Kojenie + dokrmovanie
Ahojte kočky,
prosím poraďte mi čo zlepšiť,prípadne kde robím chybu. Moja malá má dnes 7 dní. Kým som bola v nemocnici mliečko nám pekne stačilo,resp. stále sa mi pekne dotváralo,malá spinkávala 3-3,5hod. Odkedy sme doma, musím prikrmovať (Nutrilon) Pred kúpaním jej dám teda UM spinká asi tie 2,5 - 3hod. A potom celú noc sa mi mlieko pekne vytvorí- ked jej dám papať,tak tiež tak pekne vydrží spinkať -niekedy spinká až 4 hodinky. Ale potom počas dňa už nie :( To sme na UM :(
Režim máme taký že keď sa zobudí prebalím ju,dám napapat a potom spinká. Dávam jej občas aj čajík - trošinku ju ošidiť počas dňa,lebo cez deň mlieko naozaj nemám. Keď si ju priložím ťahá,potom na 15 zaspinká a zase je hore a plač.
Doobeda jej teda dávam ešte zo svojho ale musím teda z obocho prsníkov. Lebo z jedného jej nestačí. A tiež, teda napr. zobudí sa,prebalím ju, dám napapat, medzitým sa mi opäť napr. pokaká,takže ju znova musím prebaliť,ale potom opäť prstník.
Prosím poraďte ako docieliť aby som mala mlieko aj cez deň, Snažím sa jesť aj zápraškové polievky, pravidelne jesť, piť sladke vody, čaje na kojenie, mlieko.
A teda ešte dve otázky (prosím bez urážok):
manžel tvrdí, že všetky bábätka ktoré sú na UM sú túčnučké, je to pravda?
Ako to funguje potom, ked je bábätko na UM a chcela by som ísť niekam von s ňou alebo na návštevu, ako jej dám? keby som mala len svoje, vytiahnem a hotovo, ale takto neviem, ked papame každé 2,5 - 3 hod
baby ktoré prikrmujete UM aké dávate?lebo ja som doteraz len kojila, ale mám nejakú krízu mliečkovú a chcela som ju prikrmiť a Nutrilon ani Hipp mi vôbec neche. skúšla som aj z flašky aj z cievky a nechce 😒
Ja odporucam len prikladat a prikladat.My sme sa do5mes.kojili cez de kazdu hodinu.Bolo to na nervy ale vydrzAli sme 1èmez.a.urcite by sme aj dlhsie ale ja som chcela uz prestat.A urcite nedat flasu,moze byt koniec kojeniu velmi skoro. Nebude chciet tahat prsnik lebo z flase nej pojde lahsie.Tiez mam pocit ze deti na um su nejake vacsie ald len docasne
no malinká má 2 mesiace a reaguje na tok mlieka, totiž mala som ho habadej a asi pred 2 týždnami som bola aj chora a nerobila som s prsníkmi - mala som viac mlieka malá sa napapala len z jedného a mala dosť a v tom druhom to dlho stálo a aj cez noc..a zrazu mi začala plakať pri kojení a odmietať, som nevedela čo sa deje..celé dni plakala a ja som nevedela prečo,"ved je napapaná" a ona nebola,lebo si cucla len trochu a potoms a jedovala.proste sa prestalo toľko tvoriť ako bola zvyknutá. a večer ich mám úplne vyžmykané, a nedokážem si toľko odsať aby som jej nazbierala na večeru a zmrazené sa už minulo,tak preto som skúšala umelé - ale chcela som iba dočasne. ale už som mala včera laktačnu nasadili sme bylinky, cievku tak dúfam že sa malinká umúdri.. 😒 som dosť z toho nešťastná,lebo sa nechcem vzdať kojenia a urobím všetko čo sa bude dať.len už to je niekedy dosť na psychiku ked reve a neche sa prisať..
@galaxy k tomu ze sa dobre vyspí lebo ťa bude cítiť a bude mať silu ťahať z prsníka a nebude na ňom spať. „Kojenec na biologické úrovni očekává neustálý tělesný kontakt a stejnou péči, jaké se dostávalo kojencům před miliony let, kdy se jejich potřeby utvářely. Ale v některých kulturách, jako jsou industrializované země Evropy a Severní Ameriky, rodiče volí daleko volnější vztah k miminkům. Ukládají je do postýlky a do autosedačky místo toho, aby je nosili pořád s sebou, krmí je podle daného harmonogramu, místo kojení na přání, a na nepohodlí miminka nereagují tak rychle. Tento styl garantuje rodičům jistou svobodu, ale vybírá si svou cenu- plačící miminko, které není biologicky přizpůsobeno kulturním změnám.“
@adelusa si ju nekojila ked si bola chora? Mala si lebo by si jej dávala protilátky v prípade ze by ochorela a hlavne si si spravila výpadok stimulácie mlieka. Núkaj ju čím viac prsníkom. Otáčaj ju z prsníka na prsník pri jednom kojení aj viac krát. Budeš to musieť vydržať lebo čím častejšie bude na prsníku tým skor sa ti vráti mlieko do 3 dní by sa malo mliečko naliať zas v plnej sile. Drží silno palce. Verím že sa to podari 🙂 fľašu by som nedávala. Ani sama ju nechce tak by som ju nenútila.
ale kojila,len mám pociť že ako som mala teplotu a aj to neodsavanie nadbytku mliečka mi znížilo laktáciu...hej dnes som už začala stále prikladať,lebo ked som tak robila doteraz tak ma svokra zmiatla, že čo to je aké jedenie (lebo ona nekojila a dávala flašu) že by sa mala najesť raz a poriadne 😖
@galaxy dieta bude ovela kludnejsie, aj si pospinka dlhsie, nasa mala aj 3 hodky 🙂 okrem toho ze si mozes nakupit, alebo upratat ci navarit, mozes si aj oddychnut sadnut, dokonca mozez priamo v satke dojcit 🙂 my sme museli len chodit 🙂 🙂 , dieta citi teba, tvoju vonu, tlkot srdca, peristaltiku presne tak ako ked bolo este v brusku 🙂 skus si ju najskor pozicat ci sa ujme satka ak mas taku moznost lebo kvalitna je okolo 100€ na youtube najdes vsetky uvazy ako spravne viazat naviac sa tym podporuje spravny vyvoj klbikov lebo dieta ma nohy pekne nasiroko 🙂
@adelusa no to je tak ked zena co nekojila radi. Svokru počúvaj jedným uchom dnu a druhým von 😀 možno aj malá bola trošíčku chorá a menej pila len to na nej nebolo vidno lebo si jej dávala protilátky a tým pomáhala chorobu prekonať. Neboj mliečko nabehne len koj ako ti tu radia . stále keď prejavý záujem koj, túl si ju a ovoniavaj jej hlavičku lebo to napomáha tvorbe oxytocínu tiež 🙂 a keď budeš mať otázku kľudne mi napíš 🙂 inak máme rovnako staré dcérky moja je 10.7 🙂 držte sa a dlho dlho sa kojte 🙂
@adelusa bez urazky ale svokra sa do toho lautr rozumie, tak nech ti aspon neradi zle, keby si videla nase jedenia clovek bysi pomyslel ze dieta je nonstop hladne rucala furt jak pavian a pritom priberala kilecko mesacne 🙂 hlavne sa drz rad laktacnej poradkyne a svojho zdraveho usudku a srdca 🙂
@adelusa ahoj Adelka 🙂 mne moja malá plakala deň noc asi do pol roka 😕 z pôrodnice som prišla s fľašou, malá sa už nechcela ani prisať a už som to asi písala že prvé týždne som len ležala v posteli s malou na prse. Kontakt koža na kožu, nosila som ju, spali sme spolu v posteli. Po pár týždňoch som UM úplne vylúčila a dojčím dodnes. Tie prsia už nie sú také naliate keď "vedia" aký je dopyt. Je tam presne toľko koľko malá potrebuje. A čo sa tých rečí o jedení týka to si nevšímaj. Celá generácia mojej mamy a tvojej svokry dávala fľašu tak ho.no vedia o dojčení. Je to boj s veternými mlynmi 🙄 🙄 🙄 Zabudni na 3 hodinové pauzy medzi dojčením ale to ti asi laktačná povedala. Mne tiež veľmi pomohla 🙂 Držím palce aby sa ti podarilo bez problémov pokračovať, lebo je to nielen najlepšie pre deti, ale aj strašne pohodlné pre mamičku 😉
Mne sa osvedčila "papkacia hodinka". Dám napapať a počas tej hodinky, ak potrebuje, prikŕmim. A potom už nechám tak, aspoň 2 hodinky, nech sa má mlieko čas tvoriť. Keď sa mi zdalo, že má malo mliečka, tak som na prsníku nechala aj 1 a pol hodiny a mliečko sa dotvorilo. Ideálne je mať papkaciu hodinku a potom 3, 4 hodinky kľud. Väčšinou ženy nemajú malo mlieka, len zlý systém, systém proti mlieku. Nedávať 10 raz do dňa papať, menej krát, ale poriadne. Venovať sa jednému kojeniu toľko, koľko je treba. Keď je systém narušený a tým aj mliečko, treba sa poriadne papaniu povenovať a potom nechať prsníky nech tvoria mliečko, nechať ich tak. Keď je dieťa veľmi nepokojné, vydržať čo najdlhšie sa dá a samozrejme mu treba zase dat, keď potrebuje tak aj 1 a pol hodiny a potom už dosť. Intervaly sa začnú predlžovať a dieťa z minút na hodiny a dieťa si aj konečne predĺži aj spánok. Hladné dieťa nezaspí. Treba mu napraviť systém v kojení.Ideálne je papať poriadne a nárazovo. Keď sa mlieko rozdeľuje na menšie dávky, dieťa nedokáže dobre spinkať, nie je dosť pokojné. Uživí sa a narastie, ale mohlo by sa mať lepšie, aj mamička. Ak sa pridáva umelé mlieko, je to ťažšie, ale pokiaľ sa nekŕmi moc, stojí za to to skúšať, znížiť um a kojiť najskôr.
Ideálne by tiež bolo, kŕmiť vždy len z jedného prsníka, aby sa konečne lepšie vyprázdnil a konečne lepšie naplnil. Mlieka má matka vždy dosť, len si neverí a kazí si mliečny systém. Pri takom polročnom dieťati mne napr. pomohlo kojenie z jedného pár minút a o pol hodinu zase z toho istého a potom som ho nechala tak. Akurát mi na prsníku potom ešte zaspinká, ale to si dá len trošku. Prsník sa najlepšie vyprázdni, keď sa dosiahne, že je naplnenejsi. Dieťa viacej mlieka vypapá, keď ho tam má omnoho viac. Takže VENOVAŤ sa kojeniu a nechať kľud. A ešte mi veľmi pomohlo kocikovanie, aby sa vytvoril ten POTREBNÝ ODSTUP. Prajem mamičkám nech ste šťastné kojace a spokojné bábätká.

@galaxy s tou satkou plne suhlasim, my sme satkovali do pol roka intezivne, aj teraz satkujeme, je to natocnejsie lebo si velmi neoddychnes ale ak budes trpezliva a vydrzis tak sa ti to neskor v dobrom 100 nasobne vrati 🙂