Dokrmujeme, cievkujeme, čakáme na mliečko
Ahojte mamicky, chcela by som zalozit tuto diskusiu pre tie, ktore si priniesli z porodnice male poklady a nemaju pre ne dostatok mlieka. Napriek tomu chcu aspon to malicko co maju, dat svojim detickam a nadalej sa snazia produkciu zvysit. Co vsetko pre to robite, ako sa snazite? Ake problemy riesite a hlavne, AKE MATE USPECHY??c 😝 😔
Ahojte maminy, mne sa mala narodila predcasne a u vyse troch tyzdnov je stale v nemocnici v inkubatori, nemozem si ju prikladat, sestricky to nedovolia 😠 vraj ju nemam trapit 🙄 Mliecka nemam na rozdavanie, niekedy je toho viac a niekedy menej, snazim sa odsavat kazde tri ci 4 hodiny, aj cez noc ale som totalne unavena lebo kazdy den musim cestovat za malou do nemocky a odnasat jej mlieko. Chcem sa opytat ake odsavacky pouzivate? Naozaj tie elektricke su na podporu mlieka? ja mam tu medelu rucnu. Tiez som na nervy z toho, coked sa mi mala ani neprisaje? oni ju este par krat do dna sonduju kedze nevladze 😒
@egyptanka ja som musela staršiu kojiť hodinu - taká bola lenivá, a to som ju budila, šteklila atď, ale vedela som, že potom budú 3-4 hod. pokoj, lebo tiež sa jej nechcelo ťahať, neskôr sa rozpapala, ešte by som to skúšala bez umelého a keď to nepôjde, tak skús ešte nejakú laktačnú poradkyňu, no a keď stále nič, potom si spravila všetko, nič si nevyčítaj a prejdite na umelé, veď sú aj také detičky a zdravé, držím palce
@nefertitty je mi luto tvojej skusenosti a este viac mi je luto postupu, ktory sa pri predcasne narodenych detoch u nas uplatnuje. deticky maju vyvinuty saci reflex ovela skor ako schopnost pit z flase. nepamatam presne tyzdne, ale je to este v ramci tehotenstva. navyse sa zistilo, ze deticky, ktore travia cas namiesto v inkubatore na mamickinom nahom brusku pri prsniku sa pozbieraju ovela skor. ved je to normalne. dietatko predsa fyziologicky patri este do bruska a do tesneho kontaktu s mamickou a nie do plexiskatule.... takze ked si vybojujes, tak by ti ju mali dovolit aj prilozit, da sa aj s hadickami a infuziami. inak by bolo dobre krmit po prste. http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... presne kvoli tomu, aby dieta nestratilo schopnost sa prisavat. vsetko sa da napravit aj potom, ale je lepsie sa tomu vyhnut.
je smutne, ze sestricky povazuju kontakt babatka s matkou za trapenie... co je potom osamotene dieta v inkubatore, ktore sotva vidi a nema sajnu, o co ide? to nie je trapenie, stres....ved len dojcenie a fyzicky kontakt moze taketo dietatko dostat opat do normalu. nechcem ta tymto urcite strasit. je uzasne, ze odsavas, je to drina. verim ti. daj si aj bylinky senovka grecka, benedikt lekarsky, ak je mliecka malo. a skus tie sestricky trosku priviest k rozumu aj za cenu toho, ze si dupnes za svoje dieta. na koho treba viac brat ohlad? na sestricky, ci na dietatko? velmi drzim palce.
podla mna mas narok byt s dietatom v nemocnici. preco dochadzas?
este k odsavaniu. urcite castejsie. aj dietatko pije ovela castejsie ako 3-4 hodiny. nech to zvladnes.
@nefertitty Ahoj.Nemôžu ti zakazovať si prikladať tvoju dcérku,ani aby si si ju klokankovala.A už vôbec nie hovoriť,že ju tým trápiš.Je to tvoja dcéra,ty o nej rozhoduješ od momentu počatia.Sestričky a lekári ti majú len pomôcť preklenúť obdobie v nemocnici.Nič ti nemôžu ani zakazovať,ani prikazovať.Nedajte si zobrať svoje kompetencie.Kde je dieťatku lepšie,ako pri svojej mame?V inkubátore? !!!
@egyptanka citala som "ta", len som nestihala vcera uz pisat, ale myslela som na to. myslim, ze vsetko robis dobre. akurat mi chyba info o prirastkoch a kolko mokrych plienok denne mate. podla toho sa da objektivne povedat, ci ma dostatok mliecka. jedine mi tam nehra to dudlovanie. to, ze chce byt cely den prisata, to je uplne normalne a je to v poriadku. aj ten plac a nepokoj nemusi byt len tak celkom od hladu. najcastejsie je to len vynucovanie si tvojej blizkosti a fyzickeho kontaktu, ktory male babatko najviac potrebuje. ked teda cely den dudluje, tak aj nieco vypije alebo vobec nic? od teba myslim, nie cez cievku. vies rozlisit, kedy naozaj pije...teda ma pauzy v brade. lebo mne to trosku pripada, ze to prisatie mozno nie je celkom ok. hoci pises, ze si mala LP, ktora ti to kontrolovala. k tomu spustaciemu reflexu: da sa spustit napriklad tak, ze intenzivne myslis na babatko, na spustanie mliecka, vodopady mlieka. je to taka sugescia, ale funguje. tak skus. stlacanie prsnika k tomu. prsnik stlacis len ked naozaj saje a drzis stlaceny. akonahle prestane robit vyrazne sacie pohyby pustis. musi si spojit, ze ked sajem, tak mliecko ide. je vyborne, ze v noci sa len dojcite a vela. nocne dojcenie je najefektivnejsie na tvorbu mliecka. mozno by bolo dobre aj poodsavat cez den. bylinky beries? resp. podla coho hodnotis nedostatok mliecka? ake boli zaciatky dojcenia? v nemocnici flaska nahodou nebola? je to uzasne, ze si sa neuchylila k flaske, dokrmovanie cez cievku, je jediny sposob, ako dojcenie rozbehnut. mas malinke babatko, pojde to. len sa nevzdavat.
este mi napada, aby si nebola velmi vycerpana, tak vela spolu lezte, spite koza na kozu, na holo s neustalym pristupom k prsniku, tak ako si uz aj robila. tak mozete byt den-noc. pripadne sa vela noste. tym zabezpecis, aby dietatko bolo neustale pri tebe a bolo pokojne, aj ked nie je prisate. verim, ze to vyriesime. urcite nic nie je stratene, len dalej do toho. sme len na zaciatku, este pride cas, ked sa ti namaha zuroci :o))
@beton prirastky, pri narodeni 3070g ppo prepusteni z porodnice 2880g o 3 dni na to 3150g a pred tyzdnom a pol mala 4150g. Mokre plienky ma tych 6-8.
Najprv ju prikladam bez cievky a vtedy aj co to potiahne, ale pije velmi kratko a doba sa skracuje, tak minutku. Rozlisist, kedy pije viem.
Zacala som dnes aj odsavat cez den, ale max. sa mi dari odsavat tak 4 krat a odsajem max 20 ml z oboch prsnikov. Nedostatok mliecka hodnotim kvoli tomu, ze mala sa jeduje, natahuje bradavku a ked stlacim prsnik tak nic nejde. A vobec necitim nalievanie prsnikov, ani nemusim nosit prsne vlozky lebo nic nevyteka.
Rodila som sekciou, malu mi prilozili az po nejakych troch hodinac na par minut, bola dokrmovana cez striekacku, to ci jej nahodou nedali flasku pocas noci ked som ju este nemala pri sebe to neviem. Snazila som sa dojcit, ale nechcela tahat. Do zapalu prsnika tahala aspon tri minuty a dokrmovana bola len dva krat cez cievku. Na zaciatku som vobec nemala naliate prsniky.
Viem, ze odsavanie v noci by pomohlo, ale neviem kedy sa mala dojci, mam ju pri sebe a spime spolu a mala sa nadojci ked sa jej zachce, prsnik ma volne pristupny. Cez necievkujeme.
Pocula som aj nazor, ze tym ze ju dokrmujem cez cievku tak ju zleniviem a ona si na nu zvykne. Tak neviem ...
@egyptanka skusala si uz, ze co by sa stalo, keby ste jeden-dva dni cievku nedali? prirastky mate kraaasne. tam nie je o com. mokrych plienok dostatok. bolo by dobre zistit, kolko plienok by bolo, keby cievku nedostala.
sekcia je velkou zatazou pre babatko a ked este bolo potom od teba odlucene, tak stres je dvojnasobny. dietatko sa s tym vysporiadalo po svojom a teraz sa boji, aby sa situacia nezopakovala, tak ja preto moze byt nepokojne. lebo doslo k naruseniu prvotneho kontaktu s matkou. to sa postupne dobehne.
to, ze nevies odstriekat a ze sa nenalievas vobec nic neznamena. prsniky dojciacej zeny nemaju byt ako balony :o)) dietatko pije inak ako odsavacka alebo ty, ked odstriekavas. a vie si vytiahnut mliecko, aj ked tebe nejde. preto je dobre, ze sa prilis nenalievas a ze ti mliecko nevyteka a neporebujes vlozky, to je uplne ok. kazda zena to ma inak. podla toho sa orientovat neda. pises, ze intenzivne pije mala velmi kratko a potom dudluje. dietatko si vytiahne za prvych pat minut dojcenie nejakych 80-90 percent toho, co potrebuje. potom sa skor uz len upokojuje, buduje si s tebou vztah atd. skus tu sugesciu so spustanim mliecka, lebo toto vyzera byt problem, ktory malu jeduje. ano, v cievke spustaci reflex neexistuje, takze ide hned, ked taha. ale zavislost by som to nenazvala. rovnako su zavisle deticky, ktorych mamicky sa na zaciatku velmi nalievali a mali nadprodukciu a ked sa tvorba mliecka ustali, tak sa jeduju. su take typy deti a asi mas nieco podobne doma. ja by som vyskusala bezat par dni bez cievky, vela sa nosit (to hlavne ak je nepokojna) pri prikladani skusit sugesiu s vodopadmi mlieka, pripadne trosku roztahat odsavackou este pred dojcenim a potom stlacanie prsnika, stlacit, ked saje, pustit, ked prestane. urcite sa neznepokojuj, lebo to mala citi. ste na dobrej ceste. mozno mate najhorsie za sebou. niektore deti nemaju radi napriklad vela svetla, hluk, potrebuju rovnake miesto, pritmie, pokoj bez vonkajsich vplyvov. skusaj, skusaj. zelam pevne nervy a nech sa to podari. :o))
@egyptanka cez cievku nezlenivie 😉
ja som cez cievku krmila a odsavala 2 mesiace!!! trapila som sa ako nikdy chcela som konecne do tretice kojit!!!!
2 mesiace trapenia rady kojacej poradkyne som to dokazala teraz mala krasne pije len s prsnikov nikdy by sme t nedokazali ka by nebolo odsavacky kvalitnej a cievky!!!!
drz sa.... 😉 a a jedna rada odskusana mnohymi matkami; bud silna a ver sebe a malej mas dostatok mlieka a budes ho mat cim viac budes vymyslat a trapit sa tym menje bude, vypust z hlavy a usmej sa na male babo a ver mu a vedz ze vsetko pojde ako ma.. 😉
@erikasadek dakujem
volala som s laktacnou, tak mam cievku pouzivat kazde dojcenie, mam sa sustredit na dojcenie a zbytocne sa nestresovat odsavanim, ale asi by som mala, aby som videla ze sa mi zvysuje tvorba, lebo po dokrme mi pyta jest az za 3 hodky co by mala asi skor, aby stimulovala prsniky. Davam UM.
Ja by som len rada vedela, ze to naozaj zafunguje a ja sa tej cievky zbavim. A ako zistim, ze je cas sa jej zbavit. Ci to ma zmysel a kolko casu to bude trvat ... neviem, chcem len vidiet to svetlo na konci tunela.
@egyptanka urcite s ajej zbavis neboj nas to bolo v druhom mesiaci.. ale u kazedho je to ine ale urcite vydrz je to boj a vojna ale asi jedina vojna aboj bez krvy a mrtvol ale vojna ktora stoji zato a na konci je prekrasne zdrave usmievajuce dieta na tvojom prsniku. drz sa; 🙂
@egyptanka este jedna vec ma napadla, ked som tu mala laktac. poradkynu, tiez mi povedala, ze nemam odsavat. Ale nejak som to citila inak, a robim to, nedalo mi, ked maly takmer nic nepotiahol, tak som odstriekala ,,za neho,, a myslim, ze to citiim spravne. Ale ja mam uz 4. babo a problemy s dojcenim som mala u kazdeho na zaciatku🙂 a raz ma celkom zachranilo odstriekane mlieko, aj zasoby aj jeho produkcia 🙂
Kde baby zoženiem tú cievku v Bratislave? please ☹
nezijem na SK takze neviem ale neexistuje nieco takto aj u vas? mne to celkom pomohlo a nejedovali sa ze tahaju naprazdno 😉
http://www.medelabreastfeedingus.com/products/5...
sorry, nevedela som ze o tom pisete ako o cievkovani, ale som si to vygooglila a viem ze to je ako SNS co som pridavala link..
@ika84 ahoj citala som tu v diskusii ze si mala vazospazmus a ragady mozes mi prosim ta napisat co si si na to davala?lebo ja kojim konecne cela stastna ze sa nam to podarilo a idem umret tak ma bolia bradavky cele cervene ich mam palia a stipu podrazdene su boli ma aj obycajny dotyk tricka...a asi mam aj ten vazospazmus lebo po dojceni mam bradavky cele biele.

@egyptanka vydrž 48 hod,neprikrmuj, ja som tak bola s malou 48 hod, muž už pripravený s nutrilonom, ale nepovolila som a potom som kojila 15 mesiacov a mlieko by som bola mohla rozdávať celej rodine, tak ešte skús, držím palce🙂