Klobúčiky a ploché bradavky

reela
6. okt 2023

Píšem ešte z nemocnice. Som tretí deň po sekcii. Mám ploché bradavky, kvôli ktorým ma malý problém sa prisať, v nemocnici mi odporučili klobúčik, na ktorý sa prisal lepšie, ale na moju psychiku to vplýva zle, cítim sa akoby som zlyhala, naviac sa mi zdá, že sa menej stimuluje tá tvorba mlieka cez klobúčik, ale sestričky ma do toho tlačia. Myslela som si, že bude stačiť, keď cez ten klobúčik malý len povytiahne bradavku (to fungovalo, trošku sa zväčšila), no akonáhle som dala klobúčik preč, že ideme skúsiť na prirodzeno, tak začal kričať a odmietať prsník. Bolo to pre mňa strašne heartbreaking. Sestrička tvrdila, že si vycucal z pŕs aspoň 7ml za tých 30 minút, čo bol klobúčikom kojený z oboch bradaviek, ale úprimne jej neverím. Pozerala som priebežne do kalicha klobúčika a videla som len to umelé mlieko, čo mi na začiatku kojenia tam cez cievku strčila sestrička, aby vôbec začal sať ten klobúčik. Teraz je malý kvôli žltačke po lampou deň, tak ho dokrmujú cez fľašky. Najviac sa bojím, že mi ten klobúčik pokazí mliekotvorbu. Už som si objednala taký formovač bradaviek, že doma skúsim pred kojením vyformovať bradavky, aby neboli také ploché. Mi to príde lepšie než klobúčik, ale bojím sa, že to nebude fungovať kvôli tomu ako odmietol pred pár minútami prsník bez klobúčika. Čo mám robiť? Začínam nenávidieť klobúčiky i seba. Aký máte názor na tieto pomôcky? Ako inak rozbehnúť kojenie pri plochých bradavkách?

anavixy
6. okt 2023

Jednoduche, okamzite si najdi dobru laktacnu konzultantku (tj zdravotnicka vyskolena institutom pre podporu dojcenia) a zajednaj si jej navstevu hned ked vas pustia domov. Klobuciky AK ich treba, mozu pomoct a po case ich uz nebude treba, daju sa odburat, nieklmu lahsie, niekomu tazsie, ale daju. Niektore zeny dojcia s klobucikmi dlhodobo a je to uplne ok. Ty potrebujes v prvom rade odbornu pomoc, ukazat ako dieta prilozit, v akych polohach prikladat, ako mu pomoct sa spravne prisat a vsetko pojde ako ma, dieta bude silnejsie, vacsie, bradavka sa sanim (aj sanim cez klobucik) povytiahne… nic nie je stratene. Ak mas instagram, najdi si zatial profil vasa laktacna konzultantka a lipirea blog, najdes tam rozne dolezite informacie, aj o klobucikoch! Aj o tom ze nic nie je stratene a na vsetko je riesenie, hlavne sa neopustaj, nevzdavaj a nepodcenuj…
Lipirea ma aj video ako treba klobucik spravne nasadit na prsnik, nestaci ho len prilozit, treba ho vyvratit a nasadit akoby s podtlakom.
Okrem klobucikov mozes pouzivat aj odsavacku, tou sa tiez bradavka upravi.
Jeden postup je nasadit klobucik, chvilu dieta dojcit tak a potom, ked sa bradavka povytiahne klobucik odlozit a skusit dieta prilozis bez neho.
Druhy postup je pred dojcenim chvilu odsavat aby sa bradavka povytiahla a potom dieta prilozit.
Dolezite je ci mas makky dvorec, ak ano, plocha bradavka nie je (az taky) problem. Ak ho mas tvrdy, naliaty, aplikuj najprv kvetinkovu masaz a tak priloz dieta. Dolezite je ale aby si vedela ako dieta prilozit, odporucam vyskusat futbalovu polohu, dieta musi mat usta dokoran.. vsetko toto najdes ucelene na tom instagrame (pripadne aj na mamile).
A teraz sup sup najst a kontaktovat laktacnu konzultantku!

vikusjk
6. okt 2023

@reela Ja s klobucikom skusenost nemam, ale svagrina na nom odkojila svoju dceru do konca a nedala na ne dopustit.

anavixy
6. okt 2023

Citam, ze dieta je pod lampou, takze jednoznacne zacat odsavat, ked sa dieta neprisava efektivne, tak odsavacka je zaklad.
Tu si skus najst konzultantku podla svojho bydliska
https://institutdojcenia.eu/najst-laktacnu-konz...

saxana000
6. okt 2023

Tiez sme zacali s klobucikmi a po mesiaci ich uz vobec nebolo treba.babo narastie bude.silnejsie aj bradavky sa vyformuju.len pokracujte hlavne je ze vobec taha vobec nevadi ze dostava prve dni aj z flasky doma.to vyladite..zaobstaraj si este jeden dva pary na vymenu pre.pahsie umyvanie a vyvaranie budes mat stale pripravene ciste.. aj.odsavacka pomoze pri vytiahnuti mliecko kym je tak je dobre odsavaj a hlavne vela pi aby sa tvorilo..

beata_k
6. okt 2023

Mlieko sa mi rozbehlo aj ked som dojcila cez klobuciky. Ono sa ti tie bradavky ozaj najprv musia vytahat aby sa babatku dobre pilo. Teraz nie je cas na slzy a experimenty. Dolezite je aby sa ti rozbehlo mlieko. Potom doma v klude mozes skusat.

nevenka
6. okt 2023

@anavixy vdaka za Teba! Si uzasna.
Ja som dojcila 3 deti zo 4 najprv s klobucikom, ten sme odburali do cca 4-6 tyzdnov u kazdeho. Keby som dala na rady akoze laktacnych poradkyn, nekojila by som dlho. Moje deti sa nevedeli vobec prisat, otvorit velku pusinku.
Boli drobne s tzv. malou bradou, otvarali usta ako vtacatka zobacik. Kazde som dojcila cca do 20 mesiacov. Ale bol to boj, sama som na mnohe veci prisla. Pomohla mama a svokra, byvala novorodenecka sestricka. Bola zhrozena z pristupu niektorych sestriciek, ze za tie roky sa toho tolko zmenilo, nieco k lepsiemu, nieco k horsiemu.
V dobrom mi zavidela tie vykonne odsavacky.

adeladulova
6. okt 2023

Ja som s klobucikmi kojila do 1r4m bez hryzenia, bez zapalu, bez problemov 😊😊😊

sss777
6. okt 2023

@anavixy
Krásne si to napísala, toto by malo byť na nástenke v každej pôrodnici.

yanni
6. okt 2023

@nevenka aj aj tak. Starsia dcera bola slabucka, chuducka, nevladala tahat plus mam jednu bradavku "vcucnutu", nevedela ju vyatiahnut a ak ked som jeje rukou pomohla, nevedela ju drzat. Klobuciky zachranili kojene. Do 3. mesiacov zosilnela a kojila som ju dalej az takmer do 2 rokov bez klobucika. Klobucik mi poradili v nemocnici. Muz bol hned kupit v lekarni a uz to islo.

majkamasar
6. okt 2023

@reela ja som kojila na klobuciky do jedneho roka. A islo to super. Ani raz som nemala zpal. Takze urcite to funguje. Pri prvom babatku sa mi vobec nechcelo ani prisat. Pri druhom som ir rovno brala do porodnice aj klobuciky a fungovalo to ale ja som ich vobec nedavala dole pocas dojcenia.

svetlonos
6. okt 2023

Ahoj,
pekne ti zeny pisu, napisem ti aj ja. Prvy mal hned nejaky vyrus, takze atb cez infuzky, slaby, nevladala ťahať. Za dve hodiny vypil "az" 2 ml 🙈
Od tretieho dňa po porode som odsavala a kojila s klobucikmi. Za tyzden ma tocvytocilo a slo to bez klobúka.
Moja dula robila skolenie o dojceni sestram v porodnici. A povedalala - temu plochych bradaviek sjratim. Vyhrnula tricko bez podprdy aby ju vsetky sestry videki a vravi m:
" na tychto mojich plochych bradavkach som odkojila uspesne a dlhodobo 5 deti, ma niekto otazky"? 🤣 To mi o nej vravela jedna z tych sestier v pôrodnici.
Pri druhom podobny scenár, s binusim nastrihu uzdičy. Uz sme boli doma 2 dni, bol vecer a klobuka nikde. Tak som brala ako samozrejmost, ze maly nema na vyber. Proste musel a veruze aj pil super.
Neboj sa toho, prveho som riadne zacala kojit takmer az v 3 mesiaci a kojila ho 2 roky.
To zvladnes a kludne naksor aj s klobukmi

reela
autor
6. okt 2023

@anavixy
@vikusjk
@saxana000
@beata_k
@nevenka
@adeladulova
@yanni
@majkamasar
Dakujem velmi pekne za odpovede, zienky. Ukludnili ste ma. Teraz mam po uspesnom dojceni, kde som videla, ze mliecko realne ide z prs a baby je spokojne viacej, nez ked sme sa trapili bez klobucika. A citila som aj cez klobucik na bradavke tie tahy sanim (aj ked urcite menej nez bez klobucika), takze nejaka stimulacia tam je (co som sa hlavne bala, ze mi stopne mlieko kvoli neprisavaniu), ale ked ste tu spominali, ze ste dojcili tak dlho aj s klobucikom a este som si pomyslela, ze urcite vyuzijem tu pumpicku, alebo si len tak budem sama drazdit bradavky, tak sa mi nemusi zastavit mliecko, predsa len moja meta je odkojit aspon 3-6 mesiacov vlastnym mliekom a nie umelym, co by mohlo byt realne. Zas je asi jedno ako sa do baby dostane mliecko, hlavne, aby ho mal a nestradal. A to je najdolezitejsie.

nairia
7. okt 2023

mne klobuky zachranili kojenie. tiez som mala problem s plochymi bradavkami. absolutne ABSOLUTNE si nezlyhala a ano si to nesmies pripustat.
btw, klobuky som cca po mesiaci a pol prestala pouzivat. ono ked to babo trosku podrastie, zosilnie aj si zvyknu bradavky, pojde to lepsie. a keby si aj mala byt na klobukoch dlho- no a co??? ide o to, aby sa najedlo a je uplne jedno, ci z flase, klobuku, umelym, materskym.
potom neskor, ked uz budes doma, mozes si pred kojenim trosku nastimulovat bradavky, nech sa podvihnu, a skusat bez klobucika. drzim palce, vela zdravicka a pohody 🍀☀️🤞

majlo1234
7. okt 2023

Tiez som mala sekciu, tiez mam ploche bradavky a tiez ma v porodnici vystresovali. Ak je dvorec makky, nevadi plocha bradavka, napchas dietatu do ust skoro cely dvorec. Ako bude silniet, bude aj dojcenie jednoduchsie. Ale ak ti klobuciky dodavaju kludu, dojci s nimi

reela
autor
9. feb 2024

Píšem update, teraz ma malý 4,5 mesiaca, že ako to dopadlo:

Po príchode domov som si aj kúpila manuálnu pumpu a robili sme tak, že sa prisal cez klobúčik na jedno prso a ručne som si medzitým druhé odpumpovala a zvyšok mu dala fľašou. Samozrejme som zavolala cez program VŠZP aj laktačnej poradkyni ako som došla domov z pôrodnice a pomohla mi v tom, že ma ukľudnila, že robím dobre, hlavné je, že malý prospieva. Psychicky mi to dosť pomohlo.
Dlhodobo sa klobúčiky neosvedčili - sa strašne jedoval na klobúčik, lebo hltal pri ňom veľa vzduchu. Tak som mu odsávala s manuálnou pumpou každé 2-3 hodiny 24 hodín po 15 minút každé jedno prso 1,5 mesiaca, pričom som dokrmovala umelým, lebo malý bol dosť hladný a mal extrémny špurt rastový (za prvý mesiac vyrástol 6cm, druhý mesiac 6cm, tretí mesiac "už len" 4cm). Som mu nevedela pokryť dennú spotrebu vlastným mliečkom, mala som takú štatistiku, že asi 80% mal môjho a 20% umelého. Skúsili sme nutrilon, ale viacej mu vyhovoval hipp, tak sme ostali pri ňom. Tých 1,5 mesiacov bolo dosť náročných, lebo 30 minút pumpovania 8x denne, potom umývanie fľaše + pumpy a kŕmenie zaberalo extrémne veľa času. Tak som si kúpila elektrickú pumpu na obe prsia, pričom som pumpu držala rukami, neskôr som si kúpila podprsenku, ktorá pumpu drží za mňa. Skrátil sa tým čas, čo som strávila s odsávaním týmpádom a mala som voľné ruky, že som mohla robiť popri tom aj niečo iné. Ale bolo to dosť nepríjemné v tom, že keď som pumpovala, tak som nemohla nosiť malého na rukách, to bola, okrem času, ďalšia nevýhoda pumpovania.

Stále som nemala dosť mliečka pre jeho spotrebu (ako dvojtýždňový bol schopný vypiť za jedno sedenie 150ml...), tak som znova skúsila benedikt a seňovku 3x a viac denne po 2 kapsuly a zabralo - ďalšie 2 mesiace som ho nemusela prikrmovať hippom. Teraz má znova vyššiu spotrebu, tak dokrmujem, ale už cca len 5-10% jeho dennej spotreby.

Riešila som medzitým za ten prvý mesiac-dva aj mini mastitídu kvôli upchatým mliekovodom, ale vyriešilo sa to odsávaním, horúcou sprchou, a potom som si vytláčala ešte mlieko ručne po odsatí pumpou. Samozrejme boli aj pokusy dojčiť klasicky, ale neprisal sa, jedoval sa a ja som to popri baby blues sa rozhodla už nesíliť, keď som už mala iný systém.

2,5 mesiaca som pumpovala 8x denne, ale potom som si všimla hlbšie ranky na jednej bradavke, ktoré sa nezaceľovali kvôli častému pumpovaniu. Tak som znížila pumpovanie na 6x za deň a naštastie sa mi množstvo vypumpovaného mliečka neznížilo. Vypumpované mlieko ukladám do chladničky, a potom ho ohrievam cez avent ohrievač.

Malý dobre priberá, rastie ako z mliečka 🙂