Ako spoznám, že mám málo mlieka?
ahojte, chcela by som sa opytat mozno blbost,ale predsa 🙂 casto sa ma pytaju ( aj lekari ) ci mam dostatok mlieka.dcera ma pomaly 6 mesiacov a je vylucne kojena..ale naozaj nemam potuchy podla coho mam vediet ci mam alebo nemam dostatok mlieka..ako mne sa zda ze som v pohode len pre zaujimavost by som chcela vediet podla coho sa to da spoznat...dakujeem 🙂
pokial ti krasne pribera ,/nechudne/ tak mas dostatok mlieka 😉 ,lekar sa ta to pyta preto, ze ho zaujima ci len kojis , alebo uz musis dokrmovat aj UM
@matonka26 - mlieka ma zena dost, pokial je dieta spokojne, pribera, cika 6x denne - nie prilis tmavy moc, nechce ist castejsie ako kazdu hodinu na prsnik - v style, ze ho odtrhas a cuca tak, ze to az boli - vtedy tam uz mlieko nie je. Vsetky tieto kecy lekarov su len na zneistenie mamiciek. To potom zalozis takuto temu a uvazujes, ci predsalen niekde nemoze byt problem, ked sa lekar spytal, ze ;)
Isteze su aj zeny, co maju menej mlieka, je to sposobene hormonalne, zeny, co maju problemy zo stitnou zlazou tento problem fakt mozu mat. Ale to fakt vidis, ze sa tvori menej a menej, dieta si pyta castejsie pit, je nekludne uz pocas dojcenia, hladne znova po kratkej dobe, neprospieva. Vtedy treba riesit UM....
Ale inak... mnozstvo nerozhoduje... ale vyzivnost... a potreby dietata - kazdemu spaluje inak!
mna tato otazka dokaze strasne vytocit. najma preto, ze mnohe mamicky zbytocne zneisti a niekedy je to aj cielom. moja odpoved vzdy znie: mlieka je vzdy tolko, kolko treba. kto pozna aspon zhruba principy dojcenia a tvorby mlieka takuto hlupu otazku nepolozi. ked ste obe spokojne, to je ukazovatel, ze vsetko ide ako ma.
Ahojky. mlička máš dosť. Ak bábo prežilo 6 mesiacov výlučne kojené a priberá - tak určite z mliečka. Nedaj sa nikým vytočiť - aj na mňa to skúšali a veru som sa bál až pokiaľ mi v lete nezačalo pri kojení z druhého prsníka tiecť mliečko "prúdom" pretože pri vysokých teplotách som dala okolo obeda cucnúť aj každú hodinu. To si mala vidieť ako sa pri zvýšenom dopyte zvýšila ponuka 🙂 🙂 🙂
Nech ťa tato otázka vôbec neznepokojuje ...pokial na ňu nevieš ty ako matka odpovedať, to znamená , že je všetko v poriadku 🙂 Prišla by si na to .. velmi rýchlo. Dieťatko by bolo nervozne neide iba o počet plienok ale hlavne o to že by ti revalo a dožadovalo by si prsnik pri každom kontakte s tebou a pri sani taktiež ,ak by mu bolo malo hneď by sa jedovalo ze mu slabo ide alebo tak ...Ja som mala tolko mlieka ze som mohla trojcata vydojčiť a bolo také huste, že som už začiatkom leta musela davať malej vodu nie preto že ona bola smädna ale preto že mala tmavý moč lebo všetko mliečko išlo na stolicu ..darmo som ja vela pila ..takže nie vždy musi súhlasiť dostatok mliečka s obsahom plienočky...len dojči kym sa ti dá ...veľa energie prajem....
Ahojte, mam 5 tyzdnovu dcerku, ktoru vylucne kojim. Vazili nas zatial len 3 krat od porodu no priberame (cca 100 gr za tyzden). Nie som si ista ci mam dostatok mlieka, lebo dcerka sa pyta casto na cicik (papat, nie len cucat). Snazim sa jest a pit pravidelne, no ak mam byt uprimna, nie vzdy sa mi to dari (obcas som aj 5-6 hodin bez jedla). Pred par dnami som si kupila elekt. odsavacku (vraj vie podporit tvorbu mlieka), no neviem s nou vela odsat. Odsajem cca 30 ml rano z plneho cicika,no viac sa neda. Pocas dna je to dokonca menej. Neviem ci je to chybou odsavacky alebo mam vazne malo mlieka. Ani rucne sa mi neda viac odsat. Ked prilozim malicku, tak si myslim, ze este taha a papa, no neviem zistit kolko. Dost casto sa mi pocas papania vykruca, kope, hybe, taha cicik, moze to byt znamenie ze mam malo mliecka? Dakujem za rady
tak toto by aj mna zaujimalo....moj maly uz asi treti tyzden pri kazdom kojeni prvých 5 minut pekne papa a potom sa zacne cely mrvit kopat,hadzat rukami,pustat z pusinky a vzapäti chytat bradavku tak dookola, ale ked si stale stlacam ci mam mlieko a ci tecie tak ANO!a to maly pribera, tak nerozumiem co to moze potom znamenat.?
emily84 a malinke55
Rada by som sa pýtala,ako ste riešili alebo čo vám poradili. na tento problém s ubudaním mliečka, sme na tom teraz rovnako. Mám 8 týždňového syna tiež kludne pije ale ked mám prsník mäkký tak sa začne pajediť, no mlečko ešte ide... ďakujem 🙂
no ja som od pôrodu pila čaje čo podporujú kojenie... nemyslím si, že som ich potrebovala, ale aj mi chutili a cítila som, že ozaj pomáhajú... njlepší je podľa mňa apotheke a hipp, ked som si dala tieto, normálne som cítila, ako sa mi nalievajú prsia. Ostatné sú podľa mňa tiež dobré, ale slabšie, určite vyskúšaj 😉
Baby, na zaciatku prve tyzdne su prsia plne, niekedy su hrudky lebo sa mlicka tvori vela a vtedy ho treba odsat. Zhruba po mesiaci sa tvorba upravi a bude sa tvorit tolko aky je naozaj dopyt. Okolo 2_3m pride mensia lakt. Kriza a bude sa vam zdat , ze mate malo mlika lebo babatko vela a casto papa ale to bude rastovym obdobim. To ze prsia su mensie a makke neznamena, ze uz mate malo mlieka 🙂 a ked sa odsavackou neda odsat a mate pocit, ze mlika mate na odsatie dost, tak treba niekedy pritlacit prsnik z boku alebo viac krat nastelovat bradavku, popripade na zaciatku odsavania rozpumpovat
@malinke55 to iste robi aj moj 5mesacny syn, doteraz sme v pohode papali teraz robi to iste rošambo, co tvoj a moj k tomu este ani nespi poobede....a prsia mam naliate, su tvrde ako skala a ked sa ich uz len dotknem, uz z nich kvapka mliecko....neciem vobec co s nim mam robit, alna UM nechcem siahnit
Mlieka je tolko kolko tvoje dieta potebuje, 😉 neexistuje malo mlieka 🙂 nestresuj sa a mysli pozitivne 🙂
Ahojte. Ja mam uz druhe dieta. Prve som dojcila 26 mesiacov.Maly pekne priberal.Teraz mam 2-mesacnu dcerku,tiez pekne pribera, len ma teraz asi zvyseny apetit, lebo sa stale pyta na prsnik, nevien ci je to tvorbou mlieka, ze sa nestiha tolko tvorit alebo je to tym, ze sa potrebuje iba ukludnit,koli brusku.Kaka zriedka,dnes je to uz 8. den, co nekakala. Co myslite, je to rastom a mliecka je menej, alebo to bude tym bruskom ? Dakujem 🙂
Matonka26, ahoj 🙂 To je skutočne zložitá otázka 🙂) (ha-ha) Súvisí s vyše 100-ročnou históriou fľaškovej kultúry v našom geopriestore, kedy sa takmer nedojčila alebo len veľmi málo. Vieš, ak matky celé desaťročia (od konca 19. stor. veľmi aktívne do zač. 70. rokov min. storočia) dávali detičkám fľaše s cumľom, kde mohli odmerať koľko UM dieťaťu dali, tak sa to za tú dlhú dobu zaužívalo... je to fakt trápna otázka – lebo, ak pediater vidí, že dieťa prospieva, dobre priberá a mamina ho plne dojčí, tak nie je namieste. Želám vám aj naďalej pohodu pri dojčení a pri nábehu na príkrm držím palce! Deťom treba dávať najprv surovú zeleninu, nevariť ju... nemajú to rady. Do ručičky "palička" cukiny, "palička" 1-2 min obvarenej mrkvičky alebo surového kalerábu je oveľa lepšia voľba pre bábo, ako uvarená (blemty-blemty 🙂 kašička. Pozdravujem! Alena, laktačná poradkyňa BA

no nám hovorili že podľa toho, či má dieťa dostatočný počet mokrých plienok, ale neviem teraz presne že koľko. Moja sesternica má teraz tiež podobný problém, má 3mesačného syna a málo pribral,ale je čulý, kľudný, neplače, spokojné bábo, a neviem tiež prísť kde je chyba. Držím palce