icon

Dojčenie s úzkostnou poruchou

25. máj 2025

Prosim Vás, hneď na úvod, niesom v stave kedy by som potrebovala počuť negatívne komentáre a výčitky, tých mám dosť od manžela pri tejto téme. Skôr pochopenie/radu.
Ide o to, že mám za 2 týždne termín pôrodu. Liečim sa na uzkostnu poruchu už štvrtý rok, beriem aj AD, konkrétne Eliceu. Viem, že s ňou kojiť môžem no posledné dni mám myšlienky, či vôbec kojiť chcem. Viem, že je to pre babatko lepšie, no ja sa skôr bojím o seba aby som nespadla opäť do úzkosti, depresie a paník. Už posledné dni mám na mále pri myšlienke na kojenie, z každej strany len počúvam aké to bolo psychicky náročné atď a ja sa chcem naplno venovať bábätku v plnej sile a nie ako troska. Viem, že každý to zvláda inak, možno by som bola prípad kedy by sme nemali žiadny problém no radšej by som tomu úplne predišla. Je tu niekto s rovnakou skúsenosťou? Pripadne mi viete vyhovoriť z hlavy tie reci ktoré počúvam z každej strany od maminiek že materské mlieko nič nenahradí a malé nebude mať toľko živín čo by malo z materského mlieka? Ozaj som zúfalá😢Som prvorodička, čiže ani nemám toľko skúsenosti čo sa tohto týka.

monicazbb
25. máj 2025

Keď nebudeš kojiť nič sa nestane, na umelom mlieku prežili milióny detí.Jasne že kojenie je fajn, ale nie je to prechadzka ružovou záhradou kym sa mlieko rozbehne.Hlavne prikladať staaaale aj keď nič netečie poriadne aby sa laktacia rozbehla a potom dokrmiť ak treba UM. A kup si do zasoby flase hroznovej štavy - Matyšak.Pripadne si kup Senovku a Benedikt ( daju sa kúpiť spolu, na nete je o tom kopec člankov)
Čo sa tyka tych liekov, ja si myslím že by to nemal byť problém ich brať počas kojenia.Do mlieka sa dostanu veci prospešné pre dieťa.

barju
25. máj 2025

Čo sa do výživových hodnôt týka, umelé mlieka v dnešnej dobe už supluju dosť dobre materské mlieko. Ale materské mlieko je pre dieťa najlepšie, to je fakt ktorý nič nezmení. Z materského mlieka ziskava protilátky a imunitu ktorú z UM nedostane. Ale keď sa na kojenie necitis, nikto ťa nemôže nútiť, jedine ty sama. Ja som jeden z tých prípadov, kedy mal malý od prvej chvíle super prisatie a ťah ako turbo vysávač. V pôrodnici ho nazvali reklama na kojenie. Za 10 minút vytiahne z prsa všetko. Bude mať o týždeň 5 mesiacov a neviem čo je to nočné vstávanie. Nakrmim o 21 a potom o 7 hodin. Vyspím sa. Mám to šťastie že mám takého malého, nie všetky deti sú také. Možno by som to nechala na tvojom dieťati a tele. Riešiš zbytočne dopredu. Možno sa ti mlieko nespustí, alebo bude dieťa odmietať, uvidíš ale prajem aby sa ti kojenie bez problémov darilo. Pre mňa je kojenie ako upevňovanie puta, môžem malého mojkat počas toho, áno dá sa to aj bez kojenia, ale to kojenie má v sebe také iné čaro pre mňa.

joesvk
25. máj 2025

Všetko sa vykryštalizuje podľa dieťaťa. Na to sa nedá pripraviť.
Prvé dieťa som kojila v kombinácii s prikrmovaním do 4.mesiacov.Potom už odmietalo prsník, tak som dávala už len umelé mlieko.Mlieka som mala stále málo. Pomáhala som si odsávačkou,aby sa viacej tvorilo, ale vyšlo to takto
Druhé dieťa bolo úplne iné. Veľmi kontaktné, vždy chcelo byť na prsníku. Čo pomohlo k tomu,že hoci som na začiatku mala veľmi málo mlieka,tak asi po mesiaci sa to pekne rozbehlo a dojčiť som prestala s nástupom škôlky.
Umelé mlieko som mala vždy kúpené a keď som niekam potrebovala ísť alebo k lekárovi, tak som kľudne dala umelé mlieko.
Nestresuj fakt. Rob veci intuitívne, nie podľa toho-kto čo povie.

hederamonstera
25. máj 2025

Zariadis sa ked to bude aktualne ;) naco sa takto dopredu trapit. Ked to nebudes chciet, das umele mlieko a je

evcagabi
25. máj 2025

Je jedno, ci to bude mm alebo um. Hlavne je, aby nebolo hladne a mamina bola v klude. Je to len a len na tebe. Okolie zvlada aj tak vzdy vsetko najlepsie. Recami.

lucia13022023
25. máj 2025

Pre mňa je najdôležitejšie najedene dieťa a psychická pohoda matky. Nie, kojiť som nechcela. Ani som nekojila. Moje dieťa je živé, zdravé, mame krásny vzťah, imunitu na na jednotku s 1*. Materské mlieko je nahraditelne, spokojná a pritomna matka nie je nahraditelna

kiki68
25. máj 2025

Mozno moju metodu: das tomu max dva tyzdne a uvidis co to vobec bude robit. Ked nie, tak nasadit lieky proti laktacii a smitec. To bol moj postoj. Mozno preto som 3,5 roka bezbolestne kojila, lebo ma to bavilo a zralo to krasne kalorie. Ako treba tomu dat nejake jasne hranice

doris11
25. máj 2025

Vyznie to divne ale mne bolo kojenie priam neprijemne, snažila som sa kojiť aspoň prve týždne, vydržala som celkom 4 týždne ..
Tie otázky z kazdej strany ci kojím, či mám dobre a dosť mlieka, a prečo prikrmujem um to má tak neskutocne vytaca..
plus ja mám epilepsiu a kvôli nej musím dodržiavať “nočný rezim” takze sa s mužom v noci striedame, raz vstanem ja potom muž, niekedy celu noc muž keď už sa cítim moc vyčerpaná a aj keď som sa snažila odsávať aby bolo na noc niečo tak proste nestačilo a museli sme dať um ale snaha bola.
Od niekoho (od väčšiny) som si vypočula aj vycitky že pre svoje pohodlie som mu supla um a mám pokoj, čo je viacmenej pravda len nie pre moje pohodlie ale pre moju psychiku lebo mne to ozaj nerobilo dobre. Svojim deťom by som dopriala to najlepšie ale ja som sa pri kojení a odsavani cítila fakt hrozne ..
takze úplne chápem ak sa na dojčenie necítis, mna skoro nikto z okolia nechápal že ako mi môže byt dojčenie proti srsti, veď to je krásna vec, pre mna ale vôbec.. ale uvidis po pôrode, možno sa ti na to úplne zmení pohľad 🙂
A taká mini rada: každý kto sa má vacsinou pyta či dojčím, tak poviem že ano a týmto konci debata. Lebo niektoré sú schopné toto riešiť až donekonečna 😃a ja to počúvať nepotrebujem.

svetlonos
25. máj 2025

Prosím ta ty okne posli všetkých pripojilo do prdele! A to ti píšem ja, matka 3 deti - kojaca!
Pri prvom som odsavala 3 mesiace, slabo sal. Náročné, ale dali sa. Pri druhom som vedela, ze to by som už nezvladla. Teda keby mal nejaký problém, určite je na um bez milimetra vycitky!
Teraz tretia mala 3 mesiace, k tomu ti dvaja 5 a w rocní.
Pila veľmi pomaly - takže podla potreby som jej dala um, aby som neoresedela 5 hodin Pri kojeni. Boli dni, ked som jej dala aj4-5x um a mlieko odsala, stále rýchlejšie ako kojit. Teraz sa už dobre celkom rozpila, no ked sme vonku dlhsie, dám kludne fľašu. Ci uz um alebo odsate svoje.
A teraz čisto egoisticky pohlad:
Výhody mm
- mas vzdy som sebou, nic nechystáš.
- v noci sa vyspím, keďže hneď po napiti babo spi, jej netreba odtrhnúť ani prebalit.

Nevýhody
- vyzliekanie sa na verejnosti

Výhody um:
nemáš nervy pokial to s kojenim nejde z akého kolvek dôvodu.
Zarobíš mlieko na presný čas a hotovo

kúpiš baby breza za 400e a samozrejme ti to nadávku a mas aj optimálnu teplotu (doma)

Nevýhody
- na cestách treba termosku s vodou

Prečo je pre mňa kojenie super? Hlavne koli možnému pohotové spanku, chystať v noci kazde 2 hodiny um by ma zabilo asi 🫣.
Muz mi v tom pripade kŕmenia len um sľúbil to baby breza.

Ty sa na všetkých vy... Ty si na 1 mieste, zo si vtlč do hlavy! Nie babo, pretože pokial ty nefunguje, nebude ani jemu dobre.
Za mna je kojenie pohodlnejsie ale nie je nevyhnutné. Budeš rovnsko dobrou mamou aj s um! Pokial to z akého dôvodu nepojdd s kojenim, neboj!
Tých odborníkov na druhých a mm posli k tým, čo o ich rady stoja! Oni za teba zit nebudú.
Co by asi povedali zenam po ambulancii prsníkov? Ono ty budeš mať ale zlu väzbu s babom lebo nekojiš??
Nastav si to v hlave ta, ze mas 2 rovnako dobre moznosti 🙂 mm alebo um, oboje su fajn. Ohladom lepšej imunity u kožených deti - capina!

vkatush
25. máj 2025

Prvého som kojila takmer mesiac, trápila som sa, upadala som do depky. Prešli sme na umelé, úplná zmena, šťastná mama, šťastné dieťa. A ver mi, nikto by nepovedal, že môj je odchovaný na umelom 😂

Tiež ma o chvíľu čaká pôrod s druhým. Povedala som si, že to vyskúšame možno prvý týždeň. Ak to zrazu pôjde ľahko, super. Ak sa budem trápiť, hneď umelé, nestojí mi to za to. Manžel ma plne podporuje (pri prvom vstával so mnou na každé kojenie, ktoré som preplakala, prenadávala, pretrpela. Aký bol aj on rád, keď sme prešli na umelé a mohol malého kŕmiť on, nech si ja oddýchnem).

Sú ženy, ktoré sú "rodené dojky". A sú ženy, ktoré sa môžu poskladať a nepôjde to. Dôležité je, aby si ty bola v pohode a dokázala sa postarať o seba aj bábo.
Manželovi by som povedala, nech vytiahne svoje neužitočné zbytočné cicky a kojí on, keď je taký múdry.

kitycat
25. máj 2025

A co take hovori manzel?
Ten nech ti domporodnice donesie Vineu, Birell, cajik na kojenie, dobrotky a tvarohy, lebo ti spuchnu nohy ked sa ti zacne robit mlieko.

Kojit je skratka len velmi pohodlne. Ukludnis, nakrmis, nemusis nic zohrievat, balit, len to treba rozbehnut.
Mam kamosku, ktora malu kojila asi tyzden a presli na UM, skratka to neslo a sesternicu, ktora prveho pre velky teflux kojit prestala a sli na UM a s druhym uz ani kojit nesla, uz bola navyknuta na UM 🙂

Pokial ti to za pokus stoji, tak hlavne bud v klude a male maj co najviac pri sebe, oddychujte.
V porodnici na oddeleni sestonedelia sa obrn trpezlivostou! Kazda sestricka ma iny postup a nazor, ak si psychicky labilnejsia (to neber ako urazku), tak skus popremyslat, ci si domov nezavolas nejaku fajn laktacnu poradkynu. Ja som mala pri oboch detoch- pri prvom uistila, ze na to ideme dobre a pri druhom nastavila tiez dobre vychytavky 🙂

janulicek45
25. máj 2025

Ja som vyslovene kojiť nechcela už v pôrodnici som povedala že nechcem dali mi tabletku odviazali prsia a hotovo tiež sa liečim na úzkosti 🙂 keď raz to pre teba nieje tak netreba si zaťažovať hlavu ...a tie čo kojiť nemôžu ?

veronikah96
25. máj 2025

Možno len skúsiť ako to pôjde a keď to naozaj bude pre teba len stres ,tak prejsť na UM. A nepočúvala by som ani reči typu, že robiť UM je náročné a kojenie je pohodlnejšie, urobiť umelé mlieko nie je žiadna veda. Z môjho pohľadu a strašnej skúsenosti s kojením , kúpiť UM bolo to najlepšie čo som mohla urobiť, ale ty možno budeš ten prípad,keď to kojenie pôjde dobre.To najlepšie pre dieťa je hlavne spokojná mama.

selena_luna
25. máj 2025

Raz mi dobra kamoska povedala ze je jedno ci kojis alebo davas um, pokial je tvoje dieta syte, robis to dobre ♡
Ano kojenie ma mnoho benefitov, okrem protilatok a blizkosti je aj jednoduche, vytasis prsko a nic ine netreba ( vstavat, zohrievat...) ale vdaka um prezili miliony deti.
Sustred sa len na seba a babo, budes skvela matka, neboj sa ♡

viestta
25. máj 2025

Nic nenahradi mamu, ktora je v poriadku, ta je pre dieta najdolezitejsia Takze ak sa na to nebudes citit, kludne daj umele.

zobaka
25. máj 2025

absolutne sa nad tym netrap, kojenie nie je vsemocne, kojene nekojene deti su rovnako ne(chorlave) a ne(mudre) ja som kojila 2 mesiace a nic mu nechyba a vobec ma to netrapilo, trapilo by ma keby som ho nechala hladneho, co pri kojeni plakal hladom, ako sme presli na umele mlieko cele noci prespane a spokojne dieta, za mna nebolo kojenie jednoduchsie ako pripravit um

jam29
26. máj 2025

Mňa by zaujímalo, že si teho a môžeš AD? Lebo ja som mala tiež isté stavy ale nič som nemohla .. mala som len "vydrzat" ..

karlamon
26. máj 2025

Mne sa kojiť nedalo, malý sa narodil predčasne, nemal vyvinutý sací reflex.. Skúšala a bojovala som vyše mesiaca 😏 nepovažovala som sa za zlú matku, ale je mi to ľúto, chýba mi tá blízkosť..
Ty máš dve možnosti.. Buď odsávať mliečko (ja som takto fungovala cca 3 mesiace) alebo po pôrode popýtať lieky na zastavenie laktacie rovno 😊 Ak ťa trápia úzkosti, priklon sa k druhej možnosti.. Neviem jak iné ženy, ale mne sa od spustenia mlieka spustili extrémne stavy z hormónov 🫣 prežívala som to horšie jak tie tehotenské.. Nonstop som za všetko revala vyše mesiaca kým sa to ustálilo..takže presne jak píšeš, mysli na seba, ty musíš byť hlavne v pohode pre mimi 🥰 ani umelým mliečkom o nič nepríde 😊
Vynahradite si blízkosť telom o telo 🥰

karlamon
26. máj 2025
@vkatush

Prvého som kojila takmer mesiac, trápila som sa, upadala som do depky. Prešli sme na umelé, úplná zmena, šťastná mama, šťastné dieťa. A ver mi, nikto by nepovedal, že môj je odchovaný na umelom 😂

Tiež ma o chvíľu čaká pôrod s druhým. Povedala som si, že to vyskúšame možno prvý týždeň. Ak to zrazu pôjde ľahko, super. Ak sa budem trápiť, hneď umelé, nestojí mi to za to. Manžel ma plne podporuje (pri prvom vstával so mnou na každé kojenie, ktoré som preplakala, prenadávala, pretrpela. Aký bol aj on rád, keď sme prešli na umelé a mohol malého kŕmiť on, nech si ja oddýchnem).

Sú ženy, ktoré sú "rodené dojky". A sú ženy, ktoré sa môžu poskladať a nepôjde to. Dôležité je, aby si ty bola v pohode a dokázala sa postarať o seba aj bábo.
Manželovi by som povedala, nech vytiahne svoje neužitočné zbytočné cicky a kojí on, keď je taký múdry.

@vkatush "rodené dojky" 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

drihdeed
27. máj 2025

Ja som mávala sem tam úzkostné stavy pred tehotenstvom. Ale nikdy som na to nebrala lieky. Obávala som sa, ako zvládnem tehotenstvo, ale všetko bolo super. Ako som porodila, práveže som bola hrdá, že som to zvládla a určitým spôsobom má to veľmi posilnilo. Po pôrode som mala klasické emočné výkyvy, to je normálne, ale úzkosti to nenastartovalo. Ja som kojila necelé dva mesiace, ale nemyslím si, že to malo vplyv na úzkosti.
Ja som to potom vzdala z iných dôvodov, nedarilo sa mi a už teraz viem, že som urobila viac chýb na začiatku. A bola som z toho frustrovaná, tak som sa rozhodla že mala bude na umelom mlieku. A dobre je. Sem tam mi je to trochu ľúto, ale čo už.
Inak pravdepodobne budeš aj veľmi šťastná z bábätka zároveň, čo by ti mohlo pomoct, aby si úzkosti nemala.
Tak dufam, že ti moja odpoveď aspoň trochu pomôže sa rozhodnúť, či to risknes. Na druhej strane kojenie môžeš kedykoľvek stopnúť a prejsť na UM nie?

luccija
27. máj 2025

Uvidíš ..nikto nevie či budeš mať mlieko čo bude...je to typické pre uzkostnu poruchu robiť si dopredu starosti.Ty sa rozhodneš sama podľa stavu.Ani pôrod nie je jednoduchy a ideš do toho😉nič nie je jednoduché.Ako niekto píše dala by som tomu 2 t pre mňa bolo kojenie ľahšia voľba ako umelé.Ale musela so zo začiatku odsávať a dávať z fľaše, až potom kojit.Kojila som dlho.
Hlavne si nerob starosti skús to nechať plynúť.

princezna_bosorka
28. máj 2025

ahoj, ja som mala kojenie uplne v poho, no obcas mam nervy z toho, co sa tlaci matkam do hlavy. Ak aj kojit nebudes, nie si zla matka. Proste obcas to nejde. Hlavne necitaj ziadne bullshity od mamily a necpi do seba preventivne nic na podporu kojenia (moze ti to rozhasit zaludok alebo sposobit problemy soˇstitnou zlazou). Ak si si nie ista, ci ano alebo nie, skus to a potom uvidis (mne sa oba razy mlieko rozbehlo same a bezbolestne a obe deti sa prisali bez bolesti uz na prvy krat). Drzim palce!