Ako kojiť týždňové dieťa v noci?
Ahojte.. V pondelok som mala cisarsky rez a uz od pondelka aj dojcim. Odvcera mi uz mali nechali so sebou na izbe aj v noci. Sestricka mi povedala, ze ju mam v noci kojit kazde 4 hodiny. Je to naozaj nutne ju budit, ked spi? Dnes som ju zobudila o 3.30 a potom sa jej nepodarilo sa prisat, len plakala. Sestricka ju potom nakrmila pasterizovanym materskym mliekom z flase, co samozrejme kojeniu neprospieva. Takze este raz: mam ju aj dnes po 4 hodinach zobudit? dakujem
@erienka Dietatko sa zobudi samo🙂 Nemoze vsak spat celu noc, potrebuje papat aj v noci 😉 Skusajte hlavne spravne prisatie, aby sa babatko napapalo a Tebe sa naplno rozbehla laktacia🙂 potom uz nebude problem dojcit a babo si vypyta mliecko v tu hodinu,kedy bude potrebovat. Je vhodne zo zoaciatku castejsie prikladat a hlavne sa nevzdavaj, pretoze mliecko je to najlepsie co mozes sovjmu dietatku poskytnut. Chce to vsak pevnu volu aj v tych najhorsich chvilach😀 Drzim Ti palce, my papkame mliecko uz 9 mesiacov a je to ten najuzasnejsi pocit, ako vidis ze dietatko ta potrebuje, a hlavne pre tu uzasnu citovu vazbu 🙂
@erienka ahoj. v prvom rade gratulujem k narodeniu babatka. chvilku potrva, kym si na seba zvyknete, najdete si system a zistite ako vam to obom dvom najlepsie vyhovuje.
system budenia dietata nie je uspeny, pokial sa dieta nepapa. ucilo sa tak niekedy, ked boli deti prevazne krmene UM a z flase sa je dieta schopne najest aj v spanku, ci polospanku. ak malu zobudis a napapa sa, a potom zaspinka, tak by som to robila, kym sa Ti rozbehne laktacia.
moji mali mali obaja silnu zltacku a budila som ich len obcas, ked uz naozaj spinkali viac ako 4h, aby boli dostatocne hydratovani. deti s ikterom byvaju ovela spavejsie, unavenejsie. novorodenec potrebuje urcite mnozstvo tekutin za 24h, preto sa robi aj evidencia dojceni - ich pocet a priblizne mnozstvo.
Zelam vela zdravicka a pevne nervy 😉
A nie je pravda, ze MM zrychluje odburavanie bilirubinu z tela babatka, skor naopak, obsahuje latky, ktore toto odburavanie spomaluju. To ale neznamena prestat dojcit. Akurat kojene deticky su dlhsie zlte ako tie na UM.
na požiadanie 🙂
@lucinka1104 v žiadnom prípade nebudiť , keď bude hladné samo si vypýta 😉
Ahoj na zaklade vlastnej skusenosti Ti odporucam nebudit malicku v noci. My sme sa riadili pokynom z porodnice budit kazde 3 hod. nakolko som bola prvorodicka a malinku sme stale budili. Malo to za nasledok to, ze niekedy ani nepapala lebo este nebola hladna. Bola potom nervozna a mala problem zaspinkat. Niekedy sa stavalo aj v noci, ze som ju ani zobudit nedokazala. Tak sme od toho opustili a cuduj sa svete mala sa v pohodila zobuila napr. po 3 hod. a 20 min. Takze jednoznacne nebudit a to uz vobec nie v noci. Drzim palce.
@erienka Ahoj, ja som deti v noci budila, max. interval bol tie 4 hodiny, pokiaľ sa neprebrali samé (nešlo o to, že sa zobudili do úplného vedomia, ale začali sa "mrviť", cucať su pastičku apod., vtedy som ich priložila).
Nesúhlasím s názorom, že takéto malé bábo sa zobudí, keď je hladné. Veľa detičiek je ešte slabých, nie sú schopné sa budiť často. Hrozí im ale dehydratácia, a pre mamičku je to kontraproduktívne v procese rozbiehania laktácie, pretože najviac prolaktínu sa tvorí práve v noci.
Ja teda doporučujem budiť po tých 4 hodinách, resp. priložiť, trošku poštekliť na líčku, bradičke a mieste medzi pusom a uškom. Niekedy sa malé napije viac, inokedy menej.
Keď trošku zosilnie, uvidíš, že sa ti začne budiť samo podľa potreby.
Držím palce.
@erienka ja by som nebudila..... môj sa "ukážkovo" budil každé 3 hodiny, ale keď spí.... nech spí - aspoň sa nenaučí v noci papať a vyspinkáš sa aj ty 🙂
...hm neviem kde si rodila, ale asi su neni velmi nakloneni dojceniu, kedze aj ja som rodila cisarskym...tak viem ze sa to da aj inak🙂 moja mala ma 17 mesiacov a stale sa kojime...takze aj to je dokaz 🙂 teraz k veci: mne dali malu hned 10 minut po zasiti a potom este raz hned po prevoze na izbu. potom mi ju prvu noc nosili kazde dve hodky. potom som ju uz mala od rana sama na izbe s tym ze tam bol moj muz a prikladal mi ju on ked sa zobudila. podla mna, pokial dobre saje vzdy ked sa zobudi tak by som ju nechala hajat a papat ked ona chce a uvidis ako bude priberat, deti- hlavne predcasne narodene a tie ktore neprospievaju- nepriberaju sa ozaj musia budit na krmenie, lebo su slabunke a svoj cas na papanie by prespali. ale tvoja vzhladom na to ze nebola fyzilogicky narodena moze stratit az 13% porodnej hmotnosti a na porodnu hmotnost by sa mala znova dostat po 10 dnoch od narodenia, to su smerodajne udaje a nenechaj sa stresovat. a nenechajju krmit flaskou, lebo saci reflex sa jej pokazi...a hlavne podla mna nestrkat jej cumlik, co v pordniciach hlavne sestricky s oblubou robia. stoj si za svojim, nestresuj sa ved to je tvoje babo a materske mliecko je to naj. drzim palce. keby si sa este nieco chcela spytat, kludne napis
@erienka Pokiaľ týždňové dieťatko ide s váhou dole, tak jednoznačne ju treba budiť. Keď budú váhové prírastky v norme, potom už budiť netreba.
Každé dieťatko je iné, väčšinou sa detičky budia na papanie samé, ale niektoré ľúbia viac spať ako papať a takéto treba budiť, aby neschudli.
Fuha budit v noci urcite nie, ja cakam, kym zacne viacej mrncat a nakojim ho, prebalim a spime dalej, tak 2-3x za noc sa kojime...uz sme nad porodnou hmotnostou, takze pohoda..
Nam dr. povedala ze v noci budit nemame a cez den mam budit kazde 3 hodky, ale nebudila som, vacsinou sa zobudil po 3-4 hodkach sam ako sa napapal.
Ine by bolo kebyze nepribera, vtedy treba budit aby naberala na vahe, popripade moze byt spavejsia ak ma zltacku.
@erienka
pokial ti ale tvoja mala pribera a po zobudeni sa poriadne napapa tak ja by som asi nebudila....a kazde babo par gramov schudne z porodnej vahy tak mi bolo povedane.takze ak ti neschudlo babo nejak enormne vela tak si z toho tazku hlavu nerob 🙂 a nakoj vtedy ked sa ti babo zobudi, ono sa v klude napapa a nebude nervozne z budenia 🙂
my sme mali po narodeni silnu zltacku a vysoky bilirubin a schudol maly za 3 dni 0,5 kg. boli sme kvoli tomu aj pod lampou 2 dni ale tak vacsinou mi ho sestricky po 2 hod. doniesli, ci ho budili netusim...
ako pise @michalag deti ktore maju zltacku su spavejsie...u nas to platilo 100%

@erienka urcite nebudit, mne mala jedavala cez den kazde 2hodiny a v noci od 21h spala do 6h co si cucla a od 9h rana bol rezim kazde 2hodiny kojenie a pohoda 😉 mne zas vraveli, ze v noci nebudit, dieta si vypyta ked je hladne