icon

Ako dlho ste sa trápili s kojením?

15. jún 2020

som po planovsnom cisarskom. babo ma tyzden. mlieko sa mi pustilo ked mala 4dni a pustili ma domov. odvtedy je to boj. malinka bola spava
potom sme budili na prikladanie. cez den ju treba budit v noci nevie zaspat. najprv sme dokrmovali cez stroekacku. teraz u nas bola laktacna a dokrmujeme cez cievku. ja total nevism spat. aj ked sa snazim. a citim ze sme v takom kruhu. ja som nevydoata. vystresovana. mlieko citim ze ore nu nemam dost plus su mipoloh tie soravne na dojce id nepohodlns na chrbat. miestami uvazujemze to vzdam a dostane flasu ale to mu pride strasne luto. co mam robit co vam pomohlo???

Strana
z2
zuzzqa
16. jún 2020

@beronsche cudovala by si sa, su zeny ktore UM nedajú ani za boha, ani MM z flase a radia takyto postup aj tu frustrovaným zenam. A ano máš pravdu, vela toho je o tom v hlave, zena si to musi usporiadať hned od zaciatku. Ja som naor take pocity nemala, pre mna nekojenie nie je zlyhanie a od prvého momentu kedy som uvidela svoje dieťa som ani na sekundu nezapochybovala o tom ze som pre neho ta najlepsia mama na svete (s umelym mliekom, cumlom, spaním vo vkastnej postieľke atd atd..) Zlyhanie by pre mna bolo keby som svojmu dietatu nezabezpečila zakladne potreby kvôli vlastnej jesitnosti. Cize zase sa dostavame k rovnici spokojna vyrovnana mamka = spokojne vyrovnane dieťa 🙂

roka84
16. jún 2020

@zuzzqa presne zastávam tvoj názor. Mám dve deti, prvá dcéra kojena 4,5mesiaca...bol to boj...syn kojeny 7tyzdnov a pri ňom to bolo už take, že som skončila na chirurgii kvôli bradavkam, v ktorých som mala doslova diery a hnis...mne neeobili problém únava, nevyspatost, starostlivosť o dieťa...skrátka moje prsia vôbec nespolupracovali. Tiež som mala najskôr plnú myseľ, že zlyhavam, keď neviem vlastné dieťa od seba nakŕmiť, no Holt...upratala som si to v hlave a odvtedy sme si to všetci užívali a boli spokojní.
A to sa u mňa vystriedali 3laktacne a kontrolovali všetko, aj napriek dobrému prisatiu moje prsniky boli katastrofálne. Radšej by som 10x za sebou porodila ako raz nadojcila. Ak by som raz malá tretie, idem rovno na UM

dominka63
16. jún 2020

Hlavne aby ste vy boli v pohode ako čítam tak je to už neúnosné pre vás dajte fľašu a uvidíte budete spokojná vy a aj bábätko a kojte dva krát za deň a lebo prejdite na fľašu

ildiko36
17. jún 2020

Ja som mala tiež malo mlieka, brala som ricinus comunis, senovku grecku s benediktom.kojenia som sa nevzdala ..maleho prikladala , prsia masirovala..až 3.mes po pôrode sa mi pustilo riadne mlieko..mne velmi pomohlo flaska na dokrmovanie od Nuk..čo je taká sirsia flaska..tam je cumlik tak spraveny ze tieta si nezvykne na cumlik a zobere aj prsia..

era777
17. jún 2020

Myslim, ze v prvom rade sa musis ty ukludnit, ja som mala tiez sialene prve dni, ale som si vravela ze kludd ono to pojde musi ... Prve dni som ani nemala mlieko sestricka ma presviecala ze malemu staci kvapka, ale reval uz hladom a ona stale ze nie, ze prikladajte ... Len ja som mu ani bradavku do ust nevedela dat 😂 prso 2x vacsie ako jeho hlava ... Pomohlo mi, ze som si ho davala na vankus - ten tehotensky vankus som si dala cez brucho a konce som mala za chrbtom potom som si maleho polozila na vankus tak ze hlavicku mal pod prsom a nozku vzadu za mojim chrbtom, tak sa mi podarilo mu dvorec natrepat do ust a uz som citila ze sa prisal, este prv kym nechcel tak mi sesteicka kvaplana bradavku glukozu ( kupis v lekarni) sladke ho oblbo a tahal, takto som prikladala kazde 2 hodiny poctivo rozbalila ho aby sa preberie prebalila a na prso a dookola za par dni to slo samo, dnes je taky jedak, ze zje aj mna 😀 tiez to bolo sialenstvo malo spanku neodychnuta zrazu taky skok z normalneho zivota, ale vydrzali ine musis aj ty to som si vravela 😊 chce to len trpezlivost , kludnu hlavu a presvedcenie ze to pojde ... Neboj vacsina z nas bola na zaciatku na prasky, s otazkou kde je ta krasa kojenia a materstva 😂😂😂

uzanka16
17. jún 2020

Ja som mala mlieka dosť, pekné sa spustilo, krvacali mi bradavky, kojenie nesmierne bolelo, revala som pri tom, každý ved to na začiatku boli, v pôrodnici sestričky že je pri šaty dobre ze to je normálne ze ma boli kojenie, vraj udel matky, tto kojenie tká bolelo že som každému vravela ze kojenie nenávidím, že ako sa môže nejaká matka tešiť z kojenia, toto trvalo 3 týždne, čakala som na manželovu výplatu aby som si mohla zaplatiť laktacnu v com je problém. 1.sa na mňa vykasslala aj kedd povedala ze sa mi ozve a na druhu som natrafila že bola laktacna a zároveň detska lekarka, naša pediatricka stále že ak do týždňa viac neprriberie musím dokrmovat. Ako prišla laktacna lekárka napravila mi kojenie a zrazu bolo dobre, toto trvalo niekoľko mesiacov, malý sa budil každé 3-4 hodiny, to mi nejak nevadilo ale ja som pri kojeni nevedela nikdy zaspať aj keď som kojila po leziacky. Horšie to začalo byť keď si malý spravil neskôr z prsníka cumel a čím bol starší sa budil aj 15x za noc, ovšem ja prroblem večer zaspať, potom keď som zaspala sa zobudil na prsník, zas ja problém zaspať a takto každá noc, poobede sa mi zaspať nedalo lebo staršia bola hore keď malý spal a trebalo na ňu pozor. Toto trvalo do jeho 20tich mesiacov a možno by aj dlhšie ale ja som zrazu skolabovala. Odpadla som, prislo mi zle. Verdikt lekárov po vyšetreniach - kolabs z vyčerpania, dlhodobého nevyspata, tak som povedala a dosť, sekla som najprv s nočným kojenim, do 4 dni sa naučil a potom aj denné. Zrazu som sa konečne vyspala a vedela nabrať energiu. Takže tiež obdivujem mamičky ktoré vedia ppri kojeni zaspať a späť, mne sa nedalo.

flowerbomb
17. jún 2020

Ahoj, ja mam trojmesacne babatko. Tiez som chcela kojit,ale uz v porodnici mi ju dokrmovali v noci lebo som chcela chvilu pospat kedze som bola vycerpana z porodu. Ked sme prisli domov tak som sa snazila co najviac kojit,ale aj sme dokrmovali. Mala sa v noci budila len dva krat zo zaciatku na kojenie,ale vela tomu nedala. Do toho dostala koliky a kojenie zacalo haprovat. Uz jej ani nestacilo moje mlieko tak sme dokrmovali viac. Ja vystresovana,mala uplakana(predpokladam,ze aj koliky mala z dovodu,ze som ju asi zle prikladala a nasala predtym vela vzduchu,plus plocha bradavka). Ja som totiz rodila ked prepukla korona takze ziadnu laktacnu som radsej ani nekontaktovala. Trapili sme sa mesiac a nakoniec som s tym sekla. A cuduj sa svete malej na druhy den prestali koliky,mne spadol kamen zo srdca(tehotenstvo,porod,kojenie,hormony...) Cela psychyka sa uvolnila a odvtedy sme na umelom mlieku a obidve spokojne. A inak mne mala spi od porodnice krasne. Vecer uspim a budi sa mi raz v noci na mlieko a potom az rano okolo piatej na dalsie krmenie. Dostala aspon nejaky zaklad materskeho mlieka takze aspon nieco.
Nic nesil lebo je to potom pre vsetkych stres. Pre zenu je cele to obdobie od zaciatku tehotenstva velmi namahave takze ak sa da tak kojit,ale ak to nejde jednoducho flasa...

eliska13
17. jún 2020

To má peknú váhu nájdeš si svoj systém.A tá únava nevyspatie k tomu materstvu asi patrí ja som roky robila na nočné bola som zvyknutá nespat, ale aj tak ma to prekvapilo.Potom som ocenila, že kojim zdalo sa mi to oveľa jednoduchšie kdekolvek na výlete, či v noci.Je to len niečo nové musíte sa zohrať.Ja som pár x v noci dala asi v 8 m umelé mlieko či neprespi dlhšie, ale nie tak som kojila ďalej aj, keď sa budil každé 2,5h -3 h len všetky kamošky nakojili a deti sa im nebudili, až ráno čo som samozrejme závidela😀

ingelika78
17. jún 2020

@beronsche uplne ako keby si popisovala moje pocity. mala som to tak isto 🙂

bluka2
17. jún 2020

Ak je to prvé bábo, tak tie začiatky sú také, ale potom to pôjde ľahšie. Základ je odpočinok a nestresovat a dostatok tekutín. Držím palce

beronsche
17. jún 2020

@ingelika78 mna uplne sokoval fakt, ze sa to vobec dialo.. 😀 Vsetko prebehlo ako malo - porod fantasticky, bonding vyse hodiny, separacia ani na minutu a buch.. dojcenie = katastrofa.. naozaj to bolo pre mna tazke spracovat.. 🙂 A to ani nehovorim, ze pri druhom dietati som si tu katastrofu zopakovala (vtedy uz ale z ineho dovodu..)
Nevykladam to kade chodim, ale v hlbke duse som na seba hrda, ze som to ustala aj cez vlastnu bolest a nepohodu.. A ak o tom pisem, tak sa snazim to konceptovat tak, ako by som si to ja chcela precitat pred porodom a bez toho, aby sa nejaka nedojciaca mama citila doktnuta... ktovie ci sa mi to dari.. 🙂

bluka2
17. jún 2020

@beronsche pekné slová, znies ako fajn žena 🙂

beronsche
17. jún 2020

@bluka2 Dakujem 🙂

autor
17. jún 2020

baby dakujem za podporu. neviem pri nej zaspat. resp. ked by som potrebovala aby zdriemla tak sa neda uspat a ked uz som mimo tak zaspi a to uz neviem zaspat ja... mne by stacilo keby sa trosku vyspim.... tak velmi ju milujem chcem si to uzivat nie kolabovat z nedostatku spanku. pritom malinka je spokojna. jediny nestastnik v tomto som ja

slava27
24. júl 2020

Úplne ti rozumiem.Pri prvom som si týmto prešla.Ten pocit že pomaly umieram od unavy ale za nič nedokážem zaspať bol hrozný..prvé dva týždne od pôrodu som nespala vôbec.Doteraz sa divím že som neskončila na psychiatrii.Ale veľmi ma podržal manžel,snažil sa ma povzbudzovať, chápať, pomáhať..Co čítam,tak ty z máš z jeho strany dobrú podporu,máš sa o koho oprieť a to je úžasné. Ja nerada na tie začiatky spomínam,mala som hrozne výčitky že nie som vhodná na materstvo,že to nezvladam,revala som v kuse.Vsade som čítala aké je materstvo krásne,ako si to každá užíva,aký je to najkrajší pocit na svete..A vo mne nič z toho nebolo,žiadna úžasná záplava pozitívnych emócií neprišla.Asi som nemala ďaleko od poporodnej depresie.Ale vďaka Bohu sme to nejak prežili a zvládli..A nezostali iba pri jednom dieťatku. 🙂
Neviem ako sa vám darí teraz,už je to mesiac ďalší čo prešiel,ale čo mne pomohlo (a pomáha do dnes) je zastaviť vycitave myšlienky a úplne vedome si povedať "a dosť" nebudem ešte viac trápiť samu seba...
Prajem veľa síl a odhodlania do materských výziev ;)

redana
6. aug 2020

Ja som sa pri prvom babu trapila s kojenim 2 mesiace,odstavila som,ked mala dcera 2r.1m 🤭..ale zaciatky bola katastrofa..nevzdala som to len kvoli tomu,ze som sa nevedela vyrovnat so sekciou,nieto zeby som aj nekojila..druhe babo-trapenie prvy mesiac,potom to uz slo..odstavila som na 13m,tretie babo-ziadne trapenie s kojenim,kojim dodnes 22m..

Strana
z2