3 týždňová dcérka často pýta jesť

xmischelkax
5. feb 2013

Kočky potrebovala by som radu. Malá má zajtra 3 týždne a cez deň ju kojím každú 1,5 hodinu. Problém je, že mi väčšinou na prsníku zaspí do 10 minút, takže sa asi nenapapá tak ako by potrebovala. Večer už však pýta aj každých 15 minút a kým sa mi ju podarí uspať je 23-24 hodín. Niekedy strašne plače a už sa ani nechce prisať,tak som to asi 4-krát vyriešila UM a malá prespala aj 5 hodín. Kontaktovala som aj laktačnú poradkyňu, tá poradila dávať jej tak často ako pýta, detská lekárka zase odporučila snažiť sa intervaly predlžovať aspoň na 2 hodiny. Už som uvažovala aj o tom, že si začnem mliečko odsávať a to jej budem dávať večer. Inak malá krásne priberá.

katkaseiner
5. feb 2013

@xmischelkax Mala som trolinku podobny problem. Mne laktacna poradkyna poradila krmit ked si zapyta....Vecer aj moja mala papala castejsie a pred spanim a v noci dostala UM, ktore za par dni uplne vytlacila. Mne poradila laktacna dojcit... ak je to napr. kazdu hodinu, to je ok, ale ak je interval kratsi, radsej dokrmovat. Kedze mliecku trva chvilu kym sa dotvori a menej nez 1 hodina je fakt malinko.
Tiez mi zaspavala na prsniku mala spapane len fakt malinko...ono z toho vyrastie...len to chvilocku trva...
Vela trpezlivosti prajem 🙂

katy1979
5. feb 2013

@xmischelkax vela deti mava vecer tento problem. mozes skusit odsat a dat jej to na lyzicke. jeden cas sme mali tiez ten problem ale nejako to samo casom odoznelo. A teda moji obaja v tomto veku nikdy nevydrzali 1,5hodiny. Jedine ked spali. intervaly ze kazde dve hodiny sme mali mozno v 3mesiacoch.

kkl82
5. feb 2013

je to normalne, casom si upravi rezim. urcite nedokrmuj umelym mliekom, vyhod ho do kosa, lebo ta bude iba pokusat (a ver mi, prikrmovanie um je zaciatok konca kojenia). a vymen detsku lekarku, lebo tato ti velmi zle radi. take male dieta potrebuje, aby boli jeho potreby naplnene vtedy, ked ich vyzaduje. kludne odsavaj a prikrmuj svojim mlieckom, ak je to nutne. mala sa rozculuje pravdepodobne preto, lebo ma slaby tok mliecka z prsnika a preto skonci skor nez je syta a potom o 15 minut pyta znova. je normalne, ze takto kratko po porode sa v prsnikoch tvori vecer menej mliecka, no neboj sa, aj to sa casom upravi. ja mam napriklad uz teraz na vecer take zasoby, ake za cely den nie 😉, prave kvoli tomu, ze maly taha najviac po veceroch. mozes skusit krmit vzdy iba z jedneho prsnika, nechaj malu tahat, kym sa sama neoddeli. podporis tak tvorbu mliecka, lebo cim viac bude tahat (aj ked jej pojde zo zaciatku malo), tym viac sa ti vytvori nabuduce. mne sa to osvedcilo, lebo v tom druhom bolo potom vzdy dost mlieka.
najdolezitejsie je presne to, co ti radila laktacna poradkyna, prikladat vzdy, ked babatko pyta papat. ono to nie je vzdy o jedle, mnohokrat ta iba potrebuje citit, pocut tlkot tvojho srdca. nie je na tom nic zle, tak to ma byt. u nas sme kojili kazde cca 2 hodinky, no ked bolo treba, tak aj kazdych 15 minut. dokonca sa parkrat stalo, ze maly bol aj 2 hodiny na prsniku, lebo hned ako ho pustil, chcel zas. to platilo hlavne po veceroch.
viem, ze je to zo zaciatku vycerpavajuce, ale prvych mozno aj 10 tyzdnov treba vsetko prisposobit rezimu dietata - hlavne to kojenie. ak mas pocit, ze nic nestihas, zaobstaraj si satku na nosenie, malu v nej mozes kojit a ty si zatial navaris a najes sa 😉.

asocial
5. feb 2013

@xmischelkax kazdu 1,5 hodinku nie je casto...
moj maly ma 3,5 mesiaca a v ked bol taky maly ako tvoj, bolo to aj kazdu pol hodinku...
a vecer bol pricucnuty stale..jeho lekarka vsak povedala, vydrzat...
ze sa to zmeni okolo 10. tyzdna...
a cuduj sa svete, tam okolo 12. sa to zmenilo, teraz niekedy aj 2 hodiny vydrzi bez vresku...
takze z mojho pohladu vydrzat...

ale zas...vravim, keby som mala aj ine dieta, riesim to asi inak...

belasok
5. feb 2013

ja som za prikladanie, keď si pýta, po čase sa to upraví /vlastná skúsenosť-syn dcérka, práca s novorodecami/, uvidíš. Mám syna- už má štyri, ale v pôrodnici mi povedali, že musí vydržať-lebo je hypertrofický. Mal 4100 , no dodnes prospieva výborne, nikdy nebol tučný. ja som to ignorovala a dala som mu zakaždým ako chcel. Dieťa potrebuje mať pocit bezpečia a istoty pri tebe a tiež, že to jedlo dostane vždy keď si vypýta, ... Dodnes je pre môjho syna jedlo strašne dôležité a potrebuje sa uisitť, že tam, kde ideme nebude hladný 😀

majka1981
6. feb 2013

suhlasim so vsetkym co pisala @kkl82
aj moj syn chcel prsnik nonstop cely den, aj kazdu 1 - 2. hodinu. neboj, aj to sa zmeni.

sybo5
6. feb 2013

ja už kojím 1O mes. . Od narodenia papala každú hodinu aj 30 min.. Doteraz si pýta každú hodinu a pol. V noci každé dve hodiny. Ona to má aj miesto čajíka alebo vodičky. Prikladaj tak, ako pýta a zbytočne nerieš koľkokrát za deň alebo za noc. Nedokrmuj, lebo je pravda, že potom ti už iné nebude chcieť. Pokiaľ prospieva a je spokojná nechaj to tak a teš sa z kojenia. A čo znamená, že často pýta ??? Pýta tak, ako potrebuje. Každé bábo je iné. Niekedy má menší apetít, niekedy väčší, alebo si len tak s prsníkom upokojí. Ja kojenie len môžem odporučiť, pomohlo mi to vo všetkom, keď bola chorá, pri zaspávaní, prvé zúbky......... aj keď to niekedy je pre maminu otravné. Držím palce...........

svetlusska
6. feb 2013

@xmischelkax moj maly ma 8 mesiacov a v noci papa kazde dve hodiny cez den pomenej kedze uz papa prikrmy...ked mal tolko co tvoj tak tiez si pytal casto....boli sme cely den len na prsniku....ked si pytal tak som mu dala a neriesila som rady starsich ze ma papat kazde 3 hodiny...a vecer sme ho tiez nemohli uspat tiez chodil spinkat az o tej 23.00 nakoniec ked mal 4 tyzdne to akosi samo od seba postupovalo na skorsiu hodinu spanku...neboj ono sa ti to postupne upravi a UM mlieko by som ja nedavala by som sa bala ze sa mi babo odstavi uplne.pokial mas dostatok svojho mlieka tak je to podla mna zbytocne ale to je iba moj nazor.

provoke
6. feb 2013

@xmischelkax ja som mala úplne presne tento istý problém so synom. bola som už zúfala, lebo na prsníku len spal, spapal veľmi málo a po cca 15, 20 min si pýtal znova. mne laktačná poradkyna poradila stláčať prsník pri dojčení, tým babatku pomôžeš vypiť viac mliečka za kratšiu dobu a malo by ti dlhšie vydržať spinkať. Tiež mi laktačná hovorila, že babatko čím bude väčšie bude silnejšie a bude si vedieť viac vytiahnúť za kratší čas a intervaly sa budú predlžovať.
Pred 2 týždnami som dojčila syna každú hodinu, teraz má už syn mesiac a papá pekne. intervaly medzi dojčeniami sú 2 až 3 h cez den, v noci 4 hodiny. treba naozaj len vydržať. ja ešte aj odsávam po dojčení a navečer, ked sa mi zdá, že syn má málo mliečka tak cievkou dokrmim aj tým odsatým mliečkom a v noci mi prespí aj 4 hodiny.

nikinka1111
6. feb 2013

@xmischelkax ja som mala tento istý problém. malý mi na prsníku zaspal do 5minút a do pol hodiny pýtal znova. nezvládala som to, tak som mu mlieko začala odsávať. je to síce ešte včšia otrava ako časté kojenie, ale sme psychycky na tom lepšie. síce teraz už nemám dosť mlieka, malý má 6mesiacov, ale vyše 4 masiacov bol vačšinou na mojom mlieku. malý mi prespal celá noc keď ešte nemal ani 4 mesiace.

eveenka
7. feb 2013

@xmischelkax ahoj, v prvom rade by som ti chcela poradit aby si zrusila flasu, lebo FLASA JE ZACIATOK KONCA KOJENIA. Ja som do 5. mes kojila aj prikrmovala len s cievkou aby mliecko neubudalo. V druhom rade, je normalne ze babo pyta aj kazdu hodinu lebo kojenie nie je len krmenie, ano je to klise, ale je to naozaj pravda. Nasa mala zo zaciatku pytala kazde dve hodiny, ale aj kazdu hodinku a nase kojenie niekedy trvavalo aj hodinu v kuse a dokonca podvecer som kojila aj kazdu pol hodinku. Bolo to velmi unavne ale stalo to za to lebo kojim doteraz mala ma 9,5 mes. a mala je teraz na prsku cca 2-3 min a 5-6 krat za den a v noci 1-3 krat a mliecka je dost a to nepijeme skoro ziadne ine tekutiny max 50 ml vodicky za den....treba to len vydrzat ono sa to postupne zlepsi viem o com hovorim teraz si kojenie obe naplno uzivame a dufam ze este dlho budeme... 🙂

eveenka
7. feb 2013

Kojenie dietatko potrebuje z roznych dovodov, ked potreboje objatie, citit maminku jej vonu jej teplotu atd. Ja by som doktorku nepicuvala lebo MM je velmi lahko stravitelne, a raz je babo smadne inokedy hladne kazde kojenie m iny apetit. Pokial dobre pribera hned by som zahodila UM do kosa 🙂 a len sa dojcila na poziadanie. Lahni si s drobcekom do postele a kojte sa kolko si brusko pyta. Vrati sa ti to stonasobne krasnym usmevom, pohladenim, slovkom mama 🙂