Aká je hmotnosť upečeného chleba z 1 kg surovín?
Pekný deň,
Otázočka, ktoré tvrdenie je správne:
Hmotnosť upečeného chleba z 1 kg surovín sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 1,35 kg do 1,7 kg, v závislosti od konkrétneho receptu a spôsobu pečenia.
Alebo
Ak je celková hmotnosť vášho surového cesta 1,7 kg (1 kg múky plus voda, droždie, soľ a iné prísady), môžete očakávať, že konečný upečený chlieb bude vážiť približne:
Pri 15 % strate hmotnosti: približne 1,445 kg.
Pri 20 % strate hmotnosti: približne 1,36 kg.
A to je také dôležité pre?
@anonym_64d48f možno pre výpočet surovín, ceny, nákladov, alebo kalorické tabuľky.
A ako sa vylucuju? V prvej najskor nemas hmotnost vody, v druhej sa pecenim odpari. V oboch mas, ze z kila muky spravis cca 1,4 kg chlieb.
Z 1 kg hmoty človek po pridaní energie nevytvorí 1,35 kg- 1,7 kg hmoty, ľudia sa o to roky snažia v urýchľovačoch, ale veľké úspechy nie sú, to dokázal iba stvoriteľ.
Einstein na to prišiel, že fyzikálne je možné aby sa energia premenila na hmotu.
A ako sa vylucuju? V prvej najskor nemas hmotnost vody, v druhej sa pecenim odpari. V oboch mas, ze z kila muky spravis cca 1,4 kg chlieb.
@aalt píše že z 1kg surovín, takže zrejme aj s vodou.
@aalt píše že z 1kg surovín, takže zrejme aj s vodou.
@13uzivatelka11 urcite nie. Pecenim ten chlieb na hmotnosti urcite neprida. To by bolo na nobelovku.
@anonym_autor ak všetky suroviny (aj voda) vážia 1kg, ťažko z toho bude viac. Ale ak všetky suroviny (aj s vodou) vážia 1,7kg, chlieb bude ľahší, lebo sa z neho voda vyparí. Záleží, ako silno hydratované cesto bude.
Robím kváskový, presne som to nevážila, ale približne. Ide tam napr. 600 g múky,430 g vody, možno 160 g kvasku, nejaké gramy ma soľ, slad, semienka, takže asi 1200 g vložíme. Výstup je podobný, chlieb mi vážil vyše 1100 g.
neverim ze toto sa niekto moze opytat vazne... "Hmotnosť upečeného chleba z 1 kg surovín sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 1,35 kg" tu to zacina aj konci

A to je také dôležité pre?