icon

Dokrmovanie cez cievku

ballenka
9. apr 2013

Maminy napiste prosim ake su Vase skusenosti s dokrmovanim cez cievku, ci Vam pomohla naucit babo sat a ako dlho to trvalo?alebo nie. My len zaciname,, a nie vzdy sa nam podari nasosnut cievku z prska, ked je hlad tak to riesim aj cievkou cez palec, maly si obcas pososava pred tym aj priamo z prsnika, ale na cele krmenie to rozhodne nie je. Nastastie dokrmujem MM.

majkushka
21. jún 2013

@egyptanka my sme sa cievky zbavili tak to ti neporadim ale myslim si že ju kludne možeš vysadit ked budeš davat príkrmy

beju
24. jún 2013

@marcelatje Ahoj tvoja skúsenosť je teda fakt veľmi povybudzujúca. Moja dcérka má dnes akurát 3 týždne a už asi týždeň sa z nepochopiteľných príčin mordujeme s poklesom tvorby mliečka. Z nemocnice sme prišli krásne rozkojení aj napriek ťažšej žltačke a chudokrvnosti. Bola som šťastná ako blcha. Po týždni sa však mliečko spomalilo aj napriek superskému prisatiu- nechápem prečo - dodržiavala som všetko tak ako som mala, prikladala som na požiadanie, dojčila som tak dlho ako dcérka potrebovala aj každých 15 minút. Trápime sa už vyše týždňa. Dcérka sa tak po 5 minútach začne na prsku jedovať a jedovať. Asi 3 dni skúšame cievku - ešte sme dosť nešikovní. Berieme senovku s benediktom, pijeme čajíky, jeme rascovky a zapražené polievočky - zatiaľ bez efektu. Laktačná mi dnes odporučila COSTI - tak sa modlím, aby to zabralo a aby som aj ja dúfam o nejaký čas mohla s hrdosťou vyhlásiť, že sa plne kojíme!!! Myslela som si, že po 1 dcérke, kde som si kojenie úplne pokazila zbytočným nervovaním som majsterka sveta a nič ma neprekvapí - ale mám pocit, akoby som bola prvorodička. ☹((

marcelatje
24. jún 2013

@beju to ma mrzí ☹ dúfam že Costi zaberie, ja som brala More Milk Plus a zapíjala Vineou 😀 😀 😀 😀 ešte aj dnes keď pijem viac Viney mliečka mám dokázateľne viac 😉 držím palce aby mliečka bolo dosť 🙂

beju
25. jún 2013

@marcelatje ak sa ešte môžem opýtať koľko ti zo začiatku pri zavedení dokrmovania cievkou vypila dcérka UM? Po nadojčení z prsníkov samozrejme. Moja vypije od cca včerajška ešte takmer 50ml cez cievku okrem večera a noci - vtedy sa plne kojíme.
Ospravedlňujem sa za otravovanie, ale chytám sa fakt asi každej slamky. Strašne strašne chcem kojiť.

Ďakujem

marcelatje
25. jún 2013

@beju neboj neotravuješ, ja viem aká som bola ja zúfalá 😅 ona dala aj 100ml ale potom zvracala 😕 😕 😕 tak som dávala tak 70-80 max niekedy vypila všetko niekedy nie. Koľko krát denne dávaš UM? Skús vynechať jednu dávku na 3-4 dni a potom ďalšiu, mliečko sa musí rozbehnúť 😉

beju
25. jún 2013

@marcelatje
Včera a dnes som po kojení musela dať zakaždým cievku, taká bola zúrivá po maximálnom vysatí mojich prsníkov. Teraz pred chvilkou jej ale po zobudení po 2 hodinách stačilo mliečko s jedného prska bez dokrmu a spinka pekne v manduce na mne. Večer pred spaním a v noci nedokrmujem vobec. Budí sa tak 2 až 3 krát v noci.
Ešte ma zaujíma tvoja skúsenosť s odsávaním prsníkov mimo kojenia - ked ja nikdy neviem, či odsávať neodsávať, kreď sa budí tak všelijako raz po hodine, raz po dvoch a viem, že najlepšou odsávačkou je predsa len dieťa. O.k. skúsim tu jednu dávku UM zajtra vynechať.

marcelatje
25. jún 2013

@beju ja som najskôr odsávala ale to som nerobila nič iné len kojila, nosila a odsávala mala som veľmi náročné dieťatko. S odsávaním som skončila aj preto že ma boleli bradavky a tak som stavila na moju malú odsávačku a tá sala a sala 😀 😀 😀 😀 😀

deborah1
3. jan 2014

Ahojte 🙂 nečítala som celú diskusiu, teda neviem, či to tu niekto spomínal...chcem sa spýtať, kde sa dá kúpiť-zohnať takáto cievka, Ďakujem 🙂

egyptanka
3. jan 2014

@deborah1 v zdravotnickych pomockach. Cievka s oznacenim CN 01.

deborah1
3. jan 2014

@egyptanka ďakujem 🙂

eevicka83
5. jan 2014

@ballenka citala som diskusiu kde si prikrmovala svoje deticky cievkou..ja mam 9 tyzdnovu dceru a odkedy mala nadchu velmi slabo papa...a teraz sa zacala aj odtrhat od prsnika..neviem co robit aby sa prisala a tahala ...a ked sa prisaje taha chvilocku...mlieko si viem odsat cez den dokopy z obidvoch 140 ml na jedno odsavanie v mlieku a tvorbe to podla mna nebude...skusam davat pre istotu cievku ale ona nechce ked ju tam dam tiez ako si ju tam pripevnovala??kojila si posediacky? A davala si cievku do rohu ust?

eevicka83
5. jan 2014

@eevicka83 budem rada ak mi poradis.

ballenka
autor
6. jan 2014

@eevicka83 ahoj prepac, ze ti odpovedam az teraz🙂 nebol cas ak. Moja skusenost s cievkou nebola nejaka super islo to tazko kazdu chvilku mi vypadavala bud z flase alebo kutika ust,- tam som ju davala. Ale prezili sme to a dokrmovala som len tak a to tiez svojim mliekom. Maly sa to naucil, ale myslim ze az v takych 4m poriadne teda sat samostatne kolko potrebuje. U nas bol problem s dobrym prisatim. a mojimi velkymi bradavkami. Chce to asi len odhodlanie, ale myslim, ze to stoji za to. Ak budes mat este nejake konretne otazky a budem ti vediet odpovedat rada poradim ale mozno by si mala kontaktovat laktacnu ale tu si asi mala u seba vsak? Ono sa vraj spomali tok mlieka akolo 3m mozno to prislo uz u teba a to deti dost odradza. Ja som mala mlieka tiez dost, ale bola som z toho pekne vystresovana.

ballenka
autor
6. jan 2014

@eevicka83 este tento si citala? je to na zaciatku diskusie, je to pomerne podrobne, presne toto som dodrziavala len som nedokrmovala UM ale MM a viem, ze je to tazkehlave popri dalsich detoch ,ale raz to skonci a budete v pohode a urcite to bude,, kratko,,
je to OD @beton:
prikladaj ju vzdy, ked nevies, co s nou. ked je hladna alebo akokolvek nepokojna, na zaspatie atd. ked zacina cmukat s ustami, prikladaj. dost dlha pauza je medzi tou 6 a 10 rano a potom este dlho spi. tam by bolo dobre nieco pridat. kolko mate mokrych plienok denne? podla coho sudis, ze mas malo mliecka a musis dokrmovat? skusali ste koza na kozu a nosit sa v satke, babyvaku, ergonomickom nosici? toto je vyborny prostriedok, kedy dietatko dokaze dat krasne najavo, ze sa chce dojcit a ty mu vies rychlo vyhoviet. dietatko by nemalo byt od teba nikdy odlucene. pouzivate cumlik, flasku? predpokladam, ze nie, kedze si uvedomelo nabehla na cievku. najefektivnejsie na tvorbu mliecka je nocne dojcenie, z nich ma najlepsi vpyv medzi 1 a 5 hodinou rano. tam mate jedno. jedno/dve dojcenia za noc su pri takom malinkom babatku dost malo a asi aj to je dovod nedostatocnej tvorby mliecka. na to rada.... spite spolu v posteli, aby ta stale citila a tak sa skor na dojcenie zobudi. ak by nezabralo, tak by som ju mozno aspon raz zobudila. resp. prilozila v spanku. napr. ked ides spat, tak ju predtym nadojci, aby si nemusela kvoli tomu vstavat. ak beries senovku, benedikt a k tomu este costi, tak to by malo zabrat. prisatie mate spravne? bola ti skontrolovat laktacna poradkyna? lebo aj keby si prikladala do omrzenia, ale prisatie nie je spravne a dieta v skutocnosti nepije, tak to tvorbu mliecka nezvysi. toto by bolo treba urcite vyriesit. lebo tych 30, 40 minut, co pises, urcite intenzivne nesaje. dolezite je, kolko naozaj saje, teda ma v brade pauzy, ked pije. inak taky cas je uplne normalny, trochu saje, potom cucka, potom oddychne a tak dookola. ale musi medzitym naozaj aj pit. na toto pomaha stlacanie prsnika. ked zacne naozaj sat, stlacis daleko od dvorca. ked prestane, pustis.
ad. krmenie cez cievku a stridanie prsnikov. potrebujes vyprazdnovat prsniky do dna, aby sa tvorilo viac mliecka. preto by som dala jeden prsnik, druhy prsnik, opat prvy. jednoducho striedat, kym naozaj saje a ide jej. ak viac nejde a javi znamky hladu, tak daj cievku. rozmyslam takto preto, ze keby sa napriklad najedla z prveho prsnika s cievkou, tak k druhemu by uz nemusela dojst a teda by ho nevyprazdnila. a my potrebujeme prsniky cim castejsie vyprazdnovat, aby sa viac plnili. ty vies najlepsie, kolko zvykne vypit, kolkokrat mozes prestriedat, ale dokrm cievkou by som dala az po tom, co sa prsniky vyprazdnia, aby nehrozilo, ze sa napapa UM a mliecko v prsnikoch ostane.
Napis viac o prirastkoch, mokrych plienkach, spravani malej....podla coho sudis nedostatok mliecka.
11. apr 2013 o 22:07 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

eevicka83
6. jan 2014

@ballenka no precitala som si vsetko ale my sme asi iny pripad.. ja som uz od narodenia sledovala ze mala dni ked papala krasne a potom dni ked dost malo.. ale ten prvy mesiac bol ok a potom sa to zacalo..dostala sopliky a neviem ci to bolo tym ale prestala papat... proste si nepytala a ked som jej ponukala tak nechcela alebo zobrala prsnik do pusy a netahala... skusala som vselico ale napr. mne sa hrozne tvari ked jej dam cievku.. ona ked nechce tahat tak mozem davat aj pat cievok proste nepotiahne alebo sa ani neprisaje.. no a mne netaha ani ked sa pusti mlieko.. ze by aspon vtedy ked je silny tok... napr. niekedy sa v noci nenapapa a nepyta ani rano.. a ked sa aj v noci napapa tak malo a tiez rano nepyta.. darmo dam cievku ja tam hlavne rano mlieko mam co by ju nasytilo... tak potom ja odsavam 4x za den a to mlieko jej potom davam specialnou dokrmovacou lyzickou alebo aj flaskou som zacala lebo velakrat place ked ju dokrmujem lyzickou a nechcem aby mala z papania zle zazitky.. vzdy ponuknem najprv prsnik to taha kratko ( a trochu mam pocit ze aj prisatie je horsie) potom dokrmim bud lyzickou alebo flaskou... laktacna u nas bola niekolkokrat ale uz ju asi volat nebudem lebo viem ze prisatie mala dobre to mi povedala a ona stale len o cievke hovori a lyzickach co aj robim ale ked sa proste neda a place tak nemam to srdce ju trapit... este sa snazim dat jej flasu ked je v polospanku aby si to tak neuvedomovala ale neviem ci to ma vyznam... ked jej dam prsnik v polospanku tak bud ho nezoberie alebo ak ano tak netaha... takze nie je vychodisko.. a ona je schopna sa dostat na kraj sil lebo ona nepyta papat... ona aj z flase spapa max 40 ml a ked 50 tak to uz do nej tlacim ... neviem co jej je ci ma zle travenie pomale alebo co??? no zatial nechudne a pritom ine zeny by sa zhrozili keby videli co ta mala za den zje...

ty si mala so vsetkymi detmi problemy kym ste sa rozkojili?? a ked si dokrmovala cievkou ako si to riesila ked ste niekde boli? u nas je problem ze ona nepapa a tak ani neviem s nou velmi ist niekam je to hrozne ked napr. by som chcela ist s kamoskami von alebo pre deti do skoly a skolky odniest ich na kruzky.. ona sice vydrzi bez papania ale pre mna je to zly pocit ze ved musi jest...

ballenka
autor
6. jan 2014

@eevicka83 problemy som mala so vsetkymi 4detmi na zaciatku. Dokrmovala som flasou, tie tri, prvorodena to bola cista katastrofabola medzi 3-5tyzdnom len na flasi, a predsa som ju rozkojila, Je mi jasne, ze to nemusi ist u kazdeho.
U tohto baba som prve tri mesiace ani nikde poriadne nebola, myslim navstevy atd, lebo som odstrekovala 6krat denne a zdlhavo dokrmovala. Skuste si spolu zarelaxovat, napriklad zober si dievky spolu so sebou do vane a oddychujte tam, nemysli na ten hlad. Inak, ani moje deti nedavali hlad nejak velmi najavo, zato teraz🙂 Ty nemusis vediet ci ma dost mlieka ako mate pocikane pilenky, kolko? a ako casto kaka? Ma v kakani aj tie biele zrazeninky, ak ano vraj su to prebytocne mliecne bielkoviny , cize nestravene, lebo je ho vela, ale pozor ja nie som odbornik, to je len moja skusenost. ak naozaj nechudne tak nemas co riesit a ste v pohode, len ja viem ake to je vahu som predala teraz pred vianocami a doteraz mam pred ocami zositok kde denne zapisujem vahu z3 vazeni priemernu. Maly ma uz 11kg a vazila som ho do 6M teda 7kg aka som bola paranidna no prosim ty nebud ak je spokojna ma dost plienok ??smeje sa uz 🙂,, tak sa fakt hod do klidu a pre istotu odsavaj, aby si stale mala dost, aj ked ona nevypije, ale rob to az potom co sa ako tak napapa. Aby to malo zmysel, chapes ma?

ballenka
autor
6. jan 2014

@eevicka83 a mne laktacna tiez vlastne tak trochu nie uplne pomohla takze chapem tie problemy su take specificke, ze sa to asi presne neda a pritom to bola super osoba

eevicka83
6. jan 2014

@ballenka no napisem este zanedlho len teraz nestiham.. mozno poradis ale dobre sa to aspon cita ze nie som sama co mala a ma problemy..

eevicka83
6. jan 2014

@ballenka no to iste ani ja nikde neviem ist poriadne lebo bud ponukam prsnik potom dokrmujem potom odsavam a tak dookola a vyjde mi tam cas akurat na upratovanie alebo na starostlivost o dalsie dve deti... u nas je problem velmi specificky... prisat sa vedela super, papat tiez len proste pred mesiacom zacalo obdobie ked menej papala az vynechavala dojcenia..teraz papa z prsnika tak dve tri minuty aj to nie vzdy a potom nasleduje dokrm.. chcela som sa spytat keby si sa zamyslela ako by si postupovala alebo ci to podla teba ma vyznam co robim..takze rano sa vacsinou vobec nenapapa z prsnika tak vtedy dokrmujem dnes rano som dala flasu a vypila 50ml sice som ju aj dost musela tlacit do toho ale vypila... potom o tri hodky som jej dala prsnik ..tahala tak dve minutky a potom o 30 min som jej dala s lyzickou 40ml. potom o 4 hod len papala a to odo mna asi 3 minutky a potom som jej dala lyzickou este asi 35 ml. teraz vecer, este okolo 18.15 som jej dala odo mna zase tahala tak dve minutky aj to nie nejak intenzivne a uz bude papat len ked pojde spat najprv odo mna ak bude aspon nieco chciet a potom jej uz dam flasku. v noci sa zobudi 2x z toho raz zvykne trosku papat tak 5 min. mozno a pozdejsie uz nie velmi... cize je to riadne biedne... a ja by som ju aj dokrmovala len lyzickou lebo to ide celkom rychlo ale ona pritom reve... a kedze jej nechcem z papania spravit nieco zle tak 2x davam flasu aby jej to islo lahko.. aj to sa snazim tak ked je uz bud ospala ale akurat zaspala... medzitym samozrejme odsavam.. neviem preco vznikol tento problem. je to pre mna zahada , ale je pravda ze pri kazdej som mala problem... jedna dostala strajk po ockovani infarixom a papala len v spanku a to trvalo dlho.. asi do 10 mesiaca.. no ale tato mi nechce v spanku papat.. skor ked sa zobudi ale to tiez len tych par minutiek.. a druha sa zle prisavala a po troch mes. som to vzdala a dala len flasu a odsavala som jej mlieko priblizne do 9 mesiaca. to ze papa malo je jasne.. lebo ma asi 3 pocikane plienky za den aj to nie velmi.. kaka raz za 2-3 dni nie vela... ale zatial pribera aj z tohto... casto sa mi stava ze hned ako sa prisaje zacne tlacit tak rozmyslam ci toto cele nema suvis s bruskom... neviem a nikto na to ani nepride tu ostava asi len riskovat bud sa rozbehne alebo bude chciet flasu viac a to asi budem musiet prezit ..len som chcela ze ci by si postupovala podobne ked podla tohto dokrmovanie cievkou asi nema vyznam.. ked ona nie je ochotna nejak tahat.. ona ked jej ide mlieko a ma chut tahat tak papa a ked by jej aj zastal tok mlieka alebo sa spomalil tak ju ta cievka vzdy vyviedla z miery a este viac nechcela prsnik.. a tiez som ju davala do kutika ust ako mi to ukazala laktacna.. aj po prste som jej davala ani to nechcela.. ja riadne nechapem ako niektorym mamickam z toho vypili aj 100ml. keby to tak chcela tak to nie je absolutne ziadny problem jej tak davat papat....

a ako si tvoju malu ktora bola len na flasi 2 tyzdne naucila opat sa prisavat na prsnik? ostatne starsie deti si tiez striedala s flaskou a prsnikom ? alebo tam si uz pouzivala cievku?

jajka78
7. jan 2014

@beju ako si na tom?

eevicka83
7. jan 2014

@ballenka mala si aj take obdobie ze ti deti odmietali prsnik? moja absolutne bojkotuje prsnik a pritom ju dokrmujem viac menej lyzickou... myslis ze je sanca ze sa este chyti a zacne papavat z prsnika? skoda ze nechce papat aspon v spanku... ona ked zaspi tak spi totalne a netaha... a ked je hore tak vacsinou reve na prsniku. ale ja si myslim ze je to tym ze sem tam lapa po dychu aj ked jej netecie velmi ale ona spravi nieco take co jej zrazu spravi paniku a neviem ako sa rychlo nadychnut.. potom zacne hrozne revat a uz nechce chytit.. a podla mna si preto spravila taku averziu voci prsniku.

ballenka
autor
7. jan 2014

@eevicka83 je mozne ze ma averziu, ale fakt ju tym prskomsskus iba na chvilocku ukludnit, pritul si ju, nie na dlho. Su vraj taketo det.
Evi nemozem teraz vela pisat, napisem ti vo stvrtok ,zajtra mam super narocny den, drzte sa budem na vas mysliet aj vy na mna prosim

eevicka83
7. jan 2014

@ballenka myslis ze by ju to mohlo prejst?? a nepochopila som tuto vetu ale fakt ju tym prskomsskus iba na chvilocku ukludnit, pritul si ju, nie na dlho. Su vraj taketo det.

ked budes moct tak napis prosim ta.
a drzim palce na zajtra

ballenka
autor
Odpoveď bola odstránená
ballenka
autor
9. jan 2014

@eevicka83 Evi??

eevicka83
9. jan 2014

@ballenka ahoj iba teraz som si vsimla ze si mi pisala ozvem sa cezz skype ja mam orange moje tel.cislo je0907 433446.je to orange.

ballenka
autor
10. jan 2014

@eevicka83 Evi ako sa vam dari? Dnes som opat bola cely den prec, pracovne v Olomouci aj s celou pereputou, babo plus dve starsie deti ako aupaiky, a aj v stredu- sama strazit soferovat aj pracovat bolo to uf. Zajtra mozem doobeda volat? Mam zopar ( mozno aj blbych ), ale aspon nejakych moznych napadov pre vas. Lenka

eevicka83
11. jan 2014

@ballenka ahoj ak sa ti bude dat zavolaj.dakujem

cucu2
24. máj 2014

@ballenka
@majkushka
@egyptanka
@lalus
@sjuzan77 baby, chcem poradit, aku cievku ste pouzivali? Lebo ta CN-01, kt.kupim v lekarni je strasne mala.Aky system ste mali na zavedenie a zavadzali ste si ju same alebo s pomocou?

lalus
24. máj 2014

@cucu2 malá? ak myslíš úzka, tak taká má byť, aby bábo cez ňu muselo ťahať a nešlo mu samé zbytočne veľa mliečka... cez tú hrubšiu, ide mliečko jednoduchšie a rýchlejšie.
a ak myslíš krátka, tak áno je krátka a je to spočiatku o držku, kým si zvykneš, ale dá sa. ja som prvé mesiace dojčila s cievkou v sede, potom sme prešli na dojčenie v ľahu - fľašku s cievkou som mala pri malého hlávke položenú na posteli.