Má kojenie dvojročného dieťaťa zmysel?
Ahojte making chcela by som sa opytat Na gas na,or co sa tyka kojenia... Drobec ma dva rocky stale sa kojime am ked prevadzke uz iba vecer PRI zaspavani inak Papa vsetky doteraz sme neboli ani raz chori an napriek detkemu kolektivu co ja osobne pripisujem prave kojeniu ale ked to spomeniem lekarke takmer kazda skonstatuje ze take believe decko sa predsa nekoji a ked mam dat mliko z class Len nevie ake CI to umele alebo kravske ktorom nutricna hodnota me nula nakolko okolo mlieka ani nepreslo kedze ani Len neskysne ako mlieko tak maximalne zosmradne.... preco ked sa matka snazi dat svojmu dietatu to najlepsie je vacsinou povazovana prinajmensom za divnu ak his rovno uchylnu??
Moj nazor, kojila som do 20 mes. Teraz som odstavila. Myslim si, ze do 1,5 roka je to uplne postacujuce.
A taktiez si myslim, ze ako sa komu hodi ako komu vyhovuje - ze sa deti v noci budia, odkedy som odstavila, prestala sa v noci budit. :D ani som tomu neverila. Ale tazsie sa uspava) lebo predtým len na prsniku.
Je to krasna vec, nadherne spojenie aj citove aj blizke, ale co sa tyka podla mna realnej vyzivovej hodnoty, tak do 1,5 roka bohate staci.
Hlavne urobit podla seba nie podla toho co Ti ini hovoria (hlavne doktori):D
@kulumulu123 ovela lepšie než ta biela voda z obchodu alebo chemicka sušena zmes, vyber si čo dáš radšej 🙂 a tu by som sa o tom teda seriozne neradila... over si u odborníkov ktorí sa tomu venujú obsah MM a jeho výhody v neskoršom veku a podľa toho sa rozhodni
Odpoved na otazku dojcenia som googlila uz pri prvom dietati dlho, vela nazorov pre aj proti, ludia vzdy vymyslaju nove studie, ktore o 20rokov nahradia este novsie vyskumy a tie stare su uz zle. A vzdy ked mam dilemu, co ludia prilis prespekulovali a kde je asi zdravy rozum, pozriem do prirody, kde to zariadili najlepsie. Vysvetlila mi to nasa fenka so steniatkami. K dispozicii im bola svojou pritomnostou aj cecikmi denno denne do vycerpania, az kym im nenarastli zubky, ked ich uz zacala odhadzovat, lebo ju hryzli a coraz nervoznejsie do nich vrcat, ked uz papali pevnu stravu, proste ich odstavila a usla akymkolvek pokusom o sanie. Vcul odpoved dokedy kojit.
@dai ano, je prada, že moja bola malo, chora, no možno to bolo tým, že bola do 3 rokov v styku iba s dospelými ,staršie deti boli častejšie chore, ale ja toto vobec nepripisujem kojeniu. Stredny syn bol kojeny iba pol roka, narodil a najslabši, chodili sme s nim po lekaroch, pritom po puberte je z neho najzdravši zdeti, žiadne chorobxy, zdravy ako buk, jediny ,ktorý nema alergiu. ostatní štyria su alergici.
@ciriklora dakujem, moj názor je ,že kojenie je vecou matky a dieťata, nikoho ineho. A kazda matka to berie inak. Pre mna to bola vyhoda hlavne v tom, že som sa v noci vyspala, lebo som nemusela vstavať a chodiť zohrievať flaše, ako pri staršich. Druha vec, su tie najintimnejšie chvilky medzi mamou a babom, ktore sa nedaju s ničim iným porovnať. A ja som si tým určite nič nekompenzovala, lebo my sa mojkame a hladkame do syta, a aj pozornosti ma dosť. A teiž som ju neučila, že za každu bolačku dostane prso. Moja sa tiež odstavila sama, postupne, pol roka hcela už iba večer pri zaspavani . No a teraz bežne sa prituli, pohladka a povie, že moje didky, take fajne mliečko davali. 🙂
@dai opisujes tu riadny extrem. Pripad tvojho kamarata, dovolujem si tvrdit ze nema nic spolocne s tym ze dieta bolo dlho kojene, tam bol skor nie maly problem s vychovou a komunikaciou s dietatom. A to je rozdiel. My sme chodili so synom do restauracii celkom bezne. Hned na zaciatku som mu vysvetlila ze kojit sa moze doma, nie na verejnosti medzi ludmi, lebo mne je to neprijemne a tym ostatnym okolo mozno tiez. Syn to bral ako fakt, respektoval, akceptoval. Nikdy by ho nenapadlo pytat si prso v restike a keby som tento problem mala, tak by to bola chyba vychovy a nie dlhodobeho kojenia. Proste dietatu sa daju nastavit hranice ako vo vsetkom inom, tak aj v tomto. Ak bola stresova situacia vonku, tak som ho objala, vysvetlila ze bude dobre, nech sa ukludni a islo sa dalej. Bez prsnika. Tiez ak som ja nemohla, nechcela, tak som povedala nie, teraz nie, neskor. Znova, akceptoval, lebo mal spravne nastavene hranice. Kojenie nam velakrat pomohlo zvladnut zatazove situacie, ale to neznamena ze som popritom neviedla dieta k samostatnosti, prave naopak, viedla som ho cielene k tomu aby veci zvladal sam. Ked ale bolo ozaj situacia ze sme boli doma, zle to zazival, nevedel vecer zaspat a podobne, prso som mu dala. Bola to super pomocka kym sa k tej samostatnosti ucil. A dovolujem si tvrdit ze na to aku ma diagnozu je samostatny paradne, odstavil sa sam, uplne bez problemov. Takze ten pripad tvojich kamaratov vidim na nezvladnutu vychovu, bohuzial..ako si to zariadis tak mas..ak dietatu dovolis aby to skakal po hlave a urcoval ti pravidla, potom sa vyskytnu take situacie, ake opisujes. Keby sa ich dieta nekojilo v 5 rokoch, tak by v tej restike bol iny problem, mozno by sa hodil o zem a vrestal by...za mna, kojenie s tym nic spolocne nema...to ako sa dieta vyvija a ako sa sprava ovplyvnuje privela faktorov na to aby sa to dalo hodit len na kojenie...
@alexandraalexandrova myslim ze som to napisala ze v tvojom pripade je to ina situacia kedze dieta nedokaze uplne pochopit kazdu situaciu... Myslim ale ze ine 5 rocne deti uz v chapani sveta tak daleko ze kazda situacia sa da riesit aj inak - to kojenie neplni v tom veku uz ziadnu vyzivovu funkciu, a emocionalnu by tiez uz nemalo - myslim ze v tom veku by uz mal byt vztah vybudovany dostatocne nato aby tam boli aj ine prostriedky ako dieta upokojit , ci mu dat pocit istoty... jasne, deti su rozne, aj rodicia... ale zial nie kazdy rodic ku kojeniu pristupuje tak ako ty... je naozaj dost mamiciek ktory vnimaju to mlieko extremne dnes - hlavne vdaka roznym az fanatickym kampaniam... ked si tu citam tie prispevky - umely prasok, biela voda... nerozumiem ako sa tak moze dospela osoba vyjadrovat - skor mi to pride uz dost sfanatizovane - mlieko je mlieko... MM ma svoje funkcie prvy rok zivota dietata - to iste ano, ja napr. neverim nato puto - ak matka dieta miluje , mojka si ho, nosi etc. ... nemyslim si ze si puto nevytvori ... detto nemusi byt kojenie kazdej zene prijemne - moja svagrina napr. cely cas odsavala ( cez 2 roky - zaberak nenormalny ) - lebo jej pri kojeni bolo az na odpadnutie zle...
riaď sa svojou intuíciou a materským pudom...
@dai nemozem sudit ine matky a ine situacie, pisem len ako to vnimam ja na zaklade vlastnej skusenosti. Z mojho pohladu kojenie zmysel z emocneho hladiska ma kym dieta ma potrebu si takto riesit stresove situacie, lebo inak to ozaj nedokaze, ale tiez som za to aby rodic dieta ucil ako tie situacie zvladat aj inak a postupne to prestat riesit kojenim. Nie vsak nasilu. A som proti extremizmu ci uz z jednej alebo druhej strany, nemyslim si ze je nutne aby sa mamicky urazali navzajom, lebo ta koji a ta nie, lebo ta veri tomu ze to netreba a ta zas ze to treba. Nech sa kazda rozhodne ako si to poriesi a nech sa do ostatnych nestara. Toto ma byt slobodna volba kazdej z nas...
@alexandraalexandrova to si krasne napisala🙂 nejake to ostentativne kojenie nezvladnutelneho dietata na verejnosti nie je problem kojenia ale vychovy, je to len prejav toho, ze dieta nema hranice. A to kazde dieta potrebuje. Moj syn chapal, ze sa na verejnosti nekoji este pred druhym rokom🙂
@domak2 Vyjadrím sa tiež k mlieku vs. MM. Mlieko z obchodu, čiže UHT, krabicové, ale aj tie 3-dňové nie sú vyhovujúce ako pre maličké deti, tak ani pre dospelého človeka (aj keď detský a dospelý organizmus sa, samozrejme, porovnávať nedá).
Preto sú vhodnejšie pre malé deti iné mliečne výrobky, a to napríklad kyslomliečne, tvrdé syry, neskôr tvaroh, bryndza.
@domak2 po roku toho mlieka dieta pije omnoho menej ako v prvom roku... ja som davala UM kedze jeho zlozenie pokryva dost vela potrieb dietata po vitaminoch a podobne - MM vo velkom zavisi od stravy a vyzivy matky - a zial matiek ktore sa stravuju naozaj plnohodnotne je velmi malo...
ono je vela deckych zavislacikov na cici - nie na mlieku... takze si to zas nepletme... ja som kojila dokedy sa moj syn sam odstavil a viem ze velakrat jednoducho len prso dudal, nepil - takisto ako deti dudaju dudlik, proste uspokojoval svoj saci reflex...keby si mu dala dudlik a nie prso, tak bude dudat dudlik ( preto ak chce zena kojit tak sa dudlik neodporuca, kedze dieta si skor privykne nan ako na prso😉 ), detto ked mu das flasku tak pije radsej z flasky ako z prsa - preco ak je to prso pre neho tak emocne super?🙂
@dai no presne na to narazam, absolutne nebudem suhlasit s tym ze umele mlieko je lepsie nez materske. Funguje to totiz tak, ze sa bude tvorit aj na ukor matky, ta by teda vo svojom vlastnom zaujme sa mala plnohodnotne stravovat. (Pokial sa nebavime o nejakych vynimocnych poruchach) Na flasku si dieta zvykne preto, ze z nej ide mlieko lahsie, naco sa snazit ked nemusia, preto flasa casto dojcenie ohrozi. Cumel mozu dudlat velmi silno a potom sa o to pokusat pri prsniku co moze pokazit prisatie a byt bolestive.
Suhlasila by som ak by si tvrdila, ze po roku je akekolvek mlieko nepotrebne, ale nebudem suhlasit ak sa bude tvrdit ze ho treba nahradit umelym/inym ak je moznost a chcenie dojcit.
Ja som inak naozaj niekde v strede, ale nemam rada zavadzanie. ☺
Tak podla mna to je jednoduche, nech si kazdy robi co chce a co mu vyhovuje a je to, pokial to matke a dietatu nevyhovuje, tak nech nech sa dieta odstavi a je to. Ale naozaj tvrdit, ze materske mlieko uz dieta nepotrebuje, nema potrebne ziviny, tak potom nechapem ako moze mat mlieko od nejakej kravy viac zivin🙂 Ako cisto logicky...
@tianka citacia: Sama som nedojcila dlho kazde len rok @alyn cit Myslim si, ze do 1,5 roka je to uplne postacujuce.....predsa sa nasa generacia posunula od nasich mam, toto keby ste povedali v 80 rokoch, tak vas maju za rekordmanky okresu ak nie kraja.
V kazdej dojciacej diskusii sa objavi zosmiesnenie mamily...vznikla v ramci prirodzeneho vyvoja, riadna diera na trhu (skor nekomercnom povedala by som) a pomohla veela mamickam.
@dai nechcem ist proti Vam, zeny by sa mali spajat...ale neviem, preco tak strasne negativizujete dlhsie kojenie, ako ste si vy urcili hranicu. to sa mam teraz akoze hanbit? to sa budem opakovat: umele mlieko ako nahradu za materske plne schvalujete a (nie som si ista): cumlik na uspojojenie tej psychickej a aj fyzickej potreby tiez? ja neviem, co je um ani cumlik- nepovysujem sa ani sa nehanbim. Este pisete, ze UM ma garantovane ziviny a materske mlieko nemusi mat, kedze sa matky mozu aj nie idealne stravovat. Ja co som doteraz citala, aj studie, tak praveze priroda je tak mudra, ze to materske mlieko aj pri africkych aj pri usa zenach namiesa zazracne dokonalo. A co sa tyka dlzky kojenia, keby som chcela presvedcit zeny, aby kojili napr. do 2 alebo 3 roky...tiez mozem napisat argumentoov- od toho, ze ako sa zistoval najprirodzenejsia dlzka kojenia pre ludske mlada podla faktorov u najpodobnejsich cicavcov az po moje osobne skusenosti. Ale je to vec zenska-vnutorna. (Samozrejme pri viacerych zivotnych okolnostiach sa treba o dojceni-odstaveni rozhodnut logicky, rozumne)
@ciriklora ???? ty si citala co som napisala? Zjavne nie . Ak by si citala a citala poriadne zistis ze som dojcila a ine ako MM mlieko som nedavala . Nepovazujem UM za mlieko ktore by som svojim detom dobrovolne dala ak by som MM mala .este raz si precitaj co som pisala. Zial nemala som moznost dojcit dlhsie ako rok
@ciriklora pre istotu ti to tu skopirujem
Sama som nedojcila dlho kazde len rok z dovodu samoodstavenia , ale mna zaraza fakt ze skoro kazdy povie na co sa dojci 2-3 r dieta a pritom pisu ze nahdradte dojcenie UM . Je dnad UM lepsie ako MM? Ved logika ze mlieko matky je blizsie ako od kravy .
Preto ked moje deti som uz nedojcila nepchala som im UM , logika nepotrebuje MM logika nepotrebuje UM
A ani jedno z 3 nemalo cumel ani flasu , lebo ja som ani jednu ved nepotrebovala nakolko na ukludnenie deti mali mna nie cimel ci flasu .
Kopirujem sem to preto , ze namiesto toho aby si si dala namahu citat precitas prvu veru a pises blbosti 😡
@ciriklora uprimne, mne je tato tema ukradnuta - hlavne co si cudzie zeny o tom myslia - ja sa riadim svojim rozumom a tym co mam tiez nastudovane, nie manila manipulaciou ci mama a ja casopisom ( ktory manila silno podporuje )...
moje prispevky su skor na obranu zien ktore vobec nekojili ( keby si citala vsetky ) - kedze tie su pernamentne na mk popisovane ako tie horsie pomaly krkavcie - a jasne, nikto to nenapise priamo, ale vo velkom sa tu likuje a tlieska taka mmmk - ci ako sa volala na zaciatku ktora tu pisala ake silne puto si vytvorila vdaka kojeniu - jasne, nenapisala to sice piramo ze zeny co nekoja nie, ale vlastne to tym myslela🙂 keby nie tak vobec neciti potrebu to sem pisat - cize nepriamo medzi riadkami su tie zeny co nekoja stale tie zle... a to je blbost🙂 cize o tom su hlavne moje prispevky...
co sa tyka dlhsieho kojenia - ja to pokladam za asocialne pokial sa to deje na verejnosti a podla mna je to nezvladnuta vychova kedy matka nevie dat dietatu to co potrebuje inak ako cez jeho zavislost na prsu ( ktora sa samozrejme vyvija, dietatu to uspokojuje jeho potreby, tak to stale robi...) cize este raz - cumlik som spomenula preto ze keby dieta tak silno potrebovalo si budovat svoj vztah s matkou kedze ono kona na rozdiel od matky nastudovanej z mk pudovo, tak by neuprednostnilo cumlik pri prvej prilezitosti... Beriem ze tu flasu moze uprednostnit kvoli rychlosti toku mlieka ( aj ked opaet ma zaraza fakt ze ak mu je pri tom prsku tak dobre, preco pred svoju potrebu vztahu s matkou uprednostni hlad ako potrebu🙂 - idem do extremu, plne si to uvedomujem... ale jednoducho mi uz lezie na nervy argument kojjacich matiek ze ake oni maju super puto vdaka kojeniu ( cim opaet dehonestuju matky nekojace...) )
pre mna , ako som uz pisala, nech zena koji aj do dospelosti svoje deti ( a su take😉 ) ak chce, ale nech s tym neobtazuje okolie - proste ani mne nerobi dobre pozerat sa na 5-6 rocne deti ako piju mlieko na verejnosti z prsa svojej matky ked ja chcem napr. jest... je to prirodzene, jasne... ale prirodzenych veci je o dost viac a na verejnosti ich nerobime kedze sme ludia a nie tie zvieratka ktore tu casto spominate - verim ze aj ty vidis urcity rozdiel medzi opicou a clovekom🙂 v 5-6tich rokoch urcite uz mlieko zena na verejnosti nedava lebo by inak dieta zomrelo hladom😉
Moje deti boli obe kojene velmi kratko a uz sa mi nechce to ani velmi riesit,ale viem ze som sa vtedy dost natrapila a naplakala, lebo jasne vsade nekojaca zena bola povazovana za matku 2.kategorie.Teraz po rokoch sa hnevam sama na seba, ze som sa tym trapila a dala sa ovplyvnit mamickovskymi casopmi.moje deti su zive zdrave dcera mala atb raz v zivote, syn nemal atb poslednych asi 6 rokov.(maju 10 a 15)su inteligentni, dobre sa ucia, sportuju, maju svoje zaluby,nemaju pokazene zuby, su stihli a bez poruch spravania ani chladny citovy vztah spolu nemame ako sa mi snazili nahovorit vtedajsie deb...ne clanky😉takze kojenie hej - super, a ak sa neda, tak sa neda z deti nevyrastu vecne chori obezni masovi vrahovia s vypadanymi zubami😉takze ty sama sa rozhodni ci este po 2 rokoch chces a ci to vyhovuje tebe a tvojmu dietatu...neries co hovori okolie
@ciriklora este dodam, kedze si viditelne moje prispevky necitala a len vytiahla co ti vyhovovalo - ja som kojjaca matka, dokonca mam predcasniatko cize si plne uvedomujem vyznam MM v prvom roku dietatka ( pripadne prvych 6 mesiacov na com sa realne zhoduju aj vyskumy aj odbornici , ktori to nemaju odpozerane od zvieratiek, Afrika sa casto spomina hlavne preto ze tam je to zial mnohokrat jediny zdroj obzivy a verim ze z fotiek deti jasne vidis aj ty ze to MM im urcite nestaci, kedze sice vdaka nemu prezivaju ale velmi silno podvyzivene, takze mi pride tiez dost surove to tu pouzivat ako argument od zien ktore maju to stastie ze sa narodili v rozmaznanej mierovej krajine ) - ale napr. vztah si s detmi budujem odkedy su na svete ( mam uz starsie deti ) a neprestanem pokial budeme na svete ( a on sa samozrejme meni ) a detto casto pouzivany argument zdravia mi moje deti a aj deti ktore vidim v okoli absolutne vyvracaju ( mam v okoli aj dlhodobo kojace matky ktore nikdy tento argument nepouziju lebo ich deti su chore neustale a mam napr. moju dcerku ktora bola kojena kvoli refluxu a neprospievaniu kratko , ktora je zdrava ako buk ) Ani jedno z mojich deti nema alergie ani nic podobne... a teda ani jedno nebolo kojene dlhsie ako rok ...
Dai dakujem ti ze tu niekto konecne napisal ze aj nekojaca matka je clovek😛 a dokonca matka...a dokonca taka ista ako kojaca...
Ps- nechcem byt zla ale ja mam sennu nadchu a moj muz astmu a moje takmer nekojene deti nemaju ani ekzem ani alergiu...nehovorim ze nemozu dostat...ale zatial ani jedna hrozba co sa mi vyhrazali sibnute clanky sa nenaplnila
hm prispievam k tejto teme. nekojim. maly ma 4 mesiace a je zdravy. vsetky kamosky co koja babatka uz mali zapaly priedusiek etc. /je Zima. maly od narodenia chodi po vonku, vobec sme ho nesetrili. akoze zatvroit sa na 6 tyzdnov doma. maly rastie, pribera. nie som vystresovanou mamou, lebo ked potrebujem vypadnut tak ho postrazi oco/babka.dieta ma miluje a je to vidno. ma vsetko a aj vsetko bude mat. takze si tu piste o kojeni co chcete, z vlastnej skusenosti umele mlieko je uplne OK. a este k tomu ze vytvori sa puto.. to co su za blbosti. si myslim, ze k dietatu si vie clovek vytvorit inak puto ako kojenim. a potom ste dvaja rodicia. obaja si maju vytvarat rovnake puto. oco aj mama.
samozrejme že má zmysel, ja mám dcérku 3r a 2mes a stále sa kojí 3x denne a v noci 🙂
a samozrejme...aj na mňa väčšina lekárov pozerá ako na vadnú...a ešte ma idú doslova nútiť do toho aby som prestala...a nie len lekári...
@kulumulu123 nie..

..............