icon

Ako zrýchliť dojčenie pri pomalom saní dieťaťa?

16. sep 2025

Ahojte, je tu prosim nejaka mamicka, ktora mlieko ma no dieta salo strasne pomaly a trvalo preto dojcenie nekonecne dlho? Podarilo sa vam nejak zrychlit cely proces kojenia? Ak ano, ako? (Mam strasne bolave prsniky, preto neprichadza do uvahy kojit 1,5 hodiny..)

Strana
z2
anonym_911c60
16. sep 2025

skrat kojenie ak bude hladne ozve sa a nauci rychlejsie sat, mozno len dudluje

anjelicek26
16. sep 2025

Nech pozru podjazykovu uzdicku a daj tomu cas, malickemu babatku to proste trva, lebo medzi tym drieme...

sisska96
16. sep 2025

Však odsávať a potom z flašky

autor
16. sep 2025
@anonym_911c60

skrat kojenie ak bude hladne ozve sa a nauci rychlejsie sat, mozno len dudluje

@anonym_911c60 dudluje, ano..

autor
16. sep 2025
@anjelicek26

Nech pozru podjazykovu uzdicku a daj tomu cas, malickemu babatku to proste trva, lebo medzi tym drieme...

@anjelicek26 uzdicku uz mame vyriesenu.. Babo uz ma pomaly 7tyzdnov, cize v tomto pripade uz by to malo ist, nie?

autor
16. sep 2025
@sisska96

@sisska96 odsavam a davam z flasky, no je to extremne narocne na cas. Mam pocit, ze nic ine nerobim len umyvam odsavacku, odsavam a pak krmim..

selenka7
16. sep 2025
@sisska96

@sisska96 blbost, prikrmovanie z flase je velmi rychla cesta ku koncu dojcenia.

autor
16. sep 2025
@selenka7

@selenka7 ake je potom z vasho pohladu riesenie?

selenka7
16. sep 2025

Skratit dojcenie, nenechat dudlovat. Ak bude mat normalne precikane plienky, tak pije dost.

anonym_a8b1ea
16. sep 2025
@anonym_autor

@selenka7 ake je potom z vasho pohladu riesenie?

@anonym_autor práve tou fľaškou ho odnaúčaš od kojenia. Preto podla mňa len dudluje a neťahá, lebo fľaška je už pre neho jednoduchšia na prísun mlieka, nemusí sa už "snažiť".

autor
16. sep 2025
@selenka7

Skratit dojcenie, nenechat dudlovat. Ak bude mat normalne precikane plienky, tak pije dost.

@selenka7 kojim pol hodinu, lebo ako som spominala, mam extremne bolestive prsniky/bradavky plne ran.. Tu pol hodinu uz skratit neviem. Ked ju odstavim, je nervozne.. takze toto nie je cesta..
Presli ste si niecim podobnym? Lebo vacsinou taketo rady davaju zeny, ktore s kojenim nikdy problem nemali (ospravedlnujem sa, ak to nie je vas pripad..)

ivangeline
16. sep 2025

V sede. Ak dudluje, prestať. Vystriedať prsníky.

selenka7
16. sep 2025
@anonym_autor

@selenka7 kojim pol hodinu, lebo ako som spominala, mam extremne bolestive prsniky/bradavky plne ran.. Tu pol hodinu uz skratit neviem. Ked ju odstavim, je nervozne.. takze toto nie je cesta..
Presli ste si niecim podobnym? Lebo vacsinou taketo rady davaju zeny, ktore s kojenim nikdy problem nemali (ospravedlnujem sa, ak to nie je vas pripad..)

@anonym_autor Dojcila som dceru takmer dva roky a tiez som si zo zaciatku presla strasnymi bolestami a ragadami, kym som nasla pomoc na mamile a zistila, ze mam kvasinkovy zapal a nespravne prisatie. Pomohlo upravenie prisatia a preliecenie mykozy u mna (tzv. univerzalna mast na bradavky - bolo to kedysi na mamile) a u dcerky v puse. Pediatricka nam vtedy predpisala tusim diflucan.

autor
16. sep 2025
@anonym_a8b1ea

@anonym_autor práve tou fľaškou ho odnaúčaš od kojenia. Preto podla mňa len dudluje a neťahá, lebo fľaška je už pre neho jednoduchšia na prísun mlieka, nemusí sa už "snažiť".

@anonym_a8b1ea dudlovala uz predrym nez som zacala odsavat.. vredy na mne visela ale cely den, lebo poradkyna z mamila tak hovorila - dieta ma byt cely den zavesene na matke a ist aj cez bolest.. Dakujem za taku radu..

letfenixa
16. sep 2025

Ja som kojila tú 1,5 hodinu. A potom som ešte UM dokrmovala. Fľaša kojenie nepokazila, syna som ja v roku odstavila. Na bradavky som si natierala Lansiloh HPA lanolin celý rok.

glorikarebeka
16. sep 2025

Odporúčam na boľavé prsia, netreba prsia umývať keď ideš kojiť

anonym_a8b1ea
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_a8b1ea dudlovala uz predrym nez som zacala odsavat.. vredy na mne visela ale cely den, lebo poradkyna z mamila tak hovorila - dieta ma byt cely den zavesene na matke a ist aj cez bolest.. Dakujem za taku radu..

@anonym_autor aha, lebo mne sa tak prvá odnaučila od kojenia a pri druhom som fľašku odkladala, do kým som mala mlieko, našťastie sa to už nezopakovalo. Potom jedine skúsiť vymeniť prsník alebo teda ostať aj pri fľaši. Asi teda neporadim.

sisska96
16. sep 2025
@selenka7

@selenka7 odsávanie nie je prikrmovanie

selenka7
16. sep 2025
@sisska96

@selenka7 odsávanie nie je prikrmovanie

@sisska96 prikrmovanie z flase vlastnym odsatym mliekom. Ako inac tomu chces hovorit? Dojcenie to nie je, ked to tecie z flase.

bony22
16. sep 2025

@anonym_autor Mne v pôrodnici hovorila laktačná, že úplne stačí dojčiť 15 minút za tých 15 minút si bábo vytiahne toľko mlieka koľko reálne potrebuje. Ak sa dojčiť dlhšie, potom už len dudluje a viem o čom hovorím moja malá nemala cumlík čiže si spravila z prsníka aj cumlík 🫣Potom striedať bradavky jasné. Poprípade po 15 minútach ponosit keď si odgrgne znovu ale tých max 15 minút a podľa mňa viac ani nevypije či je to hladoško? 🙂

autor
16. sep 2025
@bony22

@anonym_autor Mne v pôrodnici hovorila laktačná, že úplne stačí dojčiť 15 minút za tých 15 minút si bábo vytiahne toľko mlieka koľko reálne potrebuje. Ak sa dojčiť dlhšie, potom už len dudluje a viem o čom hovorím moja malá nemala cumlík čiže si spravila z prsníka aj cumlík 🫣Potom striedať bradavky jasné. Poprípade po 15 minútach ponosit keď si odgrgne znovu ale tých max 15 minút a podľa mňa viac ani nevypije či je to hladoško? 🙂

@bony22 no isty cas sme to robili tak, ze sme ju vazili pred a po dojceni, aby sme vedeli kolko za ten cas realne vypije.. bolo to 60-80 g, cize malicko.. ked som jej dala z flasky (ale moje odsate mlieko), vypila okolo 130 ml..

sisska96
16. sep 2025
@selenka7

@sisska96 prikrmovanie z flase vlastnym odsatym mliekom. Ako inac tomu chces hovorit? Dojcenie to nie je, ked to tecie z flase.

@selenka7 Však je to materské mlieko nie um ani príkrm.... boha

selenka7
16. sep 2025
@sisska96

@selenka7 Však je to materské mlieko nie um ani príkrm.... boha

@sisska96 ale dojcenie to nie je, kedze dojcenie je krmenie priamo z prsnika, podavanie materskeho mlieka z flase je trosku rozdiel, ci nedochadza?? Tu nejde o obsah - teda o mlieko samotne, ale o formu jeho podania. A jeho podavanie z flase moze byt prvym krokom k odmietaniu prsnika, pretoze z flase to mlieko tecie bez vacsej namahy babatka.

vilma7
17. sep 2025

Skus si odsledovať, či aj papá alebo sa len hrá (ukludnuje ma prsníku). Čiže nie len dudlovat ale aj prehĺtanie by som sledovala.
Áno, kojenie je spočiatku veľmi bolestivé, keďže aj bradavky si musia zvyknúť. Ale skús prestriedat alebo potom doeta nechať dlhšie hladné (neprikladat na požiadanie) ale ca po 3 hodinách a možno ked bude hladnejsie tak sa aj rýchlejšie napapá.

autor
17. sep 2025
@vilma7

Skus si odsledovať, či aj papá alebo sa len hrá (ukludnuje ma prsníku). Čiže nie len dudlovat ale aj prehĺtanie by som sledovala.
Áno, kojenie je spočiatku veľmi bolestivé, keďže aj bradavky si musia zvyknúť. Ale skús prestriedat alebo potom doeta nechať dlhšie hladné (neprikladat na požiadanie) ale ca po 3 hodinách a možno ked bude hladnejsie tak sa aj rýchlejšie napapá.

@vilma7 dostavam tipy ze ju nechat len 15-20-30 minut, odstavit ju, nechat ju dlhsie hladnu.. no potom to u nas vzdy konci strasnym placom az reve ta mala.. co s tym potom? Ja ju nijak neutisim, logicky, ked je hladne to babo tak tu darmo budem saskovat s hocicim..
Dokrmovali sme ju UM, lenze sa mi vidi, ze to nebude uplne ok..

anonym_4ae753
17. sep 2025
@selenka7

@selenka7 nemusí vôbec to tak byť. Pri 3 deťoch som odsávačka vždy mesiac na striedačku s dojčením (kvôli boľavým bradavkam a ragadami) a nikdy to dojčenie nepokazilo. Ide aj o to akú máš fľaštičky. Treba dať najmenšiu dierku aby sa i pri saní z fľašky muselo dieťatko snažiť. Potom je to OK.

anonym_4ae753
17. sep 2025
@anonym_autor

@vilma7 dostavam tipy ze ju nechat len 15-20-30 minut, odstavit ju, nechat ju dlhsie hladnu.. no potom to u nas vzdy konci strasnym placom az reve ta mala.. co s tym potom? Ja ju nijak neutisim, logicky, ked je hladne to babo tak tu darmo budem saskovat s hocicim..
Dokrmovali sme ju UM, lenze sa mi vidi, ze to nebude uplne ok..

@anonym_autor okolo 2-3 mesiaca majú bábätká také obdobie, že revu, keď nemajú nič v ústach. Normálne dojčí 15-20 minút a potom daj cumlík. Napr Bibs alebo symetrický najmenšiu veľkosť. Pri 3 deťoch používam cumlíky a dojčím. Takže reči že to pokazí dojčenie môžeš... Len nekupuj zahnutý cumlík. Ten môže uškodiť. Ale tie klasické kaucukove okrúhle aj symetrické sú OK.

autor
17. sep 2025
@anonym_4ae753

@anonym_autor okolo 2-3 mesiaca majú bábätká také obdobie, že revu, keď nemajú nič v ústach. Normálne dojčí 15-20 minút a potom daj cumlík. Napr Bibs alebo symetrický najmenšiu veľkosť. Pri 3 deťoch používam cumlíky a dojčím. Takže reči že to pokazí dojčenie môžeš... Len nekupuj zahnutý cumlík. Ten môže uškodiť. Ale tie klasické kaucukove okrúhle aj symetrické sú OK.

@anonym_4ae753 inak niekde som sa docitala, ze sa odsavacka nema pouzivat, ak su poranene bradavky.. je to tak? Mna napriklad s tymi rankami boli ovela menej to odsavanie ako samotne kojenie.. a nejak to mlieko predsa musim dostat von z prs, lebo si pak zarobim na ine problemy zas

anonym_4ae753
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_4ae753 inak niekde som sa docitala, ze sa odsavacka nema pouzivat, ak su poranene bradavky.. je to tak? Mna napriklad s tymi rankami boli ovela menej to odsavanie ako samotne kojenie.. a nejak to mlieko predsa musim dostat von z prs, lebo si pak zarobim na ine problemy zas

@anonym_autor nie je to tak. Vždy keď som mala ragady alebo zápal prsníka, používala som odsávačku. Menej to boli a neotvára to staré rany a nevytvára to nové rany na bradavkách.
Určite odsavaj, keď máš tak silné bolesti a rany na bradavkách. Lepšie než prestať dojčiť. A dôležité je prsia mať vonku (bez trička, bez podprsenky) a za každým odsávanim ich natrieť hrubou vrstvou Lansinoh alebo Bepanthen baby s pantenolom.

Napíšem ti presný postup ako mne to pri poslednom dieťati prešlo behom týždňa:

Odsať mlieko, dať hneď do fľašky a dať dieťaťu. Fľaška MAM cumlík veľkosť 1 alebo Avent Natural.
Potom rýchlo namastit bradavky Lansinoh alebo Bepanthen baby mastickou.

O 2hod (alebo hodinku a pol ak sa ti takto dojčí) ,opakovať. Opakovať opakovať a opakovať. Kremovat mastičky vždy. A po 3-4 takýchto odsavaniach môžeš skúsiť raz dať dieťa nadojcit. Potom zase odsávačka. A potom zase po 3 odsatiach dojčenie priamo.
Po týždni budeš fit. Max dva týždne. 🙂 a už na 2-3 deň budeš cítiť výrazné zlepšenie.

adabise683
17. sep 2025

@anonym_autor na hojenie prsnikov odporucam vyskusat strieborne klobuciky ... mne pomohli

Strana
z2