Čím nahradiť jogurt u 8 mesačného bábätka?

kvojtanikova
3. sep 2011

Zistila som, ze Borca sa po jogurte (resp mliecnom jedle z kravskeho mlieka) vysype takymi drobnymi cervenymi fliackimi, hlavne na rukach a pri krku, no neviem co ine by som jej mala davat ako desiatu/olovrant. Jedava rano MM, potom ovocie, na obed zeleninu s masom a cestovinou/ryzou..., potom na olovrant som zvykla davat nieco mliecne (jogurt, milacik...) a na veceru vacsinou zvysok z obeda + kasu, ale tu velmi nechce, aj ked som vyskusala rozne druhy, v noci papa MM (asi 4x 😖 😖 ) No ale ked ten jogurt musim zatial vynechat, neviem co mam v tom case na jedenie davat. Poradite mi? Dakujem.

kvojtanikova
autor
4. sep 2011

nikto nevie? Ci mam pokracovat s mliecnymi vyrobkami a cakat ze to prejde same? Nemoze mat nejaku intoleranciu laktozy alebo take daco ked sa tak vyhadzuje? Robi sa jej to aj po bielom jogurte, ale v mensej miere ako po ochutenych jogurtoch alebo milaciku...

yanus
4. sep 2011

@kvojtanikova chvilku daj pauzu, vyskusaj zase o mesiac. Intolerancia laktozy sa neprejavuje vyrazkami, jedine to vidim na alergiu na mliecnu bielkovinu. Myslim si, ze nahradenim ovocim nic nepokazis, popripade jej zarob ovocnu kasu ;). Skusala si aj iny typ bieleho jogurtu?

kvojtanikova
autor
4. sep 2011

@yanus skusala som asi 3 rozne druhy bieleho jogurtu, nejake ovocne (broskyna, vanilka) a vanilkovy milacik, ale vyrazky sa zacnu asi tak o 2 hodiny po jedle a potom trvaju asi 24 hodin. Takze mam davat 2x denne ovocie - aj ja som tak uvazovala lebo nic ine mi nenapada, skusim 1x vyzivu a 1x cerstve ovocie rozmixovane s keksikmi. Ona totiz nema este ziadne zuby, takze dat jej chlebik trebars s maslom alebo take daco nemozem, zacne sa dusit.

yanus
4. sep 2011

@kvojtanikova Ano, to ovocie znie perfektne, je to zdrave a prospesne ;). Nad maslom ani neuvazuj, aj to obsahuje mliecnu bielkovinu, pokial si nebudes ista, ze uz z nicoho vyrazky nema (myslim z mliecneho produktu), tak kludne mozes tieto produkty zavadzat. Treba to otestovat, je to mlady organizmus, vsetko sa vyvija. Pre tak male deti je najlepsie ovocie a zelenina, vajecny zltok a masko, plus kombinovanie s lepkovymi produktami.

kvojtanikova
autor
4. sep 2011

@yanus dakujem, dufam ze z toho vyrastie, syn je zase uplny opak, ten by asi ani nezil keby neexistovalo mlieko, za den vypije celu skatulu plus jogurty, pudingy, milaciky na kvanta 🙂

yanus
4. sep 2011

@kvojtanikova viacej skus precitat v diskusie https://www.modrykonik.sk/forum/tema/alergia-na.... AK to nebude prechadzat, tak chod ku gastro-enterologovi .Vela stastia

yanus
4. sep 2011

@kvojtanikova Moja dcerka ma zase alergiu na jablko, cize vsetko dostupne na trh je zvacsa s jablkom, od keksikov, vyziviek, kasiciek atd. Cize ziadna sranda. Sama mam intoleranciu, viem ako to mozem zatazovat ;)

gabika7706
4. sep 2011

@kvojtanikova dieta ma dasienka velmi silne, kamoskinej dcerke vysiel prvy zub az po roku a to uz dovtedy riadne jedla aj maso 😉 je to len zvyk, rozzut chlebik nemoze byt taky problem...
Milacik a jemu podobne kremiky by som ja osobne 8 mesacnemu dietatu nedavala (ale ja som nedavala ani keksiky, takze to uz je asi o pristupe celkovo...) Obidve moje deti jedli minimalne do roka cisty biely jogurt (sabinovsky, zvolensky, hollandia...ziadna activia, ziadne prifarbovane a prisladzane veci) a bez problemov piju obycajne neochutene acidofilne mlieko. Skus aspon na tyzden vynechat a az potom podat obycajny biely jogurt...Na olovrant mozes dat aj nemliecnu kasu s ovocim - ovsenu, celozrnu ...

sonka31
4. sep 2011

@kvojtanikova Chod sa poradit s lekarkou. Pokial viem, alergia na ml. bielkovinu sa prejavuje vysypom hlavne na tvaricke. Intolerancia laktozy, to su hnacky, vracanie a nafukovanie. Skus zmenit jogurtik, pripadne zamiesaj donho keksiky a uvidis. Mam rovnako stareho syna a lekarka mi povedala, ze 2x denne ovocie je dost vela. Potom skus zmiesat napr; s mrkvickou na olovrant alebo s avokadom. Chod na alergologiu, mozno telo nieco signalizuje a treba u nej pockat s jogurtom, ani to nemusi znamenat alergiu.

sonka31
4. sep 2011

@gabika7706 Ked da kasu na olovrant, co potom na veceru, ked mala este nema zubky? no neviem, mne lekari dvaja nezavisle na sebe povedali, ze chlieb nech mu este nedavam, ked nema zuby. Maximalne korku na hryzenie - hranie, ale chlebik ako jedlo este nie. Maximalne "nadrobit" do polievky, zeleninky, kde sa rozmoci. Aby sa nedusila.

yanus
4. sep 2011

@sonka31 preco by malo byt 2krat ovocie za den vela? Ako to pediatricka odovodnila?

yanus
4. sep 2011

@sonka31
@gabika7706

Jogurt bez farbiv a prisladovadiel, to ano, ale viete kolko je E-cok a skodlivin v chlebe? Pokial si nepeciete bio domaci.

kvojtanikova
autor
4. sep 2011

@sonka31 na tvari nema ziadny vysyp, len na rukach a trochu na krku. Lekarka povedala ze to je mozno aj od slnka, ale ja si to nemyslim, kedze sa to zhorsi zakazdym ked dam jogurt alebo daco podobne. Kazala mi kupit na to Cicadermu, no ale nemozem ju predsa natierat kazdy den, chcem zistit kde je chyba.
@gabika7706 ja si tiez myslim ze by chlebik vedela rozzut, ale ona ho potom nevie posunut dalej do zaludka, zakazdym sa s nim zacne dusit, a napokon ju napne a vyvracia mi to. Velmi rada to obzuva, ale najest sa z toho nedokaze. Keksiky davam Sunarky alebo obycajne piskoty, nemyslela som tym Horalky alebo co 🙂

gabika7706
4. sep 2011

@sonka31 my sme jedli rozne, malemu som robievala rozne nemliecne kase, bud s ovocim alebo bez, jedaval aj Sinlac kasu a hlavne, my sme sa casto kojili, takze ja som vecere velmi neriesila. Ako vravim, dieta nepotrebuje nutne zuby k tomu, aby pozulo chlebik 😉

gabika7706
4. sep 2011

@kvojtanikova ja som nedavala ani Sunarky a pod, ale to uz je na kazdej mamicke, piskoty som zaviedla teraz na obcasne spestrenie (ma 21 mes...).
Ak ma proble spapat chlebik, tak skus tie nemliecne kase obilninove, Sinlac nasmu velmi chutila.
yanus, my jedavame vacsinou to,co si upecieme, kupujeme obcas briosky a ked nestihame, tak aj chlieb, ale je toho minimu, s tymi Eckami a pod mas uplnu pravdu, ale uplne sa im clovek nevyhne...zial.

sonka31
4. sep 2011

@yanus Nejde o to, ci raz alebo dvakrat, ide o velkost davky. Max. 200 g denne v 8. mes., inak si telicko s tym moze poradit po svojom a reagovat takisto aj vysypom. Nie preto, ze je alergia napr. na broskynu, ale preto, ze jej spapalo vela. Ja sa toho snazim drzat a nemame zatial problem. Ked mi to vyjde tak, ze davam ovocie aj na olovrant, "zriedim" ho ovs. vlockami, s mrkvou (zeleniny moze denne zjest raz tolko ako ovocia) alebo urobim bananove mlieko - UM plus kusok bananu.

yanus
4. sep 2011

@sonka31 moje dieta ma skoro 10 mesiacov a 200 gramov mi na posedenie veru nezje a ked to kombinujem s napriklad Alnatura bezlepkovou kasou, tak ten pomer je zanedbatelny, cize zalezi od pripadu a od toho kolko spapa.

sonka31
4. sep 2011

@gabika7706 Nepotrebuje zuby, ale je to risk 🙂 Ja radsej neskusam. Neviem ako na Slovensku, ale tu pisu aj na detskych keksikoch, ze na priamu konzumaciu az ked dieta sedi a ma aspon 2zubky. Inak rozpustit keksik v mlieku alebo pomrvit do ovocia, jogurtu. Dasna maju deti silne, ved vieme o tom tie, co este kojime, ze :D

sonka31
4. sep 2011

@yanus Presne o to ide. Mozes jej dat na desiatu aj olovrant, ale nie privela. Lebo napr. minule na poradni bola maminka s malou a hovorila, ze mala spapa 190g vyzivku a za tym cely banan na posedenie. Pomrveny s keksom. nejde o priberanie, ale zatazuje to telicko, nevedia to este dobre zuzitkovat. Zalezi od apetitu 🙂 Moj 200 tiez nezje. Ked da 130 na desiatu, tak obedujeme neskoro, nie je hladny.

yanus
4. sep 2011

@sonka31 veru, ja som zase rada ak mi vobec nieco zje, okrem MM samozrejme :D

sonka31
4. sep 2011

@yanus Bud rada, ze MM este chce. Moj je od zaciatku na MM i UM a statocne papal a ked sme zacali s prikrmami, uz nechce tahat. Postupne odstavujeme.

@kvojtanikova Natri len modrou indulonou. Moze to byt fakt z tepla aj zo slnka. Skus zmenit jogurtik a ak nie, pockaj a skus o mesiac. deti sa menia. Snad to nebude alergia. A test jej nerobili na mlieko?

kvojtanikova
autor
4. sep 2011

@sonka31 nie, na ntestovani sme este neboli, ja to pozorujem len posledne 2 tyzdne alebo tak nejak, predtym som este jogurty nedavala. Tiez myslim, ze pockam, skusim zatial nahradit tou kasou alebo ovocim a vyskusame zase o nejake 2 tyzdne. Mozno je na kravske mlieko predsa este len primala, ved ma iba 8 mesiacov.

sonka31
4. sep 2011

@kvojtanikova Zalezi od organizmu. skus vysadit a uvidis.