icon

Mám malé prsia a strach z toho, že nebudem môcť kojiť

5. nov 2020

Pekný deň,

trošku intímnejšia otázka, no snáď sa nájde mamina, ktorá mi poradí alebo povzbudí 🙂 ... som prvorodička v 30.tt ... vždy som si myslela, že tehotenstvom sa mi zväčšia prsia, nakoľko nie som veľmi obdarená (70B) a vždy som počúvala od kamošiek ,,veď len počkaj, keď otehotnieš" ... no je to tu a ja som nespozorovala takmer žiadne zmeny :/ obávam sa najmä z dôvodu kojenia, nakoľko už som v 3.trimestri a stále nič ... no pribrala som už 18kg (začínala som na váhe 53kg) :( a prsia nikde ... a áno viem, že to či žena môže alebo nemôže kojiť nesúvisí s veľkosťou pŕs ... no som trošku zo seba sklamaná ... vedeli by ste mi poradiť možno nejaké vitamíny alebo čaje, ktoré by som mohla užívať už teraz? 🙂 ... beriem magnerot a ladeevitu ... Ďakujem! Prajem pekný zvyšok dňa 🙂

Strana
z2
anjelicek26
5. nov 2020

Drviva vacsina mlieka sa tvori pocas kojenia, takze zacne babo sat a mlieko sa v prsiach dotvara... A skutocne to nesuvisi s velkostou prs... Ziadne caje, tabletky, nic neries a hlavne nemaj s toho stres.

habibim
5. nov 2020

Moja švagriná rovná ako doska až do porodu, čo sa pŕs týka, a ešte stále koji... Malý ma 15mesiacov..táto téma mi pripomenula, keď som bola mlada😁na diskotéke s kamoškou sme sa bavili o jednej kocke, ktorá bola fakt Bohom obdarená.. A kamoš nás počúval, keď zahlásil-toto sa vám páči? Sak vy mate najlepšie jaké som kedy videl, a ešte keď budete mat deti a kojiť, určite vám po tom neostanú vysiet ako uši kokrspaniela🙈🙊 mali sme tiež 70B

aksunah
5. nov 2020

Aj ja mám malé prsia a po pôrode ,keď pristúpilo mlieko oooo,konečne boli väčšie a kojim už šieste dieťa,naozaj nezáleží na veľkosti,tak neboj. Pila som sypaný čaj fenikel,aniz a sladké drievko,podporuje tvorbu mlieka,zmierňuje plynatosť u detí aj dojčiat,toto ja pijem stále aj moje deti malé,či veľké.....tak veľa odvahy ti prajem

caramellka
5. nov 2020

Mala som 70A a keď som prišla domov z pôrodnice, muž vyvaľoval oči, vraj kde som zobrala také prsia.😀 A kojila som dlho a v pohode. Takže naozaj žiadne obavy...

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
akbara77
5. nov 2020

Ahoj...veľkosť prs vôbec nesúvisí s dojcenim a dĺžkou dojcenia...ja som mala lentilky pod.kobercom..teda mam😀 a dojcim už 3 roky!
Pozri si stránku www.mamila.sk..tam nájdeš všetky odpovede ohľadom dojcenia. A úplne najlepšie je po pôrode.si zavolat laktacnu poradkynu...píšem z vlastnej skúsenosti .Nebyť jej, dojcim 2 týždne.. teraz mám opačný.problem...odstaviť škôlkarku 😉držím.prsty.,lebo dojcenie je náročná vec!

yoxinka
5. nov 2020

Riešiš blbosť, prepáč. Dojčenie nemá s veľmosťou pŕs absolútne nič. Je to hormonálna záležitosť a ja som videla dojčiť baby z takých s prepáčením lentiliek, že tvoje 70B sú megaprsia. Mám odkojené tri deti a teda jediná vec, ktorá to reálne dokázala ovolyvniť bolo nastavenie v mojej hlave (žiadne som zo seba už teraz sklamaná) a úplne na začiatku senovka a benedikt, ale to až po pôrode, inak nič. A ja teda nie som žena, že priložila som prvé dieťa bolo ... zažila som si peklo pri rozbehu prvého dojčenia a celé kojenie prvého dieťaťa bol obrovský
boj ... a na 100% platilo ... čím viac stresu, tým menej mlieka.

zuba1987
5. nov 2020

Ahoj, ja mam male prsia a sportovanim boli este mensie. Kojim uplne v pohode mlieko po rozbehnuti mi tieklo obcas po tricku, bola som jak kyblom vody obliata.
Hlavne je nepocuvat sestricky, co moc neradia iba mudruju (cest vynimkam), maleho veeeela prikladat, kedy sa ti nedarilo tak si vedla neho lahni a skus mu tak ponuknut.
Klucom tvorby mlieka je dopyt. Ked bude papat, bude sa tvorit.
Z podpory su bylinky Senovka grecka a Benedikt lekarsky (tobolky), matysak mušt a normalne jest, idealne varene jedlo nie ze nemam cas, natrem chleba na obed.
Drzim palce

lenka2813
5. nov 2020

Ja mam velkost A-B.. A ked sa maly narodil, tak som nornalne kojila..akurat som ho odstavila po roku a pol... "naliali" sa mi az po porode, tak som mala o cislo vacsie, no teraz som tam kde predtym 🤣🐵 po porode som len sem tam pila senovku a benedikt na laktaciu.

marselita10
5. nov 2020

ja mam tiez male prsia, niektore podprsenky mam vo velkosti kosickov A. ani mne sa prsia nezvavsili a mlieka mam dost. no prve tyzdne boli tazke, ale po mesiaci uz nebol problem s kojenim a s mnoztvom mlieka. co mozem odporucit, co mne pomohlo na tvorbu mlieka je caj medhika. za mna naaj caj a pit veeela tekutin.

evamea
5. nov 2020

Buď rada, že máš normálnu veľkosť pŕs, čo by som za to dala. Kojiť s veľkosťou 85H ako ja, nie je žiadna sranda a keby ten prsník vyvalím niekde na lavičke, tak by ľudia asi odpadli, lebo by trčal hádam aj zpod plienky. 🤦‍♀️

misinka26
5. nov 2020

Vôbec sa nestresuj, ja som Miss plochá dráha a kojila som 20 mesiacov... dokonca som mala toľko mlieka, že by som mohla kojiť celé oddelenie... práveže mne hovoril doktor, že ženy čo majú veľké prsia s tým majú väčší problém ako ženy s malými prsiarmi... takže kľud a teš sa na bejby 🙂

lucka_ke
5. nov 2020

len správne prikladať a všetko bude OK, dojčila som dva roky s miniprsiami

katkakovac
5. nov 2020

Ja som mala vzdy male prsia, po detoch zostali este mensie. Ale 2 den po narodeni syna sa mi tak naliali, ze som potrebovala o 3 cisla vacsiu podprsenku. Potom sa to ustalilo, zostali mensie a kludne som odkojila 2 deti. Vacsie prsia znamenaju viac tuku, nie mliecnych zliaz. Pozri si na mamile techniku spravneho kojenia a neries taketo hluposti. Dolezite je po porode spravne prikladat, pit vela vody a nestresovat. A vydrzat, aj ked to hned od zaciatku nepojde. Ja som plne kojila az 6.-7.den po porode, lebo syn bol v inej nemocnici ako ja. A nakoniec som odkojila 10 mesiacov bez vacsich problemov.

misha666
5. nov 2020

moja sestra mala lentilky pod kobercom a kazde jedno kojila skoro do roka bez problemov... teraz koji 3tie 🙂 to nie je o velkosti....

alexandra2468
5. nov 2020

Ja este dva dni po porode ziadne prsia 😃 ale bez srandy. Co by som dala za take pekne akuratne jednotky🙏
No a na treti den kks bomby ako po plastike. Strasne to bolelo. Prislo mi mlieko, uplne sa mi naliali prsia.
Myslim, ze co sa kojenia taky, velkost poprsia nehra ulohu. Skor bradavky zvyknu byt problem.

sissy27
5. nov 2020

keď som otehotnela, tak som mala "prsia po oteckovi" - rozumej prakticky plochá dráha.
V tehotenstve sa mi trošku naplnili, ale nič dramatické. Druhý deň po pôrode som otvorila oči a 10min rozmýšľala, či som v pôrodnici alebo som sa zobudila z narkózy po vložení silikónových implantátov 😀 boli obrovské. A mlieka toľko, že som sa v tom mohla kúpať. Našťastie do týždňa sa to znormalizovalo.
Inak kamoška je tiež plochodrážnik a odkojila tri deti, najmladšieho 3 roky.

simona92101
5. nov 2020

@evamea poznam ten pocit,80E 😀 ked som isla prvy x krmit dcerku tak som myslela ze ju zadusim,prsnik 3x vacsi ako jej hlavicka😀

diewcatqoo
5. nov 2020

Ja som zdedila prsia po otcovi (vlastne, ked sa nad tym tak zamyslim, tak aj on ich ma vacsie ako ja, kedze vazi takmer 100 kil), nemala som tam nic. Este gynekologicka na poradni mi motivacne hovori "no tak a tym asi moc neodkojite, aj bradavky take nijake"... kojila som vyse 2,5 roka a po kojeni mi zostali prsia vacsie. Nie moc, ale uz aspon vidno, ze tam nieco mam 🙂

jana_eyre_2
5. nov 2020

Ja mám presne takú veľkosť ako ty (teda ak si správne pamätám, už nosím len pohodlne športové podprsenky takže normálne kosikove som už dlho neriešila) a odkojila som tri deti.. pri prvom bol samozrejme rozbeh troska ťažší, ale to šlo aj o to že mal žltačku a malo ťahal kojeny bol do 15m.. pri druhej som kojila uz na porodnom stole a ona fakt pila hneď (bola prenášaná, obrovská tak asi.uz bola hladná, mlieko mi ale od prvého ani nezmizlo) 😂 kojena bola do 13m.. a tretiemu mi nabehlo mlieko na tretí deň, dávala som si senovku a Benedikt.. kojeny bol do 20m.. takže tohoto sa fakt neobavaj, kojenie či nekojenie naozaj nezávisí od veľkosti prs a rozbieha sa až po pôrode..

didi2102
5. nov 2020

Nečítala som ostatné prispevky ale skratim to ... Pred pôrodom som nosila 70A a kojim už druhé dieťa

jaskolka
5. nov 2020

Veľkosť pŕs a dojčenie vôbec spolu nesúvisia. Ja naopak pred tehotenstvom som mala veľké prsia a po pôrode som normálne nevedela ich vopchat do podprsenky, spočiatku ani malý nevedel sa prisat práve kvôli veľkosti, čiže ani toto nemusí byť výhra. Prsia sa ti naleju a mlieko sa tvorí práve dojčením, čím viac dojcis, tým viac mlieka máš, čiže kľud a nestresuj sa, práve toto je najhoršie

marrilyn
5. nov 2020

Mne sa zvacsili az po porode, ked sa naliali mliekom, doslova som kypela z podprseniek 😁 Ale velkost prs na moznost kojenia nema velky vplyv. Ja som vzdy mala velke prsia, mlieko sice prišlo, ale po mesiaci aj odislo. Sesterka mala vzdy len take "lentilky" a v pohode odkojila 2 deti, obidve skoro 2 roky.

majamat
5. nov 2020

@evamea 😀 no veru, to poznam. ja tiez 85F

majamat
5. nov 2020

od velkosti to veru nezalezi, mliekos a tovri v mliecnej zlaze a to ostatne na úrsiach je asi len tuk

julia204
5. nov 2020

prvý pôrod v 30-tke mala som prsia 70AA absolútne nic ani push-upky nepomáhali.. po pôrode 85B..po roku kojenia som skončila s veľkosťou 0 ..minuly rok som porodila 2x a prsia skocili na veľkosť znova 85B ..ale po pol roku kojenia som znova skoncila na 0... takze ziaden stres..co by som dala aspoň za A 😁

janulka1802
5. nov 2020

ja mám 70B a kojila som jedno dieťa takmer do 4 rokov a druhé vyše 2,5 roka

ckatka
5. nov 2020

Ja som 32tt - prsia som nikdy moc nemala...dokonca nenosim žiadnu podprsenku, max tielko...lebo však načo...len to tlači zbytočne...A pushupkami sa klamať v mojom veku ozaj neoplatí 😂😂😂manžel vedel do čoho šiel...A mne je to jedno.
Pribrala som zatiaľ 3kg prsia furt len také nič...ani kojo podprsenku som si ešte žiadnu nekúpila lebo netuším.co mam čakať (kúpila som také kojo tielka v hm, tam sa podľa mňa tie prsné vložky udržia, ak by mi mlieko vytekalo nech nemám mokro...resp supnem ich do takej lambady elastickej co nosím na cvičenie)
Ale naozaj sa neboj...kojit sa da s akýmkoľvek poprsim...je to skôr otázka bondingu a prikladania. Určite sa dohodni s nejakou laktacnou poradkynou napríklad z mamily...nech sa tebou dôjde do pôrodnice a pomôže keby bol ťažší štart...

evamea
5. nov 2020

@simona92101 Ja som tiež mala zmiešané pocity, hlavne som sa bála, že zaspím pri kojení a že ju ešte v pôrodnici udusím. 😄

@majamat Radosti aj starosti s tým zároveň. 🤭😅

majamat
5. nov 2020

@evamea a zohnat podprdu je tiez dobre dielo 😀 zvlast jedno obdobie som mala ekzem a pod prsiami mavam pokozku citlivu a obcas ( hlavne pred ms ) tam mavam vysyp. potrebujem bavlnenu podprdu a mne osobne nesedia dobre vystuzene kosicky, mozu byt len podsite latkou a mozu mat ksotice, ale bez vyplne.

Strana
z2