icon

Kupovali by ste Škodu Octaviu s vysokým nájazdom?

Včera o 16:04

Ahojte,

pozerám po jazdenej Škode Octavia Combi 2.0 TDI. Auto má kompletnú servisnú históriu, vyzerá zachovalo, ale nájazd je už okolo 300 000 km.

Je to už moc? Ďakujem.

katkaseiner
Včera o 16:07

pri tolkych by som radsej uz predavala...

anonym_de4417
Včera o 16:09

len aby to nebolo 2 krát toĺko. Aj 300 tis. je dosť. to má auto 10 rokov?

autor
Včera o 16:19
@anonym_de4417

len aby to nebolo 2 krát toĺko. Aj 300 tis. je dosť. to má auto 10 rokov?

@anonym_de4417 2016 to je, teda cca to sedí. Presne toho sa trochu obávam. 😊 Predávajúci tvrdí, že kilometre sedia a je k tomu servisná história, ale zaujíma ma, či by ste do auta s takým nájazdom išli.

anonym_aed097
Včera o 16:22

@anonym_autor motor a auto je na to aby jazdilo...ak stojí do 2000 tak by som zobrala inak nie 😂

anonym_8054b7
Včera o 16:44

no na odpis to auto nie je, ale ma nabehane, rataj s tym, ze pri 300k uz budes musiet investovat do vymeny komponentov (Spojka, tlmice, capy,...) Rozvody su vymenene a vie to dolozit? Alebo ich budes menit ty? Musis ratat s tym, ze okrem toho, co zaplatis, si nechaj nieco nabok na servis.

anonym_8054b7
Včera o 16:47

Pro modelový rok 2016 (jedná se o Škodu Octavia 3. generace před faceliftem) je motor 2.0 TDI (kódové označení EA288) považován za jednu z nejlepších a nejspolehlivějších voleb. [1, 2, 3, 4, 5]
Tento motor bez problémů zvládá nájezdy přes 400 000 km, pokud dostává správnou údržbu a nejezdí pouze krátké trasy. Mechanický základ (blok, písty, kliková hřídel) je extrémně robustní. [1, 2]
Při nákupu nebo provozu verze z roku 2016 je však nutné počítat se specifickými komponenty, které kolem určitého nájezdu vyžadují pozornost.
Na co si dát pozor podle ujetých kilometrů
Do 200 000 km: Motor obvykle běží bez větších investic. Okolo 210 000 km je ale výrobcem striktně předepsaná výměna rozvodů včetně vodní pumpy. [1]
200 000 až 300 000 km:
Vodní pumpa se spínačem: Častá slabina ročníků 2015/2016. Clonka pumpy se může zaseknout a auto se začne přehřívat. Doporučuje se měnit rozvody preventivně dříve (kolem 150 000 – 180 000 km).
Plnění DPF: Filtr pevných částic se kolem 250 000 km může zaplnit nespalitelným popílkem a vyžadovat odborné vyčištění nebo výměnu.
Zanesený mezichladič (Intercooler): Tento motor má vodou chlazený mezichladič integrovaný do sacího potrubí. Občas se stává, že začne vnitřně prosakovat chladicí kapalina do sání. [1, 2, 3]

Manuál vs. DSG automat z roku 2016
Životnost auta výrazně ovlivňuje také zvolená převodovka: [1]
6stupňový manuál: Velmi odolný, mění se pouze spojková sada s dvouhmotovým setrvačníkem (obvykle vydrží 200 000 až 250 000 km).
6stupňové DSG (mokré spojky DQ250): Pokud se v něm poctivě každých 60 000 km měnil olej, dokáže tato převodovka přežít samotný motor a najet i přes 400 000 km. Pokud se olej zanedbával, hrozí drahá oprava mechatroniky nebo opotřebení spojek.

catherin4
Včera o 16:54

Nesla by som do toho. Ja som si kupila nove auto na splatky

anonym_de4417
Včera o 16:56
@anonym_autor

@anonym_de4417 2016 to je, teda cca to sedí. Presne toho sa trochu obávam. 😊 Predávajúci tvrdí, že kilometre sedia a je k tomu servisná história, ale zaujíma ma, či by ste do auta s takým nájazdom išli.

@anonym_autor Nie. Auto je skôr pre mladíkov čo budú vymetať zábavy.

anonym_de4417
Včera o 16:57

koľko pýta za to auto?

anonym_fca8d8
Včera o 17:07

Zalezalo by na cene a na kolko ho potrebujes. 1 majitel. Firemne auto? Aka prevodovka atd? Ja by som do toho nesla … ak s takym najazdom, tak nejake jednoduche starsie bez DPF s manualom, minimum elektroniky. Inak k popisu IA … kedysi bolo v navodoch aj VW aj Skody u dieslov vymena rozvodov kazdych 120tkm … ale moje auto ma viac Rokov ale aj ovela viac km ale poctivych … iba mojich

anonym_aa15d3
Včera o 17:11

Skôr sa pozri na to čo bolo menené, možno kopec veci je nových, takže netreba sa toho báť, keď ma komplet históriu
A motoricky sú to dobré autá fakt

anonym_e4b67a
Včera o 17:36

Ja som pred rokom kupoval 200k nájazd a 2019 ročník. Menil som rozvody a brzdy a funguje bez problémov. Sám som už spravil 25k km

lindusss2016
Včera o 17:41

Ved tu chyba ta najdolezitejsia info a to je cena. Za 10 000€ by som to nekupila, za 2000€ asi ano

madeincssr
Včera o 18:11

@anonym_autor auto s takymto najazdom nemusi byt zle, ak to najazdilo prevazne dlhymi trasami a malo dobreho majitela a servis (musi to byt na tom aute vidiet, ze malo). Ale je skor vhodne pre niekoho, kto sa v autach vyzna a vie si poradit kedy, co, kde... ak bude treba. Cize ak ste uplni laici a chodili by ste s nim do znackovych (resp. inych velkych servisov), tak radsej nie.

zuzkosle
Včera o 19:04

ahoj, ja som skodu octavia s podobnym najazdom predavala minuly rok do aaa auto 🙂 za mna to uz boli kilometre na vymenu auta 🙂

lneviemmeno
Dnes o 04:53

My máme Octaviu 1.6 TDI 2015 s nájazdom 410.000km, auto je zachovalé, doteraz nemalo žiadny problem, akurát teraz odišla mechatronika v DSG prevodovke (automat). Akože auto to je fakt nekazivé ale nekupovala by som, my by sme sa práve chceli takeho auta zbaviť 😀