do školy prišiel už preťažený 🤦a tak som si minule prázdniny povedala stop, takto to nejde a hoci som sa vyše 20 rokov tomu bránila, zaplatila som si cez prázdniny kurz v autoškole. Ľutujem, že som sa na to nedala v 20, vtedy by to bolo ľahšie, teraz to ušlo aj ťažšie do hlavy hlavne z dôvodu, že cítim veľkú zodpovednosť, som veľmi opatrná a radšej jazdím pomaly. Až teraz som si uvedomila ako mi vodičák veľmi uľahčí cestovanie do školy, chodenie na nákupy, vozenie k lekárovi a na terapie. Nie som odkázaná na vlak, bus či manžela a nemusím potom čakať na spoje a pripoje. Pochopila som, že vodičák je v dnešnej dobe naozaj nutnosť.

anonym_fb2b08
Dnes o 17:34

@anonym_autor kazdy clovek je iny. Ja si bez vodicaku neviem predstaviť zivot. To bude ale skor tym ze byvam v dedine z ktorej idu tazko spoje. Kto si zivot bez vodicaku vie predstaviť tak potom nemusí riešiť. Nie je to povinne. Ono aj dost usetris ked neriesis palivo a servis

anonym_f19fe7
Dnes o 17:38
@biba_18

raz som čítala rozhovor s jednym váženým pánom, bol guvernér nejakej veľkej banky vo viedni. nikdy nemal vodičák. všade chodí mhd alebo vlakmi 😏 nie taxikmi ani nemá auto so šoférom, hromadná doprava. takže ak to dáva ten vážený pán, dajú to aj obyčajní ľudia 🤷‍♀️

@biba_18 Viedeň a Slovensko sú dva rozličné svety. Vodičák treba. Myslím si, že šoférovať nezvládnu slabé stresujúce typy. A ak to nedokáže chlap, tak to je ozaj čudné. Väčšinou sú to také typy, že ani autá, ani šport, ani ambície v živote. Časté hobby u nich je varenie a pečenie, také ženy v nohaviciach.

milanemila
Dnes o 17:47

@anonym_autor v dnesnej dobe vediet soferovat mi u dospeleho cloveka pride ako zakladna zrucnost (hlavne ak zije v meste), rovnako ako vediet sa bicyklovat alebo plavat 🤷🏼‍♀️ ale je to kazdeho rozhodnutie, takze navazat sa do niekoho alebo vysmievat sa ak nema vodicak mi pride uplne mimo.

yosi
Dnes o 17:50

@anonym_autor Je to nevýhoda. O tom žiadna debata. Zamestnávateľ na to môže samozrejme prihliadať keď potrebuje človeka s istou pružnosťou. Tiež je to pre neho istý indikátor toho, že máš nejaké kompetencie a zručnosti. A čo sa týka bežného života... Keď má človek malé deti, furt niekde behá. Teraz mi syn oznámil, že nemá obal na vysvedčenie. Tak som sadol do auta, a o 10 minút som mal obal. Kebyže mám ísť pešo alebo MHD, tak som doma tak o 2 hodiny

biba_18
Dnes o 18:26

bože, tie posledné príspevky sú kydy… kompetencie? zručnosti? slabé typy? bez ambícií? 🤦‍♀️ no dobre… 😂

evkatk
Dnes o 18:28

V dnešnej sobe je nutný najmä pre ženy, ktoré rozvážajú deti ráno do škôl a zariadení, popoludní krúžky. šport umelecké školy...

yosi
Dnes o 18:58
@biba_18

bože, tie posledné príspevky sú kydy… kompetencie? zručnosti? slabé typy? bez ambícií? 🤦‍♀️ no dobre… 😂

@biba_18 A čím sa budeš chváliť v životopise? Že vieš navariť guláš? Áno, človek by mal mať isté zručnosti. Vedieť riadiť auto je tak dôležité ako vedieť obsluhovať počítač.

biba_18
Dnes o 20:01

@yosi nemusíš. pokiaľ nechceš byť obchodný zástupca alebo čo ja viem, servisný technik. povedz mi načo by bol takej mzdárke alebo ekonomke v cv vodičák? 🤦‍♀️

anonym_c0206c
Dnes o 21:07
@anonym_0f160f

Nutnosť?To sú keci.Ludia sú rozpišťaní a leniví.
Motto môjho fotra "v dnešnej dobe nemajú vodičák už len ľudia s nízkym IQ" zato on ho má vysoké,preto voli smerácku bandu.
Super nie? Keď vám toto povie vlastný foter do očí.

@anonym_0f160f aj podla mna to vacsina vyuziva len kvoli pohodlnosti a lenivosti...
Ja sice vodicak mam. Aj dve deti. A vieme chodit na vylety busmi, vlakmi. Po meste peso. Nakup odnesieme v batohoch. Za mna to nutnost absolutne nie je, pokial zijes v meste kde mas vsetko potrebne, len pohodlnost 🙂

Strana
z4