icon

Má kojenie dvojročného dieťaťa zmysel?

kulumulu123
1. feb 2017

Ahojte making chcela by som sa opytat Na gas na,or co sa tyka kojenia... Drobec ma dva rocky stale sa kojime am ked prevadzke uz iba vecer PRI zaspavani inak Papa vsetky doteraz sme neboli ani raz chori an napriek detkemu kolektivu co ja osobne pripisujem prave kojeniu ale ked to spomeniem lekarke takmer kazda skonstatuje ze take believe decko sa predsa nekoji a ked mam dat mliko z class Len nevie ake CI to umele alebo kravske ktorom nutricna hodnota me nula nakolko okolo mlieka ani nepreslo kedze ani Len neskysne ako mlieko tak maximalne zosmradne.... preco ked sa matka snazi dat svojmu dietatu to najlepsie je vacsinou povazovana prinajmensom za divnu ak his rovno uchylnu??

petruldo
3. feb 2017

@kulumulu123 myslím že je najvyšší čas požiadať admina o uzamknutie témy, lebo podľa mňa všetko podstatné už bolo povedané a zvyšok sú len doťahovačky medzi dvoma znepriatelenými tábormi, ktoré nič neriešia, len vyvolávajú vášne

eaa
3. feb 2017

Nečítala som celú diskusiu, ale teda nad niektorými príspevkami sa mi nedá inak ako krútiť hlavou... humorne to vyznieva najmä od mamičiek, čo nikdy nekojili, však -
@sardinka336 Ty tu píšeš, ako si rovno prišla k "pedine" s tým, že Tvoje dieťa je na Nutrilone a nechcela si od nej ani žiadnu radu ohľadom kojenia, zato si tu na MK samozvaná odborníčka na kojenie, rozdávaš tu rady, ako si 2-ročné dieťa, ktorému kojenie pomáha upokojiť sa, neskôr bude hľadať iné metódy na upokojenie, alebo že žena, ktorá kojí staršie dieťa ho vlastne oberá o živiny, ktoré potrebuje apod., mlieko je už len ako voda (už ani neviem, kto to tu písla) 😅 No teda, zasmiala som sa, aj keď je to skôr do plaču, poviem Tebe a Tebe podobným "odborníčkam" tu na MK - viete o kojení veľké kulové, tak sa k tomu prosím radšej nevyjadrujte... Je mi ľúto každej mamičky, ktorá chcela a nepodarilo sa jej dojčiť, ale zosmiešňovať tu mamičky, ktoré s tým problém nemajú či občianske združenie, ktoré sa snaží pomôcť mamičkám dojčiť a k tomu tu rozdávať tieto "rady" ... no coment...

@kulumulu123 Ja stále dojčím svoje vyše 2-ročné dieťa a z môjho pohľadu dojčenie význam má. Moja dcérka je zdravá, aj keď má v škôlke súrodenca, ktorý čo-to ponosí domov a aj keď ochorie, veľmi rýchlo sa vyzdravie, keď je už chorá a nechce jesť, mlieko býva jediné, čo neodmietne zjesť, a áno, keď sa udrie, dojčením sa veľmi rýchlo upokojí. Dokonca som čítala, že vedci zistili, že v materskom mlieku sú počas CELEJ doby dojčenia prítomné kmeňové bunky (niečo podobné ako pri odbere pupočníkovej krvi), ktoré dieťa môže využiť aj oveľa neskôr po odstavení. Aj moja pediatrička mi zo svojej praxe potvrdila, že dojčené (a zvlášť dlhodobo) deti bývajú zdravšie.
Neodsudzujem žiadnu mamičku, ktorá sa rozhodne skôr či neskôr dojčenie z hocijakého dôvodu ukončiť, ale neznesiem, keď niekto odsudzuje či zosmiešňuje tie mamičky, ktoré ešte dojčia aj vyše 2-ročné dieťa.
A k niektorým pediatrom, ktorí vraj majú byť odborníkmi na dojčenie - minule mi vraví jedna známa, ktorá má asi mesačné bábätko, ako musí prikrmovať, pretože jej dieťa býva veľmi plačlivé a pri poradni jej kázal pediater odstriekať si pred ním mlieko, pri pohľade na ktoré jej "potvrdil", že jej mlieko je slabé, ako voda 😔 No, takže z takejto vody (pretože ja som mala tiež také mlieko😲 )malo moje dieťa v pol roku 9 kilov...

eaa
3. feb 2017

@sardinka336 Teda videla som už veľa matiek dojčiacich svoje dieťa na verejnosti, ale nikdy som nevidela ani toľko čo ukazujú niektoré dievčatá v lete či modelky v spodnom prádle na billbordoch... zaujímavé že toto vám nevadí...chorá doba toto...

aduuus
3. feb 2017

@eaa krasne napisane, lepsie by som to nenapisala... palec hore

sardinka336
3. feb 2017

@eaa kto ti povedal ze to mi nevadi, ano vadi mi to...vadi mi pozerat sa na ,,holé oné,, a je mi jedno čo.
Modelky ani bilbordy nesledujem....hovorim o zenách ktore stretavam s prostredí v ktorom sa pohybujem.
V bupi kutiku sa vyzlečie pomaly do pol pasa a priklada si dieta na červeno nafialoveny prsnik...dakujem, nemam zaujem na to pozerat, može sa aspon otočiť. Ale sak ,,ja som matka, kto je viac,,?

eaa
3. feb 2017

@sardinka336 No ja som teda ziadnu na verejnosti do pol pasa vyzlecenu dojciacu mamicku nevidela (ani nafialoveny prsnik 😨 )a nepoznam ano ziadnu mamicku,ktora by mala zaujem sa dojcenim predvadzat na verejnosti.Prepac,ale musi ist dojciaca mamicka s dietatom napr.v takom nakupnom centre dojcit na wc,aby dojcenim nepoburovala niektore typy ludi (ako napr.ty?)

sardinka336
3. feb 2017

@eaa to ze ty si nevidela je uplne irelevantne..
Nie nemusi ist na WC, moze sa otočiť, zakryt plienkou...je to na jej šikovnosti. Ja som neni poburena, ale su tam aj ine staršie deti, chlapci....skratka kto chcel pochopil.
Aj moje priatelky dojčia a nemaju potrebu sa vyrtčať, Kazdej som ledva uvidela bradavku vo vysledku s tym nemam problém.

eaa
3. feb 2017

@sardinka336 Tak potom si v tomto rozumieme 😉 Takých, ktoré sa pomaly vyzlečú na verejnosti je naozaj určite minimum, skôr to už súvisí s osobnosťou dotyčnej, a naozaj som už videla veľa na verejnosti dojčiacich mamičiek, ale žiadnu takú, ako si popísala.. Ale niektorí exoti sú schopní vynadať matke, u ktorej nevidia naozaj nič, len z dôvodu, že si dovolila dieťa nadojčiť na verejnosti...

xstelinka
3. feb 2017

@sardinka336 skusala si si dat niekedy cez hlavu plienku pri jedeni?

babatkoo
3. feb 2017

U nas zmysel ma. Kojim o tyzden uz 21 mesacneho syna, iba v noci. Velmi mu to pomaha pri bolestiach zo zubkov - upokoji sa. Ja som sice 10x za noc hore ale nevadi 🙂 uz iba 2 zubky a hotovo.

sardinka336
3. feb 2017

@xstelinka booože tento otrepany argument. Plienka je prehodena cez rameno matky a nie cez hlavu dietata...

lorela
3. feb 2017

@xstelinka
"skusala si si dat niekedy cez hlavu plienku pri jedeni?"

Ty cuciavaš na verejnosti prsníky? Keď vieš, aké je to údajne dieťatku nepríjemné?

Myslím, že aj sacie dieťa má byť pri jedle nerušené a jesť v kľude. Keď už mamička musí nadojčiť v reštaurácii, a nemôže ani odísť do ústrania, plienka či šatka nie je k nepohodliu dieťatka, práve naopak.

sardinka336
3. feb 2017

@eaa ja som nekojila len tretie dieta...prve dve ano...ty hééérečka....
Mamila sa diskreditovala sama...radi dojčit na kazdom lieku, to sme tu uz x krat omielali...

lorela
3. feb 2017

@sardinka336 Mamila si sama pod sebou píli konár.

xstelinka
3. feb 2017

@lorela dieta sa pri dojceni pozera na matku, ci myslis, ze aj matka sa ma cela pozakryvat? 😀 😀

lorela
3. feb 2017

@xstelinka Veď do plienky/šatky neomotávaš dieťaťu tvár a máš ruky, aby si upravila kúsok tej látky tak, aby očný kontakt nebol narušený.

eaa
3. feb 2017

@sardinka336 Veď v poriadku, "hééérečka". Len to že Tvoje rady svedčia o úrovni Tvojich vedomostí o dojčení, potom tu napíšeš, že si rovno prišla k dr, že Tvoje dieťa je na Nutrilone. A okrem Teba je tu X podobných mamičiek, čo ani nedojčili ale obúvajú sa tu do tých, čo dojčia...bohvie z akého dôvodu.

bluka2
3. feb 2017

Ja si teda uz 2 roky dojcim kde chcem a kedy chcem a myslim, ze mi nikto nevidel nikdy nic hole na ulici - vsak ten prsnik nie je treba vytahovat, da sa aj zo spodu (+nosit volnejsie take vzdusne bluzky). Naco nosit navyse nejaku plienku, mne staci dieta a laptop do roboty, nepotrebujem mysliet na 501. vec, co musim mat v kabelke.
Dojcim v elektricke, kaviarni, na ulici, je mi to jedno. Sa proste otocim tak, aby som mala sukromie, aj ked je jasne, co asi robim. Nikto sa nad tym nikdy nepozastavil. Nechapem tuto diskusiu

eaa
3. feb 2017

@bluka2 Podobne. 99,9 percent matiek dojčiacich na verejnosti to robí takto, niektoré si ešte aj tú šatku dajú (ak to dieťa znesie), ale pár mamičiek tu na MK sa bude rozhorčovať nad nehoráznosťou "kojofilok", čo sa majú potrebu ukazovať na verejnosti...

xstelinka
3. feb 2017

@lorela Preco by som mala mat ja i dieta nepohodlie a zaoberat sa nejakou zbytocnou plienkou? Mna pohorsuju fajciari a tych vidiet na kazdom kroku, nech si oni daju cez seba plienku!

alicka850
3. feb 2017

Necitala som ostatne prispevky. Ja osobne si myslim, ze kojenie ma zmysel a nie je mat.mlieko adekvatne nahradam v podobe umeleho mlieka. Nazor who je do 2 r a potom ak to matke a dietatu vyhovuje. Ja mam tiez gynekologicku co mi nadavala, ze preco este v roku kojim. Mne osobne to uz vadi (to kojenie), ale syn je od jesene permanentne chory, takze to odkladame. Dcera bola kojena do 2 rokov a prvykrat chora po nastupe do jasli po 2r. Ak to tebe vyhovuje, okolie neries. Ale mne osobne tiez uz pripada nenormalne kojit deti 3 r a vyssie, ale ked ma niekto tu potrebu, nekomentujem to, je to kazdeho vec.

dai
3. feb 2017

@xstelinka pises hovadiny - ja som kojila tak ze som pouzivala satku ked som uz musela vonku a detom to absolutne nevadilo... uz vidim ze ty budes patrit medzi tie co su tu popisovane, otrcat bradavky kde sa da...
Ako ano , mne je neprijemne pozerat na cervene velke vytahane dvorce... osobne sa snazim brat ohlad na svoje okolie a vidim ze vdaka tomu aj okolie berie ohlad na mna... ale tak kazdy sme iny, je tu aj dost exibicionistiek - staci pozerat albumy na mk - doeta len ako doplnok matky a ked chcem ukazat prsia tak sa akurat hodi😉

lorela
3. feb 2017

@xstelinka Preto, že máš/nemáš nejaké návyky slušného a vhodného správania sa na verejnosti? Len doma si môžeš robiť čo uznáš za vhodné. Uvoľniť sa, vyzliecť aj donaha, obnažiť prsníky a dojčiť svoje bábo kde len chceš.

Ja mám skúsenosť, čo sa dojčenia na verejnosti týka, že buď matky dojčili za takých podmienok, že pohľad na ne bol nesmierne ľúbezný, alebo, druhá skupina - demonštratívne s vyvalenými prsníkmi pomaly na stole v reštike, či lavičke v obchodnom centre uprostred davu.

tinqua
3. feb 2017

@sardinka336 opäť si raz "sám vojak v poli" 😅 toto tu sa nedá vyhádať, rovnako ako v témach o očkovaní. Človek čo má na niečo skalopevný názor nie je schopný ani ochotný spracovať iný fakt ako ten čo mu dá zapravdu. Argumenty že vedci zistili...ok ja som zas čítala, že vedci zistili, že po roku a pol vznika patologický vzťah medzi matkou a dieťaťom a nejdem to tu prezentovať ako tú jedinú "pravdu". Aj tak je to celé o tom čo chce a čo si myslí matka, resp. rodičia a nie o tom čo chce dieťa.

xstelinka
3. feb 2017

@dai To mozem povedat ja o tebe, ze pises hovadiny. To, ze nieco vyhovuje tebe ci tvojim detom, neznamena, ze to bude vyhovovat vsetkym. Otazka je, preco cumis po dojciacich matkach a ich bradavkach?! Ja som si nikdy nevsimla mamicku totalne odhalenu, vzdy im len spod tricka kusok trcal a na nom dietatko. Nic poburujuce a skus si nastudovat co znamena "exhibicionizmus", mozno ta to prekvapi co sa pod tym pojmom skryva.

@lorela Daj mi sem prosim link na definiciu slusneho a vhodneho spravania a vsetky nas tu pouc. Pretoze podla mna je to vec nazoru.

A dievcence, tato socha sa vam nezda poburujuca? Ci takato "nahota" je v poriadku, lebo ved to je umenie.

lorela
3. feb 2017

@xstelinka Ospravedlňujem sa ti, odkaz s definíciou ti poskytnúť nemôžem; neštudujem gúgl univerzitu. Mám len základy slušného a, pevne verím, že aj inteligentného správania vštepované už od malička.

tinqua
3. feb 2017

@xstelinka áno, socha Dávida je umenie, myslím, že na tom sa zhodnú všetci kvalifikovaný odborníci aj laický milovníci umenia. Aj fotografie Terryho Richardsona sú umenie, aj hudba Marilyna Mansona. Je tu ale jeden, že fest zásadný rozdiel....kým do Ríma a na výstavu fotiek nejdem keď sa mi to nepáči a rádio si preladím keď začnú hrať, ženskú čo mi vyvalí cecky až do taniera s menu vyhodiť a obísť nemôžem....tak kto je tu diskriminovaný. Lebo to sa ti tu snažia vysvetliť všetky...nikomu nevadí solídny človek, vadia im piksle, ktoré žijú v tom, že im patrí svet.

zarica
3. feb 2017

@kulumulu123 ahoj ma to vyznam urcite, ak vam to aj vyhovuje, tak nie je o com... nazory ostatnych neries, dr uz vobec nie... ja kojim mojho 3+ a to som v 40tt (gynekologicka o tom vie, a v pohodicke, ziadne blbe komenty) a nie som ziadna super natur lesana, proste nam to takto vyhovuje a ostatnych neriesim... peace ❤

eaa
3. feb 2017

@tinqua To musí byť hrozné, zaspíš vôbec večer, keď si nútená vidieť toľkú hrôzu? 😅

lorela
3. feb 2017

@xstelinka
Nechce sa mi veriť, že okázalé správanie na verejnosti porovnávaš so starovekým umením. Ech, škoda slova.