icon

Leasing alebo úspory: Ako kúpiť auto za 18k?

daniel_12
15. apr 2026

Zdravím, zobrali by ste na leasing auto za 18 tisíc kde by bola mesačná splátka cca 280€. Alebo radšej nasporiť a kúpiť za hotové a nezadlžiť sa na 8 rokov? Samozrejme so stabilným príjmom...

Strana
z2
kocuris
16. apr 2026

Lebo keď počítam podľa tvojej info 280x96 splátok a to bez akontacie a poistenia vychádza matematicky 27000. Plus poistka havarijná a PZP 1200 na rok, čo činí ďalších 9600. Auto hovoríš cenu 18000, ale preplatenie je 100%... Mne to vyšlo nejakých takmer 37000. Niečo tu nehrá... A to všetko bez servisných prehliadok 8x350 a bez benzínu, parkovania, diaľničných poplatkov. Upssss, no toto by som si nedovolil veru.Treba s chladnou hlavou a prepočet na poriadok.

kocuris
16. apr 2026

@daniel_12 ak chceš, napíš mi súkromne, toto sa mi zdá veľmi nevýhodné. Zvlášť leasingovka si to vždy poisťuje sama, nakoľko pri leasingu až do splatenia nie si vlastník vozidla ale iba jeho držiteľ. Aby si si neuviazal na krk väčšie bremeno, než zvládneš uniesť...

simca06022011
16. apr 2026

@daniel_12 zalezi od vsetkych podmienok, ci je v splatke poistka atd, mavali sme auta aj na leasingy, aj na "autouvery", Za mna = nemam na auto, to auto na seba nevie zarobit, nenajazdim desiatky tisic km = tak je investicia 27t eur do auta (na 8!! rokov) vela.. treba ratat s opravami, servisom v tej dobe, mozno to auto predas po 3-4-5rokoch (tak vacsina ludi premysla, osobne mam doma 15r auto :DD s 300+t km a investicia do neho sa mi oplatila, ale napr stalo vtedy viac o mnoho, splacalo sa 4 roky, a mali sme poistenia v splatke "v akcii zadarmo", servis myslim 6r "zadarmo", atd). Zalezi ako velmi to auto potreujes a na co.. vela ludom na presun z domu, do prace naozaj take auto netreba... OTAZKA je, za kolko si nan nasetris, kolo bude stat ked si nasetris, ... a na com sa budes vozit dovtedy.

catherin4
16. apr 2026

Ja som tiez kupila auto na lizing, tiez za 18 000. Ale ja som uz musela lebo moje stare bolo cele hrdzave a nedali by mi STK. Moj priatel vzdy kupi nove auto na lizing na 5 rokov, potom ho preda a kupi zase nove, zase na lizing. Nechce aby sa to auto zacalo kazit tak chce vzdy nove.

kocuris
16. apr 2026

Leasing za mňa je veľmi dobrý produkt. Aj operatívny, ak akceptujem fakt, že auto mi nepatria ani patriť nebude, resp. bude po dohode o odkupe (výhoda je že neplatiš akontaciu, ale máš limit kilometrov na rok a auto si de facto požičiavaš). Aj finančný. Tu však musíš mať akontaciu na začiatok a potom podmienky. S tým, že keď auto splatíš, je tvoje. Samozrejme, každý finančný produkt niečo stojí, má svoju cenu i hodnotu. Treba si to veľmi podrobne premyslieť.

daniel_12
autor
16. apr 2026
@kocuris

Lebo keď počítam podľa tvojej info 280x96 splátok a to bez akontacie a poistenia vychádza matematicky 27000. Plus poistka havarijná a PZP 1200 na rok, čo činí ďalších 9600. Auto hovoríš cenu 18000, ale preplatenie je 100%... Mne to vyšlo nejakých takmer 37000. Niečo tu nehrá... A to všetko bez servisných prehliadok 8x350 a bez benzínu, parkovania, diaľničných poplatkov. Upssss, no toto by som si nedovolil veru.Treba s chladnou hlavou a prepočet na poriadok.

@kocuris Presne tak. A za 8 rokov už to bude auto staré... Keďže auto ktore chceme je 4 rovné a za 8 rokov už bude 12 ročne...

kocuris
16. apr 2026
@daniel_12

@kocuris Presne tak. A za 8 rokov už to bude auto staré... Keďže auto ktore chceme je 4 rovné a za 8 rokov už bude 12 ročne...

@daniel_12 4-ročné za túto cenu? Toto by zvážil aj milionár. Ach jáj. Aké je to auto? Aká značka? Aký model?

kocuris
16. apr 2026

Tipujem to na 4-ročný Kodiaq s nájazdom tak 150.000 km dovoz z Nemecka, pekný, neopotrebený vnútri, automat, v plnej výbave, po STK. Mám pravdu? 18k keš alebo leasing na 8 za 280. Ee. Nechcel by som. Pridrahá jazdenka.

anonym_a6da65
16. apr 2026

hej poznám takých ktorí sa chvalia Teslou a majú ju na leasing. Hlavne, že su fotečky a dlhy na krku 🙂

sweet20
16. apr 2026
@kocuris

@sweet20 keby všetci takto rozmýšľali, nikto nič nemá dodnes. S manželkou sme brali auto na leasing operatívny v čase, keď som bol nezamestnaný, rezerva žiadna a splatili sme... tvoja teória je dobrá, ale realita je kdesi inde... ako píše tu @anonym_f98c88, nerozbiješ výplatu, keď splácaš, akoby si šetril

@kocuris tak s tym nesuhlasim, ale 100 ludi 100 chodi. Nech si kazdy ma co chce, vyjadrila som svoj nazor

daniel_12
autor
16. apr 2026
@kocuris

Tipujem to na 4-ročný Kodiaq s nájazdom tak 150.000 km dovoz z Nemecka, pekný, neopotrebený vnútri, automat, v plnej výbave, po STK. Mám pravdu? 18k keš alebo leasing na 8 za 280. Ee. Nechcel by som. Pridrahá jazdenka.

@kocuris Nie. Je to passat b8 2022 so 160k nájazdom

daniel_12
autor
16. apr 2026
@kocuris

@daniel_12 4-ročné za túto cenu? Toto by zvážil aj milionár. Ach jáj. Aké je to auto? Aká značka? Aký model?

@kocuris Passat b8 2022

daniel_12
autor
16. apr 2026
@kocuris

@daniel_12 tak toto je ozaj zlá ponuka... Parametre môjho leasingu na auto v základnej cene 18500, po zľave 14500, pri akontacii 4000 na 5 rokov a splatke 260 vieš... Toto neviem, čo máš za produkt, ale to je nejaký chyták, keď toto musíš priplácať... Aké auto to vlastne by si si chcel kúpiť? Aký typ leasingu? Operatívny? Finančný? Akontacia je aká? Vstupná cena auta aká?

@kocuris Finančný je to bez akontácie

daniel_12
autor
16. apr 2026
@anonym_e2b0f4

A kolko preplatis navyse za 18 tisic?

@anonym_e2b0f4 skoro 9 tisíc+ poistky zákonná+pzp to je cca 1200€ ročne

kocuris
16. apr 2026
@daniel_12

@anonym_e2b0f4 skoro 9 tisíc+ poistky zákonná+pzp to je cca 1200€ ročne

@daniel_12 to auto asi má svoju hodnotu, ale za mňa osobne je to preplatenie leasingu trochu privysoké. To už by som si radšej zobral spotrebný úver v banke a kúpil auto keš. A poistku riešil iba PZP a pripoistením skla.

citronove_koliesko
16. apr 2026

@daniel_12 zakladna otazka, preco chces kupit auto? Z toho ti vyjde odpoved.

Strana
z2