Dojčenie verzus nedojčenie
Ahojte zienky, chcela by som sa s vami poradit, a "vypocut" so vase skusenosti a rady. Mam maleho, skoro 3 tyzdnoveho synceka. Uz od porodu mame problem s mm.. V nemocnici uz bol dokrmovany um lebo ja som mlieko nemala resp. Mala ale velmi malicko. Vela plakal a bol stale hladny aj ked som ho stale prikladala. Boli to velmi vycerpavajuce dni, kazda sestricka mi kazala inak... Nakoniec sme si zvykli kojit cez klobuciky no v poslednych dnoch je aj to katastrofa. Mlieka mam stale menej, on stale place ja som cim dalej tym viac nervozna a vystresovana, co tiez nepomaha. Vobec nespime.. Dnes sme na tom tak ze z 90% sme uz na um. Velmi ma trapi ze nemozem kojit tak ako ostatne zeny, citim sa ako na ... Mama, ktora nedokaze dat svojmu dietatu to co potrebuje. Najviac ked citam ako zeny odsudzuju vsetky nedojciace matky... To je fakt um tak neskutocne zla volba?
@jokerka uplne ta chapem, ze ta to trapi. Urcite by som kontaktovala laktacnu a uvidis, ze ti urcite pomôže. Aby si sa zbytocne netrapila, aj ty, aj malý. Niekedy je kojenie psycho, ked male place, nevie sa prisat, ty si unavená, citliva, nevyspata... Tiez mi pomohla laktacna. Držím palce. Neboj, bude to dobre😉
Ahoj,
ja som mala to šťastie, že som moju malinkú kojila skoro do 20 mesiacov. My sme problémy nemali. Kamarátka, žiaľ také šťastie nemala a stratila mlieko po 2 týždňoch, malinký bol na UM a je to chlapík ako hora, dobre spinkal a je zdravý. Nemyslím si, že je preto horšia mama ako ja. Keby si mohla,tak kojíš aj ty. Mala som dve také známe, ktoré jedna prestala kojiť, aby si nepokazila prsia a druhá aby mohla fajčiť. Tak toto nepochopím, pre mňa bolo prvoradé bábo a pre teba tiež, tak neviem , čo riešiš a kašli na to, čo ti povedia druhý. Tvoje bábo potrebuje mamu, ktorá bude v pohode. Netráp sa pre to. 😉
@jokerka skus si odstriekavat cim castejsie tym lepsie, a davaj mu svoje z flasky. Zacne sa ti viac tvorit,a nezufaj ak to nezacne za 2-3 dni, vydrz tyzden pojde to. Neodsudzujem nekojace maminy ale predsalen v mm je vsetko co babo potrebuje um je stale len od kravky obohoatene o kopec vitaminov, maminine je maminine. keby sa ti aspon tiez 3m podarilo to by bolo aj pre babo isto skvele. ale treba odsavat aj v noci kazde 2h aspon 1/2h aj keby nic neslo, ono sa to spusti....
S tým odsávaním ti držím palce, ja som to skúšala, ale vzdala som tu, po kvapkách mi to šlo, radšej som stále prikladala, aj kontakt koža na kožu vie veľmi tomu pomôcť. Ono hlavne zo začiatku sa ozaj zdá, že dieťa pije málo a je hlavne stále na prsníku. Vie to byť veľmi mätúce.
@monikaparson ja som zapla odsavacku naplno. Neodsalo mi ani kvapku...
@jokerka mna ked uz mrte boleli bradavky namiesto odsavacky som skusila rucne odstriekat. Bolo to lepsie a islo viac mlieka.
@jokerka ja som bola na tom este horsie s kojenim ako ty. A mala vyrastla na um. Necitala som rady od inych, ale kasli na to, co si myslia ine matky o nekojacich matkach. Dolezity je tvoj syn a jeho plne brusko. Ak si ty nervozna, on to citi. A plati spokojna matka - spokojne dieta. Laska sa nemeria litrami materskeho mlieka....a je smutnr, ze niektore mamicky odsudzuju zeny, ktore kojit nemozu. Postav sa pred zrkadlo, si skvela matka a aj bez kojenia to ide😃
@jokerka to že neodsaješ nič neznamená, že mlieko sa Ti netvorí..len Tvoje dieťa ho nevie, nedokáže vytiahnuť a vytvoriť kolko by potrebovalo..lebo / nesprávne prisatie z dôvodu používania klobučikov, može mať prirastenú uzdičku v puse-preto nevie sať, neskoro ide na prsník, nedojčenie na požiadanie, používanie cumla, podávanie iných tekutín flašou atd/..laktačná by Ti vysvetlila, ukázala ..už by bolo len na Tebe, ako by si sa rozhodla..ono nič nie je stratené, len treba vedieť či chceš dojčiť alebo nie.. a teda rozhodnuť sa čím skor..
@jokerka ja som mala ručnú, nie elektrickú, takže tu ti poradiť neviem, ak malý pije z fľašky a nič neťahá, tak sa to mlieko netvorí. Treba prikladať, byť koža na kožu, aj keby rovno neťahal, vie to spraviť veľa. Ja si doteraz pamätám ako sa mi vždy naliali a to stačilo, že malá na mne len spala a nemusela ani ťahať. Ak chceš kojiť, tak trochu zabojujte a skús nejakú laktačnú alebo ak máš aj kamošku, čo dojčila, vie ti pomôcť, mne tak pomohla práve kamarátka v nemocnici, aby sa mala vôbec dobre prisala (hej, v nemocnici, kde je kopa sestričiek 😒 ). Ak si ho prikladáš treba stláčať prsník ako keby si šla odsávať. Idem kuknúť jedno video z nejakej českej pôrodnice to bolo, ak ho nájdem hodím sem link. Tam to super tá dr. vysvetľovala, aj ukazovala ako odsávať ručne a pod. Vraj ručne odsaješ naj., len ako som písala, mne to nešlo.
@jokerka urcite skus laktacnu poradkynu. Tiez sme mali velky problem na zaciatku, po mesiaci mi sibalo uplne, za kazdu cenu som chcela kojit. A este otazky znamych, susedov, okoloiducich typu "a kojis?", cele zle. Potom som zavolala laktacnej a maly ma pomaly rok, stale sa dojci 🙂 dojcenie je krasne, ale nie za kazdu cenu. Takze sa nevzdavajte a ked to nepojde, tak daj umele mlieko a netrap sa. Vela stastia!
@jokerka prosim ta netrap sa 🙂 ja som mala problem ze maly sa nechcel prisat,reval nechcel.... bol hladny,nervozny a potom som samozrejme bola nervozna aj ja .... nutili nas sestricky v nemocke,neslo to,tak nas nutili cez klobuciky.... dospelo to k tomu,ze ked maly len videl ze sa vyzliekam tak uz reval a protestoval.... zacala som odsavat,urcity cas sme tak fungovali a potom sme presli na um. Nemenila by som.... maly je spokojnucky,ja tiez a vsetko je tak ako ma byt.... ma 8 mesiacov a lubi ma ,,ako kona,, a aj napriek tomu ze ma flasku.... budes rovnako dobra mama ci kojit budes,ci nebudes.... a mozno budes este lepsia 😉
@07022007 presne toto iste sme mali aj my. A nam ani klobúčiky nepomohli a po druhom mesiaci sme prešli na umelé mlieko a teta hucala že prečo mu davam take jest umeliny. Nepocuvas som ju je to moje dieťa. A maly je zdravy a rastie ;)
Absolutne neries mudre reci inych mne nepomohla ani laktacna ani nic a tu sme. Maly je krasny zdravy ani odomna neochrie ked som chora. Neviem co je to za novu modu rozpravat mamickam ktore nemali tu moznost kojit ze je to ich volba aze by to urcite slo. A ak ta tak trapia reci inych povedz ze kojis a mozu ti vyliezt na hrb 😁
Neviem z akého dôvodu by mali dojčiaca matky hučať. Zakladateľka témy si prišla pre pomoc a z jej príspevok sa dalo súdiť, že by kojiť chcela. Ja nemám teda vôbec pocit, že by tu niekto písal, aby kojila, aj keby, čo bolo. Napr. u nás to bolo skôr o tom, že okolie by bolo za to, aby som nekojila. 😀 Fakt záleží, čo ma kto okolo seba a ako to na neho vplýva. Popravde ani nechápem z akého dôvodu máte stále potrebu riešiť kto je lepšia matka, či tá ktorá dojčí alebo nie. To je takááá hoooovadina toto. Každá matka je najlepšie pre svoje dieťa. Skôr mi príde smutné, ak sa ide niekto podľa niečo posudzovať s ostatnými alebo porovnávať. Tam už potom asi nebude niečo úplne v poriadku. 😉
@martina1993210 inak aj tie klobúčiky to sa nezdá,ale tiež aký rozdiel je v nich! Mne sestrička v pôrodnici poradila tusim medela a teda potom už to išlo bez zápalov,uf ,taka prkotina ked si to vezmete kúsok ničoho a ešte že mi to poradila ja som v tom case ani netušila o nejakých klobucikoch
Baby my sme v nemocnici mali velke problemy s kojenim, kazdu polhodinu som prikladala maly len plakal a plakal neslo nic.. Uz som bola zufala prosila sestricky nech mu daju aspon trochu mliecka... Raz v noci som jednej sestricke povedala aby mu dala um ze ja to aj tak budem robit ked budem doma, teda ze budem prikrmovT lebo nemam dost svojho... Ze proste nie je mozne aby dieta nespalo sni pol hodinu lebo je neustale hladne a ja s nim. Neda sa za den 48 krat prilozit dieta k prsniku... A sestricka mi do karty napisala: matka nechce kojit lebo sa nevyspi...
@jokerka to je obraz našich hlúpych nemocníc. Necit sa ako zlá matka. Ja som sa tak pri prvom cítila ale pri druhom nie. Snažila som sa ako som vedela. Nemyslím si že všetko je tak ako sa píše. Podľa mňa každé telo je ine čo ked tvoje produkuje proste menej mlieka alebo co. Ženy čo koja sa tvária ako keby každej žene videli do prsnikov. Ja som pri malej chodila zobrat o mlieko , 20minut som sa zakaždým dohadovala so setrickami, čudovali sa..
Ze preco nechcem kojit. Snažila som sa. Pri synovi som v pôrodnici umelé nedala.chcela.som kojit. Dali aj glukozu. Maly ju vypil a nepomohlo.skôr mu z nej ostalo zle. Kojil sa pekne ale celý deň na prse. A stále nespokojny. Narodil sa.4kilovy. Uz pri porode vraveli že ho bude treba dokrmovat asi. Dnes má 6tyzdnov a.skoro 6kilo. Neviem ako by som dala to stále na prse a navyše s trojročnou dcerkou doma. Človek si musí určiť priority. Osveta dojčenia mi niekedy pride ako sekta. Alebo nieco čím ľahko mozes vydierať matky. Ako niečo najlepšie čo mu naschval odopres.
Ja som lezala v porodnici, kde vedla mamka porodila dvojcata a rovno povedala, ze ma doma este 20 mesacnu, ze bude davat uvodne kolostrum, ale ze si nevie predstavit dojcenie...(popravde v takej situacii ani ja) a ze nechce rozbiehat laktaciu.. a nikto nepovedal ani popol.
@jokerka ach jaj, akože ja neviem, či sa mám smiať alebo plakať, čo sa týka tej sestričky. Či je to normálne alebo nie, to ti neviem povedať, ale ja som mala malú na prsníku fakt stále, prvý deň super ťahala, spinkala, úplne spokojná a pak na druhý deň, čo jej vopchali cumeľ a fľašku už ťahať nevedela a to skoro stále plakala. Ja som aj o 3 v noci šla zvoniť na novorodenecké, aby mi pomohli. Tam som mala celkom šťastie, síce dali malú na prsníku bez toho, aby som to zvládla ja sama, ale hlavne, že pila. Doma už to bolo horšie. Bohužiaľ tá podpora dojčenia jednoducho nie je a takýto zlý štart to vie všetko riadne pokafrať. Ja si doteraz pamätám ten prvý mesiac, to bolo peklo, uzlík nervov zo mňa bol, ale tak dali sme to. Som za to ozaj rada. Hlavu hore, nejak bolo, nejak bude. 😉
ma prekvapuje ako mozu laktacne odporucat costi, ked v samotnom lieku je napisane, ze dojcenie sa neodporuca pocas uzivania a je len na predpis
@lulistek Ja aj chápem ako to myslíš a prečo to tak vnímaš a bohužiaľ je to tak a so všetkým. Je jedno, či kojíš, či nekojíš, či vozíš, či nosíš a druhé nerobíš. Nikto zväčša nevie prečo to tak je a často to vnímajú práve tak, že je to niečo módne alebo to niekto robí preto, že je to teraz IN a to podľa mňa nie je ok. Ľudia sú neskutočne zblbnutí okolím, telkou, rodinou. Ja keby som mala robiť, tak ako mi "kázali" a hučali do hlavy, tak už som isto na práškoch. Ľuďom často nedochádza, že to má byť o tom, čo chce ten jednotlivec a nie, čo chce väčšina. Ja som to napr. videla v nosiacich skupinách, miestami už mi to prišlo ako fanatizmus a to nie je v poriadku toto. Vôbec sa mi ani nepáči ako som často ja vnímaná ako matka, ktorá stále dojčí svoje dieťa a toto by tiež nemalo takto fungovať. Ja to píšem hádam všade, ale rešpektuj a budeš rešpektovaný. Na to sa už bohužiaľ zabúda.
@jokerka No krásny prístup personálu. Že ste mali v pôrodnici problémy, to je u nás taký pomaly už folklór. Nepoznám nikoho, kto by v pôrodnici nemal problémy, prípadne nebol deptaný aspoň jedným členom zdravotníckeho personálu. Popravde, pri prvom nič, ale pri druhom som sa rozehla práve tým 48 x za deň. Respektíve 1x za deň, keďže dieťa bolo vlastne nonstop pricucnuté. A to som mala som ešte staršieho. Ale ja som si na to vytvorila podmienky. Nie každý si to môže dovoliť. A nie každý to znesie. Neviem, to kojenie plus dokrmovanie mi príde dosť o hubu. Ja by som ostala pri jednom spôsobe kŕmenia. Nejde? Nejde. O pár rokov to nebude pre teba téma. Ani pre tvoje dieťa. Možno ako nastávajúci rodič na to zavedie rozhovor, ale inak to neurčuje nič.
@monikaparson áno máš pravdu. Ľudia by mali byť viac empatický ale nemozem to očakávať od cudzích keď ani v rodine nemam veľa empatickych ľudí. Nemyslím dojčenie. Celkovo. Ľudia súdia iných na základe svojich skúseností, dokonca niekedy aj domienok. Ze uz aj ľudia čo si neodzili porod, starostlivosť o babo/,dieťa sú schopni ti radiť ako to máš robiť. Pri dcére sa ma každý okoloidúci že a kojis? Akokeby sa tým merala veľkosť lásky a starostlivosti. Teraz to už neberiem tak tragicky ako pri dcerke. Proste je to vec ktora sa mi nepodarila v Živote a ideme ďalej
@meluela glukozu mi davali prve 3 dni. To bol len na glukoze ale uz bol velmi hladny. Odo mna mu neslo nic tak vecer na treti den sim uz isl ci ho nemozu dokrmit... A vtedy naraz ako 3 dnovy vypil 70... Tak nech mi nikto nevravi ze bol spokojny s glukozou... 3 dni bez mlieka ho nechali sa trapit..

@jokerka je len na tebe,ci mas chut este zabojovat o dojcenie a zavolas ai laktacnu poradkynu,ktora sa pozrie,ci je babo vobec spravne prisate.
Alebo nie,das UM na 100% a kasles na to.
Ak to UM davas cez flasu,on je este malinky,lepsie mu tecie a z prsa sa jeduje,ze to tak nejde..
Ak dokrmujes cez cievku,tak je vacsia sanca,ze sa to este podari rozbehnut.
Inak moju kamosku asi 12 rokov dozadu nechali v rakuskej porodnici sa s malou vytrapit,vobec nic nedostala na dokrmovanie,trapili sa niekolko dni a mlieko jej nabehlo. Dojcila rok vylucne,lebo zas jej nepovedali,ze ma od pol roka prikrmovat..
Dufam,ze aj ty vela pijes. A ak mas odsavacku (elektricku ci na baterku), tak bybsom si na tvojom mieste daka na jrndo prso odsavacku,na druhe babo. Ja som si tak stimulovala laktaciu v case krizy okolo 5.m.pri malom,pri malej zas kvoli tomu,ze som.potrebovala naodsavat do zasoby.
A ked nic,tak dojcit nebudes,nie kazdej je to sudene dlhodobo.