icon

5 ročný syn úplne odmieta ovocie a zeleninu. Čo s tým?

janinah
31. dec 2010

Ahoj,stále čakám,prehováram,staršie dcéry sú ako príklad..a nič,nechce žiadnu zeleninu ani ovocie,ani doma ani v škôlke,raz nejakým zázrakom v škôlke odhryzol z banánu a držal v puse,kým nedošla preň sestra a banán vonku vypľul...na radu pediatričky dávam vitamínový sirup...mali ste niekto taký problém a ako ste to vyriešili?

kvojtanikova
31. dec 2010

asi s tym nic nenarobis, moj syn mal tiez take asi do 3 rokov a postupne zacal skusat, teraz uz co-to spapa. Netrap sa tym, ved keby mu vitaminy chybali, isto si ich jeho telo vypyta. Davaj mu vela mliecnych vyrobkov, syrov, masa a pokial nie je nejaky hrozne chudy alebo co tak to neries. Mozno v puberte sa tak zmeni ze zje aj teba🙂
Este mi napadlo ze ci si skusila kompotove ovocie, pripadne to nejako zamaskovat - kokteil alebo tak...

stanislavao
31. dec 2010

ani moj syn neje ovocie ani zeleninu a zije. obcas hrusku zje, ale zeleninu asi ani v zivote nejedol. myslim surovu. co s tym narobite. mozno z toho vyrastie. zelam vsetko dobre.

etuska
31. dec 2010

dcerka ma par oblubenych druhov ovocia-jablko,banan,neskor skusila aj mandarinku,cerveny melon a maliny.So zeleninou je to podobne-surovu neje vobec-tak sa ju pokusam "zamaskovat"-napr. namiesto mrkvy jej davam mrkvovu stavu Kubík a ostatnu zeleninu zje v polievke(aspon v mixovanej forme 😖 -sice tym nie som nadsena(vzhladom na jej vek)-ale som rada ze zje aspon zeleninku v takejto forme

qwerty01
31. dec 2010

moj ovocie ma strasne rad, ale zato zeleninu do neho nikaj nedostanem tiez neviem co mam robit, snad z toho vyrastie, ale aspon ovocie papa

anibas
31. dec 2010

No s tým neurobíš nič, ak sa raz zatne ... moja 5r. Kaťuša zeleninu nemusí, ovocie len to čo si sama odtrhne z kríčka, skús nejak pekne porezať a naaranžovať na tanierik - akože tvár, zvieratko a pod. ...

junovka
31. dec 2010

moja starsia taha na 10 rok a ovocie ci zeleninu odmieta doteraz.Co narobim? Nic.Mozno je to aj vec genetiky, kedze manzel je tiez takyto 🙂 😉

biba12
31. dec 2010

Co s tym? Sama mam 3 rocneho syna, ktory odmieta ovocie aj zeleninu. Zeleninu zje len v polievke, inak nie. Z ovocia len ovocie z babkinej zahrady, co funguje cca od maja do septembra, ked su este jablcka a hrusky. Potom sme na jablkach a snazim sa mu odstavovat ovocie. tropicke ovocie ako pomarance, mandarinky, kivi a ananas neje vobec. Je hrozne vyberavy.

jankabambulka
31. dec 2010

asi s tým nenarobíš nič -my máme opačný problém nehcú váru len ovocie a zelninu ☹ (teda okrem kivi) a keď postavím im čokinu napr. kinder a kaleráb a vyberú si kaleráb. je to ťažko - asi ich nezmeníme - ja som si už aj poplakala, keď boli malinkatý asi okolo roka som ich dala do sedačky, priviazala tými pásmy a nasilu otvárala ústa-čo som už bolatak v koncoch a prd .. ale ako som nastrúhala mrkvu, jablko... tak čapot 😖 inak ja som silná - zjem všetko čo nezje mňa a chlap a najstaršiea detto - sladké milujeme všetcia ....

winona24
31. dec 2010

moja Naty sa tiež trošku pohoršila v jedení ovocia a zeleninky....predtým zjedla viac....ale snažím sa to nahradiť aspoň odšťavovaním.... 😉 to vycucká s brčkom bez problémov....tak aspoň takto....

asi s tým nič nenarobíš....nasilu nenanútiš.... 😔

maggie2
1. jan 2011

buď rada, že zje ostatné. Sú deti, čo jedia ešte horšie

eliana
15. jan 2011

nema ziadnu alergiu?pel prach?lebo existuje cosi ako skrizena reakcia.ak je niekto alergicka co ja viem na pel brezy tak k tomu prislucha aj alergia na nejake ovocie a zeleninu,ja som roky nedala do ust jablka a banany,paprikum,sem tam paradajku,varenu zeleninu ale inak minimum.casom som si uvedomila ze ma svrbia usta, ak zjem ovocie ci zeleninu,po niekotrych druhoch mi bolo vyslovene na vracanie a zle. alergologicka mo vysvtelila tu skrizenu reakciu a nic s tym nenarobim,obcas cosi zjem,potom pretrpim problemy, no je to na figu najma ked chcem schudnut neviem ako kedze ovocie a zeleninu mozem len malinko 😀 tak sa zamysli ci aj takyto problem nemoze byt.

a ak nie tak po malych kuskoch to skus dietatko naucit. aby si zvykalo na chut,tak ako babatko 😀

evickapooh
15. jan 2011

moja vacsia dcerka mala v sept. 5 rokov a este v zivote nezjedla ziadnu zeleninu[surovu]banany pomarance zje,ziadne ine ovocie davam jej pikovit-nejak treba nahradit tie vitaminy
odporucam ako biba12 -odstavovat !!!!

adetka
16. jan 2011

Bud rada, ze ti ostatne je.... moja dcerka uz dva roky nezjedla takmer ziadne maso a strukoviny... papa ryzu, zemiaciky, cestoviny, mrkvu, uhorku a nic viac (a ovocie)... niektore dni zila iba na mlieku a rohlikoch...
skusali sme to dostat do nej hrou, nasilu, pekne naaranzovanym jedlom... nic nepomahalo... v skolke mi to vyhadzuju na oci... svokra a mama vydieraju, ze bude mat dieta v buducnosti zdravotne problemy... niekedy si aj poplacem....
ten pikovit je fajn... aj ked nechcem prehanat s umelinami...

stvura
Odpoveď bola odstránená
daniela1974
16. jan 2011

moja 11 rocna dcera vo svojom 11 rocnom zivote zjedla z ovocia len jablko a banan a zo zeleniny len zeleninu v polievke, hrach v sote a karfiol. Nikdy v zivote nezjedla rajcnu papriku uhorku - nic a ziadny pomaranc ananas mandarinku kiwi nic - a je zdravotne uplne v poriadku. Proste si to jej organizmus este neziada. Mam kamaratku ktora vobec ale vobec neje ziadne ovocie lebo by ho neprehltla a je tiez v poriadku 🙂 🙂 🙂 .

macca5
16. jan 2011

aj my máme s týmto problém.Do roka sme pekne jedli banán aj jablko-potom sme mali asi 2,5ročnú pauzu,teraz občas zjeme jablko a velmi výnimočne aj banán.Pomaranč a mandarinku zje-vypije iba šťavu.Zo zeleniny jeme len uhorku,olivy a papriku.V polievke zeleninu zje,ale iba keď ju nevidí a nevie o nej-takže mixovanú.Stačí,aby tam plávala jedna malá mrkvička a už sme dojedli.Z karfiolu lúbi karbonátky,ale tiež nesmie vidieť,že varím karfiol,lebo pre neho to je kvetina a on kvety nemusí. 😀
Pikovit dávam aj ja a máme ho radi,v podstate nám nič nechýba a sme zdravý/zatial/. 😉

henikav
16. jan 2011

Moj 10 rocny odjakziva odmieta tiez ovocie ak sa ho opytam, robim to tak ze si urobim ovocny tanier, pre seba nakrajane kusy ovocia take akurat do ruky a olupane, lebo viem ze s kozou nezje a sadnem si vedla neho a on si stale zacne odtial zobkat, potom zrazu zmizne jeden druh z taniera co mu zachutil a pyta si dalsi, ale keby som mu dala tanier pred nos ze to je prenho, tak nie, nebude jest. Zeleninu mal tiez vzdy nejaku vychytenu jednu, jedol by ju stale dookola a nic ine, potom zmena, zrazu ju nechce vobec a prejde na inu, alebo ziadnu. Teraz ako je vacsi tak uz ho viem presvecit aby aspon ochutnal a ked mu nechuti tak nemusi zjest no a tak mu obcas zachuti a obcas nie

ivett1
17. jan 2011

ahoj...ani nasi dvaja huncuti nechcu zeleninu a ovocie (manzel mi kvoli tomu pili usi...)...syncek zje nanajvys varenu mrkvu (v polievke 😒 ) a dcerka horko tazko par kuskov jablka (banan ani pocut...len minuly rok sa nam podarilo zjest mozno tri banany...ze, aky uspech?!).....v lete je to lepsie, lebo im robievam smotanove torty a tam vzdy dam nejake cersvte stavnate ovocie 🙂...tajne dufam, ze z toho casom vyrastu, lebo ja sa nevzdavam a pravidelne im robim ovocne (zeleninove) tanieriky (ktore potom z manzelom musime zjest?...ale, co uz ...)

ivalam
27. jan 2011

ahoj jani, ak Ti syn nechce naozaj nic, vrele odporucam doplnat mu vitaminy cez specialne potravinove doplnky, napr. Spirulinu (4 tabletky obsahuju nieco ako 1kg zeleniny) alebo Biokalcium pre deti. su absolutne bezpecne, bez neziaducich ucinkov a hlavne maju velmi dobry vplyv na imunitu. uvidis, ze nebudete chori a ak aj ano, s ovela lahsim priebehom. vrele odporucam, sami uzivame a sme spokojni.

janka2732
28. jan 2011

ani moja nechcela papat zeleninku a ovocie,mala take obdobie ked jej vobec nechutilo aj teraz nezje všetko ale aj tak som spokojna lebo sama si pita ovocie aspon niečo....... 😀

terez34
28. jan 2011

ja mam tiez taky problem moja mala asi tak do roka aspon neaku tu presnidavku zjedla ale teraz absolutne ziadne ovocie a mame s tym aj trochu problem stale sme mali opakujuce sa infekcie v pusine ale teraz uz tri mesiace davam imunoglukan tak je dobre

andrejo
31. jan 2011

nas 5 rocny syn zacal chodit na tenis a s tym sm mu spojili aj to ze co tenisti jedia aby boli silni. Takze nejak problem nemame. Obcas sa stane ze ma zachvat a zje kilo mandariniek no a to uz nieje potom ziadna sranda. Myslim ze kym sa detom dlhodobo dava od malicka v prikrmoch rozne ovocie a zelenina tak sa to ako tak da podchytit. Aj ked su samozrejme obdobia ked toho zje menej a ked viacej. Ja som v lete zase namiesto toho aby som mu urobil pit som mu odkrojil cerveny melon a jedol ten. Alebo sme maliny/jahody romixovali a dali do mrazaku a mali zmrzku aj zo susedou ktora inak ovocie ziadne nezje.
Je vsak pravda ze obcas som bol na neho tvrdy a nepovolil mu jest ine ako to co mal na tanieri. Idealne je dat misku do detskej izby a decka si pocas hry nejak uz najdu cestu k tomu ovociu.
Co sa tyka zeleniny tam mi pomohlo asi aj to ze on mi pomaha varit zeleninu a vtedy ju aj rad zje lebo to pripravil on.

simik99
31. jan 2011

moj maly tiez prestal jest ovocie. vyriesili sme to tak, ze sme kupili odstavovac. kazde rano mu do flase vytlacim rozne ovocie, mrkvu, cerv. repu... a vsetko vypije.

briketa
5. feb 2011

@janinah, toto nie je diskusia, preto mi prosim Ta odpovedz na IP (ak chces samozrejme)
Podla mojho skromneho nazoru - to zedeti nejedia toto a tamto v prechodnom obdobi, tym prechadzame vsetci a je to absolutne normalne.
Ale take, ze natrvalo do nicoho nezahryzne co sa tyka ovocia a zeleniny - s tym by som sa nezmierila vobec.
A este ked to robi dospely (niekto to tu spominal) je uplna hlupost.
Navyky na stravu si ziskava prave v tomto obdobi a "zelovoc" ma byt klucovou zlozkou v strave, ostatne len doplnujuce.
Problemom je, ze slovenska kuchyna ako taka to ma presne naopak - maso a priloha, masove vyrobky a chleboviny je to hlavne a ostatne len ako doplnok.
Klucovym riesenim by bolo zmenit postupne domacu kuchynu. Ale nie na tyzden. Postupne a natrvalo.
Ale to musis mat zaujem aj ty s manzelom, lebo ide vlastne o zmenu zivotneho stylu.
Postupe kreativne zavadzat stale viac a viac ovocia a zeleniny. Je vela veci ktore zo zaciatku nechutia a postupne si na to deti zvyknu.
Ja napr pouzivam namiesto masla ako natierku hummus. Moj patrocny syn zo zaciatku ku tomu ani necuchol a teraz to je uplne normalne, ako maslo.
Nikdy do nicoho nenutim, ale napr. v dome nie su sladkosti (vobec!) kolaciky, nic. Tak si deti navykli pytat si ako mlsnotu ovocie.
Ovocie alebo zeleninu podavam s kazdy jedlom.
Mnoho ludi to robi naopak, ale u mna napr. deti kludne mozu zjest pred normalnym obedom misku jahod, lebo jahody povazujem za dolezitejsie.
Napis mi do IP ak chces - co varis, ako sa stravujete, ci mate zahradku (k comu mas pristup), co maju radi starsie deti....

facemum
6. feb 2011

aj nám to robila Lilly, ale iba odvtedy, čo sme ju dali do škôlky, keď si zvykla všetko bolo ok, ako predtým, tak držím palce, nech si to rozmyslí 🙂

zuzu31
13. feb 2014

vyskusaj: 1 banan, 1 jablko, 1 pomaranc, citronova stava + mozes dat javorovy sirup trosku ak mas ... rozmixuj .... mnamka uzasnaaa

livka299
13. feb 2014

Nezje ti ani napr. Sviečkovú? Aj keď síce povarená zeleninka, ale aspoň niečo...Ja ju robím tiež kvôli synovi ktorý zeleninu nechce. Ovocie spapá všetko.
Extrém, moja 2,5 ročná zje všetko a kilo mandariniek na posedenie 😅

mira_ba
13. feb 2014

tento problem som riesila kedysi ako au-pair v zahranici - v tom konkretnom pripade sme vzdy tajne nastruhali/rozmackali ovocie (jablko, hruska, banan) do ranajok - muesli s jogurtom/mlieckom. Takto dostalo to dieta aspon jednu porciu suroveho ovocia denne.

janake
13. feb 2014

maskujem.....keď navarím večer krupicu, nakoniec do nej primiešam najemno nastrúhané jablko a už nevarím...posypem grankom a nič si nevšimne
každá zeleninová polievka je u nás chlebíková....to znamená zmixovaná a opražený chlieb navrch alebo cornflakesy, na záver pridávam pretlačený cesnak a už nevarím
no a keďže deti ochotne zjedia akýkoľvek liek....aj ten sebahnusnejší.....tak každé ráno a večer im odšťavím mandarinku, pomaranč, citrón....naberiem do striekačky ako nejaký sirup a tvrdím, že je to hnusný vitamínový liek....a ochotne to vypijú....samozrejme zapijú veľkým množstvom vody
toť moje finty