icon

Ako kojiť týždňové dieťa v noci?

erienka
7. jún 2013

Ahojte.. V pondelok som mala cisarsky rez a uz od pondelka aj dojcim. Odvcera mi uz mali nechali so sebou na izbe aj v noci. Sestricka mi povedala, ze ju mam v noci kojit kazde 4 hodiny. Je to naozaj nutne ju budit, ked spi? Dnes som ju zobudila o 3.30 a potom sa jej nepodarilo sa prisat, len plakala. Sestricka ju potom nakrmila pasterizovanym materskym mliekom z flase, co samozrejme kojeniu neprospieva. Takze este raz: mam ju aj dnes po 4 hodinach zobudit? dakujem

Strana
z2
lucul
8. jún 2013

@erienka urcite nebudit, mne mala jedavala cez den kazde 2hodiny a v noci od 21h spala do 6h co si cucla a od 9h rana bol rezim kazde 2hodiny kojenie a pohoda 😉 mne zas vraveli, ze v noci nebudit, dieta si vypyta ked je hladne

lu17
8. jún 2013

@erienka Dietatko sa zobudi samo🙂 Nemoze vsak spat celu noc, potrebuje papat aj v noci 😉 Skusajte hlavne spravne prisatie, aby sa babatko napapalo a Tebe sa naplno rozbehla laktacia🙂 potom uz nebude problem dojcit a babo si vypyta mliecko v tu hodinu,kedy bude potrebovat. Je vhodne zo zoaciatku castejsie prikladat a hlavne sa nevzdavaj, pretoze mliecko je to najlepsie co mozes sovjmu dietatku poskytnut. Chce to vsak pevnu volu aj v tych najhorsich chvilach😀 Drzim Ti palce, my papkame mliecko uz 9 mesiacov a je to ten najuzasnejsi pocit, ako vidis ze dietatko ta potrebuje, a hlavne pre tu uzasnu citovu vazbu 🙂

alexanotbad
8. jún 2013

@erienka ahoj. v prvom rade gratulujem k narodeniu babatka. chvilku potrva, kym si na seba zvyknete, najdete si system a zistite ako vam to obom dvom najlepsie vyhovuje.
system budenia dietata nie je uspeny, pokial sa dieta nepapa. ucilo sa tak niekedy, ked boli deti prevazne krmene UM a z flase sa je dieta schopne najest aj v spanku, ci polospanku. ak malu zobudis a napapa sa, a potom zaspinka, tak by som to robila, kym sa Ti rozbehne laktacia.
moji mali mali obaja silnu zltacku a budila som ich len obcas, ked uz naozaj spinkali viac ako 4h, aby boli dostatocne hydratovani. deti s ikterom byvaju ovela spavejsie, unavenejsie. novorodenec potrebuje urcite mnozstvo tekutin za 24h, preto sa robi aj evidencia dojceni - ich pocet a priblizne mnozstvo.

Zelam vela zdravicka a pevne nervy 😉

A nie je pravda, ze MM zrychluje odburavanie bilirubinu z tela babatka, skor naopak, obsahuje latky, ktore toto odburavanie spomaluju. To ale neznamena prestat dojcit. Akurat kojene deticky su dlhsie zlte ako tie na UM.

lucinka1104
8. jún 2013

na požiadanie 🙂

lucinka1104
8. jún 2013

@lucinka1104 v žiadnom prípade nebudiť , keď bude hladné samo si vypýta 😉

lilka246
8. jún 2013

Ahoj na zaklade vlastnej skusenosti Ti odporucam nebudit malicku v noci. My sme sa riadili pokynom z porodnice budit kazde 3 hod. nakolko som bola prvorodicka a malinku sme stale budili. Malo to za nasledok to, ze niekedy ani nepapala lebo este nebola hladna. Bola potom nervozna a mala problem zaspinkat. Niekedy sa stavalo aj v noci, ze som ju ani zobudit nedokazala. Tak sme od toho opustili a cuduj sa svete mala sa v pohodila zobuila napr. po 3 hod. a 20 min. Takze jednoznacne nebudit a to uz vobec nie v noci. Drzim palce.

tetapetra
8. jún 2013

@erienka nebuď a uzivaj si spánok. Môj Fitfirit sa budil každú hodinu. Keď bude mať hlad, tak sa zobudí 😉

nae
8. jún 2013

@erienka Ahoj, ja som deti v noci budila, max. interval bol tie 4 hodiny, pokiaľ sa neprebrali samé (nešlo o to, že sa zobudili do úplného vedomia, ale začali sa "mrviť", cucať su pastičku apod., vtedy som ich priložila).
Nesúhlasím s názorom, že takéto malé bábo sa zobudí, keď je hladné. Veľa detičiek je ešte slabých, nie sú schopné sa budiť často. Hrozí im ale dehydratácia, a pre mamičku je to kontraproduktívne v procese rozbiehania laktácie, pretože najviac prolaktínu sa tvorí práve v noci.
Ja teda doporučujem budiť po tých 4 hodinách, resp. priložiť, trošku poštekliť na líčku, bradičke a mieste medzi pusom a uškom. Niekedy sa malé napije viac, inokedy menej.
Keď trošku zosilnie, uvidíš, že sa ti začne budiť samo podľa potreby.
Držím palce.

aadulik2110
8. jún 2013

@erienka ja by som nebudila..... môj sa "ukážkovo" budil každé 3 hodiny, ale keď spí.... nech spí - aspoň sa nenaučí v noci papať a vyspinkáš sa aj ty 🙂

madlei
8. jún 2013

...hm neviem kde si rodila, ale asi su neni velmi nakloneni dojceniu, kedze aj ja som rodila cisarskym...tak viem ze sa to da aj inak🙂 moja mala ma 17 mesiacov a stale sa kojime...takze aj to je dokaz 🙂 teraz k veci: mne dali malu hned 10 minut po zasiti a potom este raz hned po prevoze na izbu. potom mi ju prvu noc nosili kazde dve hodky. potom som ju uz mala od rana sama na izbe s tym ze tam bol moj muz a prikladal mi ju on ked sa zobudila. podla mna, pokial dobre saje vzdy ked sa zobudi tak by som ju nechala hajat a papat ked ona chce a uvidis ako bude priberat, deti- hlavne predcasne narodene a tie ktore neprospievaju- nepriberaju sa ozaj musia budit na krmenie, lebo su slabunke a svoj cas na papanie by prespali. ale tvoja vzhladom na to ze nebola fyzilogicky narodena moze stratit az 13% porodnej hmotnosti a na porodnu hmotnost by sa mala znova dostat po 10 dnoch od narodenia, to su smerodajne udaje a nenechaj sa stresovat. a nenechajju krmit flaskou, lebo saci reflex sa jej pokazi...a hlavne podla mna nestrkat jej cumlik, co v pordniciach hlavne sestricky s oblubou robia. stoj si za svojim, nestresuj sa ved to je tvoje babo a materske mliecko je to naj. drzim palce. keby si sa este nieco chcela spytat, kludne napis

ewellina
8. jún 2013

@erienka Pokiaľ týždňové dieťatko ide s váhou dole, tak jednoznačne ju treba budiť. Keď budú váhové prírastky v norme, potom už budiť netreba.
Každé dieťatko je iné, väčšinou sa detičky budia na papanie samé, ale niektoré ľúbia viac spať ako papať a takéto treba budiť, aby neschudli.

anjelicek26
8. jún 2013

Fuha budit v noci urcite nie, ja cakam, kym zacne viacej mrncat a nakojim ho, prebalim a spime dalej, tak 2-3x za noc sa kojime...uz sme nad porodnou hmotnostou, takze pohoda..

michalag
8. jún 2013

Nam dr. povedala ze v noci budit nemame a cez den mam budit kazde 3 hodky, ale nebudila som, vacsinou sa zobudil po 3-4 hodkach sam ako sa napapal.
Ine by bolo kebyze nepribera, vtedy treba budit aby naberala na vahe, popripade moze byt spavejsia ak ma zltacku.

svetlusska
8. jún 2013

@erienka
pokial ti ale tvoja mala pribera a po zobudeni sa poriadne napapa tak ja by som asi nebudila....a kazde babo par gramov schudne z porodnej vahy tak mi bolo povedane.takze ak ti neschudlo babo nejak enormne vela tak si z toho tazku hlavu nerob 🙂 a nakoj vtedy ked sa ti babo zobudi, ono sa v klude napapa a nebude nervozne z budenia 🙂
my sme mali po narodeni silnu zltacku a vysoky bilirubin a schudol maly za 3 dni 0,5 kg. boli sme kvoli tomu aj pod lampou 2 dni ale tak vacsinou mi ho sestricky po 2 hod. doniesli, ci ho budili netusim...
ako pise @michalag deti ktore maju zltacku su spavejsie...u nas to platilo 100%

kika112
8. jún 2013

@erienka bábätká môžu po pôrode schudnúť aj 10% svojej pôrodnej váhy. Buď kľudná, drobček si papať vypýta. Ja som rodila v Šali /naposledy v 2004/ a tam pustili dieťa domov po 4 dňoch normálneho pôrodu, resp. 7 dní po sekcii, keď už pribralo na váhe.

Strana
z2