Kojenie a cumlík

nanka3
15. sep 2014

Ahojte mamicky, mam na vas otazku, moja dcerka bude mat 5 tyzdnov, plne ju dojcim, samozrejme som si precitala vela clankov o dojceni...... kde je nazor na cumliky taky, ze dieta pri ich cucani vyuziva ine svaly ako pri papani z prsnika, co moze postupne viest ku zlemu prisavaniu na prsnik az nakoniec poklesne tvorba mlieka a dieta sa tak "samo" odstavi od dojcenia. Doteraz som cumlik nepouzivala, len vo velmi kritickych situaciach, ale zistujem, ze ten cumlim jej dost pomaha ukludnit sa... napriklad, ked vstane, napapa sa, zvykne byt tak 2-2.5 hodiny hore pocas ktorych mrnci, myslela som si, ze je hladna, preto som ju pocas tychto dvoch hodin davala na prsnik aj kazdych 20 minut.... ale dcerka nepila, mozno si sem-tam cucla, ale vacsinou sa len hrala s bradavkou, raz dnu, raz von... a takto dokola, a ked som si uz povedala, ze stacilo a odtiahla ju od prsnika, nastal strasny rev.... ten som vedela utisit len hojdanim na rukach, co je zatial mozne, kedze je este malicka, ale co potom ked bude mat 10kg?, tak to ju uz tazko budem takto hojdat, preto som jej skusila ponuknut cumlik a uzasne zabral, mala si podudlala a ukludnila sa. Takze chcem sa opytat mamiciek, ci ste svojim drobcom davali cumlik a ako dlho ste kojili? dakujem za vsetky nazory a odpovede 🙂

miku1
15. sep 2014

@nanka3 Ja som síce deťom cumlík nedávala, lebo ani jedna cumeľ nechceli, ale ak ho tvoja chce, tak jej ho dávaj. Osobne si nemyslím, že by kvôli cumlíku v budúcnosti odmietala prsník. Deti nie sú hlúpe a ona bude vedieť, že od mamky ide "dobrota", ktorú jej cumlík nedá 🙂 A čo sa týka kojenia, staršiu som kojila 17 mesiacov, a mladšiu kojím stále. Inak, teraz si spomínam, že mladšia mala pár dní, čo ju cumeľ bavil a potom už nie.

sarra01
15. sep 2014

ja cumliky pouzivam, prvu dcerku som kojila 14mesiacov a ziaden problem pri prisati alebo samoodstaveni od mlieka som nemala a teraz mam druhu dcerku, taktiez s cumlikom a kojim ju uz 7 mesiacov a bez problemov 🙂

pribinak
15. sep 2014

Dojčila som 15 mesiacov, krpec dostal dudel este v pôrodnici, nemali sme žiadny problem, vôbec žiadny, proste rozdiel je jasný, z dudla nic netečie, ale je s ním sranda

Krpec bol velmi ukricane a drazdive bábätko, ja som za existenciu dudlika vďačná, niekedy som ho dojčila pomaly cely den, ale to sa nedá a vtedy nastúpil dudlik 🙂))

nanka3
autor
15. sep 2014

super zienky, dakujem potesili ste ma 🙂, tiez myslim, ze ked z cumla nic netecie, tak by prsnik nemala odmietat, ved hlad je hlad 😉

sisulka7
15. sep 2014

Tiež som zástanca cumlíka, tiež sme sa dojčili 14 mesiacov a bez problemov. Ak ho chce je to pre maminku úžasná úlava a aj maminka má právo si odpočinúť.

liebling98
15. sep 2014

@nanka3 Ak vidíš, že malinká je s cumlíkom spokojná, kľudne jej ho daj bez výčitiek svedomia. Všetci moji boli/ sú dudlikový. Najstaršieho som dojčila 12 mesiacov, prostredného 14 mesiacov, najmladší má 7 mesiacov, stále je popri prikrmoch dojčený. Ako Ti napísala @miku1 detičky nie sú hlúpe, len malé. Oni veľmi dobre vedia rozlíšiť, že z prsníka sa papá, odtiaľ ide dobrota od maminky a dudlík je na hranie, keď maminka nemôže.

mariamaria88
15. sep 2014

Pripájam sa, malá ma 6 mesiacov, plne kojíme a dudlujeme o stošesť, nám pomáha cumel hlavne pri zaspávaní 🙂

leporeloo
15. sep 2014

@nanka3 zavisi to najma od toho kolko chces dojcit... dojcenie rok nie je dojcenie 2 roky atd.. ja by som osobne dietetku v sestonedeli cumel nedavala,musi mat aspon troska ustanovene dojcenie aby vedelo odlisovat a sat inak na cumliku inak na prsniku... z dlhodobeho hladiska to je riskantne takze este raz odpovedz si kolko chces dojcit...

szabina1984
15. sep 2014

Ahoj, kludne davaj cumlik.. syn ma 15 mesiacov, este stale kojim, ale má aj cumlik, aby nechcel byt stale na mne 😁

blacki
15. sep 2014

Ahoj, aj ja sa pripájam za cumlíkovanie... Tiež som kojila 15 mesiacov, od pôrodnice sme mali aj cumlík a nikdy nebol s ničím problém. Dieťa veľmi rýchlo zistí, z ktoré čo tečie. A keď má cumlík rado, nech si ho má, aspoň sa s čímsi zabaví... 😉 A ešte jedna vec - dnes sú cumlíky úžasné - ortodontické. Nedám na ne dopustiť, žiadne z detí, ktoré od rodiny po kamarátky poznám, nemá problém so zúbkami. Len jednu kamarátku mám, ktorej staršia dcerka nechcela cumlík a začala si cumľať palec. Dnes v 7-mich rokoch začína nosiť strojček, lebo si palcom vyhla všetky horné zuby a doktorka jej znadala, prečo jej nedávala cumeľ, že je to zdravšie, než riskovať cumľanie palca (ten nikdy neodrežieš tak, ako odložíš cumeľ 😒 ). A navyše má krivý a vyhlodaný prstík. Rozhodne cumeľ dávať, keď ho chce a moja kamarátka tvrdí - nasilu som ju mala preučiť z palca na cumlík!!! Teraz mi to bude vyčítať, hneď jako si to uvedomí 😠

moni73
15. sep 2014

od porodnice dudlik, kojena bez problemov 25 mesiacov 🙂

katrinka8
15. sep 2014

Dcérka mala cumlík od pôrodnice a dojčená bola bez týždňa 27 mesiacov - bez problémov. Synček má takmer 10 mesiacov a cumlík moc nechce, resp. má ho na hranie - ožúva na ňom tú rúčku, či ako sa to volá. Inak ho dudle len pri zaspávaní v kočíku alebo v aute - tiež pri zaspávaní, inak nie. Je dojčený, snáď potiahneme aspoň do tých 2 rokov ako s dcérkou.
Osobne si myslím, že cumlík je dobrý sluha, ale zlý pán. Pomôže, ak je nemožné bábu dať prsník (v kočíku či v aute za jazdy alebo počas vyšetrenia to asi nepôjde) alebo ak sa bábo potrebuje upokojiť či uspať saním, ktoré je však už naozaj veľmi dlhé (ak má napr. maminka doma staršie dieťatko, ktoré nemôže nechať samé dlho, kým uspí mladšie alebo iné pripady...). Nemyslím si, že apriori všetky deti sa hneď odstavia či odmietnu prsník kvôli používaniu cumlíka. Mimochodom, cumlík je aj jedna z prevencií pred SIDS.

zitaje
15. sep 2014

Dost zavisi aj od dietata, od jeho vrodeneho sacieho reflexu a o prisati. Ked ma dieta silny saci reflex a prisava sa k prsniku spravne, dala by som cumel. AK by bol s prisatim problem, radsej nie.
Ja mam tri deti, najstarsia cumel odmietala, dojcena bola 22mes.
Stredna dudlala od veku 5 dni, mala strasne silny saci reflex, ked jej tieklo mlieko, jedovala sa. Cumel bol nasa zachrana, i ked mne to dost liezlo na nervy, vecne sledovat, kde je cumel... Skoncila s cumlom aj s dojcenim naraz vo veku 2 a pol roka.
Treti mal cumel len do kocika a do autosedacky, ale okolo 7mes. ho zacal odmietat a odvtedy nechce, nema. Dojceny je samozrejme stale, kedze este nema ani rok.
Takze za mna cumel ano, ak je ozaj potrebny a bez neho to ide tazko, ale davat ho len na nevyhnutny cas a v jasne vyhradenych situaciach. Rozhodne nedopustit to, co obcas vidno, ze ide dieta dvoj-troj rocne po ulici a v puse cumel 🙄 to je podla mna hrozne. Cumel nie je modny doplnok ale pomocka na upokojenie drazdiveho dietata, ked nie je mozne ci vhodne dat prsnik.