Ako odnaučiť nočné kojenie?
Máte niekto skúsenosť, že keď dieťa v noci sa často kojí potom cez deň málo je? Moja dcéra tak robí. Odmieta príkrmy a ani kojeniu moc nedá.Má 9 mesiacov,72cm, 7550g, doktorka nám povedala, že je chudá a ak za 3 týždne nepriberie normálne čaká nás kolotoč vyšetrení a odberov.
Čo myslíte, pomohlo by ak by som vynechala nočné kojenie?
A ak áno, ako sa to robí?
Ja som na to podobne, maly po 4 mesiacoch zacal strasne malo priberat, Tiez je to take chudunke dieta, aj ked sa narodil vyse stvorkilovy. Teraz ma 7.7 kg a 72 cm a ma 7.5 mesiaca. Cez den s nim niekedy bojujem, aby pil materske mlieko a prikrmy nechce skoro vobec. Dr. mi povedala, ze ho proste musim tlacit jedlom, aby nebol anemicky. Co sa tyka jeho vahy, nad tym sa nastastie nepozastavila. Ale ked sa ma spytala, ci ho v noci este kojim a ja som jej povedala, ze ano, tak 2-3 x za noc, tak pozerala prekvapane a povedala, ze aka som dobra obetava matka. To uz prekvapilo trochu mna 🙂 Tiez sa nocneho kojenia nevzdam, lebo neviem ako by som dieta v noci bez toho uspala a neviem ako by bez nocneho jedenia este menej priberal. To by sme skoncili uz uplne vychudnuti. Dufam, ze mi zacne jest viac prikrmov a zacne aj viac priberat. Uvidime 🙂
@moe
Rybu striedam, ale vzdy nejaku "bielu"... Jedli sme tresku, morskeho vlka, prazmu... Ono ja si vacsinou necham poradit ked kupujem... Raz mala lososa ale toho az tak nemusi... Tym, ze zijem mimo SR tak tu je viac morskych... Doma hovoria, ze zacat so sladkovodnymi, ale to som neriesila. A vzdy cerstva a na prirodno, len tak na vode ci na oleji a potom dam kozu dole a malej len jemne masko, pozor na kosticky.
Inak dnes bol dobry den, tak sa tesim 🙂 hadam to nie je len vynimka... Papali sme rybu ako inak s pyre zo zemiakov, mrkvy a cukiny a vecer cestov
@moe Pozor - nezaměňovat celiakie (reakci na lepek z pšenice, ješměne a žita) a alergii na pšenici (alergickou reakci na jinou bílkovinu pšenice než lepek) 😉.
Malá taky nikdy nebyla extra jedlík, rozkojila se až po nalezení a vysazení alergenu z mojí stravy (bylo víc příznaků alergie, reaguje na bílkovinu kravského mléka, hovězí a telecí a sóju) a ještě víc se rozkojila a taky se konečně začíná rozjídat po tom, co jsem se zaměřila na složení příkrmů (tak, jak jsem už psala na předchozí stránce).
A taky je podstatné, abyste hlavně vy (ale malá klidně taky) braly probiotika.
U nas bol tiez zlom v 4 mesiaci.. Nerozumiem, predtym 1.100g za mesiac a zrazu sup len 490g a neskor len 250g... Pritom bola rovnako len dojcena. Hlavne dufam, ze mala dost stavebneho materialu na vsetko to uzasne co sa v tom telicku vyvija :-/
Inak mna tie lekarky vedia dorazit, resp. ludia celkovo. Bola som u kine (to je take nieco medzi maserkou, porodnou asistentkou a rehab. cvicenim) ked mala mala presne tak 4 mesiace a len sme sa tak bavili a hned zacala do mna hustit, ze 4 mesacne dieta uz vie prespat noc a nepotrebuje papat a mam ju natvrdo v noci odstavit, ze "kedy chcem spat svoj zivot"??? Vsak toto je moj zivot! Krava! Jasne, ja chapem ze netreba ist do extremov, ale mne to takto vyhovuje. Preco si ludia myslia, ze deti su mali dospeli? U nas je prsko liek a potesenie na vsetko. Tak nech cuca 🙂 jasne bolo desne obdobie co sa budila kazdu chvilku ale opat to prehrmelo...
Ona je cez den taka aktivna, ze ak by to nedotankovala v noci tak neviem neviem... A nie je to dospely komu vysvetlis ze ma jest cez den... To bude radsej nejest lebo ona to nerobi naschval, proste sa nevie sustredit, cely svet ju zaujima, nechat "o hlade" nema ziaden vychovny efekt podla mna. Plus ti zdaleka nie je len o jedle... Aj ked obcas mi vrtaju v hlave tie starsie deticky, ktore zo dna na den po ukonceni nocneho dojcenia prespia celu noc... Nieco na tom zvyku bude, ale nie v 4 mesiacoch...
@moe Já beru "5" od Swissu a pro malou mám Laktobacílky baby taky od Swissu.
Příznaky alergie můžou být velmi různé, u každého dítěte jiné a můžou se i s časem měnit - jeden nebo kombinace více příznaků z široké škály koliky, průjem, zácpa, zvracení, hleny či krev ve stolici, ekzém, kopřivka, otoky, časté nemoci dýchacích cest, rýma, kašel, nechutenství, nepřibírání, chudokrevnost, neklid, poruchy spánku.
U nás to bylo poměrně drsné ☹, od začátku (to hodnotím až teď zpětně, protože vím, že BKM v mém mlíku pozná) škubání od prsa, od prvních pár dnů po porodu koliky, co se jen zhoršovaly a pomohly proti nim jen trošku probiotika a jinak nic, kapky a fenykl, kojící čaje to spíš zhoršovaly, plus řídká stolice (leckdy až zpěněná a zelená), od cca měsíce ekzém (doktorka to moc neřešila, začla jsme pátrat sama), od dvou a půl měsíce a něco hleny ve stolici (to už mi začínalo být jasné, o co jde, ale fakt se mi do diety nechtělo) a ve skoro třech měsících nitky krve ve stolici (to jsem si už nadávala, jak jsem blbá a mělo to udělat už dávno, takže hned ten den jsem najela na eliminační dietu, kdy se vyloučí ze stravy dítěte a kojící matky nejčastější alergeny a po 2-3 týdnech se začnou zavádět a sleduje se, co to udělá).
Dost dětí má příznaky poměrně nespecifické, navíc doktoři nejsou o alergiích u miminek zrovna dobře informovaní (už jen to, že alergii na BKM má 5-10% dětí a české statistiky hovoří jen o 2-3%, chudáci děti ☹).
@diana_81 ze by 4 mesacne dieta malo prespat celu noc, to som este nepocula. mne pride divne aj to, ze by 6 mesacne malo prespat 11 hodin vkuse, ved to by som aj ja bola smadna kebyze tolko vkuse spim. my od 4. mesiaca priberame iba 200g mesacne. Nie je to u vas tym, ze sa ti mala zacala nejak extra viac hybat?
@moe Kdybys náhodou do toho šla, tak tady je postup eliminačně-expozičního testu (krevní testy jsou na potravinové alergie u miminek vysoce nespolehlivé, takže EET je v podstatě jediný možný diagnostický způsob) - http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/clan... 🙂.
To ma napadlo, ale nie tak skoro... V tom veku vyranzy pohyb znamena pretocenie obcas z bruska na chrbat a naopak... Nemyslim, ze by s tym spalila tolko kalorii... To az teraz pri lezeni. Ani chora nebola, ze by prave pred vazenim stratila vahu a to to cele skreslilo... Hlavne dufam, ze mala vsetkeho dost a je to len o rezervach tuku
@krpcok to mate skvele 🙂 ale je ine ak je na to babatko pripravene a ine ak s nim rodicia bojuju a nutia ho naucit sa nieco a pritom ono skratka potrebuje pomoc opat uspat. V takom veku je to okrem toho este i o jedle... Najma pri dojceni kedze MM rychlo vytravi
Moc nechapu... Dcera mela tuhle vahu v 10 mesicich... Se zavedenim prikrmu pribrala za 3 mesice jen 260g... Doktorka nas nestresovala, vse se spravilo a dnes je mala vyborny jedlik...
@moe
Moja ma vyse 10 mesiacov a este sa dojcime... Mam pocit, ze je to popri dojceni tazsie, s flasou mas iny odstup, ine zvyky, vie Ta nahradit ina osoba a tak. Dojcene babo je asi viac naviazane na mamu. My dodnes zaspavame na prse, ale ide to rychlo, je to nas ritual takze mi to nevadi. Ale pocula som aj o dojcenych detoch, so spia dlho uz v malom veku a i zaspavaju same... Ja som sa k tomu nevedela dokopat ju vkladat do postielky ked tak krasne zaspinkala pri mne a neskor si uz prilis vela uvedomovala... Ale nelutujem, je to krasne. Jedneho dna prespi hadam aj moja 🙂
Kolko ma mesiacov teraz?
Mna u nas prekvspilo ze to nebolo pri prikrmoch ale este skor... Proste z nicoho nic. Ved ja viem, ze nemoze stale priberat rovnako, to by mala v roku 15kg... Ale je normalne ze sa clovek zamysli ak sa mu dieta z 85 percentilu prepacne na 15. V ramci par tyzdnov. Teda mne to jedno nebolo, chceka som vediet, ci mozno nerobim nieco nespravne, ci sa mi nezmensila produkcia mliecka, ci mala nie je chora. Je to podla mna ine porovnavat deti co vazili malo a take co priberali dobre a zrazu prestali.
Ale netreba to dramatizovat, no ani uplne ignorovat... Kazdy si svoje babo pozna najlepsie asi a vyciti i ci sa nieco deje
@petkula Vadí. Zatím to netrvá dlouho, asi 2 měsíce, někdy je to jen 1x za noc ale nejčastěji 2-3x. někdy po 3 hodinách, dnes a předevčírem teď hodinu od sebe. Nevím, jesti je to normální nebo to dělá růst zubů. Do začátku příkrmů spával většinou celou noc vkuse. Ale jak říkám, vždycky hltá, takže to není jen uklidňování. Nevím, jak na to.
@moe Váha se vždy vztahuje k délce těla (nikdy ne k věku!!!) a zasazuje se do tzv.percentilového grafu (zřejmě právě tomu říkají maminky-tabulka), podle něj je tvoje dcera v mezích normy, i když je spíše na spodní hranici.
Percentilový graf by měl vést o dítěti každý pediatr a jeho jednotlivé hodnoty nemají zas tak valnou výpovědní hodnotu jako to, že se dítě vyskytuje v určitém pásmu, kterého by se po určitou dobu (třeba od 0-3let) mělo držet...v případě, že dítě z tohoto pásma najednou vybočí, znamená to-pozor, něco se děje-dítě nepřibírá nebo neroste tak jako doposud!
A pokud za tím není nějaká viditelná příčina, pak prostě musí dojít ke kolotoči vyšetření...protože je lepší předcházet než léčit!
Noční kojení podle mě není důvod toho, proč Malá nechce jíst- i když snížení počtu kojení na jedno-dvě za noc by neuškodilo... A jak to udělat? U nás fungovalo jedině-nedat. Držím pěsti v papání...a nestresujte se tím, všechno se urovná!
@petkula Ako dlho Vám trvalo kým sa odnaučil v noci piť? My to riešime práve teraz, malý sa mi tiež budí každú hodinu, ja som predvčerom poobede odpadla doma a to som bola sama doma s dvomi deťmi, tak tiež s tým chcem v noci seknúť 😒 Inak malý tiež keď v noci pije každú hodinu tak cez deň mi nechcel dokopy nič papať. Včera v noci sme nekojili a cez deň spapal pekne všetko či som mu ponúkla. Uvidíme ako to bude dnes...
@marketnieuw ono ani tak nie je dolezita vaha ako jej postupny prirastok. nviem s akou vahou ste vy zacinali a ci vzdy tak pomaly priberala.
@daniela242 a koľko ma tvoj maly?
No nechcem malovat certa na stenu, ale nam sa spanok dost vyrazne pokazil okolo 8 mesiaca s prvym obdobim separacnej uzkosti... Tak ale kazde dietatko je ine a vy mate lepsie "navyky" tak mozno to prekleniete bez cirkusu Humberto ako u nas 🙂 krpata prave spi.. Jedlu moc nedala zase ale ved je len 10:00, idem rychlo postavit na obed ... Ja vecna optimistka...
Prajem krasny den, najma @moe
@moe V utorok bude mať 9 mesiacov...
@daniela242 aj my mame 9. daj mi prosim ťa vedieť ako budete pokračovať s tým nočným nekojením a následným lepším jedením cez deň. ak vám to vyjde, možno vyskúšam.
držím palce.
Ok dám 🙂

@katyxq cestoviny je normalne psenicne. Tiež som zvažovala možnú alergiu, ale ona ani predtým ako okoštovala lepok nebola veľký jedák a okrem toho nemá ani 1 príznak celiakie (napr. napenenú stolicu). I ked celiakiu mám stále v merku a keď by sa to dlhodobo nelepšilo, nástojila by som na testoch. Ono to totiž skôr vyzerá na psychickú ako na fyzickú príčinu u nej.