icon

Má kojenie dvojročného dieťaťa zmysel?

kulumulu123
1. feb 2017

Ahojte making chcela by som sa opytat Na gas na,or co sa tyka kojenia... Drobec ma dva rocky stale sa kojime am ked prevadzke uz iba vecer PRI zaspavani inak Papa vsetky doteraz sme neboli ani raz chori an napriek detkemu kolektivu co ja osobne pripisujem prave kojeniu ale ked to spomeniem lekarke takmer kazda skonstatuje ze take believe decko sa predsa nekoji a ked mam dat mliko z class Len nevie ake CI to umele alebo kravske ktorom nutricna hodnota me nula nakolko okolo mlieka ani nepreslo kedze ani Len neskysne ako mlieko tak maximalne zosmradne.... preco ked sa matka snazi dat svojmu dietatu to najlepsie je vacsinou povazovana prinajmensom za divnu ak his rovno uchylnu??

Strana
z6
kulumulu123
autor
1. feb 2017

Ospravedl.sa za chyby ale pisem zo zahranic mobilu a obcas mi text preklada do anglictiny

dominika6
1. feb 2017

@kulumulu123
kojenie v takom veku je už odla mňa zbytočné,nič s tým neublížiš ale už nič ani neziskaš,hoci sa teraz do mna pustia iné matky..
je to u dieťaťa už len zvyk,alebo vaše osobné puto..
stravovať by sa malo normálne a živiny mu dáš aj v inej strave,niesú iba v mlieku

lorela
1. feb 2017

@kulumulu123 Súhlasím s príspevkom vyššie, to len vo fanatickom občianskom združení hlásajú dojčenie do 4 - 6 rokov. Mnoho pediatrov a odborníkov v tejto a príbuzných oblastiach sa vyjadruje a vyjadrilo, že po jednom roku veku dieťatka dojčenie stráca svoj význam (samozrejme s výnimkou krajín 3. sveta, na ktoré sú predovšetkým zamerané odporúčania WHO).

evittam
1. feb 2017

@kulumulu123 Súhlasím s tým čo je tu už napísané. Dojčenie v tomto veku nemá už žiadny význam - či už ako strava, výživová hodnota alebo neviem čo...(na "rýpačské dovetky" od dojčomatiek nie som zvedavá). Kľudne môžeš dávať aj kravské mlieko - plnotučné alebo ak máš možnosť priamo od kravy - to treba prevariť. Ale ak mlieko nechce - nič sa nedeje, treba mu dávať iné mliečne výrobky.
Čo sa týka toho, že tvoje dieťa je zdravé - to nemá nič spoločné s dojčením. Obe moje deti boli dojčené do 10.mesiaca - syn bol naposledy chorý keď mal pol roka, dcérka ešte vôbec.....Všetko záleží len a len od imunity - ku ktorej môže dojčenie prispieť ale aj nemusí - poznám dojčené -dlhodobo dojčené deti, ktoré sú neustále nejak choré....😉
No a samozrejme záleží hlavne na tebe ako sa rozhodneš - tu ti môžeme poskytnúť len naše názory a skúsenosti.😉

tarvika
1. feb 2017

nech si kazdy robi ako chce, kto chce dojcit nech dojci, kto nechce, nech nedojci. zi a nechaj zit. 🙂

lorela
1. feb 2017

@tarvika To je tiež fakt 🙂.

maxiva
1. feb 2017

Cakam kedy sa tu zacne hadka😉😂tato tema je totiz na mk ako rozbuska😆moj nazor je ze po druhom roku je kojenie uz zbytocne....

neznamag
1. feb 2017

tak ako aj baby predo mnou, myslím, že fakt dojčenie po roku je zbytočné, sama som napríklad nedojčila skoro vôbec, prvé 2 mesiace 1x denne mali baby moje mliečko a toť vsjo. A tiež nie sme zatiaľ skoro vôbec choré a chodíme do jasličiek (musím poklopať).

erickatt
1. feb 2017

@kulumulu123 ale ten krásny blizky, pocit, je len vas a uplne najblizsii. Este pockaj do jari.

meluela
1. feb 2017

@kulumulu123 ak potrebujes odstavit hoci aj kvoli tvojmu pohodliu, v tom veku uz nic nepokazis a bude to uplne v pohode. Ak chces dalej kojit, je to tvoja vec a babatko bude len rado. A mas divne lekarky, mna vsetci lekari ktorych som stretla chvalili, jediny kto s tym mal problem bola moja mama 😀

lucyliu
1. feb 2017

jasne, ze ma vyznam, pre dieta a aj pre teba (ako prevencia rakoviny prsnika a vajecnikov), teraz v Lancet vysla seria clankov tykajuca sa dojcenia, tak si pozri, su to zaujimave veci 😉
@kulumulu123

zooeynka
1. feb 2017

Dojci dokedy to vyhovuje tebe...co ta po ostatnych - nazory sa tu budu lisit pretoze kazdej vyhovuje nieco ine. Lahka matematika - dojci dokedy mas z toho dobry pocit, ak sa ti zda ze je to pre teba a dieta vhodne tak neber do uvahy nazory inych - ani pediatrov. Problem vyrieseny ;)

michaelkanr
1. feb 2017

Podla mna zmysel ma a ak s tym nemas problem, tak naco by si odstavovala🙂 ked sa dieta koji uz len vecer, tak to pravdepodobne skonci o chvilu same. Nerozumiem tej logike odstavit a potom dieta nalievat vecer sunarom ci prevarenym kravskym, pripadne ucit na flasu v dvoch rokoch...uzivaj si bezstarostne kojenie a vyhody ktore ti prinasa🙂 rozhodnut sa ale musis tak, ako to citis ty a nie ako ti povedia ini, lebo je to len o vas dvoch🙂

anjelicek26
1. feb 2017

@kulumulu123 ja malu este kojim, je to prakticke jednoducho ziadne tyrady okolo toho nerobi ani pri tom nezaspava, ale v noci sa este raz budi a rano nemusime letiet k stolu ranajkovat 😂 Cez den samozrejme normalne pije a papa. Este cakame posledne tri zuby, co jej chybaju do plneho chrupu a koncime my s tym... ono je to v prirode dobre vymyslene, prerazi posledny zub a dieta je schopne plnnej bezmliecnej prevadzky 😘 Pre mna je to momentalne aj tak uz skor o tom, udrzat si moje malicke babo trochu dlhsie, hovorim uprimne... viem, ze to uz moc nepotrebuje...

mmmj
1. feb 2017

jasne, ze ma zmysel, Urcite je materske mlieko neporovnatelne zdravise ako umele, a dojcenie nie je iba o piti mlieka, je aj o budovani vztahu medzi mamou a dietatom.
Akoze je to uplne v pohode, nepripadaj si divne.

evittam
1. feb 2017

@mmmj Takže žena, ktorá nemôže dojčiť vlastne nebuduje žiadny vzťah s dieťaťom a ani ho nemá......- a už je to tu...😂
@maxiva

domak2
1. feb 2017

@evittam a co ju chytas za slovicka, povedala nieco take? Alebo si len musite najst nieco na zosmienenie dlhsie dojciacich matiek?

Tak isto detom netreba UM, kravske, cumle a kopu inych veci, ale ked to obom vyhovuje co je na tom ? Ved kto nechce nedojci, kto chce dojci.

evittam
1. feb 2017

@domak2 Ale veď ja nič také nepíšem - nech si každá dojčí koľko chce. Nikoho nezosmiešňujem a ani to nemám za potrebu! Len nemám rada reči tohto typu - ako sú nedojčené deti "chúdiatka" lebo nemajú "cecek" a matka si ich vlastne ani kvôli tomu neprivinie a neviem čo ....- čo je pekná hlúposť. Nemám rada tieto "ťahačky", že matky, ktoré dojčia sú tie naj a tie ostatné sú pomaly "odpad" lebo to nerobia - to je všetko.

anjelicek26
1. feb 2017

@evittam jejda no... rovnako ako to, co si napisala vyssie neplati, rovnako neplati, ze vsetky dlho dojciace matky su uchylne boh vie co... proste keby sa ludia starali menej druhym ludom do vychovy, stravovania a vseobecne zivota bol by svet uplne krasne miesto...

domak2
1. feb 2017

@evittam ved ale pisala nieco take? Ja zas nemam rada reci, ze po roku je zrazu mlieko voda a kojofilky sa pri tom ukajaju.

mmmj
1. feb 2017

@evittam joj ako radi niektore hladate zmysel, ktory tam nie je. Ze sa vam chce hadat. Mamicka sa pytala a ja som jej odpovedala. Budovanie vztahu je pridana hodnota k nevycislitelnej hodnote materskeho mlieka.

evittam
1. feb 2017

@anjelicek26 Ale ja sa nikomu do ničoho nestarám - prečítaj si lepšie môj prvý príspevok. Je mi to úplne jedno kto koľko dojčí - len nech nikto "nedegraduje" tie čo nedojčia neviem do kedy - pochopili sme sa?! Či som zase niekomu "stúpila na otlak?!
@domak2 Nie, po roku nie je mlieko voda - ale nie je už vôbec potrebné - môj názor - aby si to zase nepochopila zle. A ešte raz - je mi ukradnuté kto koľko dojčí a či ho to baví, či je to "dojčofilka" (ako píšeš ty) alebo nie - fakt mi je to úprimne jedno. Ale nemám rada reči fanatičiek typu ako prichádza nedojčené dieťa o blízkosť matky a podobné hlúposti.
A neviem prečo sa ty vlastne ozývaš - tebe som vôbec nič nepísala. Ale nevadí. Diskusia je diskusia.

evittam
1. feb 2017

@mmmj No, ja nikde nič nehľadám - ty si to napísala tak - a nielen raz - že proste ten vzťah sa nebuduje pokiaľ sa dieťa nedojčí - čo nie je pravda.

domak2
1. feb 2017

@evittam ved ani @mmmj ti nic nepisala a reagovala si na nu 😅 ako pises je to diskusia. S tym mliekom po roku by som suhlasila ak sa bavime o akomkolvek mlieku

alexandraalexandrova
1. feb 2017

@kulumulu123 rob ako citis. Kasli na to co ti hovori doktorka, svokra, suseda. ak ty mas pocit ze tvoje dietako este MM potrebuje a tebe kojenie tiez neprekaza, kludne pokracujete dalej. Ja som kojila maleho skoro do jeho 5 rokov, odstavil sa sam, ked uz mal pocit ze to dalej nepotrebuje, v dvoch rokoch to este potreboval a velmi. Urcite sa nenechaj ovplyvnit nazormi s ktorymi nie si stotoznena, rob to tak ako to vyhovuje tebe a drobcovi...

anjelicek26
1. feb 2017

@evittam no mne nie 😘 Len proste toto je tema kde strasne vela faktorov a moznosti matky/dietata spolu suvisia a fakt do toho clovek nevidi tak objektivna rada je vzdy aj tak... len ta, ktoru si da mama sama...

alexandraalexandrova
1. feb 2017

@evittam a kde take nieco @mmmj napisala? lebo ja tu nic take nevidim...

mima4
1. feb 2017

@kulumulu123

odpovedam na otazku v nadpise:

Nie, kojenie 2 rocneho urcite nema ziadny vyznam. Po stranke stravovania dieta po roku nepotrebuje uz byt kojene.

Minule som zazila mamicku, tiez s dvojrocnym dietatom...ktore ked len na sekundu prislo nejake ohrozenie, prelaknutie, bezalo za cicikom a upokojovalo sa nanom (asi minutku). Dieta bolo vylakane, nepokojne, placlive - toto urcite nepovazujem aspon ja za zdrave.

A celkovo materske mlieko nepovazujem za to najlepsie co matka moze dietatu dat. Ovela vacsi prinos ma pre dieta laska.

mmmj
1. feb 2017

No dieta sa bez dojcenia aj po roku zaobide, aj bez kravskeho mlieka, ak ma vyvazenu stravu. Ale napriklad moja mala takmer v dvoch rokoch rotavirus (teda mali sme ho vsetci, cela rodina). Desat dni mi vkuse zvracala. Desat dni aj noci! Okrem materskeho mlieka nic nejedla ani nepila. Kravske ani umele mlieko by pit nemohla a vdaka dojceniu sme neskoncili na infuziach v nemocnici. Na pohotovost som samozrejme isla, ale tam mi povedali, ze dieta je dobre hydratovane a bude to v poriadku. Ze sa mam ist ja napit, ze ja som dehydrovana 🙂
Jasne, clovek prezije aj tie infuzky, ale zjavne to aj takto prirodzene v prirode pekne funguje. Takze aj v takych chvilach som bola vdacna za moznost dojcit dceru.
Dlzka dojcenia je iba na mamicke a dietati a nemoze byt na tom nic nevhodne a pohorsujuce. Ludia sa nepohorsuju nad fajciarmi, pijakmi, vulgarizmami, tak neviem, preco by prirodzena vec ako dojcenie mala byt nejako negativne hodnotena aj vo veku 2 rokov.

petruldo
1. feb 2017

jasné že má, ak to má zmysel pre teba a tvoje dieťa tak koj ďalej a premúdrelé reči tých čo sa ich to netýka sú ti na 2 veci

Strana
z6