Epilepsia a dojčenie bábätka
Viete mi poradiť ako je to s dojčením bábätka, keď celé tehotenstvo beriem 3 druhy liekov? Neurologička tvrdí, že mám dojčiť po pôrode lebo dieťa bralo celý čas lieky a, že odúčaním od dojčenia bude si odvykať od liekov, pediatrička mi tvrdí, že to nebude dobré dojčiť, keďže mám až moc silné dávky liekov- denne užijem 7 kusov liekov a ďalší neurológ tvrdí, že po pôrode dojčíť ale len pár dní a meniť na kúpne mliečko. Neviem teraz koho potom poslúchnuť.
@vanesanova mne netrebalo, zavolala som jej o co ide povedala mi ze si nastuduje aj z ciech pozistuje tam ze sa venuju specialne tehu,dojcenie a epi no a potom som tam sla.
@uzanka16
@stercellka84
@katuska268
@andreablabla
@maminkynafazulka
Baby aké lieky ste brali počas tehotenstva? detičky sú ok? ja plánujem, no beriem take čo som sa ešte nestretla aby niekto bral na epi - gabapentin (ine nazvy ešte gabagamma, neurontin) na lamictal, lamotrigin som alergicka, prosím poradte
@amanda12 ja som brala lamotrig 3x1 -100 mg denne, 2x1 levetiracetam 1000mg, 2x 1 vimpat-100 mg, babo je nastastie zdrave, ziadne problemy, ale bola som pre istotu na specialnom sone v martine ci sa dobre organy vyvijaju lebo som mala strach, gabagamma neviem ako vplyva na tehu a plod ale tento liek berie moja mama na chrbticu-ona je i antiepileptikum i problemy s chrbtom no u nej ma taky neziaduci ucinok ze dost ma vypadky pamate ako ju zacala brat.
@amanda12 by sa najlepsie trebalo poradit s lekarom a povedta mu ze planujes babo a ked si na tamtie lieky alergicka urcite su aj ine antiepileptika a ak mas epi ustalenu trocha znizit davku. Ja som svojej povedala ze chcem babo a ona ze mi lieky neznizi pritom zachvat som nemala uz 7 rokov a musela som hltat tolko liekov stale, tak som menila lekarku ku koncu tehu, v juli idem do KE na novo robit budu vysetrenia a lekarka ze uvidi co pozistuju a skusia vysadit vimpat
@amanda12 neboj dobre to dopadne, len treba verit, ja som sa snazila nepripustat si nic zle a som si tak vravela ze dnesne lieky na epi nie su az take strasne ako kedysi tka sa babo narodi zdrave a aj tak bolo. Ved si mozes aj foto kuknut ze moja je zdravucka, clovek by ani nepovedla ze mamina pocas tehu tolko liekov brala
@uzanka16
@amanda12 lenze ako si mam zohnat toho farmakologa?hladala som nejakych ale pre mna su kosice a lipt.mikulas strasne daleko ako zistim ci je dobry alebo nie?nasla som aj nejaku v martine ale ona tam nema vobec ziadne cislo ani ordinacne hodiny boh vie ci vobec este ordinuje alebo je to len stary link... 😒
@amanda12 Timonil ret. 600 mg a nejaké ethosuximidy...Petnidan tuším. Potom som ukecala lekárku Petnidan vysadit a som na monoliečbe. Timonil ret. 300 mg 2x denne. Príšerné čo do mňa pchali pri 50 kg živej váhy... Ešte pred tehotenstvom som mala hrozné nežiaduce účinky... prestala som vidieť a pod., poruchy rovnováhy, zvracanie... skrátka terapeutické dávky mi nerobili a ani nerobia dobre. Našla som po rokoch druhého neurológa a ten ma do terapeutických dávok neženie... a takto je to dobre. Som stabilizovaná a v pohode.
@sova76
@amanda12
@uzanka16 dievcata som strasne nestastna....neviem ci si to privolavam sama alebo co ale dnes bol moj manzel na druhom kontrolnom spermiograme a je to uuuuuplne na hov...! 😢 prvy spermiogram ako tak v norme mal diagnozu teratozoospermia ze ma zly tvar spermii tak som mu nasadila vseliake vitaminy na to macu,kotvicnik,folandrol....zjedol toho uz za pol roka asi 5 krabic a dnes som sa tesila ze pojde na kontrolu ze sa to urcite zlepsilo a ono sa to uplne este viac dodr...o! ☹ takze si to mozem ist rovno hodit asi..." akoze for"...ale teraz ma diagnozu oligoteratozoospermia takze nie ze ma len zly tvar on ma proste uz aj malo spermii tak dlho sme uvazovali o umelom a asi to teraz uz ani nebude mozne ☹ a taku som mala dnes velku nadej ze mi povie dobre spravy! to je take cele nefer!neviem co mam robit 😢
@vanesanova fuha tak uzivanim tich tabletiek zrazu zhorsenie, co nato lekar povedal ze mohlo sa to zhorsit aj tymi tabletkami? A umele sa nebude dat ze by dako vybrali tie zdrave spermie? Neviem presne ako to funguje ale istotne vidia pod mikroskopom ktore zdrave ktore znicene.
@vanesanova ved LM od ZA to nie az tak daleko cesta osobakom 1 a 1/2 hodiny a rychlikom tak hodinka cesty nic strasne a to je jednorazove stretko nic viac
@vanesanova este som k nemu nasla 1 hodnotenie
Baby, na redukciu epi zachvatov sa jednoznacne odporuca normalizovat hladinu vit.D. Studie ktore boli robene na skupine pacientov, s nekontrolovanymi zachvatmi, napriek kombinovanej liecbe antiepileptikami (2 a viac druhov liekov) preukazali znizenie poctu.zachvatov o 40% prave u tych pacientov, ktori mali hladinu vit. D v referencnej norme, resp.na hornej hranici stanovenej referencnej normy, oproti tym, ktori boli podsaturovani vit.D. okrem toho je vit. D dolezity aj na ine nez nrurologicke zalezitosti. Som Dr, ale nie neurolog. Kontrola hladiny vit.D sa da realizovat odberom krvi v ambul.vseobecneho lekara.
@uzanka16 ja som sa na dnesok tak tesila!to je tak nefer!bola som plna ocakavani ze budu dobre spravy a teraz toto!to ma uplne dodrbalo a este som aj v praci predavam za pokladnou revem tu a vsetci na mna kukaju akoze mam na haku ale dnesok som si predstavovala ze budeme oslavovat a ja sa pojdem asi opit ale nie oslavovat ale zapijat zial!dakujem ti za tie linky...ja som hladala len farmakologiu nie biochemiu tak preto asi...no teraz mi pisala jedna znama ze aj jej kamaratovi co sa snazil so zenou o babo sa zhorsil spermiogram po tych vitaminoch tak ja tomu uz vazne nerozumiem to je cele na hlavu toto. Bolo to zle ale toto bol klinec do rakvy uz asi... 😢
@amanda12 ja som brala lamictal a levetiracetam,obidve deti su zdrave,ked som otehotnela vysadil mi ale depakine,ten je silny,zmenil mi ho na levetiracetam...a musela som uzivat kyselinu listovu,ale ja som uzivala cele tehotenstvo vitaminy pre tehotne,a nemozem kojit...
@vanesanova Zlatíčko, hlavne hlavu hore. Najskôr pozisťujte, čo sa dá všetko podniknúť, či je na to nejaká liečba. A až potom začnite riešiť, čo ďalej. Možno sa nájde nejaké východisko. A ak je to len trošku možné, nestresuj sa.
ja beriem lamotrigine 100mg 2 krat denne koncom jula mam termin neurologicka mi povedala ze nebudem moct kojit lebo ze lamotrigin prechadza do mlieka ☹ a ze ziadna anestezia cize ani cisarsky ani epiduralka a rodit by som mala prirodzene mam strach o malinke aby bolo v poriadku a ze pri porode pri tom vycerpani ma chyti zachvat ja bola v tom ze pri epilepsii robia cisarsky
@kacka184 pre pana krala to co za lekarku, ja som komunikovala s 3 neurologmi 1 klinicky farmakolog, dokonca komunikovala farmakologicka s lekarkou z Prahy ktora sa venuje vyslovene zenam s epi v tehu a pocas dojcenia este mi dala aj od nej spravu, ak beries lamotrigin mala som to aj v sprave od nej sa este ODPORUCA pri nom kojit, do mliecka sa dostava ale total minimum a babatku vobec neskodi je to aj dokazane, ja som len nekojila kvoli VIMPATU kebyze ten neberiem tak mozem kojit-nedaj sa odradit a dojci po narodeni, vazne,A po dalsie od 3 neurologov som mala potvrdene ze MUSIM rodit sekciou a na vyber uplna narkoza alebo spinal, lebo by som sa mohla vycerpat a dostat zachvat, dokonca aj v nemocnici kde som rodila mi sama primarka povedala ze automaticky zeny s epilepsiou rodia sekciou len na vlastnu zodpovednost daju im rodit prirodzene aj to sa musia podpisat ze s tym suhlasili, lebo mali skusenost ze zena ktora mala epi podpisala sa ze chce rodit prirodzene a pocas porodu im dostala zachvat, potom uz nevladala a iba pod noze zachranovat babo. Men lekarku podla mna toto je chore.
@uzanka16 suhlasim!
@vanesanova v podstate ak jej lekarka nenapise ze musi rodit sekciou pru porode ohrozi sa matka i babo,ovsem moze a nemusi ale je to riziko.

@uzanka16 aha dakujem ;) takze vymenny listok netreba?staci sa ist objednat?