icon

Čo vám pomohlo k lepšej tvorbe mlieka?

emao
28. jan 2018

som tri týždne po pôrode a mám stále menej a menej mlieka..
mám tretie dieťa a pri oboch som mala najprv až príliš veľa a potom menej až nakoniec skoro vôbec a prestala som kojit.. no až v nejakom štvrtom mesiaci.. teraz už ešte ani po týždni sa mi začalo stále menej plniť.. som po cisárskom..
čo vám pomahalo, aké nápoje alebo hocičo.. čaje ani nebudem skúšať , to mi nepomohlo nikdy.. pijem hroznove nápoje..
alebo sa mám už nato vykaslat a prejsť úplne na UM?? keď nemám vôbec mlieko, tak jej dám sunar, ale grca mi z neho a aj zapeka, zajtra skúsim nutrilon kúpiť.. inak fľašu aj cumel mi úplne odmieta a stále chce moje mlieko, tak najradšej by som bola ak by sa mi zvýšila tvorba..

ešte mám otázku , môžem jesť mandarinky?? nebude malej z toho nič??

Strana
z2
katrin69
29. jan 2018

U každej je to niečo iné, treba skúšať...
ja som pila "čaj bylináře" - Kojacie maminy. Obsahuje vňať Jarabiny lekárskej, medovku lekársku - vňať, fenikel - plod, rasca lúčna - plod, bedrovník anízový - plod.
Detská doktorka mi povedala, aby som denne vypila aspoň 3litre vody, tedy bude mať dosť mlieka. Mlieko nie je o tom, či máš preplnené prsia alebo nie, bábo si zoberie toľko, koľko potrebuje a ono sa to doplní. Počas šestonedelia je dôležité, aby bolo často prikladané, aj kvôli tomu mlieku...
Asi aj ja v takom období som mala podobný problém, preto som si kúpila ten čaj - kojacie maminy. Kamarátka mi hovorila, že i Caro káva je veľmi dobrá, tá zase pôsobila na ňu.
Hovorí sa, že citrusy práve znižujú, ale keď som si robila zázvorovo citrónovú vodu s medom, tak som mala preplnené prsia. Ale viac som dávala zázvoru ako citrónu. Možno i ten pomôže...
Veľa šťastia 😉

noname26
29. jan 2018

Vela pit, oddychovat, spat a prikladat aj kazdych 15min. Ine moznosti v konzultacii s laktacnou..mne nepomahalo nic, ani bylinky, caje, az tolko pretriasane Costi. Ale podla mna je to len pre male percento zien, kde skutocne nic nezabera. A prikladala som stale. Boli dni, kedy som stravila den len sedenim na gauci a kojenim, ale po takom dni sa to vzdy zlepsilo.nakoniec som kojila sama do 3 a pol roka.to by ma v tych tazkych zaciatkoch ani len nenapadlo. Mesiac liekov, dalsie 2 prikladanim prikladanim a potom to uz slo same. Chaprm ze pri 3.tom dietati je to nepredstavitene. Ale da sa to.

siska53
29. jan 2018

@ellieellie mnam Caro, to som ja tiez pila namiesto kavy a otec mi nosil aj meltu spravenu. Doteraz to vecer pijem,hoci sa uz davno nedojcime.
@emao a este dodam hlavne si najst cas sa najest,ja som.mala druhe babo uplakane,kolikove,druhe starsie aktivne,ale na splnenie zakladnuch mojich potrieb som si nzsla vzdy cas. Cize aj na jedll a pitie. Tolko zas babo pocka a dost casto som jedla s malou v nosici. Pitie zaberie kolko? 1-2min.? Tolko aj babo vydrzi bez teba.. A ked si ty kludna,bude vsetko ok.

jance333
29. jan 2018

Melta, resp. Caro, veľa prikladať, veľa tekutín. Matyšák má aj hroznové mušty, skús aj to. ale hlavne sa musí bábätko vedieť správne prisať. a keď nepomôže nič, daj UM. svet sa nezrúti a ty sa predsa nezblázniš z toho. hlavne aby ste boli v kľude, ty aj bábätko.

jasminkaj
29. jan 2018

Asi ma tu niektoré ukameňujete, ale mne pomohlo čierne pivo 😎 Vyskúšala som toho veľa od Vinea, homeopatiká, čajíky... stále som musela aspoň 1-2x denne dokrmiť z fľašky, lebo bolo málo. Potom mi sesternica poradila dať si pohárik čierneho piva. Vyskúšala som po 3 dni a odvtedy som nemala problém s tvorbou mlieka. Kojila som 18 mesiacov 😉

ajsha123
29. jan 2018

Mne pomahaju len teple nápoje. A pred spanim tepla sprcha. Treba vela pit, ale ked som pila studene, mliecko nebolo. Po teplom napoji, ci polievke som vzdy mala cim kojit. Ked nestiham dopredu, urobim caro, zalejem horúcou vodou, doplnim studenym mliekom a pijem hned. Sme vela prec z domu, behacky, vozenie deti do skol, škôlok (byvame v takej lokalite, ze ina možnosť nie je). Napriek vsetkym stresom mliecko je, ked pijem teple nápoje

slavik
29. jan 2018

mne pomohli homeopatika ricinus comunis 5Ch týždeň po porode som nemala mlieko uz som musela zacat prikrmovat a po nasadení homeopatik sa mi.do 3 hodin naplnili prsia. Normalne som nechapala. A vždy ked som mala pocit ze mam malo mlieka homeopatika ma zachranili a dojcim uz 3,5 rocnu babu.

marikap18
29. jan 2018

Vela pit aspon 3 litre tekutin denne a jest, aby sa malo z coho mliecko tvorit. Ja som mala tiez malo mliecka a bojovala som ako mohla a nakoniec som to dokazala. Sice nemala som mliecka nazvys, ale stacilo. A stale kojim. Prikladaj aj kazdu hodinu, sice to vycerpava, ale pomaha a uzivat si to, nestresovat. Vsetko sa da, len treba chciet. Zazila som to, tak viem, ze to nie je lahke, ale da sa to.

gabr1ela15
29. jan 2018

@emao mne pomohol gravimilk a caj leros a fakt vela vela cistej vody a pravidelne jest.urcite nie bublinky.a hlavne byt v klude a prikladat babo na poziadanie.drzim palce

janapiestany
29. jan 2018

@lilmona no to viem aj ja ale neskusala som 🙂

efelinka2002
29. jan 2018

Časté prikladanie, kontakt koža na kožu, spoločné spanie v jednej posteli, dojčenie na požiadanie, psychická pohoda. Nepoužívať fľašu ani cumlík. Ďalšie info a rady v článku: https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie... Držím palce! 🙂

nelka1122
25. feb 2018

Dobrý deň, potrebujem poradiť ako zvýšiť tvorbu mlieka. Mala som sekciu a bábätko mi nosili veľmi málo na prikladáme asi 2-3 krát denne zozaciatku.v edelo sa prisat ale skôr hneď zaspalo.sestricky dali bez opytania hneď druhý deň um cez fľašu a pri odchode mi odporučili že mám tiež dokrmovat pretože podľa nich ani nemám mlieko na základe stláčania bradavky.lenze stále som mala mokré fľaky na košeli čiže podľa mňa som mlieko musela mať .odkedy sme doma dávame nutrilon.ale vždy predtým kojim z obidvoch prsníkov.asi po 3 týždňoch som sa rozhodla iba kojit.stale plakala .po týždni bez um sme mali poradňu a doktor povedal že pribrala tak na hranici tak som sa zľakla a znova som začala s nutrilonom.teraz má 8 týždňov pribrala už na pohľad dosť .stále pred nutrilonom dávam obidva prsníky a aj medzi kŕmeniami aj na ukludnenie dokonca aj uspavam na prsniku.takze myslím že prikladám dosť.tak zo zúfalstva skúšam všetko.kupila som fľašku medela z ktorej sa saje ako z prsníka.nepomohlo fľašku ani nechce .kúpila som odsavacku a na jedno odsatie z obidvoch prsníkov asi 40 ml a to za pol hod.po kojeni odsajem asi 10ml .odsavam asi 6 krát denne.terax dva dni uzuvam ricinus communis.poradte mi prosím vás už fakt neviem či sa to zlepší alebo sa mám zmieriť s nutrilonom.a ešte dotaz.uz dva týždne cez deň hneď ako zaspí(tvrdo) do 10 min sa zobudí.vzdy.vnoci spí aj 5 hodín

petrakl
25. feb 2018

@nelka1122 vyborne, že sa snažíš a že kojit chceš. .to je základ.
V prvom rade sa ukludni a prestaň to riešiť. Musíš byť hlavne ty v pohode.Babatko prikladaj stále. .Keď chce...ono s tým nutrilonom babo myslim dosť pletieš a tiež si znizujes tym ..ze das nutrilon tvorbu mliecka.Babo potom bude lenive papkat...uz v porodnici urobili chybu...ale to urobili aj mnea ani si to nechceli priznat....uz som si maleho hned par hodin po porode vzala k sebe.
Ja mam tri deti ...syn 18 kojeny 2,5 roka, dcera 15 kojena 3,5 a teraz malineho kojim stale a ma 2r a 5 mesiacov.Nikdy som doma nemala ziadnu nahradu mlieka...cim viac vypije viac sa tvori..
Ty mozes mat pocit..ze prsia su p razdne..no mlie
Cko sa zreguluje..tak ako bábo potrebuje a preto nebudes mat stale naliate prsia....a pritom mliecko budes mat.Ked kojis mozes babu trosku pomahat tym..ze si budes stlacat prsnik...aby sa mu lahsie salo...musi si hlavne zvyknut..len na prsnik...len tym podporis tvorbu mliecka...Nesmies sa ierit s nutrilonom..
Ale zabudnut na neho....pre babo je najlepšie ak ho budes kojit...mas ten dar..tak ho nezahod...len koj prikladaj...aj 24 hodin....a tvorba sa rozbehne urcite...mozes si kupit caj

petrakl
25. feb 2018

Pre kojacie maminky...caro....to pijem dodnes...aj vinea vraj pomaha...asi 2 x som pila..ked sme oslavovali a citila som...ze pomaha.Vzdy sa pred kojenim napi...ak nie tak po kojeni ;)
Hlavne to nevzdaj...dokazes to.Vezmi si babo k sebe a koj ho a uzivaj si tie vzacne chvíľky; )
Kľudne sa ozvi..ak mas nejake otazky.kludne aj do ip.

hviezda21
25. feb 2018

Pri prvom bol problem s mliekom od porodnice-dokrmovala som cez poharik. Ked mu bolo furt malo asi v 4-5mes. zmierila som.sa s tym.ze kojit nebudem. Na flasu si zvykol hned ale povedala som si ze posledny krat skusime iba prsia. Kupila som si comunis ric. a kojila snad nonstop tyzden. Ale najpodstatnejsia vec bolo uvolnenie mentalne, proste na nutrilon sa nezomiera......a zrazu bolo mlieka dost. Prestala som sa prelievat cajmi a vineami a polievkami a fungovat normalne. Kojim uz 7dmi rok s malymi.prestavkami- 3.dieta po sekcii tiez. Drzte sa a hlavne sa uvolnite. Ja som pila prve mesiace aj 8litrov cajov denne!!! A nic. Proste psychika je svi.a😲

petrakl
25. feb 2018

@hviezda21 no ano presne psychika.
A vraj aj ked sa velmi vela pije tiez to nie je dobre...8 litrov je fakt vela..Ja vypijem za 24 hodin cca 4 litre

Strana
z2