Ako sa zmieriť s tým, že nám asi nevyšlo dojčenie?
baby prosim poradte ako sa s tym zmierit?? velmi som chcela aby bola dcera dojcena a vyzera to tak ze to nevyslo ☹
prvy mesiac bol krasny ukazkovy... papala ja som jej davala prsnik na poziadanie hocikedy.. spime spolu v posteli, nosime sa v satke, nechavala som ju aj telo na telo, nepouzivali sme ani cumlik a flasu uz vobec nie a napriek tomu mi v druhom mesiaci po tom ako dostala sopliky prestala papat... prisala sa a netahala... a takto vydrzala aj cely den, musela som dokrmovat alternativne po cievke, po prste s cievkou, lyzickou a pod.. ale postupne nechcela ked bola cievka na prsniku, po prste tiez a s lyzickou jej to zabieha a place a to ju velmi lutujem. tak som zacala flasu lebo u nas uz hrozilo ze sa dehydruje... stale jej ponukam prsnik ale vacsinou netaha a dnes uz prvy krat vypila ,MM z flasky... tak som plakala... ale neda sa mi dokrmovat alternativne, lezat v posteli telo na telo a podobne veci pretoze mam dve starsie deti a vobec sa im neviem venovat a to sa neda zvladat aj oni ma potrebuju... toto uz trva tri tyzdne a vsetci sme z toho uz hotovi.. casto ked ide na prsnik tak place a nechce sa prisat.. je mi hrozne a velmi sa bojim ze nedojcene deti nemaju taky krasny vztah s mamou ako dojcene... ten krasny pocit ked sa dieta ukludni na prsniku jej neviem ako nahradim.. bude mi to hrozne chybat a neviem ako si bez dojcenia vybudovat taky blizky vztah s nou.. je mi hrozne..
prosim piste mamicky ktore chcu poradit nie mamicky ktorym vadi ako som to napisala a chcu kritizovat.
@magdalenkami skusala som uz vsetko. dokrmovala som lyzickou, cez cievku po prste aj ked len raz lebo nechcela velmi, ked som jej dala cievku naprsnik zistila to a nechcela este viac.. a ked nechce sat prsnik tak darmo som tam aj tu cievku dala... iba ja strasne nechapem ako nemoze chciet prsnik ked nic ine nepoznala doteraz.. iba par dni dostava flasku.. ale uz ho vobec nechce a prisat sa vedela krasne... neviem co sa mohlo stat.. a este keby som aj pokracovala cez cievku tak o.k. ale to znamena ze je to jeden kolotoc...prikladanie, odsavanie dokrmovanie po cievke a to znamena cely den byt doma a venovat sa len tomu a moje dve deti a domacnost na vedlajsej kolaji.. aj ked teraz aj po flasi to trva cele hrozne dlho ale viem ze ked sa z nej nauci pit tak to bude kratsie a budeme moct aj niekde ist alebo robit nieco ine ako dokrmovat a odsavat a prikladat.... len mi ide srdce puknut ze neiviem prist na pricinu toho preco to zacala robit ☹ ☹ ☹ ☹ laktacna bola u mna niekolko krat.. ona uz radi len alternativne zatial dokrmovat ale to som uz vysvetlila preco sa to neda...
a skratena uzdicka pod jazyckom?pozerala doktorka na poradni?
@eevicka83 - ahoj, este mi napadlo, a nebude problem niekde inde ako v dojceni ako takom? Ked si pisala, ze sa jednak nebudi na papanie a ze aj z tej flasky ma problem vypit 30 ml (ci dobre som to pochopila?). Ved ked sa vie prisat a mliecka je dost... Pripadne by som zvazila aj pediatra, ci to nebude nieco zdravotneho charakteru. A naozaj sa netrap kvoli kojeniu, najdolezitejsie je, aby ste boli zdrave a spokojne. Ci uz s kojenim alebo s flaskou 😉
@eevicka83 ešte raz - nie som jediná, kto ti to sem napísal - vzťah medzi matkou a dieťaťom nestojí a nepadá na dojčení... môžeš dojčiť aj do 12 rokov, ak je to to jediné, či si dieťaťu dala, tak to bude mizerne málo... a nemusíš dojčiť vôbec a napriek tomu môžeš dať dieťaťu strašne veľa (a nemám na mysli materiálne veci)... a trošku porozmýšľaj, ja ťa nechcem ani hodnotiť ani súdiť, ale napadá ma, či nie si až chorobne upätá na kojenie a neunikajú ti podstatnejšie veci... máš ešte dve staršie deti, myslíš, že tie ťa nepotrebujú? ako sa majú cítiť, ak je pre teba kojenie najmladšieho absolútnou prioritou, ak len on má teraz na teba právo, jeho najviac túliš, spíš s ním, atď? aby sa nestalo, že ti unikne niečo dôležitejšie, ako kojenie najmladšieho...
@eevicka83 pricin preco odmieta moze byt mnoho.,,vzdy treba najst pricinu a potom riesit, treba si vsimat sprievodne znaky, mozno ti to napovie....ale ak by to bolo sposobene upchatym nstekom, tak tento stav by sa predsa vyriesil hned ako je dietaku lepsie, a dieta urcite nezanevrie na prsnik...a ak ma dieta plny nostek, treba mu nakvapkat libenar a ak treba odsat nostek pred kojenim..
Ale moze to suvisiet aj s mlieckom, znamej takto zacal maly odmietat v 2 mesiacoch a nakoniec sa zistilo ze mal laktozovu intoleranciu..proste zacal odmietat prsnik,lebo z mliecka ho bolelo brusko,ale mamicka si v prvych mesiacoh nevsimla nic, priberal a zrazu zacal odmietat,nepriberat.. ale neplakaval pre koliky....
Takisto, mozno nechce uz tak caste dojcenie, cim su deti starsie, tym efektivnejsie vedia sat,teda ak sa naucili spravne prisat ako novorodenec..
Alebo mozes mat silny tok mlieka a dieta sa nevie s tym poradit...ako pisem pricin je mnoho a podla toho sa ma konat..avsak, prinajhorsom, mozes odsavat, ja som takto fungovala asi 2 mesiace, ale nakoniec som pokracovala v dojceni..nie je vzdy pravda,ze dieta zanevrie na prso ak ho krmis flasou, proste som jej dala flasu a casto prikladala,aby nezabudla sat..mozno niektore deti budu zmatene,ale postupne som vysadzala flasu a bolo..
@eevicka83 - s cim chces poradit? Skusala si mozne aj nemozne a proste to nefunguje. Pri tretom dietatku sa uz neda byt 24/7 v babysatke a venovat sa mu na sto percent, to vidim sama, na jednej strane je to skoda, na druhej by taketo spravanie bolo nefer voci starsim detom. My sme si uzili nenormalne s tretim, co sa tyka kojenia, zvladli sme to - ale len tak tak. Ja som to uz vtedy mentalne vzdala, ked sme uplnou nahodou prisli na zakladny problem... o kratkej podjazykovej uzdicky, kolik az po to, ze mu vadi, ak ja pijem ci jem vyrobky z kravskeho mlieka. Teraz, ked je vsetko odstranene, tak sa koji celkom normalne (aj ked sa v tom nevyziva, ani netulka a nie este ze by pri tom zaspaval)... .takze co popisujes to nadherne tulkacie obdobie napriek kojeniu ja teraz nezazivam a veru mi to chyba, no on proste nie je take dieta... ma vrtulu v zadku a nieco ako tulkat sa je strata casu 😝 Ale co tym chcem povedat... neporovnavaj deti medzi sebou.... s malou si vytvoris uzasny vztah ale sposobom, ktory bude vyhovovat tebe aj jej.
@eevicka83 Moj syn bol dojceny len par dni, jednoducho sa nam to nepodarilo. Skoncilo to odsavanim mlieka a dokrmovanim UM, po mesiaci uz len UM. A poviem ti - vobec sa nemusis bat, ze nebude taka mojkava ako dojcene deti, ze si nevytvorite rovnako krasny vztah, ze jej nieco bude chybat. Nemojkaju sa len dojcene deti. Nepytaju sa k mamine len dojcene deti. Aj tie na UM krmene z flase to robia. Nas krpec ma dnes aktualne 5 mesiacov a je to jedno velke olizovadlo (rozumej pusinkovadlo, len on este nevie dat klasicku pusu). Stale xce byt s nami (ci so mnou, ci s manzelom, ci s mojou mamou, ked je u nas), stale sa s nami mojka, pusinkujeme sa, objimame, laskame. Ked sa nad neho naklonim, ze mu idem dat pusu, vystrie ku mne rucky a pevne ma chyti za prve, co najdu prstiky (vlasy, krk, nos, usta....) - a taha si ma k sebe, len aby som ho vypusinkovala a vymojkala a vystiskala. A nadherne nahlas sa pri tom smeje, ako sa mu to paci. Ked otocim hlavu na bok, okamzite mi zacne prikladat usta na lice a snazi sa davat pusy. Ked si ho vezme napriklad manzel na odgrgnutie, prve co spravi nie je grgnutie, ale zacne ho pusinkovat. 🙂
Tiez som preplakala dni, noci, trapila sa, snazila sa dojcit, aj ked to znamenalo davat prsnik kazdu pol hodinu co den co noc. A aj tak mi to bolo prd platne, bola som nakoniec tak akurat vycerpana fyzicky aj psychicky a na zrutenie. A taku mamu predsa moj syn nepotrebuje. Tak som si povedala holt smola, dojcit nebudeme. Potom mi manzelova sesternica povedala jednu krasnu vec. Kaslat na dojcenie, dieta potrebuje hlavne mamu, ktora je v pohode a miluje ho - je predsa tolko inych sposobov, ako dietatu dat samu seba a lasku. A presne podla toho som sa zacala riadit. 🙂 Vysledok je popisany vyssie. 🙂 Drzim palce, nech sa aj Tebe podari vytvorit si s dcerkou tak krasny a laskyplny vztah ako mame my s drobcom. 🙂
@anjelicek26 je kopec deti co neboli nosenev baby satke, nebol skin to skin contact a boli uspesne dojcene..pokial nejde o zdravotny problem ,tak je to o psychike ...to ostatne je boonus k prirodzene zvysenej mliekotvorbe..ak uspesne dojcila prvy mesiac tak ide o nieco ine..
@magdalenkami ale mesiac papala pekne a keby bola uzdicka skratena neslo by to ani prvy mesiac nie?
@veriiii - -vzdy je tam dovod, ze preco to dieta ten prsnik odmieta a mozno - urcite - su tam porobene chyby na jednej ci oboch stranach. Len nie vzdy je sila a cas tie chyby najst a odstranit. Nie vzdy to ide a stoji to slzy, premahanie, revy na oboch stranach a pod ciarou si treba fakt zhodnotit, ze na co do kelu je to dobre sa takto trapit. Ono tie prve tyzdne maju byt tie najkrajsie, nie preplakane. Tak ak pomoze UM; tak je to ta spravna cesta a hotovo. Netreba si to idealizovat a ist aj za hranice vlastnych moznosti len aby som kojila.... bohuzial aj tu na konovi kojaca lobby nahovara zenam, ze zlyhaju, pretoze sa to vraj da vzdy. No neda. Okolnosti su totiz vzdy ine a nestaci len dieta a prsnik aby to dojcenie fungovalo. Pretoze psychiku a ani okolie okolo dietata proste nevypnes a ani nevymazes.
@veriiii a v akom obdobi si pouzivala aj flasu aj prsnik?moja odmieta papat aj z prsnika a z flase sa tiez tvar ze 20 ml je vela...ja neviem co jej moze bzt...dr. tvrdi ze je o.k. len menej papa ale nie je normalne ze mi dieta spapa za den 80 ml mlieka mojho a prisat sa nechce alebo mam pocit ze sa boji prisat ze pojde mlieko...a laktoza je aj v materskom mlieku??? mala ani nezvracia ani neplace...skor vela spi ale je aj hore smeje sa obzera si rucky ale aj tak sa bojim kedze nepyta papat ci jej vlastne nie je nieco ine...
@anjelicek26 ved to je to ze mam aj dve dalsie deti a neda sa riesit len najmensiu..
@eevicka83 - laktoza je v kazdom mliecku. Ako vravim ono niekedy treba zohladnit pre a proti a netrapit sa dalej. Ja som nadalej ponukala prsik, ale prestala ho nutit. Ale bolo to hrozne obdobie. On inak nechcel ani flasu, proste nechcel mlieko 😝 Hlavne ak mas starsie detia povinnosti okolo nich, skutocne sa neda stihat vsetko.
@eevicka83 ja odsavam uz 3 mesiace, teda od zaciatku. syncek sa narodil s razstepom pery a podnebia takze nevie sat, uz v nemocnici dostaval flasu, prikladala som si ho,zakazdym trochu podudloval, ale asi nikdy poriadne nesal. po trojtyzdnovej pauze ked sa zotavoval po plastike pery, uz prsnik uplne odmietal. skusala som si ho prikladat ale iba sa rozculoval. raz som to uz chcela vzdat, ked mi nachvilu prijal prsnik, tak som sa zase zacala viac snazit a dokrmovala striekackou,viac prikladala, kontakt koža na kožu,aj laktacnu som kontaktovala. stale ma to trapi ale asi sa musim zmierit s tym ze si proste dojcenie neuzijem. No napriek tomu ma syncek ma rad, vidim to teraz ked sa zacal usmievat. staci ked ma vidi a usmeje sa na mna, nie vzdy ale casto, a je to nadherne.Neviem ci bude mojkavy ked bude väcsi ale verim ze budeme mat aj tak spolu krasny vztah, na tom si dam zalezat. Navyse krmenie z flase ma vyhodu ze sa na nom mozu podielat aj ini clenovia rodiny a tak si aj s nimi vytvori puto. Nie je to ale jediny sposob ako sa da nazviazat vztah.Dolezite je byt ohladuplna k potrebam babatka a venovat sa mu. Drzim päste.
P.S. reakcie ostatnych mamiciek v tejto diskusii aj mna trosku povzbudili, takze dakujem.. 🙂
@anjelicek26 on tiez nechcel cez den vobec papat? a co robil ked si ho dala na prsnik? lebo moja sa neprisaje ani na prsnik ale ani na flasku a ked uz tak z nej taha ledva sem tam a vypije 20-30 ml a dost.. po 3 hod. si papat nepyta... medzitym spi alebo sa hra. ..nie je uplakana... proste vobec nechce jest ani z poharika, ani z cievky, ani z flasky... a z prsnika vobec nechce tahat a pritom to vedela super...
@eevicka83 - odtlacal a reval akonahle videl prsnik... jedol len v spanku a tesne po zobudeni... ako keby sa bal, ze ho bude brusko boliet, stale sme striedali cumel a klamali ho tym a striedali za prsnik, no psycho no :( Revy kazdy raz ako keby ho idem tyrat pri kojeni :( Len on priberal, tak to asi take strasne byt nemohlo, ale to odmietanie dost "boli" Zacali sme v 4,5 mesiaci s prikrmami a odvtedy to uz bolo lepsie, on spapa aj kilo prikrmu denne a potom vecer, noc, rano sa dojci bez problemov. A odkedy teda ja nejem kravske mlieko a vyrobky z neho, tak papa normalne aj pocas dna sa 1-2x nakoji a teda v noci... musim povedat, ze uz ma 5 zubov a asi aj to ho medzi tym trapilo... tazko no, fakt aj tretie dieta vie byt narocne...
@eevicka83 RE: ja sa len bojim ze nebude taka mojkava ako su dojcene deti... ked vidim na sestre ktora koji ako krasne sa k nej maly stale pyta a chce byt pri nej tak sa bojim ze to robia hlavne dojcene deti ze su take mojkave..
To s dojcenim nema nic spolocne, to je o osobnosti dietata. Dvom detom budes davat vsetko absolutne narovnako, aj tak bude kazde ine. Jedno zavislejsie jedno samostatnejsie, ved to vidis na vlastnych nie, ze kazde je ine aj ked vyrastaju v rovnakej domacnosti.
@anjelicek26 ona nechce ani v noci, ani ked sa zobudi ani ked zaspava.. za to nechapem co to moze byt... preto mi to nepride ako strajk lebo ani nepyta jest cez den ani v noci a ked jej dam flasu tak sa tiez tvari ze nechce... a vypije 20-30 ml horko tazko...
@eevicka83 - no pri zaspavani nepije urcite. Pol hodinu po zaspati ho vezmem, prilozim a vted sa napije. Inak nam ako mu strihli jazycek sa to dost polepsilo s pitim.
ja som kojila prveho nejake 3 mesiace ale plus som ho aj dokrmovala neskor uz prsnik uplne odmietal druheho som kojila asi do 11 mesiacov potom som ho uz sama odstavila kedze papal uz vsetko a toto najmensie som tiez kojila iba 3 mesiace a tiez som z toho bola smutna ale tak casom som si na to zvykla ze pekne papa umele mlieko.ale musim povedat ze toto tretie kojenie bolo pre mna najvecsie utrpenie uz len ked som si spomenula na tu bolest aj klobuciky som pouzivala aj mastila no ale kedze som ho kojila prevazne iba z jedneho zdraveho prsnika mlieko uz stracalo svoju silu a tak maly moc nepriberal tak sme teda sli na sunar.
@eevicka83 ahoj, treba sa s tym zmierit a brat to tak, ako to je. Ja som bola dojcena max. 2-3 mesiace, niekedy to nebolo popularne. Alergiu nemam ziadnu. Syna som prve 3 mesiace aj dojcila aj dokrmovala na striekacku, to sa ale pri 3 detoch robit neda. Az po 3 mesiacoch sa u mna dojcenie rozbehlo naplno. Ber to tak, ako to je, ak ked vypije od teba len zopar kvapiek, je to vyhra. Zvysok bez vycitiek dokrmuj. Tvoja rodina potrebuje pohodovu mamu, nie utrapeny uzlik nervov. Tes sa z pozitivnych veci a vychutnavaj si krasne spolocne chvilky s babetkom aj rodinou
@eevicka83 pises, ze druha dcera bola krmena z flase....takze vlastne mas skusenost s nedojcenym dietatkom, ci nie? mas pocit, ze tym dcerka utrpela? ze je ina, ako prva, ktoru si dojcila? a mojkanie je o povahe dietata, nie o dojceni....su deti, co su dojcene a nie su mojkaci typ, poznam osobne. A potom su deti zavisle na prsniku....netreba si vsak lasku zamienat so zavislostou... A inak, moj nedojceny syn ja taaaaky straaasny maznak mojkaci, ze az 😎, len sa nemojkal s bradavkou, ale s maminkou 😎.
@eevicka83 normalne ju krmila flaskou,skusala ci sa prisaje a ked uz bola vacsia mala viac sil tak sa normalne prisala a papkala...malej sa mozno tazsie taha ked ma soplik..skus si najskor trosku odsat aby jej islo rychlejsie a ked uvidis,ze saje tak jej pomahaj stlacanim...to mliecko jej potom bude svojim sposobom same striekat do pusi...hlavne ju ani seba netrap ak nebude chciet papat z prsnika...odsavaj a davaj MM flaskou...ja som kojila 18.mesiacov a mala vobec nebola mojkacia...ked som chcela aby ma objala tak som ju musela podplatit..npr.prosila si keksik,tak som jej povedala,ze ak ma obime dam keksik..inak nas odtlacala,skupa bola aj na pusinkovanie...az teraz ma 21.mes tak nas obima a bozkava ale u nas to prislo az po mojom nutenom pobyte v nemocnici...takze u nas kojenie nemalo vpliv na mojkanie..
Nic sa nestane, len dieta bude stastnejsie, ze sa naje bez stresu, ved ked sa neda, tak sa neda 🙂
@eevicka83 ahoj, viem čo prežívaš, pri prvom dieťati naštudované všetko okolo kojenia, veľmi som chcela, nevyšlo (malý ako som sa neskôr dozvedela až od svojej detskej lekárky mal skrátenú uzdičku a nedokázal sa prisať efektívne), pripadala som si ako neschopná matka. prešla som na odsávanie (kúpili sme odsávačku) a odsávali sme. neudem rozoberať aké to bolo náročné, najskôr nakŕmiť malého, potom odsať mlieko, všetko sterilizovať, vždy rozmýšľať keď sme boli mimo domu ako a kde si odsať mlieko, koľko mlieka zo sebou vziať, koľko flašiek a či ho budem mať kde zohriať. ale vydržala som skoro rok. potom prišlo moje druhé tehotenstvo a ja som mala paniku z toho ako to dopadne. podarilo sa a kojila som rok a pol. A čo poradiť? Asi by som skúsila laktačnú poradkyňu, pokiaľ to nepôjde neznásilňuj sa. Máš tri detičky a tie potrebujú mamu a nie uzlík nervov, ktorý rieši len kojenie. Viem, že chceš dať dcérke to najlepšie ale nie vždy je materské mlieko zárukou toho, že dieťatko bude zdravé (môj starší sa pasuje s alergiou, ktorá nám prerástla do astmy). Moja generácia vyrástla na umelom mlieku a som tu a relatívne zdravá. Dcérka ťa bude mať rovnako rada či ju dojčíš alebo nie. Si jej mama a tou zostaneš bezohľadu na to ako a čím bude kŕmená 😉

@emily76 mas pravdu ale ja som si ju chcela vychutnat dojcenim aj... je to moje tretie dietatko a tak uz to vyzera ze dalsie mat nebudem neverim ze sa nam este podari alebo ze sa muzovi este raz do toho bude chciet je to velmi narocne.. a aspon jedno dojcenie som chcela zazit bez problemov.. vsetko od porodu som spravila tak aby to bolo co najlepsie.. vsetko klapalo ako hodinky prvy mesiac...