Dojčenie trojročného dieťaťa: Skúsenosti a rady
Zdravim,
Ak by sa vedel niekto podeliť o skúsenosti budem rada. Syna mal v lete 3 roky. Dojcim stále avšak už len na spánok Resp v noci. Prsia už mám však rok mäkké cítim že sa mi nerobia žiadne hrudy ak nedojcim aj cely den.. mlieko ak si ich stlacim mi ide. Rozmýšľam však že viac ako par mililitrov to už nemôže byt. Syn však tvrdí že mliecko ide, totiž dúfala som že sa odstaví sam .. je možné že naozaj to mlieko ešte pije alebo už chce mat len “dufel” ? Samozrejme že ked zaspí prso beriem inak by ho mal v ustach ale neprotestuje. Dojcit mi nevadí ale na “prázdno “ by som to nerada takto ťahala ďalej. Ako ste dojcili väčšie deti vy?
Ahoj, ja som syna kojila, kým sa sám neodstavil v 5 rokoch. Po nástupe do škôlky bol pomerne často chorý, ale práve pri chorobách a teplotách nám kojenie veľmi pomohlo. Ako chorý totiž často odmietal jest aj piť, ale kojenie akceptoval. V súčasnej dobe kojim dcéru, má tri roky a mesiac. Mlieko sa už netvorí nárazovo tak, že by sa prsia citeľne nalievali. Ale ak sa dcéra stále koji, stále stimuluje tvorbu mlieka. Mlieko sa tvorí aj pri samotnom kojeni. Keď kojis, tiež môžeš dobre pozorovať resp. počuť, či dcéra prehlta. Ak prehlta, mlieko jej určite tečie. V neposlednom rade kojenie nie je len o vyzive, dieťa ním napĺňa ďalšie svoje potreby. Ak to dcérke aj tebe vyhovuje, nie je dôvod nepokracovat. Všetko dobre!
Mliečko tam stále je funguje to na princípe dopytu a ponuky. Takze nedudle na prazno ale si aj vytiahne 🙂 To znamena, ze kolko vypije tolko sa dotvori. Neprestane sa tvoriť kym bude on zaujem. Koľko vypije ti však neviem povedať. A mne sa prsia nenalievaju už dlhšie..teda tak citeľne..ale keď sa prisaje tak po chvili počujem ako pije a nestíha ani dýchať tak sa jej mliečko pusti vtedy aj cítim ten tok mlieka. Moja ma rok a 7 mesiacov.
Univerzálna rada nie je, lebo každé dieťa to ma inak. Oboch synov som dojčila dlho, starší ako dva a pol ročný dostal vysvetlenie, že mliecko sa kazí, to už nebude dobre no a celkom vazne sa zatváril a uznal že stacilo. Žiaden rev a cirkus a závislosť. Cca mesiac na to som v nemocnici v ťažkej situácii dieťa priložila a on sa prisal a hádam aj niečo vytiahol, takže vtedy som ďakovala nebesám, že ešte si spomenul čo robiť a ešte tam v agónii mal aspoň tuto útechu.
Druhý syn bol dojčeny ešte dlhšie a keby som to nechala na ňom, tak je schopný cucat do šesť rokov. Teraz ma šesť a ospevuje prsia, ako ich miluje a ake bolo mliecko sladké 😁 samozrejme medzi nami, nie na verejnosti. Takže áno, trojročné dieťa dokáže matku doslova nútiť k dojčeniu, potrebuje sa tulit, mojkat, proste je to obľúbená, milovaná činnosť, treba mu už nejak vysvetliť, že prsia sú totálne unavene. Idú spinkať, už ich to boli a hotovo.
To sú hrozne bludy, čo ti tu píšu, že to je o potrebách matky, že dieťa to nepotrebuje a pod. Už len by sem o radu písala žena, ktorá naháňa dieťa po byte nech ide cucat, že? Sú proste deti, ktoré to vyžadujú veľmi dlho a z emocionálneho hľadiska potrebujú. Da sa im to pekne vysvetliť. Argumentuj, že prsia už nemôžu a mliecko sa míňa a kazí. Môžeš si bradavky potrieť niečím na ukážku napr 😁 lebo kým bude pocuckavat, nejaké to mliecko sa bude tvoriť a nestopnes to len tak
Chcela som tym povedat, ze trojrocne dieta je uz niekde inde (mentalne aj fyzicky) nez na tvojom prse. Prenho je to zvyk a standard, lebo to inak nepozna. Ale v principe je to tvoja potreba, nie jeho.
Moja dcéra dojčila svojho syna do veku cca 3,5 roka. Mliečko bolo, sám od seba sa neodstavil. Chodil aj do škôlky normálne a dcéra ho odstavila podľa vlastného pocitu, keď si sama povedala, že už stačí. Odstavenie prebehlo v kľude bez plaču, dal si už vysvetliť, že je veľký a mama potrebuje oddych.
Sa smejem na matkach, ktore o dojceni NIC nevedia a davaju komentare 😄 treba SA ich tiez opytat, ze do kolkych rokoch mali ich deti cumlik alebo si cumlali palce alebo ohryzovali nechty a pod 🙃 dojcenie totiz nie je pru vacsich detoch o mlieku, ale o uspokojeni, o laske, nehe, je to hlavne o dietati a mozem povedat, ze vztah matka a dieta sa pri kojeni prehlbuje a je silnejsi nez keby dieta bolo iba na flaske. Pokial to vyhovuje matke, ze Len na noc a v case choroby (vtedy je to super), tak neni o com. Pokial stale sa koji, stale tam je mlieko, ked prestane samo odide. Je to Len o matke a dietati. V zahranici velke deti sa vozia v kociku, niektore skolopovinne chodia Von s cumlikom a na slovensku idu brat kojenie ako nieco neprirodzene a zvratene.
dojcis na spanok a v noci a zaroven dufas ze sa odstavi sam? to mi trochu nevychadza…
prave na noc - ako upokojenie pred spankom a v noci, su tie dve casti celeho dna, kedy podla mna je pre dojcene dieta v akomkolvek veku (teda pardnove, niekolkomesacne aj niekolkorocne) dojcenie najviac “potrebne”. resp. najintenzivnejsie. neviem najst spravne slova.
proste pokial dojcis prave na spanie a v noci, tu tak skoro nejaky samoodstav nehrozi, to je zvyk, asociacia na spanok.
to jedine ze zatrhnes ty - je to totiz uz len o zvyku, navyku na spanie.
takze bud chces do nejakeho veku dojcit (to si zodpovedz sama pre seba dokedy si s tym ok) a proste to casom zrusis aj tak, alebo to chces zrusit uz teraz a na spanie najdes inu asociaciu, alebo to proste nechas tak a bez ohladu na okolie budes dojcit ktoviedokedy
@anketkarka kokos ty si posunula bludy ohladne dojcenia na novu uroven 😂. Ze zavislosti a zniceny zivot 😁. Ty si nekojila vobec co.
Autorka uz iba nocne dojcenie znizuje tvorbu prirodzene, ale dieta si dokaze vytiahnut tolko, co ty nikdy neodsajes. Podla mna sa odstavi sam postupne, pomoz tomu tak ze bude uspavat muz, alebo si na prsia niecim natri, kamoska to tak robila. Ja som sice tolko nedojcila, ale u nas to postupne presne takto koncilo. A pomohla som si dudlom. Co uz u tvojho ale samozrejme neodporucam..
Fakt je nevyhnutné písať ako anonym? K veci, tvorba mlieka mi extrémne poklesla počas tehotenstva a dcéra sa napriek tomu neodstavila. Mala vtedy 2 a trištvrte roka.
Myslím, že v tomto veku je to len o zvyku, syna to upokojí pri zaspávaní. Každé dieťa je iné, niektoré sa odstaví samo, iné by sa kojilo dokedy to matka nestopne. Ja som síce kojila krátko, ale do 3 rokov som na noc dávala mlieko. V 3 rokoch išiel syn na operáciu a v noci bol strašný rev, lebo nemohol dostať mlieko na ktoré bol naučený, upokojovalo ho pri zaspávaní. Nechci vedieť ako ma doktorka ráno zajazdila, prečo tak veľkému dieťaťu dávam na noc mlieko . Naozaj to je v tomto veku zbytočné.
Si úžasná, že stále dojčis synčeka, parada! Dávaš mu najlepši start do života!
To,že máš mäkké cicky, nesvedčí o tom,že nemáš mlieko. Mlieko sa tvorí napoziadanie na základe dopytu, tvorbu stimuluje satie dieťatka.
Je to super, ze sa uspi na prsu a ukľudní, v mlieku má veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
Ešte je maly a pomáha mu to v každej oblasti života, neber mu to. Neboj, nebude to trvať večne, maly je len chvíľu. ❤️
Ja by som dojcila, dokial je vam to obom pohodlne. Poviem len moju skusenost, otehotnela som, ked mal syn dva roky, dojcenie mi uacalo byt vrcholne neprijemne a bolestive, zaroven som mala pocit, ze mlieka uz nieto. Ale syn si ho stale vyzadoval na spanok, v noci a na ukludnenie, tak som drzala, zo strachu pred jeho placom. Ked som pred sviatkami dostala kovid(v priebehu styroch mesiacov som bola piaty krat chora) a jednu noc ma syn desat krat zobudil, ze chce cicku, povedala som mu, ze ma to proste boli(to som mu hovorila uz aj predtym), ze mliecko nemam a ked je hladny, dam mu jest, ale cicik v noci uz nedostane. A uplne bez placu sa odstavil. Preslo uz zhruba desat dni, este sa zvykne v noci raz zobudit a pytat, len zopakujem ze nedostane a spi dalej. Som strasne rada, a zaroven si myslim, ze taketo mierumilovne odstavenie bolo mozne len skrz to, ze proste do toho dospel.
A este dodam-odkedy sa odstavil, uz nechce spat cez obed😂 takze si to treba spocitat😂
@anketkarka tak toto je megakravina. Závislosti spôsobujú úplne ine veci, určite nie kojenie 😁
@kylie1983 nečakám, že mamičky čo podporujú zavislosť a zlozvyk dieťaťa budú s touto informáciou ok. Ale je taká štúdia a nemám to z vlastnej hlavy, keďže nie som psychológ. Ja som dojčila dve deti cca do dvoch rokov. Len na jedlo. Žiadne ukludnovanie. Nie som dudel. Na ukludnenie je objatie, bozk, pohladenie, aj keď je dieťa/človek starší.
@anketkarka Tym ze dojčím podporujem zlozvyk a závislosť? 🙂🤦🏽♀️ Človek si povie ze uz tu čítal vsetko. Ja vám to neberiem, ze vaše dieťatko malo prsník iba na papanie. Tak si neberme názory. S poslednou vetou súhlasím.
@kylie1983 keď je dieťa maličké, tak má dojčenie aj iné funkcie. Vekom dieťaťa tie funkcie odpadnú. Žiaden cicavec nedojčí svoje mláďa na ukludnenie a bez obmedzenia.
@anketkarka k tomu, že ŽIADEN cicavec nedojci svoje mláďa na ukludnenie si ako prišla? Nejaký odborný základ to má?
@anketkarka cicavec ma hodinky a pozna CAS? 😂 Vsetko je intuicia, priroda
@anketkarka otazka na teba, Mali tvoje deti cumlik? Flasku na spanie? Ako dlho? Cumlali si palce alebo obhryzali nevhtiky? Hm
Monika som vyše troch rokov a odstavil sa sám. Tiež len na spanie mal. Prišlo to prirodzene. Neboj, pokiaľ by tam nič nemal,necucal by. Záleží od toho,ako to vyhovuje vám. Tie reči,čo má a nemá robiť ten a ten vek,sú úplne zbytočne. Každý nech si robí ako uzna. Tie zbytočne reči ako je to uchylne atď...sú smiešne. Mne príde uchylne,keď si niekto robí z decka opičku,navliekla ho ako hračkársku babiku,potom fotí z 10000stran a cpe to na net.
@anketkarka každý jeden cicavec dojčí na požiadanie a dokedy to mladá potrebuje. Najmä do kedy to vyhovuje a ver tomu,že taká líška nepríde okolo brlohu zajaca s pohoršenie,že ta drbnuta zajačia stále dojčí svoje pár mesačne zajacica

To ze ty necitis ze sa mliecko tvori je ok. Aj sa skor cudujem ze si to postrehla az teraz.
Kazdopadne prveho som dojcila 2,5 roka teda menej. Ale kazde jedno sa odstavilo same. Davala som sice stale menej a menej prsnik. Ale nastastie ani jedno nerobilo cirkus. Ani jedno nemusel brat muz/babka resp ist ja prec.
Dojcenie ma byt prijemne. Resp ak vyhovuje aj tebe. Aj dietatu tak je to ok bez ohladu na to co ti kto hovori 😉