1,5 ročný syn je závislý na dojčení

qwer2019
24. feb 2022

Ahojte.
Už si fakt neviem dať rady a už ma to priveľmi vyčerpáva. Syn 1,5r. V októbri sme prešli len na nočné kojenie, cez deň mal UM. V novembri sme ochoreli, a odvtedy chce len MM a je to dosť náročné aj čo sa týka normálnej stravy. Keby môže, funguje len na MM. Koncom decembra sa to začalo zlepšovať, len asi pred mesiacom sme prešli chorobou zas a tam sa to opäť pokazilo. Normálnu stravu nechce, musím mu dat na silu aj to mi veľa nezje, UM si cucne trošku a nechce... Ja si nemôžem sadnúť na gauč, aby v tom momente nebol pri mne a nepýtal prsník... Áno, nedať mu je možnosť, čo sa aj snažím redukovať to kojenie, ale keď už má veľmi histericky plač začne plakať aj dcéra. Už neviem ako na neho. Keby môže je každú chvíľu na prsníku. Za pár dní ide dcéra na 2 noci prec tak chcem skúsiť pohnúť z týmto nasim problémom. Skúste mi dať prosím tipy a rady, ako ste to zvládli vy. Je to strašný mamičkár.
Ďakujem

ivangeline
24. feb 2022

Kolko ma dcera? Babo? Mozno prave preto...a ak nie,tak by son skutocne nedala.

elizabet173
24. feb 2022

@qwer2019 je to na tebe, treba ho navyknúť na to, že dojčiť sa bude len večer na posteli. Koniec. Chápe veľmi dobre, neboj sa, len ty vždy ustúpiš. Možno by som ho už odstavila úplne, ak by to nešlo ináč. On už ani nepotrebuje tak materské mlieko, ako to, že v dojčení hľadá útechu, blízkosť teba. Môžeš ho objímať, mojkať a bez dojčenia, ale prso nedostane. Viem, že sa tu do mňa obujú všetky prívrženkyne dojčenia do samoodstavenia dieťaťa, ale ak je to takto, že tvoje dieťa má absťáky, ak nemá prsník v ústach dvadsať minút, tak to nie je dobre. Aj s detí, ktoré sa nedojčili vôbec vyrastajú ľudia bez nejakej psychickej ujmy.

petraj122456
24. feb 2022

Je ešte maly, chce prsník, úplne normálne aj keď verim že Vám to môže vadiť.

qwer2019
autor
24. feb 2022

@elizabet173 dcéru som kojila ledva 3 mesiace. Čiže viem, že sa to dá zvládnuť aj bez MM. Pri synovi muž chcel, nech ho co najdlhšie kojím až to prešlo do tohto štádia. A keď sa ku tomu pridali choroby tak Amen. Už som si skúšala aj prevážať prsníky, a nič, nepomohlo.... jednou dobou som si natierala horčicu, to odmietal prsia možno 2 dní a potom mu už ani horčica nevadila. Už je dosť starý na to aby sa odstavil

sissy27
24. feb 2022

@qwer2019 mamičkár môže byť, ale šéf si ty. Aj keď chápem, že počúvať ten krik nie je bohviečo, no ale teraz rev za prsia, potom to bude rev za slona, za nový mercedes a bohvie za čo ešte…1,5r naozaj mlieko ani prsník nepotrebuje ako zdroj výživy a sama uznaj, že nie si nikoho žuvačka.
Možno by som sa stiahla nejakým elastickým obväzom, alebo zváž, či by si nevedela ísť na 2-3 dni s dcérou k rodičom a nech sa stará otecko.

elizabet173
24. feb 2022

@qwer2019 dospelo to do tohto štádia preto, lebo si mu to umožnila. Aj nekojené deti bývajú choré. A robí to čo robí zase len preto, lebo mu to je umožnené. Je na tebe, či to stopneš, alebo nie.

qwer2019
autor
24. feb 2022

@ivangeline dcérka má 2,5 roka

qwer2019
autor
24. feb 2022

@sissy27 otecko nezvláda, keď malý plače 10 minút. Hneď je nervózny. Tento nápad som už mala, tiež som sa o tom dočítala, ale neprešiel mi tento návrh.

sissy27
24. feb 2022

@qwer2019 super, ešteže zvládol spraviť dve deti 🙈🙈🙈
Proste vydržať a nedať a nech aj revú obidvaja. Alebo slúžiť až kým sa neodstaví sám … v 10 rokoch možno 🤷‍♀️

elizabet173
24. feb 2022

@qwer2019 keby si musela ísť do nemocnice so slepákom, čo by otecko robil? A stačí aj kvalitná chrípka, kde sa strieda zimnica so štyridsiatkami teplotami. Jeho úloha otca skončila pri oplodnení? Toto zmeň čo najskôr

gleep1
24. feb 2022

Normálnu stravu mu dávaš nasilu a cudujes sa že nechce? Tebe by ako bolo keby ti niekto dával nieco na silu? Vôbec sa mu nečudujem, deti sa nasilu nekŕmila, nikdy!!!

qwer2019
autor
24. feb 2022

@gleep1 a co ho mam nechať celé dni len na prsníku? To je riešenie?

lienka.7
24. feb 2022

@qwer2019 prepac ale odstaviť ho a bodka. A žiadne ústupky ako si urobila. Dieta si veľmi dobre vsetko uvedomuje co a ako moze.
Teraz to prosím ta neber osobne, ale po prve, nechapem načo ho kojis v noci? Tak veľké dieta sa ma vecer poriadne najesť kase s mliekom aby ti do rána vydržalo. A po ďalšie, nechápem ked uz ti normalne jedáva, načo mu pchas do ust prsnik?

elizabet173
24. feb 2022

@qwer2019 nie, prsník mu nedaj, lebo dojčením sa nahrádza jedlo

petraj122456
24. feb 2022

@lienka.7 😀 klasická stará Generácia. Tieto mýty o kasiach na noc.. ach bože. Dieťa sa v noci nebudí len na hlad - môže chcieť blízkosť, moze mu byt zima, plna plienka alebo sa len uistiť že mama je pri ňom hlavne a v roku a pol deti prechádzajú separacnou úzkosťou, aj preto chcú byt stále na prse. Môj ma skoro rok a pol, kojim, nechce nič jesť ale ma mlieko ktoré mu dá tie živíny

lienka.7
24. feb 2022

@petraj122456 samozrejme, pokojne ho koj az kým nepojde do školy 👌
Neviem ty spis s malym v postieľke, aby citilo tvoju blizkost? A to po kazde ked sa zobudi mu treba pchať prso do ust akoze??? Asi som fakt staromodna 🤣🙈

elizabet173
24. feb 2022

@petraj122456 tak potom stará generácia je aj tá, čo má tridsať. Nemyslím seba, ale strážila som cez víkend ročné drobča, spinká vo svojej postieľke, vo svojej izbe. Normálne veselé, spokojné dieťa. Že by nepotrebovalo tú maminu blízkosť? Či ju potrebuje najmä cez deň, lebo v noci spí? Ani nemá separačnú úzkosť? Teraz neviem, mama má 31 rokov

domak2
24. feb 2022

@elizabet173 ono niektoré deti naozaj toľko tej blízkosti nepotrebujú. 🙂 Určite im nikto nepcha prso na silu a netlačí sa im do postele. Ale sú deti co si to vyžadujú dlhšie a na tom tiež nič zlé nie je.

@lienka.7 ja napríklad spim pri malom aby cítil moju blizkost a pcham mu prso nech cusi keď sa v noci budi 😅 ale teda má zatiaľ len 8 mesiacov. Ale dcéra bola podobná o dosť dlhšie.
Rozdiel je, že mne to nevadí. Čuduj sa svete aj sa odstavila, ani už pri mne nezaspava a nemusela som počúvať revy a obvazovat si prsia, lebo to trvalo dosť dlho a postupne spomalovalo. Iné je keď to treba zo zdravotných dôvodov alebo ze si to mama naozaj neželá, len je dôležité to robiť kvôli sebe a nie okoliu.

gleep1
24. feb 2022

@qwer2019 nútiť mu jedlo nie je riešenie a presne si viem predstaviť ako ta jeho averzia k jedlu začala- a ešte poslednú lyžičku a ešte za maminku a za tatinka a musíš a musíš. Už keď mal 7-8 mesiacov si mu nasilu pchala lyžičku do ust, že? Keď povieš nie neuverim lebo by som dala ruku do ohňa za to že áno. Tak čo, vytvorila si mu svojim nútením ho averziu z jedla. A čím viac ho budeš nútiť tým viac ju bude mat.

gleep1
24. feb 2022

A inak je tu poradňa o výžive. Keď si to rozkliknes zistíš že tam pisalo veľa žien s takým istým problémom. A odporúčanie odborníčky v ani jednej odpovedi nie je že treba doňho to jedlo dostať nasilu

jana_eyre_2
24. feb 2022

Môj najstarší bol taký malý zavislak na dojčení.. zle papal, najradšej by sa len kojil.. keď mal 11m tak som 2x otehotnela a kojila som ho ešte do 5-6mesiaca tehotenstva..vtedy mi to začalo strašné vadiť až bytostne.. veľmi som sa bála ako to dá.. avšak stačilo nedať par krát, povedať že nie a on zázračne zabudol.. plakal chvíľu, potom si už ani nespomenul.. také isté skúsenosti som mala pri ostatných detoch.. kazde som kojila inak dlho (druhú dcéru do 13m najmladšieho syna do 20m) a všetci si porevali pár krát keď som povedala nie a zabudli.. naozaj treba len vydržať..

Ja viem, že niektorí tvrdia, že kojit sa ma do samostavenia, ale ja si to nemyslím.. keď to žene vyslovene vadí, treba urobiť jednoducho stop..

lienka.7
24. feb 2022

@domak2 ono je to vzdy tábory pol na pol. Jedna bude tvrdiť tak, druha tak. Samozrejme aj mne spavala mala pri mne, lebo mi bolo pohodlnejšie sa len otočiť a vybaviť to 😊
Ano, dieta si to moze prirodzene vyžadovať, ale zase odtial potial. Nevidím na tom nič zlé, ze jednoducho dám 20 mes.dcere na noc mlieko s kasou, napapa sa a spi mi az do rána... max.sa zobudi v noci ze chce čajík, podám jej ho, vypije si, pomajkam ju a pekne spi v postieľke ďalej. Neviem si predstaviť ze by som ju v noci kojila este. A načo preboha 🙈 vsak uz normalne papa, je to hlados ani by ju to nezasytilo . Myslím však ze niektoré matky to vyslovene preháňajú a potom sa stávajú doslova otrokmi svojich detí. Vypisujú tu potom ze bez nich sa nič nedá a oni sú unavene... ale môžu si za to len a len samé, ze si tak dieta naučili.

cervenaruza123
24. feb 2022

@qwer2019 Ahoj. Sice mam mladsiu dceru, ale mali sme par takych obdobi, aj ked uz krasne jedla prikrmy. Vacsinou presne po chorobe alebo niecom takom. Ked nechce jest, to mlieko jej dam, ale pravidelne jej aj nukam jedlo. Obcas si da, obcas nie, potom ma dni, ze mlieko cely den nechce, a na dalsi den zase len mlieko... Extra tazku hlavu si z toho nerobim, hlavne, ze nieco zje. Ked jej nechcem dat mlieko, snazim sa si z toho spravit srandu, nejak ju zabavit v tej chvili a aspon oddialit chvilu dojcenia, nech si tak postupne, pomaly zvyka. Teraz ma napriklad zase take obdobie a vela veci aj zjest nechce, tak mozno to nie je ideal, ale robim dokola par podobnych prikrmov, lebo tie jedine zje. Ona sa potom rozje a bude zase dobre.
Mozno lahsia a trvalejsia cesta je proste trvat na tom, ze sa dojcit nebude a hotovo. Aj tak sa to da. Ja napriklad ale takto radikalne na to nechcem ist a podla mna u niektorych deti to jednoducho ani nefunguje. Niektore deti su proste citlivejsie a "mamickovejsie".

qwer2019
autor
24. feb 2022

@gleep1 predstav si ze nie. Odkedy začal z príkrmami bol to super jedál. Nikdy nemal problém pekne papať. Keď mal 12-13 mesiacov sme prešli len na nočné kojenie. Len potom veľmi ochorel, boli sme aj v nemocnici, a vtedy bol výlučne len na prsníku. Jest nechcel, piť nechcel, tak bol na prsníku. A odvtedy to začalo. Dávala som mu aj čas kým sa z tej choroby dostane, aj Dr. Mi kázala mu dat čas,ale už je to veľmi dlho. A také dieta by už malo viac jest tuhú stravu ako MM si myslím. A predstav si, že keď má dobrú náladu a nanútim mu 2-3 lyžičky, tak ďalšie 4 zje dobrovolne. Ale to je naozaj veľmi málo. Takže keď nevieš tak tu nedávaj prosím svoje bezpredmetné hypotézy.

qwer2019
autor
24. feb 2022

@petraj122456 a vôbec ti nechce jest, či ako kedy. Myslíš si teda,že mu stále stačí keď pije len mlieko? Ďakujem

qwer2019
autor
24. feb 2022

@cervenaruza123 ďakujem krásne za odpoveď.

gleep1
24. feb 2022

@qwer2019 dobre, verim ti ˇ. Tak v tom prípade ta ešte raz odkážem sem
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Verim že tam najdes odpoved na svoj problém.

elizabet173
24. feb 2022

@domak2 nie je na tom nič zlé, iba neviem, čo je dobré na tom, keď sa nevyspí ani matka ani dieťa a keď má potrebu sa dojčiť tridsať krát denne, nebavíme sa tu o novorodencovi, ale o dieťati, ktoré má rok a pol

domak2
24. feb 2022

@elizabet173 ale tu casto nejde len o dojcenie, sú deti co sa budia na kakao/mlieko/caj/vodu/cikanie/strašidlo/lebo-preto... a záleží od mamy ci ho nechá si to odrevat alebo nie, pripadne skusa iné stratégie. Len keď ide o kojenie tak je to zrazu hnus a otras 🤷‍♀️

elizabet173
24. feb 2022

@domak2 odrevať nie, to nikdy, som alergická na metódu vyplakania. Ak má dieťa v noci z niečoho strach, chce sa napiť vody, cikať, je prirodzené, že matku k tomu potrebuje, možno k tej vode nie, ak ju má pripravenú. Kakao by odo mňa určite v noci nedostalo, nikdy by som ho na to neučila. Ale nie desať krát za noc. Tiež nepotrebuje si vo veku jedn a po, roka cucnúť desať a viac krát. Ak má mama ešte novorodenca, to potom nespí vôbec? Deti potrebujú spokojnú, oddýchnutú mamu, ktorá má dostatok mlieka pre obidve deti a nie živý cumeľ. Kojenie nie je ani hnus, ani otras, sama som kojila a dosť dlho, iba som zo seba nerobila cumeľ. Kojenie je potom barličkou na riešenie čohokoľvek, dieťa to bez cucnutia si nedokáže zvládnuť a to nie je bohviečo. Píšem stále o 18 mesačnom, nie o 8 mesačnom samozrejme, tam je to iné.