icon

Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?

segga
2. dec 2016

Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.

evittam
3. dec 2016

@mrkvicka060 No asi tak - a tá "hrôza" v očiach niektorých, že nedojčíš 2-3 ročné dieťa.....a nebodaj ho držíš za ruku a ideš s ním a nemáš ho v šatke alebo nosiči....😨

mima4
3. dec 2016

@mrkvicka060 ale kazda nezdrava reakcia cloveka skryva za sebou nieco a obvykle ani nejde o tu danu konkretnu vec, napr. dojcenie, ale mozno nieco co nevidime, napr. nejake vnutorne zranenia danej mamicky a podobne.

sam2
3. dec 2016

@tutu_1 vies ale to si ty, ja a mozno dalsich 10000 zien. A potom sem pride 20 zien, ktore su tesne po porode, nejde a uz predtym si precitali ze dojcit proste MUSIA ale im to nejde, vyskusali uz vsetko a niekto im povie ze asi robili malo. Hormony, poporodne stavy a bum babyblues ako vysite...nie vsetky sme take vyrovnane osobnosti

mima4
3. dec 2016

velmi zaujimavy clanok, odporucam precitat si

https://www.postoj.sk/18812/aby-sme-si-kvoli-ty...

tutu_1
3. dec 2016

@mrkvicka060 U nas je to s očkovaním rovnako 😄. Naštastie moj muž hoci mal iny názor, vypočul si aj ten moj. Najviac na neho zapôsobil dokument s vyjadreniami odborníkov, a súhlasil s odložením a individuálnym planom. Fakt som sa s tym nestretla. Teda so ženami, ktoré to tak prežívajú.

trix11
3. dec 2016

@sam2 Mne je luto najma, ze sa tu ociernuje organizacia, ktora sa snazi sirit osvetu a snazi sa podporovat matky, ktore dojcit CHCU a hladaju pomoc. Ich informacie nie su len tak vycucane z palca, ale su to informacie od poprednych svetovych odbornikov, ci uz z oblasti pediatrie, neonatologie, farmakologie.... Mamila nie je ta, ktora nikeoho odsudzuje, ci posudzuje. Su to matky same na forach. A toto podla mna naozaj nie je dobre. Co mna do inej matky? Neverim, ze ine matky sa nesnazili s dojcenim bojovat a ze neurobili dost. Lebo matky pre svoje deti su schopne naozaj urobit vela. Ak ma zena podporu a informacie, tak vela prekazok dokaze prekonat. Ale ak to nezvladne, ak nevladze, nechce...Je to jej vec.

jatva
3. dec 2016

pretoze tu bol niekto obvineny z klamstva, tak mam pocit, ze bud si evittam dobre nepamata, alebo prisposobuje "fakty" aktualnym potrebam...pisala-nepisala, volala-nevolala. davala um ci mm....

jatva
3. dec 2016
sam2
3. dec 2016

@trix11 ja si tiez myslim, ze mamila nie je doverihodny zdroj infotmacii a prave oni su ti, ktori odporucaju dojcit vzdy, vsade za kazdych okolnosti. Ci zena pije, fetuje, ci je po narkoze, berie lieky... podla mna prave mamila povysila nieco tak prirodzene ako je dojcenie na modlu a jedine to spravne...prepac, je to moj (a bohuzial nie len moj) nazor....

tutu_1
3. dec 2016

@trix11 👍👍👍

@sam2 Problem je v tom ze si ludia berú veci osobne. Mne sa paci co hovorí Jaroslav Dušek, keď ta jeden človek názve hlupakom, a co ? Mysli si to ten jeden človek, ktorý možno ma zlý deň, a dalších 8miliard si to vobec nemysli 😄😄😄 tak to je celkom slušná bilancia, nie. Mne to vždy zdvihne náladu.

nikitavb
3. dec 2016

Mila mamicka ak este citas prispevky po tejto diskusii, ktora je uplne od veci pisem ti moju radu. Dojcenie je v hlave. Ked presvedcis samu seba, ze to pojde, nic nie je stratene. Ver si, si mama a ty jedina vidis co tvoke dietatko potrebuje. Ak ma aj po mesiaci stale chut byt na prsniku, tak mu to dovol. Nikto nikdy ta uz nebude potrebovat viac ako toto bezbranne stvorenie pre ktore si cely svet. Ak mas pocit ze treba, ak nerastie a nepribera tak ho dokrm. Ale plac nemusi znamenat hlad. Hlavne mysli pozitivne, obrn sa voci okoliu a pocuvaj len svoje krasne dietatko 😊

evittam
3. dec 2016

@trix11 A ty si dovolíš niekoho koho ani nepoznáš súdiť, písať o ňom, že je klamár a ešte, že vieš viac ako on?! Tak toto si ja v živote nedovolím a ani mi to moja inteligencia a slušnosť nedovolí. A ak sa nestotožňuješ s názorom danej osoby a podobne tak už je klamárom a hlupákom.....
To len trošku mimo tému - ospravedlňujem sa všetkým. 🙏

trix11
3. dec 2016

@sam2 ano, myslim, ze mamila robi chybu v tom, ze na otazku odpovie a neuvedie zdroj. Ale tie zdroje naozaj existuju a oni si svoje odpovede nevymyslaju. No bohuzial, presne pre tento nazor by podla mna mali odpovede podrobnejsie vysvetlovat a odkazovat na konkretne studie a odbornikov, ktori toto tvrdia a potvrdzuju. lebo potom ma verejnost presne takyto nazor.

sam2
3. dec 2016

@tutu_1 ale znovu, to si ty.... ja by som len bola rada, keby sme sa naucili respektovat jedna druhu.... ale to asi lietam v oblakoch

sam2
3. dec 2016

@trix11 takze mi chces tvrdit, ze fetujuca dojciaca matka dava dietatu len to najlepsue, t.j. MM, chces mi tvrdit, ze matka, ktora je v narkoze (co je taky "uzasny" kotail, ze az) a dojci po kratkom case svoje dieta, mu v mm preda vsetko len to najlepsie? Fuuuu, no tak tomu uz vobec nerozumiem

evittam
3. dec 2016

@mima4 Krásne napísané a vystihnuté - presne mi to pripomína niektoré tie "supermatky" tu na MK.....😉

evittam
3. dec 2016

@jatva Ty musíš byť fakt chorá, že ťa toto baví - áno - kontaktovala som mamila.sk - konkrétne laktačnú poradkyňu, ktorá mi poradila čo mi poradila - to máš zakrúžkované prvé - a áno najskôr som napísala potom sme spolu telefonovali - ale to je moja vec a neviem kto si odkladá skoro 3-ročné maily - asi choré osoby tvojho typu aby mali čo dokazovať na MK. A áno moje deti pili UM do roka - boli dojčené - syn výlučne len dojčený do 4.mesiacov a potom dokrmovaný každý druhý večer UM a každý prvý mojim odstriekaným mliekom, ktoré zostalo vždy po dojčení, dcérka bola dokrmovaná aj dojčená od narodenia. Príkrmy mali syn od 5,5 mesiaca, dcérka od 4,5 mesiaca. Dojčení obaja z prsníka cca do 10.mesiacov. A toto som všade napísala.....Takže neviem čo si tým tvojim vytláčaním mojich príspevkov a krúžkovaním a ďalšími zbytočnými úkonmi chcela dokázať. Že klamem? Kde konkrétne?

mima4
3. dec 2016

@evittam
@sam2
Baby kto stoji za mamilou, web maju tendencny a zavadzajuci, pravdaze clovek sa nic nedocita...

evittam
3. dec 2016

@mima4 Ale toto tu je už choré - niekto si tu bude vytláčať niekoho príspevky aby dokázal to čo nie je?! Nech ide radšej nadojčiť svoje dieťa....

trix11
3. dec 2016

@sam2 odpoved na otazku je zlozitejsia, ale...budis, moj posledny prispevok. Co sa tyka fetovanie, pochybujem silne, ze by sa matka na drogach nejako zvlast zaujimala o svoje dieta, nebola od neho izolovana pripaden, ak ma abstinencne priznaky a este by sa ho aj snazila dojcit... Nejedna studia ale potvrdzuje, ze z toho, co matka do svojho tela dostane sa vela veci do mlieka nedostane, dostane vo velmi malinkom mnozstve a su aj latky, ktore su pre nas nestravitelne. A vo vsetkych tychto pripadoch matka dojcit moze. A tych pripadov je velmi vela. To, ze nieco prechadza do mlieka nie je informacia. A pre istotu, aj ked nevieme kolko toho prechadza do mlieka, ako sa to tam sprava a aky to ma dosledok na dieta, tak namiesto toho, aby sme sa tym zaoberali, odporucime radsej matke nedojcit. Ok, celkom logicky postup. Ked nieco neviem, tak pre istotu...Ale ak na to existuju studie (nie jedna), ktora dokazuje kolko danej latky prechadza do mlieka a ako sa sprava v traviacom trakte dietata a ako to mnozstvo na dieta vplyva...Tak potom uz je to len o lenivosti, nevedomosti, neochote... si veci nastudovat podrobne. Ak mas zaujem, tak si napr. pozri tuto stranku http://www.infantrisk.com/

evittam
3. dec 2016

😀😀😀 Prepáč, ale musím - niekto musí najskôr študovať nejaké štúdie aby dojčil a niekto normálne dojčí aj bez štúdii......A k čomu ti tie tvoje štúdie boli? Na čo si prišla? Vieš, ja som tolerantná osoba - ale dokáže ma vytočiť hlúposť druhých ľudí a netolerantnosť a fanatizmus.....Ty tvrdíš o niekom koho nepoznáš, že vieš viac než on.....Ja nikomu neprajem nič zlé -ale priala by som ti zažiť nemôcť dojčiť aj napriek tomu, že by si spravila pre to všetko - pomaly si "prsia zodrala" a aj tak by to nešlo - potom by som chcela vidieť čo sem napíšeš - z tých tvojich múdrych štúdii. Ty si dovoliš tvrdiť o matkách, ktoré nedojčili-lebo proste nemohli a nemali mlieko, že sú nevedomé, lenivé a neochotné.......Fakt si nič iné nezaslúžiš len to zažiť....
Fakt mi je na vracanie, z niektorých tu.....

mima4
3. dec 2016

@trix11 prosim ta da sem odkaz na web mamili, ze ktori odbornici za nimi stoja?

evittam
3. dec 2016

@tutu_1 Vidíš a mne tu trochu dvíha tlak nejaký jeden netolerantný človek čo si myslí, že ma patent na rozum. Nemá to význam. 😉

evittam
3. dec 2016

@mima4 Tak to som zvedavá - na tých "odborníkov"....

jatva
3. dec 2016

@evittam otazka par sekund to bola...ak neklames, tak pouzivas co sa ti ako zrovna hodi do karat....aky zmysel ma davat um aj mm po 6.mesiaci, resp po zavedeni prikrmov? Co sa tyka vyznamu dojcenia po roku odporucam precitat stanovisko WHO.
Preco je teraz dojcoboom? Pretoze za sociku to bolo presne naopak...A aj ked neotvoris mamilu, tak najdes vedecke studie, ktore zvyraznuju vyznam dojcenia. Pretoze este strasne vela ludi zastava nazor, ze naco dojcit. Preto sa o tom pise, hovori... Keby to bolo bezne, nemuseli by byt dojcoweby.
A to, ze ma oznacujes za fanaticku? To iste si mozem mysliet ja o tebe... z diskusii mam o tebe nazor, ze mas alergiu na kohokolvek, kto podpori dojcenie, nosenie v satke, latkove plienky, domaci porod a pod...a oznacis ho za super-eko-bio-neviemaku matku. Ale pre mna si len osoba, ktora zastava staromodne nazory, ktore boli uz davno vedecky vyvratene.

pallacinka29
3. dec 2016

Ja mám za sebou ťažkú trombózu zistenú pár dní pred pôrodom - toľko ATB ako pred pôrodom som nebrala nikdy v živote, vnútorný stres pred pichnutím každého Fraxiparinu do brucha, každý týždeň kontroly krvi, lebo mi nevedia nájsť správnu dávku lieku... Podľa mňa malo toto všetko min. psychický vplyv na mňa a na kojenie.
Od začiatku sme si s mužom povedali, že ak pôjde-pôjde, ak nie, dáme UM, nič sa nestane. My s tým v pohode, moja uderená svokra už menej... Stretli sme sa raz v kaviarni a malého sme kŕmili fľašou. Stará sa ešte ani nepozdravila, prvá veta, čo vyslovila, bola "To je aké mlieko?" Obaja sme ju s mužom zahriakli, že to je čo za otázka...
Aby som mala dobrý pocit, že som pre to spravila všetko, zavolali sme si laktačnú... Nech mi teraz všetky odpustia, možno sme len my narazili na nejakú pošahanú, ale čo tá robila, no mali sme dosť. Podľa nej je postieľka, kočík a pod. "smrť", akoby sme týrali naše dieťa. Bola tu hod. a pol, vypýtala 70 Eur, odvtedy sa na tom smejeme, že to je teda "biznis". Ukázala nám kŕmenie cievkou... večer sme to vyskúšali, nervy sme mali všetci traja. Keď tu čítam, že dieťa si treba často prikladať, priznám sa, nerozumiem tomu - dám si na prsník, netečie mu, malý nervný, odťahuje sa, ja z toho nešťastná.
Po všetkých týchto zážitkoch to beriem tak, že malého dojčím, ide koľko ide, keď vidím, že je nespokojný, dokŕmime umelým. Netlačíme do neho nasilu, keď nechce, v poriadku.
Má 4 mesiace, rastie, priberá, smeje sa a je to šťastné dieťa.
Môj názor teda - ak to ide, super, ak nie, dieťa je rovnako šťastné.

sam2
3. dec 2016

@trix11 vidis a je to tu, zeny, ktore nedojcia, ktorym to neslo, su lenive alebo nevedome a neochotne. Ja len nerozumiem, lieky napr.,sa do mlieka nedostanu, ale ked bude zena jest cokoladu, jahody, sosovicu, kapustu, citrusy,... moze to dietatu uskodit..... pozri, asi sa nezhodneme. Myslim si, zd ani cesta uplne fo prsva ani uplne do lava nie je dobra (v nicom).... fajn by bolo keby sme nedeptali matky, ktore z akychkolvek pricin nemohli, nechceli dojcit....

senta_sofia
3. dec 2016

@trix11 mamila nie je ani zdaleka odborna organizacia, je to obycajne obcianske zdruzenie, podobne ako Zenske kruhy a Iniciativa pre uvedomenie si rizik ockovania, ktore zaraba na kontroverznych temach pod zastitou osvety a v ich radoch sotva najdeme nejakych odbornikov.

sam2
3. dec 2016

@jatva zle si to pochopila, nikto netvrdi ze dojcenie nie je prospesne, vsetci vieme, ze MM je pre dieta to naj (bez ironie). Ale co nie je orospesne je dojcenie za kazdu cenu...nic viac nic menej

evittam
3. dec 2016

@jatva Zle čítaš moje príspevky - prečítaj si ich ešte raz - nikde nepíšem, že som proti dojčeniu, noseniu v šatkách a neviem čomu ešte.... Ešte raz - ja som dojčila, dokonca som syna nosila a nikoho neoznačujem za eko-bio matku. Ešte raz ťa žiadam - nevkladaj mi pod prsty to čo nepíšem a to ako ty chápeš to čo napíšem, že je to môj názor. Ja len píšem, že neznášam fanatičky, ktoré ťa budú presviedčať, že ak to nerobíš do pomaly škôlkárskeho veku dieťaťa tak si zlá matka - už to konečne chápeš?! A nezabudni si to zase vytlačiť - možno to pochopíš skôr.
A ja nepoužívam to čo sa mi práve hodí - to, že som napísala, že som písomne kontaktovala mamilu.sk a nenapísala som ti ,že som bola aj telefonicky a osobne v kontakte s LP znamená to, že klamem? Nechceš ešte aj môj podrobný životopis a denný plán aj s tým kedy chodím na záchod?! Čo si akože dokázala tými tvojimi krúžkovanými fotkami? Zhola nič - len to, že nikde neklamem.....Fakt si smiešna....