Kojenie je utrpením
Ahojte 🙂 Hľadám nejakú podporu v tomto . Pred mesiacom som porodila dcérku . Som z nej šťastná a ľúbim ju celým srdcom ale kojenie je pre mna nočnou morou . Je veľmi dobrá až na večerné plakania podľa mna má mierny reflux . Ale kojenie je hrôza už od narodenia . Robila som všetko pre to aby som to napravila . Dokonca tu bola aj laktačná pozrela sa uzdicka prisatie . Ale kojenie je stále hrôza . Už v pôrodnici som mala poranené bradavky ale doma mi ich tak tým tlakom vytiahla že mi chyba na oboch kus koze . Keď mám kojiť plačem s ňou . Už som mala raz aj zápal prsníka z toho keďže na bradavkach je to otvorená rana . Mlieka mám ako tak ale večer musím dokrmovat a to sa teším keď robím mlieko do fľašky že si tie bradavky aspoň na chvíľku oddýchnu . Do masticiek som dala snáď už 100€ vyskúšala som naozaj všetko ale keďže si stále tie bradavky namáhané tak sa to nehojí ani troska . Všade vravia a píšu ako je kojenie dôležité lenže ja pri tom zažívam len stres a bolesť a len plačem už mesiac kvôli tomu kojeniu . Viem že je to najlepšie čo môžem pre ňu dať ale ja pri tom trpim . Manžel mi vraví nech ju dám na umelé lenže ja to robím pre ňu keďže a čakám aby to mlieko odišlo samo aby som nemala výčitky že pre svoje dobro som ju odstavila .
@luss121 nečítala som všetky komenty, náplaste Multi-mam compresses si skúšala?
Mňa zachránili, žiadne iné maste ani vetranie ani nič nepomáhalo, mala som krvavé rany, jediná záchrana bola zalepit týmto 😓 ale teda treba aj dočasne nekojiť kým sa všetko nezahojí, hlavne keď je krv, to nemôžu piť...
Dieťa potrebuje spokojnú matku, určite sa netráp, nech to dopadne akokoľvek.
@luss121 skúsila by som ešte raz tu LP nech pozrie tie uzdicky mohlo to byť zle nastrihnute alebo to mohoobaj zarast( ak ešte chces pokračovať v dojčení). Dúfam že ti to pomôže, pre mňa to bol čistý zázrak 🙂
@luss121 je mi ľúto, že to zašlo tak ďaleko. Bolesť pri kojení je znakom, že niečo nie je v poriadku a treba to riešiť a nie iba vydržať. Po mesiaci to musí byť fakt v hroznom stave.
Teraz už len počúvni doktorku, aj svokre to oplieskaj, že doktorka tak povedala.
Bábätko bude minimálne kým si nedáš bradavky do poriadku na UM a potom je to Tvojom zvážení, či budeš bojovať za dojčenie alebo nie.
Ak si rozhodnutá seknúť kojenie, žiadaj si niečo na ukončenie laktacie, aby si nemusela riešiť ešte aj nadbytok mlieka a s tým spojené ďalšie komplikácie.
Ak chceš ďalej po vyliečení dojčiť, potrebuješ udržať tvorbu mlieka.... ručným odstriekaním mlieka.
Osobne si myslím, že keď si vydržala mesiac dojčiť v takýchto podmienkach, že Ty už zvládneš úplne všetko...aj tých pár dní ručného odstriekavania navyše a odmenou Ti bude dojčenie bez bolesti.
Drž sa.
Skus skupinu laktacna poradna
@zltalienka ďakujem veľmi pekne za podporu . Smutne že cudzie ženy má podporia viac ako niekto blízky . Zatiaľ tento víkend nebudem kojiť a budem si to liečiť a ručne odstriekavat a uvidím či budem v dojčení pokračovať . Spôsobilo mi to len stres smútok a plač a mala je zo mna len nervózna a plače tiež . A to keď ju vidím plakať mi trhá srdce . Keďže jej by som naozaj dala prvé posledné
@luss121 aj mne v začiatkoch pomohli cudzí.
Samozrejme že malá z Teba cíti, že Ty trpíš keď ona papá. Aj ona bude spokojnejšia, keď bude mama zdravá.
@luss121 ja som potom tretia 😂😂 len ja som to riesila s laktacnou. Už musíš zvážiť ty čo je najlepšie. Ja som si povedala že to ešte skúsim a ak to.nezaberie končím ale chvalabohu prekonala som to obdobie. A u nás bol problem tak ako som vyššie písala že som ho zle prikladáme. Väčšinou je toto problém zle prisatie
@luss121 pri týchto riadkoch som sa vrátila v čase. V pôrodnici mi dcéra bradavky "načala" lebo podľa sestričiek bola prisatá pekne..nebola. Doma to pokračovalo a spolu s odsávačkou, ktorá mi mala pomôcť aby si bradavky oddýchli, mi vznikli takisto obrovské rany na oboch prsiach.. natierala som všetkým čo sa odporúčalo a čo iným pomohlo - mne nie.. mlieko tieklo, takže na vzduchu iba chvíľu po vycicaní, a presne aj prúdiaci vzduch okolo bol na nevydržanie .. podprsenka aj vložky sa lepili vždy som si len strhla chrastu, ranu si obnovila. Tak ako píšeš, pred kojením stres ako to bude bolieť, počas kojenia pekelná bolesť a v hlave myšlienky "ako toto môže byť tá najkrajšia chvíľa pre matku a ako si to treba užívať".. krv po každom kojení, vo vygrcnutom mlieku tiež krv. Trápili sme sa vyše 2 mesiacov, laktačna poradkyňa 3x u mňa doma, viackrát konzult.po telefóne. Za ten čas som mala asi aj 10x (každých 7-10dní, celkom pravidelne to bolo) zápal prsa, teploty 39, kojenie v noci so zimnicou, 2x z toho som brala aj antibiotika..okolie tiež radilo nech sa na to vykašlem, že ten stres a trápenie nie je dobré ani pre jednu z nás.. viackrát som bola rozhodnutá to ukončiť, potom prišiel jeden lepší deň a bolo to opäť pase a znovu sme sa trápili..
Čo bol ten zázrak, ktorý mi pomohol? Neviem. Spolu s laktačnou poradkyňou sme vyšperkovali prisatie a bolesť bola len sekundová záležitosť v momente priloženia bábätka takže zaťaté zuby a potom to naozaj už nebolelo.. no a hojenie bolo ešte tak na 4-5 týždňov.. 3 týždne som natierala zarábanou mastičkou antibiotika, antimykotika, kortikoid potom už len nechala dohojiť, občas bepanten. Používala som také krytky do podprsenky, ktoré zberali mlieko ale mali zhora otvory, takže bolo aj vetranie aj mastička mohla pôsobiť.. tie ja osobne považujem za vec, ktorá určite veeeeľmi pomohla. Prisatie je však základ.. aj dokonalé pristatie ak je rana zabolí, lebo ten kontakt tam je ale zvyšok už bolieť naozaj nemá. Ak áno, niečo je ešte zle. Takže ja som si kojenie začala užívať po vyše 3 mesiacoch.
Držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek.. chcela som ťa len podporiť, že nie si určite sama, a že sa to dá. Ale ak sa aj rozhodneš to ukončiť nič si nevyčítaj, skúsila si a urobila pre záchranu dojčenia všetko čo bolo v tvojich silách. Veľa síl.
@luss121 moja zlatá, to je ozaj hrozne. Ja si neviem predstaviť že mi na bradavke chýba kus kože,.veď to ma boli aj za teba. Na svokru sa.vykasli, kojenie takto bolieť jednoznacne nema. Skús si to preliečiť, uvidíš či sa ku kojeniu vrátiš, ja by som už na to nemala odvahu. A nemaj výčitky, aj tak si vydržala podľa mňa viac, ako by boli iné ženy ochotné vydrzat. Držím palce 😊
@luss121 Sú úžasná, že si to dala, klobúk dole pred tebou. Svedomie môžeš mať čisté. Úplne. Ani tretinu z toho, čo si opísala, som ja osobne nedala. A zabite ma, ani by som nedala ani pri ďalšom dieťati. Nezabudni milá autorka, že aj TY si dôležitá, aj tvoje zdravie a pohoda.
och, to sa az zle cita :-/ hlavne to mlieko nedavaj malej teraz, hoci odstriekane kedze mas taku infekciu. Odstriekaj si len tak, aby sa ti ulavilo od naliatych prsnikov a nechaj tak. Malej daj UM, v takom stave kojit nemoze mat absolutne ziadny prinos ani pre dcerku (az mi zle zostalo, ze zlaty sfafylokok).
Drz sa, snad ti da svokra pokoj, ak ti neda treba sa naucit byt asertivna.
@luss121 neboj nie si jedina. Kojenie nie je take ako vidis v casopisoch, a na reklame. A hlevne prve dva mesiace (tolko u mna trvala bolest). Mam 3 deti, a pri vsetkych troch som mala poranene bradavky. Pri prvom som to vzdala na 10 den... nezvladla som psychicky, a jednoducho raz v noci som sa nedokazala prinutit mu dat prsnik. Revali sme obaja, a manzel utekal do lekarne kupit flasu a mlieko. Strach ma premohol. Pri druhom bolest trvala 5 tyzdnov, ale vydrzala som a dojcila som do 2,5 r. A pri tretom bolest 8 tyzdnov a dojceny bol 2 r. Vzdy je dolezitejsie aby mama bola dobre a spokojna, a babo bude dobre ked ma plne brusko.
@martinastef ako keby svoj príbeh čítam taktiež zápaly pŕs a nemôžem chodiť voľne lebo mlieko kvapka jedna radosť aj napriek tomu že ho nemám až tak veľa . Tie zberače tiež mám a nosím ich lebo to jedine môžem keď sa mi tá bradavka zachytí o tričko koniec neskutočná bolesť . A všade je hnis akurát som bola na koznom tak to vyzerá na zlatého stafylokoka . Aj s tou mastickou som si natierala čo mi laktačná doniesla ale žiadna zmena. Asi už len antibiotiká pomôžu .
@oblecenie99 ďakujem ❤️ Ďakujem že má tu podporujete lebo nemám nikoho kto by má tak pochopil . Jedine muž ale ten je ďaleko . Včera mu bolo strašne ľúto keď som povedala že by som malu viac ľubila kebyže ju nekojim . Pretože ona nevie akú bolesť mi spôsobuje ale ja to viem 😔
@comika ja som si ani tehotná nemyslela že to bude taký problém ale teraz už viem . Nakoniec je to očividne zlatý stafylokok a budem musieť kojenie na chvíľu prerušiť či sa ku nemu vrátim uvidím . Aj som si poplakala aj teraz s ňou keď plakala že je hladná a ja som jej robila umelé ale keď ju vidím ako kľudne teraz spi je mi lepšie
@luss121 este ti chcem napisat, ze naozaj sa netrap psychicky pre to. Ja som pri starsej dcera mala silnu kvasinkovu infekciu na prsiach, nikto nevedel co mi je, bolest tak sialena ze by som radsej rodila kazdy den. Az jedna dermatologicka mi pomohla, zobrala stery, nasadila liecbu, prikazala kojit max. 5 min z jedneho prsnika. Z infekcie som sa vyliecila, dokonca som bola darkynou MM na oddeleni patologickych novorodencov na Kramaroch. Ale keby mam znova sa rozhodnut, tak uz by som netlacila na to kojenie tak (bola som opantana laktacnym vymielanim), dala by som UM bez vycitiek.
Pri druhej dcere sa situacia opakovala, tam to bolo este horsie lebo mi nadurch prehryzla do polovice bradavku. Mala som z toho take stresy, ze mlieka som mala len tak-tak. Tiez spatne lutujem, ze som sa na to nevykaslala, kojenie je precenovane. No co uz, cas sa vratit neda, nejako sme to prezili a je to za nami, ale nespominam na to obdobie rada.
Drz sa, nech sa z toho vyliecis coskoro <3
@luss121 aj ja som plakavala pri kojeni, mala som neskutočne dohryzene bradavky, kupovala drahé masticky až som natrafila na jednu slečnu farmaceutku v jednej lekárni a sama mi povedala ze tie drahé masticky nepomáhajú, že aby som si kúpila nachikovu masť (vyšla ma necelé 3 eura) a do týždňa som mala bradavky zahojene a kojila do syncekovych 2 rokov ❤️
Prestan sa prosim trapit a tryznit. Ak je kojenie utrpenie, tak ho netreba praktizovat. Niektore zeny su sado maso a v utrpeni sa vyzivaju, ty nie. Nerob si to. Jedine co dosiahnes bude nervozne dieta, pretoze matka je na prasky. Prejdi hned teraz na umele. Mlieko odide samo za par dni. Fakt ta prosim, nevyrabaj si traumu kde nie je nevyhnutna
@luss121 Mala som podobny problem pri všetkých 3 detoch. S prvym som to psychicky a fyzicky vydrzala 2 tyzdne potom som musela davat aj umele mlieko. Ukoncila som dojcenie a odsavala som no to stacilo tak na 2 krmenia. Zvysok urobilo umele mlieko. Odsavanie som stopla v 8 mesiacoch ked som brala atb a mlieko sa mi same stratilo.
Pri druhej som bola vybavena odsavackou rovno v porodnici. Mala sa pekne rozjedla a co nezjedla tak som odsavala. Bolest a krvacajuce bradavky ma donutili opat to vzdat po 3 tyzdnoch a do 13 mesiacov som len odsavala elektrickou odsavackou. Bola to drina ako fyzicka tak psychicka, ale krpana umele mlieko nepoznala. A najmensi sa prisal v porodnici raz odmietol mi 10minut pustit bradavku a to co narobil sa mi hojilo tyzden. Vytiahla som odsavacku a na tajnasa odsavala. Mlieko sa pekne rozbehlo a maly jedol ako divy. Takisto som odsavala do 13mesiacov a tiez to bolo na gulku hlavne prvé mesiace pri 3 detoch ale zvladli sme. V kazdom pripade ak to boli a urobila si maximum pre to, aby to bolo pre Teba komfortne, tak by som to ukoncila. Trapis seba a prenasas svoju frustraciu a bolest nevedomky aj na dieta. Drzim palce😉

@igiana akurát som prišla z kožného tak to vyzerá na stafylokoka doktorka bola zhrozená že to mám katastrofálne . Sama mi povedala že si nevie predstaviť akú bolesť musím zažívať