icon

Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?

segga
2. dec 2016

Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.

esther03
3. dec 2016

@sam2 to ani nie su statistiky to su odhady, statistiky by mali aspon aky taky zaklad aj ked vieme, ako sa nimi da tiez pekne manipulovat. Ale odhad? Odhad je tak subjektivna vec, ktora nemusi mat ani len realny zaklad 😀
@jatva preco by nemohlo? Je to odhad. Ja mozem odhadnut, ze 90% mojich susedov su idioti, preco by nemohli byt vsetci normalni? Lebo ja si myslim? 😀

jatva
3. dec 2016

@esther03 nechap ma zle... ja proste verim prirode, a priroda nam dala schopnost kojit, je to klucova schopnost aby ludstvo prezilo, takze nejak to ist musi a zien, ktre fyzicky nemozu kojit bude mizive percento. Zial doba je teraz divna, mame um, tak ho vyuzivame aj ked netreba (zbytocne dokrmovanie v porodniciach), robi sa na matky natlak ci sa to tyka kojenia alebo udrzovania domacnosti a pod, su v strese a kojenie nejde podla predstav....Pri oboch detoch som sla do porodnice s tym, ze kojit proste budem, lebo je to prirodzene a moje telo to zvladne. A zvladlo aj ked nam pani a damy studovane robili napriek....

sam2
3. dec 2016

@esther03 ved to, ale to nevysvetlis. Proste, kazda jedna, ktora nekojila je prilis pohodlna a neurobila pre kojenie dost.... ach, taketo pausalizovanie mam najradcej.... ale vobec vobec nerozumiem tejto debate popravde a teda ani sebe, ze sa zapajam... lebo ked niekto chce, pre mna za mna nech koji aj do 18rokov dietata a kto chce nech dava UM od prveho dna... pre mna nie je ani jedna zla/dobra matka... kazda svoje dieta lubi rovnako (viac menej) ako som uz pisala laska nestoji a nepada na kojeni... a stym absolutne nesuhlasim
A pre mna je ine dat radu a ine tvrdit, ze kojenie je to jedine naj, a ze umele mlieko je bleee... pre mna ako matku bolo podstatne aby moje dieta malo plny zaludok a prospievalo a nie sa upnut vyhradne na kojenie za kazdu cenu

uhnakova
3. dec 2016

@jatva never tomu, ze je to az take mizive percento. Uz zo stareho Egypta su dochovane pramene o tom, ze zeny, co nemali mlieko, davali svojim detom kadejako namiesane kozie mlieko s medom a obilninou, takze problemy s kojenim boli uz vtedy. Az do novoveku bola vcelku priserna dojcenska umrtnost a urcite k tomu prispela aj podvyziva dojciat matiek, co nemali mlieko. Bezne sa zhanali dojky a to nielen do slachtickych rodin, ale aj do remeselnickych, pripadne sa volala zena z rodiny, co zrovna dojcila, aby chuda novorodenec prezil prvych par mesiacov, ked mama nemala mlieko. Zdrojov o tomto je z historie vela, takze je pekne, ze ty si dojcit chcela a mohla, ale to nic nevypoveda o schopnosti dojcit vo vseobecnosti ako takej. Niektorym zenam sa skratka nevyvvinie dostatocne mliecna zlaza, zostane mala, zakrpatena, da sa to vidiet sonom a tieto zeny su s dojcenim v haji.

esther03
3. dec 2016

@uhnakova bacha na to co pises, teraz pride tema koncentrakov....

tutu_1
3. dec 2016

@uhnakova Ma to jeden háčik, máloktorá žena ktora je tu na MK je podvýživená. Ale tak na tvorbu mlieka ma vplyv veľa veci. Stačí totálny stres a uz to nejde ani keby sa žena rozkrajala. Poznám z vlastnej skusenosti.

jatva
3. dec 2016

@uhnakova ok, problemy boli. Otazne je percento zien, ktore skutocne nemozu, lebo nemaju na to predpoklady... ja budem verit odhadom odbornikov co sa teme venuju a nie odbornickam z mk.
Stojim si za tym, ze uz v porodnici vela toho pokaslu a aj z toho prameni kopec problemov. Nie, ze by zena fyzicky nemohla, proste sa nieco po...

slivka5
3. dec 2016

@segga bola u teba lak. poradkyna? co povedala? beries nieco na podporu tvorby? este by som to nevzdavala ak je mala na prse spokojna..

segga
autor
3. dec 2016

@zltalienka Nie..neporadili :D Ano, vojnova sekera je vykopana, ale maloktora mi poradila v tom, co naozaj potrebujem vediet - ci sa mam stat zivym cumlikom, alebo nie... :D Nebudem sa tu vadit so sklanymi zastankynami kojenia, ani nikomu vysvetlovat, ze som vyskusala ozaj vsetko - od zasmazenych polievok, cez meltu, vineu, cierneho piva, kojacich cajov, cajov z koprovych semien, litrov tekutin, sena greckeho a benedikta lekarskeho..ze som sa radila s deckou doktorkou aj laktacnou poradkynou, ze sme vyskusali cievkovanie, aj pravidelne prikladanie a pravidelne odsavanie... a nic nepomohlo.. skor by som realne potrebovala vediet, ak si tym niektora mamicka presla, ako odnaucit malu aby mala zo mna dudlik... prip, ako ju naucit na ozajstny, silikonovy dudlik... ako dlho to bude trvat a tak...skratka relanu radu ci skusenost, nie "vojnu" ohladom kojenia...

sam2
3. dec 2016

@segga ja by som ti poradila, aby si jej ten dudlik stale davala do pusy... mozno musis najst taky co jej sadne... moj maly moze len tie zrezane ortodonicke, gulate ani za svet... skus kupit aj take aj take, uvidis... inac neter moja nechcela tiez cumlik(a prso necucala tiez, proste bola uplne bez vsetkeho), mozno tvoja mala bude taka ista... drzim palce ☺️

tutu_1
3. dec 2016

@segga Moj napríklad dudel vypluval. V CR sa tomu hovorí aj šidítko, a teda môjho malého šidítko neošidilo. Dudlovanim sa upokojil, keď ho bolelo bruško, alebo bol mrzuty. Ja by som to tak malému bábätku neodopierala. Možno to proste ešte potrebuje. Neboj na prsníku nebude vecne 😁. Inak tuším evittam tu odporúčala senovku od swansonu k tej podpore kojenia. Ja som o tom nevedela nám sa kojenie nerozbehlo, ale tak ani sa nemala z čoho, lebo som mala veľké stresy.

mima4
3. dec 2016

@jatva vies mamila si dava cisla take, aby sa jej tocil biznis

jatva
3. dec 2016

@segga na to ti nikto neodpovie, kazde dieta je ine. Ak nechces zo seba robit cumel, nerob, ale nikto ti nezaruci ze sa dieta nauci na silikonovy cumel a pripadne ako dlho to bude trvat. Ak nechces ci nechces kojit, daj sa hlavne do pohody, kasli na mk a rady. Kasli na domacnost a bud len s malou. Ja ti este mozem poradit satku, tak budes moct byt aj s nou aj nieco porobit ak treba. Ako vidis kazda z nas mame ine skusenosti, ine ocakavania. To co niekde fungovalo, nemusi u teba a naopak. Mam pocit, ze skor potrebujes objat a povedat, ze vsetko bude dobre...

jatva
3. dec 2016

@mima4 ja neviem co pise mamila ;) na webe sk mamily som asi nikdy nebola....

katyt
3. dec 2016

Ak dieťa prikrmuješ umelým mliekom, tak je normálne, že keď sa Ti potom prisaje k prsníku, tak už nie je hladné, ale potrebuje ukľudniť a preto si z Teba robí cumlík. Ja som mala tiež zo začiatku problémy s mliekom, lebo som mala 5x zápal prsníka, syn si nevedel mlieko poriadne vytiahnuť, tiež mi vždy na prsníku zaspal, tak som nakoniec musela prikrmovať, aj keď som sa tomu veľmi bránila, ale keď som sa nejako dostala z tých zápalov, tak som si jednoducho povedala, že kojiť chcem a prikladala som si malého každú chvíľu na prsník, umelé mlieko som už vtedy nedávala a nakoniec sa mi tvorba mlieka rozbehla a kojila som do 16 mesiacov.
Ešte by som to na Tvojom mieste nevzdala a vyskúšala prikladať každú chvíľku, nedávať UM a podľa mňa by sa to malo rozbehnúť, pretože mlieko sa tvorí vtedy keď dieťa saje. Čajmi a kadejakými bylinkami síce môžeš podporiť tvorbu mlieka, ale ak si dieťa prikladáš len pár krát za deň a aj to vtedy si len cumluje, tak sa Ti to mlieko nemá z čoho vytvárať.

mima4
3. dec 2016

@jatva tak odporucam ist, pre mna velmi tendencny a manipulativny web, nieco na styl webov ako hlavnespravy.sk ci rozne extremisticke weby

jatva
3. dec 2016

@mima4 to bude asi kazdy web, ktory sa venuje konkretnej tematike a presadzuje nejaky nazor... ako napr slobodavockovani

senta_sofia
3. dec 2016

@segga odnaucit od ziveho jedine tak,ze jej ho nebudes davat a mliecko jej das odsate. Co sa tyka umeleho dudlika, bud vyskusat viacero znaciek alebo jej ho namocit do vody,nakvapkat trosku mlieka,pridrzat pri pusinke a tulit si ju ako keby na prsniku.Moj mladsi dudel vytlacal s jazykom,ale ja som zase nebola ochotna kupit domov viac cumlov, aby som skusila,ci niektory nezapasuje.

papricka33
3. dec 2016

@esther03 naozaj neodsudzujem. Ako vieš, aký mám názor 😉 paranoja?

zltalienka
3. dec 2016

@segga poradím Ti z mojej skúsenosti. Môj najstarší mal prsník na najedenie. Potom pustil a na to aby zaspal som ho musela uhojdat na rukách a pochodovať po byte. Cez deň v noci. Prípadne babysatka. Cumel vzdy letel oblúkom. Až cca ako 5 mesačný chytil prsník a zaspal poležiačky vedľa mňa. Pre mňa to bola výhra, bolo to rychlejsie, jednoduchsie, lahsie (7-8kg na rukách uhojdat to bola fuska) takto zaspával do 2 rokov, potom už sám.
Ja by som sa nevzdávala takej rýchlej, jednoduchej, lacnej a podľa mňa aj pohodlnej možnosti ukľudniť (uspať) bábätko. Neber to tak, že si živý cumel. Aj keby mala cumel v puse aj tak ju budeš musieť nejako ukľudniť uspať. Ďalší dvaja cumel mali a nerobilo to extra zázraky, vypluli ho na dlážku, spadol v noci za postielku, zabudli sme zobrať so sebou, v noci x krát hľadať a dávať naspäť do úst.....aj keď do kociara a na presuny autom fajn vec.
Ako ju teraz uspavas?
Este si myslím, že pokiaľ nemáš mlieko, tak malú to za chvíľu prestane baviť, ale možno sa mýlim. Drž sa a ozvi sa.

alyn
3. dec 2016

Ahoj - osobna skusenost, tiez sa mi nedarilo, boli aj 2 dni za sebou, ze keby som mala doma sunar ci ako sa to teraz vola)) tak uzje davno na umelom mlieku. Mala preplakala hodinu kazdy vecer pocas par dni, ale vydrzali sme, a dala som to. Sama neviem ako..boj trval dlhsie, asi aj prve 3 mesiace a potom sa to pekne ustalilo, kojim doteraz, mala ma vyse 1,5 roka. Teraz uz zasa chcem skoncit.

Brala som vtedy aj tabletky Motherplus ci ako sa volaju na podporu dojcenia, aj caj od Weledy, Vineu, vela pit, zaprazene polievky, vsetko... mala som pocit ze mozno tie tabletky zaberali, stoja dost, tusim 30ks 20 EUR pozriem co to bolo, ale bolelo ma z toho brucho..na niekoho maju tie bylinky nafukovaci efekt a potom som sa docitala ze maju aj verziu ne-prďavú)) idem to pozrieť ako sa to vola. Inym babam stacillo si kupit v lekarni senovku, ale na to som ja leniva).

Da sa to, bojuj, vraj neexistuje malo mlieka. Ak to nie je tyzden (ja som mala za sebou vacsinou tak max. 2 dni) stoji to za to, aspon toho pol roka.

Drz sa, sama som tomu neverila, fakt ma zachranilo len to, ze najhorsie bolo vzdy v noci a kvôli sunaru som manzela cez mesto neposlala to kupit)))a doma som nemala nic co by mala mohla pit.

zltalienka
3. dec 2016

@segga a cumlik - len skúšať, synovec ho tuším začal akceptovať až ako 5 mesačný.

alyn
3. dec 2016

tOTO TO bolo
https://www.pilulka24.sk/motherlove-more-milk-p...
ale ja mam tusim mensie balenie
a to neprdave skusim najst, viem ze vtedy na SR nebolo dostat, neviem ako teraz

beton
3. dec 2016

@segga
spoj sa s poradkynou. mesacne babo sa da po nejakých upravach vacsinou v pohode vratit na prsnik. len to treba riesit na mieste. dojcenim dieta neziskava len mlieko, ale aj kopec dalsich fyziologických bonusov ako vyvoj mozgu, nervovej sustavy, emocionalny a psychicky vyvoj, pohybovy atd. mlieko je len nieco navyse k tomu vsetkemu. preto aj keby si davala um, tak najlepsie na prsniku, aby babo neprislo o vsetky tieto vyhody.

aknedz
3. dec 2016

@segga daj tomu ešte šancu, 4 týždne je málo, mliečkotvorba sa rozbieha do dvoch mesiacov a potom ešte aj ďalej ale najlepšie do 2 mesiacov sa ešte všetko vracia aj späť.
Má 4 týždne, ešte to 4 týždne vydrž a potom uvidíš - ak nepôjde , nepôjde.
Samozrejme, že nemôže byť dieťatko hladné - ak treba UM, tak treba - najlepšie by bolo dávať ho cez tú cievku (robí sa tam redšie) ale ako tu už bolo spomínané, najlepšie by bolo dať ho vždy až po tom ako dáš "podudlať" svoje prsníky aspoň na trištvrte hoďku a potom až dokŕmiť - ak to naozaj nejde cez tú cievku a stresujete sa s tým obe, tak aspoň nejakú Tomee Tipee fľašu (čo teda laktačné flaše by vôbec nemali doporučovať ale teda keď to cez cievku nejde...čo už ;) ) no a senovku s benediktom tiež brať počas tých nasledujúcich týždňov - prípadne ešte moringu. Dôležité je však to časté prikladanie - aspoň každé 2-3 hodinky , ak sa dá aj častejšie by bolo dobré - ale zas nie na úkor stresovania sa.......Ide len o to nastavenie, neboj sa, že si spravíš zo seba dudlík - je to veľmi krátky čas života našich detičiek, kedy nás tak potreujú - čo je to rok - dva z celého ich života? V 15tke nebude chcieť aby si sa k nej priblížila :D ako to niekedy pubertiaci vedia....srandujem 🙂 naozaj ešte skús tie 4_6 týždňov vydržať a potom na cumlík naučíš - keby bolo najhoršie, nezrúti sa svet ...ale ak sa rozdojčíš, tak je celkom normálne, že v určitých situáciách a určité dni si pre dieťa cumlíkom, pretože sa dojčením ukľudňuje pri mamine - hlavne keď niečo bolí (napr. pri raste zúbkov)

pallacinka29
3. dec 2016

Laktačná, ktorú sme si zavolali, to bola teda riadna "biznismenka".... okrem 60 eur za konzultaciu si vypytala na cestu, pricom byva 800 metrov od nas...Plus vediet, ze je odporkyna ockovania, v zivote si ju nezavolam. Mne sa pri laktacna a radach koza na kozu, satka, prikladanie otvara nozik vo vacku...

hankaop
3. dec 2016

@pallacinka29 Ved ale kvoli jednej zlej laktacnej nie su vsetky psychosky, netreba hadzat flintu do zita :/ A kazda z tych rad - prikladanie, koza na kozu a nosenie v satke - podporuje tvorbu mlieka - ked ste si zavolali laktacnu, asi ste cakali, ze vam da rady podporujuce tvorbu mlieka, takze nechapem. Ono, ta tvorba mlieka vie fungovat az tak, ked je rozbehnuta, ze uvidite svoje dieta a pusti sa vam mlieko. A tiez, ze vas zacnu tahat prsia, ked je cas kojit. Len, treba zvladnut to pociatocne obdobie. No a ked sa neda, ved vacsina tu sme "Sunarova generacia" a dobre je. Bolo by fajn, keby sa dojciace a nedojciace zeny prestali navzajom osocovat, kazda sa snazime, ako vieme. Najma nespajajte hned dojcenie, nosenie v satke s odporom voci ockovaniu, naozaj nie je kazda dlhodobo dojciaca mamina take psycho

monikaparson
4. dec 2016

@segga ahoj. Nečítala som to tu, lebo vždy ak sa jedná o nejakú mliekovú krízu, tak sú tu všetky múdre jak rádio a každý ti radí niečo iné. Podstata je v tom, čo chceš ty. Dieťa bude cucať, bude dudlať, bude sa chcieť ukludniť na prsníku. Nám to trvalo tri mesiace kým ma to prestalo bolieť ,ale nemala ani dudel, ani umeláča. Vždy vytiahla, aj keď ja som trpela. Nikdy by som nemenila a ak aj mlieko nie je, čomu ja neverím, tak prikladaj stále. Keď by z toho aj nič nebolo, nikde nie je tak dobre ako na maminej hrudi. Veľa zdaru.

monikaparson
4. dec 2016

@pallacinka29 60 eur za konzultáciu? Ty kokooos, ale tak toto už je iná sila. Ja som bola u dvoch. Z toho jedna videla, že mala pije, takže čo už sme mohli poriešiť, keď mi hneď aj zaspala. Druhá si teda vypýtala, ale 5 eur, ale veru tá mi vôbec nesedela a havne mi nepomohlo. Akože už som bola veľmi skeptická, ale zároveň som sa nechcela vzdať možnosti kojiť, až na tretíkrát sa to podarilo, ale ja už som do toho nechcela ísť. Kamoška ma prehovorila, lebo ju poznala. A napíšem ti, že keď som po 3 mesiacoch dala malej cicík a nebolelo ma to, mne začali padať slzy, ale slzy šťastia. Nikdy na to nezabudnem, nikdy.
Žena musí byť o tom presvedčená, že chce dojčiť, len tak to môže všetko zvládnuť a teda býva to často veľmi ťažké. Ja som si tiež myslela, že budem dojčiť, čo je len na tom. Stačil cumeľ a fľaška v nemocke a bolo to peklo.
Nám koža na kožu vôbec nepomohla, mala sa nechcela absolútne chytiť. Ona si vždy vytiahla koľko potrebovala. Šatka bola taká spása u nás, ale skôr čo sa týkalo celkového ukludnenia, keďže bola dlho bezomňa a cicík bol len bonus na viac.
A hej, každá žena by sa mala rozhodovať sama za seba a skôr by to malo byť o tom, čo kto zažil ako hneď kritizovať, že do toho a toho neísť.
Ja som taká vďačná, že ako prvorodička a so svojimi pocitmi som sem nepáchla, isto by som skončila na umelom a dudlíku.

pallacinka29
4. dec 2016

@hankaop V prispevlu vyssie som povedala, ze nahadzem do jedneho vreca, no nasa skusenost bola taka, aka som opisala... pani mala dokonalo zvladnute taktiky citoveho "vydierania", kultu svojej osobnosti. Kedze s muzom sme az priliz racionalni, brali sme jej rady s triezvou hlavou a so sedliackym rozumom, no viem si predstavit, co vie napachat na nejakej menej racionalej zene, ktora je zp vsetkych stran pod stresom z kojenia. Ked raz ako matka viem (a nie som idiot, materinske pudy su a vidim, kedy dieta papa z prsnika a kedy place od hladu). Ked place od hladu a trva to cely den, neviem si predstavit, cakat na zaucinkovanie vsetkych rad od laktacnych a nadsenkyn kojenia. Mozno bude dieta po niekolkych hodinach/desiatkach hodin najedene, ale bez tej pohody, prirodzenosti kojenia sa z matky stane kopka nervov. Za kazdu cenu byt trendy len preto, ze je to in kojit podla rad na dojciach weboch je podla mna len tlak na zenu. A ak mame uctu k vede (a mame ju v iks oblastiach), preco ju nemat aj v oblasti UM.
Vychadzam zo svojej skusenosti, ked som bola pred a porode chora ako nikdy predtym, doteraz mam co robit s tou nestastnou trombozou a keby som si mala robit stres z toho, ci dokazem nakrmit svoje dieta. Dokazem za kazdych okolnosti - mojim alebo umelym, mne osobne nezalezi na sposobe, ale na vysledku.