Čo mám jesť, aby som mala dobré mlieko?
Ahojte 🙂
Kedze som tu nenasla ziadny clanok v ktorom je napisane co by som mala jest a pit pocas dojcenia aby bolo mliecko syte pre babetko a aby bolo spokojne . Tak som zalozila novu diskusiu,dufam ze si tu budeme vimienat svoje nazory a skusenosti.. .
A moja otazka je ze ake ovocie a hlavne zeleninu mozem jest aby babetku nebolo nic a hlavne aby ho nenaduvalo a nebolelo brusko.
v tomto caju pre tehotne je tiez alchemilka tak zrejme skodliva nebude... ale hovorim, ze az po prvom trimestri...
http://www.docsimon.sk/tovar/teekanne-caj-pre-t...
Salvia a mäta sposobuju znizenie produkcie mlieka. Takze tomu sa vyhnut.
Stravovat sa pravidelne, nie narazovo, 5x denne a pit aspon 2,5-3 litre denne. Nas maly co sa tyka bruska, vyhadzania... nemal problem vlastne s nicim, co som zjedla. Ale napr. ak som si dala kavu, colu, cierny caj, tak dokazal x hodin nespat, oci ako sova. Takze tomu som sa vyhybala ja 😉
to, ci ma zena dostatok mlieka je o prikladani, potrebach dietata, jej psychickej pohode, a velmi aj o tom, ako to riadi stitna zlaza - teda hormony. Nie je to "len" o jedle. Navyse ma kazda tehulka aspon dve kila tukovych zasob po porode 😝 Tie sa do mliecka tiez postupne rozpustaju.
Ja som mala vzdy prilis vela mlieka a tiez to nebolo dobre, caste zapaly, zatvrdliny v preplnenych prsnikoch, horucky z toho, prsne vlozky menit kazdu chvilu, tiez to nebolo nejake super 🤐
ak am dieta dobry start do zivota-teda je prilozene na hrudnik matky hned po porode,kde moze ostat az kym sa same neprisaje,ak je dieta dojcene bez dudlika,flasky,dokrmovania flaskou,spravne prikladane na poziadanie,tak ma mlieka,kolko potrebuje. zakladna rovnica-kolko mlieka vyjde,tolko sa vytvori plati a platit bude.
No ja som citala jeden clanok a tam pisali ze alchemilka pomaha pri otehotneni treba ju pit vtedy ked sa zena snazi otehotniet ale pocas menstruacie alebo pocas tehotenstva sa nesmie pit tak si myslim ze ani pocas kojenia sa nesmie pit .. . .Ja pijem cajik s teekane pre dojciace matky je tam vsetko co je potrebne pre zenu a pre babetko-vyvazena bylinkova zmes .v obdobi tehotenstva fenikel,aniz a rasca podpioruju tvorbu materskeho mlieka.Medovka,fenikel a aniz pomahaju regulovat travenie a levandula pomoze relaxovat.
@janulkan neviem, lebo cerpam aj zo zahranicnych zdrojov... a nasla som ich viac, kde ju odporucaju... napr. tu ak vies nemecky tak sa docitas... ono dnes sa skoro vobec nic neodporuca co je zdrave... iba to, naco bezi reklama v telke. na to vsetci naletia 😉
Anwendungsbeschränkungen
Unter unerwünschten Wirkungen führt Hager auf: „Seltene Fälle von Leberschäden durch die im Frauenmantelkraut enthaltenen Tanningerbstoffe.“ Dies scheint den meisten Autoren übertrieben.
Ebenfalls übertrieben ist es, Schwangeren von diesem Frauenkraut gänzlich abzuraten: „Vermeiden Sie dieses Kraut während der Schwangerschaft, da es den Uterus stimuliert.“ schreibt bspw. Ody. Gerade in der Schwangerschaft leistet dieses Mutterkraut doch so gute Dienste!- Tuto poslednu vetu by som este podciarkla... 😉
tu je stranka, je tu alchemilka rozobrata od a po z.. http://www.naturheilkunde-online.de/naturheilku...
je tu vsetko popisane o alchemilke..
@bambi2 - stimuluje maternicu k cinnosti? Tym asi myslia prekrvenost maternice. Co je skor pozitivne ako negativne. Aj ked neviem, aky vplyv by to malo mat na kojenie (?)
@anjelicek26 na viacerych nemeckych strankach ju odporucaju v tehotenstve... ale fakt uz som presla asi viac ako 10 stranok...
podla mna je nieco na tom, preco chce EU zakazat bylinky... a neodporucaju. je tu lepsi biznis, vitaminy atd, vsetko umele, chemia... viac to vynasa... to bude asi ten problem... 😉
@bambi2 - eu chce zakazat bylinky? Co im zakaza rast? Preco nezakazu aj homeo 😅 Jaj do coho sa chcu este miesat 😕
Ja ak sa nad alchemilkou zamyslim, prvy trimester urcite, buduje sa placenta, sliznica je vysoka, prekrvenie dolezite, druhy a treti trimester to fakt neviem, ci je nutne, nejako mi nedochadza to "preco". Lebo na placentu a jej cinnost ako taku alchemilka vplyv nema.
@anjelicek26 aj tu sa pise: Während der Schwangerschaft sollen hohe Dosen vermieden werden da der Frauenmantel die Gebärmutter stimuliert. Einige Wochen vor der Niederkunft kann ein Tee aus Frauenmantelkraut aber die Geburt erleichtern.
"hohe Dosen" to je kolko?? urcite nie jedna salka denne a slabsieho odvaru... 😉
@anjelicek26 bola uz davnejsie afera v nemecku, aj som podpisovala peticiu.. ale myslim, ze im to nepreslo.. hej, chceli to zakazat, lebo maju väcsiu moc... akurat, ze sa na nich neda zbohatnut... 😅
@anjelicek26 pred tehotenstvom sa odporuca a po prvom trimestri... ale ako sa pise, netreba to prehanat s nou. ja to vyskusam, jedna salka denne neuskodi. ved sa pise, ze ulahcuje porod ak sa zacne pit par tyzdnov pred porodom...
@bambi2 - takze na zaciatku a ku koncu tehotenstva ;) No a co je vysoka davka? Tipujem rano, na obed, vecer 😅 Podla mna sa nic nema prehanat, raz za cas to urcite bude prospesne, ako kazdy iny bylinkovy caj 😉
@anjelicek26 aj tu sa pise: • vor und nach der Geburt zur Kräftigung der Gebärmutter, zur Verhütung von Geburtsblutungen, zur Stärkung des Bindegewebes, zur Rückbildung und schnellen Wundheilung, zur Milchbildungsförderung und bei Brustdrüsenentzündungen. takze nieco na tom bude... 😉 a to by som mohla este cely den taketo prispevky pridavat...
@bambi2 - ja viem, ze pred porodom caj z malinovnika a na odlucenie placenty po porode na davali v anglicku silny cierny caj rovno na porodnej sale 😅
@anjelicek26 vsetkeho vela skodi... 😉 takze netreba prehanat.. ak sa vypije denne 2- 3 deci tak to len prospeje podla mna...
@bambi2 - by som sa nedivila, keby ak to pijes pravidelne po porode, tak dostanes kramy hodne skor 😝
@anjelicek26 hej ten sa tiez odporuca ku koncu... ale som nevedela, ze aj alchemilka... a teraz viem, ze ju budem pit aj cez tehotenstvo... nie tolko co teraz ale celkom urcite. uvidime co to urobi s porodom, kedze prvy bol komplikovany a aj tak bol cisarak na koniec.. takze za pokus to stoji.. 😉 🙂
Baby co je to ta melta???
@anjelicek26 moze byt... ktovie... ja som z tych co uveria babke bylinkarke ako nejakej sprostej reklame z telky 😀
@mammy81 - je to ako kava, chutovo pripomina cappucino, uz sa takmer nepredava, pohladaj tam, kde maju kavu v obchode ;)
podla mna najlepsie na tovrbu mliecka je caste prikladanie.. ja som asi pred mesiacom prisla o mlieko z dovodu choroby zo dna na den, tak som malu asi tri dni neustale prikladala a mliecko sa znovu super rozbehlo. a to som mala nasadenu dietu...
@bambi2 - jj väsinou maju lepsie skusenosti a rozhlad, ako firma, co celoplosne "pozna" vsetky symptomy vsetkych obyvatelov a chce ich riesit 1 produktom. Pritom casto je to priznakov viac a treba ich riesit napr. namiesanim byliniek pre kazdy konkretny problem.
@anjelicek26 citam teraz jedno nemecke forum... existuje vraj nejaka kniha o alchemilke od Margret Madejsky... tusim ju objednam ak ju niekde dostanem kupit...
tu kopirujem...
Hallo
ich habe auch das Buch "Alchemilla" und ich habe in den ersten 2 Monaten morgends und abends eine Tasse Frauenmanteltee getrunken. Mein Kleines entwickelt sich prächtig (ist in Größe und Kopfumfang seiner Zeit schon um eine Woche vorraus und das schon zu Beginn des 4. Monats.
Mir war nie schlecht in der Frühschwangerschaft und auch sonst ging es mir bestens. Nur müde war ich ziemlich, das hat sich jetzt aber gegeben. Wegen dem Alkohol würde ich halt auch eher den Tee empfehlen.
Mir hat es nicht geschadet, wie gesagt, mein Kleines gedeit prächtig und plant offensichtlich, ein Osterhase 2010 zu werden...
@bambi2 - jj precitaj a uvidis, ja musim povedat za seba, ze som okrem kyseliny listovej obe tehotenstva nic extra nebrala, stravovala sa uplne normalne, pri malej mi nebolo zle jediny den, nemala som ziadnych poslickov, bolesti, ani som nevedela, ze so tehotna, narodila sa turbo na prve dieta - od prvej kontrakcie po poslednu za 4 hodiny, maternica sa zavinula krasne, ocistky po porode boli len 17 dni a kramose sa dostavili az po 8 mesiacoch, kojili se 2,5 roka...Pri malom tiez turbo porod 2,5 hodiny od prvej kontrakcie, ocistky len 7 dni,, kojenie rok, mrcha dosla par dni pred jeho prvymi narodeninami.... neviem, taky ideal a telo to zvladlo uplne samo 😉
@anjelicek26 kazde telo je ine... ja som tiez nemala ine problemy cele tehotenstvo prve, az pri samotnom porode... akurat teraz druhe som potratila aj napriek ziadnym zdravotnym tazkostiam... ale ja si myslim, ak to skusim bylinkami, moze to pomoct, naskodu to urcite nebude... chemiu nemusim, takze tymto nic nepokazim.. aj kvety lepsie rastu ak sa im prida troska hnojiva a ked este prirodneho, tym lepsie... 😉

@tinki tak to si ty, to nie je niekto iny.. niekto ma malo mlieka, niekto nema vobec, niekomu odchadza, niekomu nie... takze asi tak.. a kto ma problemy, ten musi nieco vyskusat...
hej, ale ten rozdiel je v tom, ze napr. ja ked si zalozim stranku a napisem tam nieco napr. z knizky babka bylinkarka tak mi tam nemoze Jozko K. dopisat ze bylinka je jedovata. chapes? na wikipedii to tak funguje, ze Janko H. napiset to a to a Marienka S. tam dopise este to co ona vie... asi tolko...