icon

Problémy s autom v záručnom období. Ako postupovať?

Včera o 16:07

Ahojte, už som tu písala môj príspevok, ale chcela som vytvoriť nový, možno mi niekto poradí. Resp. skôr by ma zaujímalo, ako by ste sa teraz v mojej situácii zachovali vy. Nie pred rokom, ani dvomi, ale teraz. Či mám nejaké možnosti.

Auto som kupovala v roku 2023, malé, skladné, automat, do mesta, nie na veľké trasy. Je to druhé auto v rodine, čiže nejazdilo sa s ním extrémne veľa. Od začiatku sa mi niečo nezdalo s motorom, ako keby klepal. Nebolo to stále, ale niekedy, potom prestalo. Keď som išla po roku na prvú servisnú prehliadku, upozornila som ich na to. Auto vyskúšali, že nič neklepe, uzavreté, prešlo servisnou prehliadkou, 300 eur. Druhá servisná prehliadka, tiež som o tom hovorila, tiež auto v poriadku, nič mu nie je. 360 eur. Teraz tretia servisná prehliadka. Pán povedal, že niečo nie je v poriadku, za servisnú som zaplatila, ale už na ňom ani nemám ísť domov a mám ho tam nechať. Najprv som čakala týždeň, kým sa im uvoľní termín. Potom mi volali, že teda auto rozobrali, ale chyba je v prevodovke a musia ju objednať novú, dodacia doba min 7 dní. Po 7 dňoch volali, že síce toto opravili, ale našli vadné niečo iné a musia to meniť a dodacia lehota min ďalších 5 dní. Dnes mi volal, že to čo mali už síce opravili, ale servisák pri oprave poškodil nejakú os a musia to vymeniť, objednať súčiastku a v tom lepšom prípade bude auto hotové v piatok - 3t je v servise.

Za mňa toto nie je v poriadku. Auto má nájazd 10 500 km.
Písala som email do servisu a šéf mi napísal, že je mu to ľúto.

Smaozrejme, že som si našla iný autorizovaný servis, aj keď mi povedali, že na tie komponenty, čo sa opravovali oni teda záruku nedávajú a budem musieť ísť do pôvodného servisu. Tak 3r som chodila so zjavne chybným autom a teraz je v servise 3t. Hlavne, že som servisnú prehliadku zaplatila.

Ďakujem za váš názor a prípadne, či by ste nejako požadovali na mojom mieste kompenzáciu od servisu.

martinmmartin
Včera o 16:54

@anonym_autor nevidim to ruzovo. Zaruku mas 2 roky ktore si sa spokojne vozila takze s bude kazdy na teb kukat ze co vobec chces.
Mas dlhsiu zaruku?

autor
Včera o 17:01
@martinmmartin

@anonym_autor nevidim to ruzovo. Zaruku mas 2 roky ktore si sa spokojne vozila takze s bude kazdy na teb kukat ze co vobec chces.
Mas dlhsiu zaruku?

@martinmmartin ja nežiadam vrátenie sumy za auto. To by sa musela výrobná vada v rámci 2r dva krát opraví a zase pokaziť. Na tretí krát by už vrátili sumu. Toto by opravili v rámci záruky. Chcem kompenzáciu zo strany servisu - za servisné prehliadky, kde som dohromady zaplatila viac ako 1000 eur a nechali ma chodiť z chybným autom z výroby.

anonym_42171c
Včera o 17:08
@anonym_autor

@martinmmartin ja nežiadam vrátenie sumy za auto. To by sa musela výrobná vada v rámci 2r dva krát opraví a zase pokaziť. Na tretí krát by už vrátili sumu. Toto by opravili v rámci záruky. Chcem kompenzáciu zo strany servisu - za servisné prehliadky, kde som dohromady zaplatila viac ako 1000 eur a nechali ma chodiť z chybným autom z výroby.

@anonym_autor mňa by zaujímala značka a typ auta

autor
Včera o 17:11
@anonym_42171c

@anonym_autor mňa by zaujímala značka a typ auta

@anonym_42171c neodpovedám na túto otázku.

anonym_bd58e3
Včera o 17:38
@anonym_autor

@anonym_42171c neodpovedám na túto otázku.

kompenzacia nebude ziadna pokial si chodila na bezny olejovy servis.. ten s tym nic nema.. to ze si to nikto nevsimol je uz ina vec..nevies to vsak nikak dokazat, alebo je v zaznamoch, ze si sa stazovala na prevodovku? Pokial diagnostika nic nenasla a oni o tom maju zaznam je to len tvrdenie proti tvrdeniu..
@anonym_autor

autor
Včera o 17:42
@anonym_bd58e3

kompenzacia nebude ziadna pokial si chodila na bezny olejovy servis.. ten s tym nic nema.. to ze si to nikto nevsimol je uz ina vec..nevies to vsak nikak dokazat, alebo je v zaznamoch, ze si sa stazovala na prevodovku? Pokial diagnostika nic nenasla a oni o tom maju zaznam je to len tvrdenie proti tvrdeniu..
@anonym_autor

@anonym_bd58e3 je o tom záznam v zákazkovom liste aj v roku 2024, aj v roku 2025.

madeincssr
Včera o 18:09

@anonym_autor a budu to zarucne opravy? Ma auto dlhsiu plnohodnotnu zaruku (nie plnu vynimiek) viac ako 2 roky? Ak ano a opravia to v ramci zaruky, tak to ze si platila za pravidelne servisne prehliadky nie je nejaka ujma. Aj nove auto a najma s automatickou prevodovkou sa moze pokazit. Moze sa to stat aj u dobre zvolenej znacky, modeli a motore/prevodovke. Mozno ti servis mohol pocas dlhsej zarucnej opravy (obzvlast ak oni pochybili pri oprave) bezplatne poskytnut nahradne vozidlo, ale to by clovek musel vediet dopredu, ze sa to skomplikuje.
Ak mas o nahlaseni podozrivych zvukov dokaz (zapisali to do zakazky pri prijma a kopiu mas), mozno poradit sa z nejakym pravnikom. Ale cudzi (nie znamy) pravnik moze vyjst drahsie ako pripadna kompenzacia servisu ci kulancia importera.

aalt
Včera o 18:10

Tak tie servisne doteraz ale neboli iba prehliadky, ale asi aj nejaky olej, filtre, atd ... Inac fakt mas za 3 roky 10500km? A to som si myslel ze mojich cca 1800~2000km km za mesiac je mensi najazd. Kazdopadne za mna divny servis, ked to opravuju 3tyzdne.

anonym_b4262e
Včera o 18:17

A pockaj na tu sumu,dufam ze ta aspon informovali,co kolko stalo,ze ti vyrubia par tisic eur za opravu.

anonym_2c5ce8
Včera o 18:28

To len pozrieť na faktúru a to čo dovrzal mechanik nezaplatiť, lebo zvyknú to naúčtovať.
Pozrieť záručnú zmluvu, možno na prevodovku máš dlhšiu záruku, ale keď nevieme ani značku tak sa ťažko odhadujú možnosti

autor
Včera o 18:34
@anonym_b4262e

A pockaj na tu sumu,dufam ze ta aspon informovali,co kolko stalo,ze ti vyrubia par tisic eur za opravu.

@anonym_b4262e je to bezplatná oprava, v záruke. Ja som bola 3t bez auta, možno ešte týždeň budem. Určite budem žiadať kompenzáciu.

anonym_b4262e
Včera o 18:39
@anonym_autor

@anonym_b4262e je to bezplatná oprava, v záruke. Ja som bola 3t bez auta, možno ešte týždeň budem. Určite budem žiadať kompenzáciu.

@anonym_autor aspon ze tak,chapem clovek je bez auta ako bez nohy.

veselo_neveselo
Včera o 21:22

@anonym_autor
Podla mna nemas co spravit. Ak si auto zo servisu prebrala po prehliadke, dalsi rok na nom jazdila do dalsej prehliadky, a potom dalsi rok na nom jazdila, tak bolo v poriadku 🙂

Resp mozno sa niekde nieco opotrebovavalo rychlejsie ako sa malo, ale dost pomaly na to, aby to nepotrebovalo ihned vymenu. A oni ti mechanici tiez nevidia hned vsetko, pokial to je taky "skrytejsi" problem.

Mala si nastojit na opatovnom prezreti, alebo dat do druheho servisu hned ten prvy krat, ak sa ti nieco nezdalo a nic nenasli po servise. Ale vela problemov, ked su len "obcas", tak sa nemusia prejavit pri servise a oni tiez nemaju krystalovu gulu.

Pytaj z poistky nahradne auto, taku nemas? Aku kompenzaciu cakas od servisu? Mali ti medzitym co cakali na nahradne diely dat auto naspat, nech si na nom jazdis dalej, alebo ako myslis? Ak si chcela nahradne auto, mala si sa ozvat, mozno by ti nejake dali, alebo za poplatok. Najistejsie je to mat v poistke.

anonym_0bbc9c
Dnes o 07:53

ja som mala tiez problém s novym autom (Peugeot 2008) - polrocne som musela nechat auto v servise, 2-3 tyzdne (náhradné mi nedali, vraj auto som nekupila od nich) ...
Tak rok a pol, a auto som predala ...
Samozrejme do serv.knizky nic nepisali nikdy, tak som nemala zaludok predaj fyz.osobe, tak islo do AAA ...

anonym_b922a3
Dnes o 10:59

Moze sa stat aj s novym autom ze bude mat problem. Opravia to v ramci zaruky, tak este dobry koniec. Ale tym ze nieco poskodili, co sa teda moze stat. Beriem pozitivne ze to nezatajili a priznali. V takomto pripade by som si narokoval od nich nahradne auto. Urcite maju tak k dispozicii.

Takze poziadat o nahradne vozidlo to ako prve
pripadne poziadat o kompenzaciu mobility (aspon za dobu kedy sa caka na opravu dielu poskodeneho servisom), idealne ako mozes nejake naklady dokazat
Pripadne napisat priamo importerovi znacky alebo zakaznicku podporu vyrobcu
A predlzenie zaruky na opravovane casti auta

A ake je to auto? znacka? velke znacky vedia dat nieco ako "goodwill" podporu v takychto pripadoch

A ak mas v minulych servisnych spravach napisane ze si na nieco upozornovala, to by bolo dost dobre, pripadne v nejakej komunikacii,...