Ako ste riešili dojčenie popri zamestnaní?

vilma7
18. jún 2017

Ahojte. Začiatkom júla, kedy syn bude mať 6 mesiacov, sa vraciam do práce na plný úväzok. Doma ostať nemôžem, lebo už teraz som bola na neplatenom voľne a mm ešte nemá prácu. Je vo Švajčiarsku len rok, takže on bude s malým doma.
Problém mám v tom, že dojčím ca každé 2 hodiny. Odsávačka mlieka, ohrievač fliaš zakúpené. Je to vôbec zrealizovateľné, naučiť prcka na pitie mlieka z fľašky a na dojčenie keď budem doma a v noci?
Dojčiť je v präci povolené, ale za 8 hod.by sa musel mm so synom otočiť aj 4x, takže to by bol stres ako pre nich, tak aj pre mňa v práci. Riešili ste niektorá podobný problém a ako sa vám to podarilo?
Ďakujem za vaše skúsenosti.

maminuska
18. jún 2017

@vilma7 ano ja som to riešila , ale nebolo to každý deň . V deň keď som pracovala som mala opatrovateľku , ktorá bola blízko práce a mi ju vozila, alebo bola niekde poblízku .

petkoemmka
18. jún 2017

Za všetky peniaze sveta by som neodišla od 6 mesačného dieťaťa a hlavne nie na plny úvázok

evittam
18. jún 2017

@vilma7 Sice som neriesila tvoju situaciu, ale obe deti boli dojcene a mali aj flasku-napr.na caj, vodu od cca 2.tyzdna. Dcerka bola čiastočne dokrmovana-ziadny problem. A v 6.mesiacoch som uz davala prikrmy a dojcila som rano a vecer, niekedy na obed ak mali zaujem.

evittam
18. jún 2017

@petkoemmka Nehnevaj sa, ale asi si si pomylila diskusiu. Na toto sa zakladatelka nepytala.

vilma7
autor
18. jún 2017

@maminuska takže ste neskúšali odsávať a dávať fľaškou, riešili ste len dojčením. Ďakujem za odpoveď.

evittam
18. jún 2017

@vilma7 Kľudne to vyskúšaj, a 6.mesacne dieta uz treba prikrmovat, MM mu uz nestaci...😉

katkuz
18. jún 2017

Ja som v case, ked som este dojcila do prace nechodila, ale ext, studovala. Ked som bola cely den prec mm daval odsate zasoby z flase a ja som odsavala v skole ☺ a doma potom nadalej dojcila. Nech manzel otoci do prace, kolko to da,napr 2x aby to bolo aj pre nich aj pre teba bez stresu a ty podla potreby este odsavaj a on doma dokrmi z flase. A vlastne maly uz asi je aj prikrmy, takze hladny by nemal byt 😀

vilma7
autor
18. jún 2017

@evittam začíname aj my s príkrmami, ale skôr to bolo tento prvý týždeň len také olizovanie a pevne verím že za tie 2 týždne spapá aspoň toľko, aby sme aspoň jedno dojčenie mohli vynechať. Z fľašky mu pitie moc nejde, ale začíname trénovať.
Vďaka, asi by sme sa mali zamerať asi viac na príkrmy keď budem v práci.

maminuska
18. jún 2017

@vilma7 ja som dojčila, ale medzi to som už dávala dva príkrmy ..zeleninovo mäsový a ovocný
Tak som nadojčila ráno , potom mala ovocný príkrm , potom mala zelaninovo mäsový a dojčenie a o tri hodiny ešte raz dojčenie ale to som išla už domov.
Nedávala som žiadne umelé mlieko , takto som to zvládla s troma deťmi a zvládnem to aj s týmto posledným čo čakám .

evittam
18. jún 2017

@vilma7 Urcite. Veď uvidís.😉 No nastastie obe moje deti boli dobry jedaci😉. Od prvych prikrmov zjedli aj celú misku.

maminuska
18. jún 2017

@vilma7 ja som pracovala hneď po narodení , babenko som vozila so sebou . Len ja som si to mohla dovoliť, lebo pracujem kedy v podstate ja chcem a vzťahy s klientami som mala veľmi dobré .

vilma7
autor
18. jún 2017

@petkoemmka nejdem aby sme zarábali, ale aby sme mali z čoho žiť. Źiaľ nie je iná možnosť a ver, že ani mňa neteší.

evittam
18. jún 2017

@vilma7 Ludia co to nezazili to nepochopia, zbytočne sa namahas. A este ak žijete vo Svajci a muz je tam len rok-uplne chapem.😉

vilma7
autor
18. jún 2017

@maminuska no môj je taký že vyžaduje dosť pozornosť, takže by som toho veľa v práci asi nespravila 😀

A ďalší problém je, že po dojčení, alebo dojčením ho uspávam...takže mäme čo robiť.

maminuska
18. jún 2017

@vilma7 ani nevysvetľuj ..je to úplne zbytočné.

petkoemmka
18. jún 2017

@vilma7 ok v poriadku drzim ti palce neber to v zlom co som napisala to bol len moj nazor ..drzim ti palce 😊

maminuska
18. jún 2017

@vilma7 ale to som robila len do nejakého tretieho mesiaca, pokiaľ detičky viac spia , potom sa to už samozrejme nedalo . Potom so m to riešila tak ako som povedala.

maminuska
18. jún 2017

@vilma7 ja som zavádzala príkrmy pomaličky od 4 mesiaca , využívala som teraz nový názor a to imunologické okno . Ale to len pri tej poslednej .

evittam
18. jún 2017

@petkoemmka Vies, ono to nie je všade také ako na SVK, že dostanes RP do 3rokov dietata,mozes pracovat a aj muž moze pracovat koľko chce.😉

vilma7
autor
18. jún 2017

@maminuska nerada by som ani ja dávala um, keď mám svojho dosť.
Len dnes som mu skúšala dať mlieko z fľašky, ale veľký rev, len na prso sa ťahal. A zaspal na ňom. Oje, ani nechcem vedieť aké 2 týždne ma čakajú 😔

evittam
18. jún 2017

@vilma7 Tak by som to skôr riesila tymi prikrmami, skus mu dat viac, možno budes prekvapena a spapa. 😉
Ja som fakt rada ake boli moje deti....Drzim prsty.😉

vilma7
autor
18. jún 2017

@evittam tu keď niekomu poviem že na Svk je matka s dieťaťom doma 3 roky, tak sa len za hlavu chytajú, že kto to platí. Tu je fakt otras systém, ale tým že mám dobrú prácu tak aspoň nebudem chodiť domov unavená...a keď si niečo nájde aj mm, budem redukovať koľko sa mi bude dať.

maminuska
18. jún 2017

@vilma7 viem že vo švajci je to otras čo sa týka detí , kamoškami tam býva a tá je doma, lebo nemá ako zabezpečiť starostlivosť jej dvom prváčkam . Lebo nemajú obedy v škole a tak sa musia vracať domov sa najesť a potom znova do školy . Pokial nebudú schopné úplne samostatné tak musí byť doma, vraj aj škôlky sú tam nesmierne drahé a aj opatrovateľky .

evittam
18. jún 2017

@vilma7 Tak to ti verim. Mam kamosku v USA-tam 6tyzdnov a hotovo-a to len preto lebo ma dobrú prácu (taka predavačka v obchode este menej...a nie ako na SVK a este sa budu stazovat...😖) a este mala nejakú dovolenku tak bola doma cca 2mesiace a ak nie tak môžeš byt doma a nech sa stara manzel-ale ako vieme vzdy sa to nedá...

girlie_konik
18. jún 2017

@vilma7 ja som isla od oboch deti do prace na 2 dni v tyzdni, ked mali 6 mesiacov. Odsala som im moje mlieko a pekns ho vypili z flasky, plus prikrmy samozrejme.
Doma ked som bola,ani jedno nechcelo flasku, len prsnwik. Ked som bola prec, bez problemov. Takze klud, zvladnete to ✊

zaba21
18. jún 2017

Ja som sa vracala do práce od 10 mesiacov, tak som 2 mesiace predtým skúsila syna postupne odstaviť. Vôbec však nechcel piť umelé mlieko, tak som postupne obmedzila kojenie a nahradila prikrmami. Po nastupe do práce sme fungovali tak, že ráno som ho nakojila. Potom s ním bola moja mamka, dostal desiatu a obed. Domov som prichádzala medzi druhou, treťou a vtedy som ho nakojila a šli sme na prechádzku. Potom dostal piť večer a podľa potreby aj v noci. Takto sa mi ho podarilo kojit takmer 10 mesiacov a myslím, že aj vďaka tomu zvládol syn môj skorý odchod do práce v pohode a bez stresu. Tak mu skús nejako nastaviť denný režim a verím, že vám to pôjde. 🙂

zk007
18. jún 2017

Ja som sa vrátila do práce, keď mal malý 7 mesiacov. Cez deň už fungoval na príkrmoch a čajíku. Mlieko dostal ráno a potom, keď som sa vrátila z práce. Keď som bola doma, dostal kedy sú pýtal. Mala so aj odstriekané mm, ale malý ho takto nechcel. Takto sme fungovali, až kým som ho nedostavila. Veľmi som sa bála ako to zvládneme, ale nakoniec úplne v pohode.

zuzikak
18. jún 2017

Necitala som predoslu diskusia ale je mi velmi luto, ze musis od malickeho do prace. A co takto zacat mu ponukat flasku s cajikom...alebo prestanes kojit ale budes odsavat ? Mozno, ked skusi raz, zisti, ze aj vo flaske je mliecko od mamicky, tak flasku chyti....Takto by si si napr. v praci odbehla na par minut niekde do kludu - intimna, poodsavala a nechala v praci postupne odstriekane mlieko v chladnicke a po 6 hodinach tvojej prace by pre to prisiel manzel. Mlieko by odviezol domov a ostalo by potom doma na dalsi den pre maleho do flasky. Odpracujes este 2 hodky a potom mu das z prsnika..... Neviem, ci je to zrealizovatelne ale to mi napadlo ako prve. Potom tak ako pisu dievcata, skusat posledny mesiac tvojej dovolenky zacat prikrmovat. To bol len taky napad 🙂 - neviem, ci pomohol.

vilma7
autor
18. jún 2017

@maminuska tak z tých všetkých nožností vyjde asi au pair najlacnejšie. Normálna bezplatná škôlka od 5 rokov a dovtedy len súkromné, a to sa vtedy neoplatí ísť do práce a všetko dávať na škôlky.
Ja robím na smeny a aj víkendy, tak dúfam že sa nám čo najdlhšie podarí pokryť 24/7. Nerada by som, aby mi museli dieťa vychovávať cudzie osoby.

vilma7
autor
18. jún 2017

@girlie_konik
@zk007 dobre sa to číta a som rada že vám to super klapko.
Plánujem sa opýtať riaditeľky, či môźem začínať v kancli o 6.tej a utekať okolo 14.tej, ale kancelárske dni mám flexibilné, tak snáď to nebude problém. Uvidíme ako mi vyjdú v ústrety aspoň do toho 1.roka, al.kým bude mliečka. Myslím že viac bude stresovať mm ako ja a malý.

@zuzikak na pití mliečka z fľašky pracujeme.
Skôr bude problém asi ten rituál, kedy mi malý na prsníku zaspával a zaspáva.